och, presne z tohoto sme si robili s priatelom srandu ze stale jeme chleba chleba so vsetkym chleba s maslom, chleba s chlebom, chleba so zemiakmi, chleba s polievkou, chleba s ryzou.. teda, my to tak nejeme, len sme sa na tom smiali.. uz ani neviem preco hmmm
v kazdom pripade ku privarkom, masu, polievkam, mozno aj cestovinam... no je zvlastne to podla mna jest ku zemiakom, ved to je samotna priloha... to akokeby ste jedli ryzu k zemiakom a to je uz divne
Ano zdá chleba ma vysoké GI cosposobuje rýchle zdvyhnutie inzulínu v krvy = priberanie
Jedine ak celozrnný chleba
Glykemický index GI
Väčšina, ak nie všetci z nás už niekedy počuli o GI. Bolo o ňom napísaných mnoho kníh, a niektoré sú best-sellery na trhu. Celý GI vznikol za predpokladu, že niektoré jedlá zdvíhajú krvnú glukózu rýchlejšie než iné. Celá myšlienka je taká, že ak sa budete vyhýbať jedlám s vysokým GI, hladina krvnej glukózy nestúpne tak vysoko, čo bude znamenať menej inzulínu, a aj menej uloženého tuku. Na papieri to vyzerá skvelo, ale mnohí asi nevedia, ako sa hodnoty GI získavajú. Asi takto: Dobrovoľník dostane jedlo, z ktorého 50g sú sacharidy. Napr., ak sa zisťuje hodnota GI pre špageti, dobrvoľník dostane cca 200g varených špagiet, ktoré by mali obsahovať 50g sacharidov. Odpoveď krvnej glukózy na toto jedlo sa potom porovnáva s referenčnou potravinou, väčšinou 50g glukózy.
Našli ste tam nejaký nedostatok? Kto zje v jedne porcii len 50g sacharidov? Väčšina ľudí si ku špagetám pridá ešte paradojkovo-mäsovú omáčku - aký glykemický index bude mať jedlo teraz?
Takist sa neodporúča jesť veľa mrkiev, kvoli ich vysokej hodnote GI. Zaujímalo by ma, kto zje 50g sacharidov len z mrkvy na jedno posedenie. Ale zato tyčinka Snickers je povolená, lebo má nižší GI. Zaujímavé, mrkvy sú "zlé" a Snickers je "dobrý".
Grahamové sušienky naplnené čiastočne hydrogenovaným sójovým olejom (trans tuky) a cukor je "lepší" ako celozrnné ovsené Cheerios. Mliečna čokoláda naládovaná trans tukmi a cukrom je "lepšia" ako nízkotučný jogurt. A Coca cola je "lepšia" ako Gatorade. Ako rád hovorím, krásne na papieri, ale smiešne pri aplikácii na reálny svet.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
a mne sa okrem kečupu nezdá v stravovacích návykoch divné takmer nič.
tak čo?
Jedine ak celozrnný chleba
Glykemický index GI
Väčšina, ak nie všetci z nás už niekedy počuli o GI. Bolo o ňom napísaných mnoho kníh, a niektoré sú best-sellery na trhu. Celý GI vznikol za predpokladu, že niektoré jedlá zdvíhajú krvnú glukózu rýchlejšie než iné. Celá myšlienka je taká, že ak sa budete vyhýbať jedlám s vysokým GI, hladina krvnej glukózy nestúpne tak vysoko, čo bude znamenať menej inzulínu, a aj menej uloženého tuku. Na papieri to vyzerá skvelo, ale mnohí asi nevedia, ako sa hodnoty GI získavajú. Asi takto: Dobrovoľník dostane jedlo, z ktorého 50g sú sacharidy. Napr., ak sa zisťuje hodnota GI pre špageti, dobrvoľník dostane cca 200g varených špagiet, ktoré by mali obsahovať 50g sacharidov. Odpoveď krvnej glukózy na toto jedlo sa potom porovnáva s referenčnou potravinou, väčšinou 50g glukózy.
Našli ste tam nejaký nedostatok? Kto zje v jedne porcii len 50g sacharidov? Väčšina ľudí si ku špagetám pridá ešte paradojkovo-mäsovú omáčku - aký glykemický index bude mať jedlo teraz?
Takist sa neodporúča jesť veľa mrkiev, kvoli ich vysokej hodnote GI. Zaujímalo by ma, kto zje 50g sacharidov len z mrkvy na jedno posedenie. Ale zato tyčinka Snickers je povolená, lebo má nižší GI. Zaujímavé, mrkvy sú "zlé" a Snickers je "dobrý".
Grahamové sušienky naplnené čiastočne hydrogenovaným sójovým olejom (trans tuky) a cukor je "lepší" ako celozrnné ovsené Cheerios. Mliečna čokoláda naládovaná trans tukmi a cukrom je "lepšia" ako nízkotučný jogurt. A Coca cola je "lepšia" ako Gatorade. Ako rád hovorím, krásne na papieri, ale smiešne pri aplikácii na reálny svet.