ahojte chcel som sa spýtať čo si myslíte o cigánoch ? ja osobne ich nenavidím nič nerobia len kradnú a robia zle ale pokiaľ im biely niečo spraví tak je to už neviem aký rasizmus a čo ja viem čo ešte... niesom rasista ale strašne ma serie to že my chodíme
Nedá sa všetkcýh hádzať do jedného vreca samozrejme, ale čo sa týka tých neprispôsobivých totálne nechápem ako to tak u nás môže fungovať. To odvolávanie sa na rasizmus mi príde úplne smiešne keď si na nich nikto nemôže nič dovoliť. Veď keď niekto spraví niečo zle má byť posudzovaný bezohľadu na to akú má farbu pleti - tak rpečo s nimi dopekla nenarobia poriadky? Pravidlá majú platiť na všetkých rovnako. Je to totálna hlúposť dávať im nejaké výhody - takým teda čo si to nezaslúžia a všetko ničia.
je mi to jedno, dane neplatim, okradam stat na roznych prispevkoch a kto sa tu ma zle, nech sa paci, uz aj v blbych cechach su lepsie platove pomery a vyssia zivotna uroven ako tu, kto tu ostava a place ze je mu tu zle, si to robi sam a nevie zdvihnut prdel, iba hundrat po internete a v krcme pri pive
Neraz som videl, ako maly degeš vyskocil do bieleho, pripadne sam som zazil.. v zivote som toto nespozorval u bielych..
Deti si narobia kolko sa im zachce, ale vlastna matka pomaly ani nevie ako sa jej deti volaju
V skolach degesi sikanuju biele deti a skola s tym nic nenarobi
Stat im plati, ze deti chodia do skoly, jedlo maju v skole pomaly zadarmo, dostavaju nove bytovky.. a ako sa odvdacia? staci sa pozriet na Lunik 9
Sám som býval v Košiciach, pri bytovke pre "sociálne slabšie rodiny" teda pre degešov a možem povedať, ze to bol teror, nas blok bol vecne obhadzany blatom, susede vybili okno, okrádali nas atd..
ale ved toto robi aj kopa bielych gadzov...a ak do teba skoci cigan, tak mu pohroz rasizmom a udaj ho za rasiticky utok, ved uz nie su 90-te roky, zakony uz mame lepsie
@echoechoecho kopa? to je nezmysel, vezmi si percentualne zloženie zlodejov, Chcel by som vidieť ako ho obvinia za rasisticky utok, rasizmus voči vačšinam sa nikdy neberie do uvahy, a už vidim ako keď na teba vyskoči tlupa degešov a ty im začneš hroziť udaním
problém tam je, ale to neustále pičovanie ľudí na internete je tomu problému neúmerné. ono menšina je samozrejme ten najľahší terč keď je niekoho život o kokote a potrebuje si niekde vybiť zlosť, ale nakoniec je to vždy len masturbácia ich ega v chorom rasovom kontexte. u nás je menšina na vine preto, lebo nepracuje a žije z dávok, na západe je menšina na vine preto, lebo naopak berie prácu slušným európanom.
@lvanbeethoven no a? kopa...ale nevravim, ze vacsina Ako romovia by sa aj mohli zlaknut, i ked taki, co ledva rozpravaju asi nie, ale ako rasiticky utok uz by to bolo povazovane, neboj, to len ludia ako ty si myslia, ze sa to neda...skusal si to?
@echoechoecho neskušal som,ale určite skúsim, keď budem dôchodca a v noci ma sekerou rozdrbe cigan kvoli 50€, alebo keď mi ukradnu bicykel tak to za ista nahlasim ako rasistický útok
@Sekki to ze povacsine cigani ziju z nasich dani je problem. Treba zrusit socialne davky a bude pokoj.
Proti ciganom ako takym nic nemam. Hajzli sa najdu aj medzi nimi aj medzi bielimi,
Picovanie na ciganov je dnes v mode a preto si na nich niektori menej inteligentni jedinci liecia komplexy. Mozno si spatny alebo mas maly penis, tak si zapicujes na ciganov a hned sa budes citit lepsie.
v žiline majú každý mesiac na jednej nemenovanej ale zato známej ulici každý mesiac 2-3 vraj oslavy jak na nový rok to trvá 1-2 dni a potom akože robia..
Od mesta dostávajú peniaze zato, že upratujú okolie. Všetko dajú do kontajnerov a ďalší deň pošlú detiská aby to rozhádzali a aby mohli upratovať a kešovať mesto ďalej..to tak z počutia
A aj keď príde cigáň na urád, tak jediný dôvod prečo ho vybavia tak rýchlo je ten, že sa ho chcú zbaviť lebo by tam doviezol celú rodinu a narobil poriadok...normálneho človeka pošlú ďalej..a ďalej.
@lvanbeethoven ja som tiež z BA ale raz som išiel s rodinou a priatelmi tam na východ a išli sme si spravit vylet na bicykloch a tí hnusní cigáni po nás jak sme išli rýchlo dole kopcom začali na nás hádzať kamene nebol to práve príjemný pocit keď mi jeden prisál na helme a druhý na ramene ...
Navyse vacsina z vas tu dane ani "neplati" (nie je to platba, kedze sa nemozes rozhodnut nezaplatit) kedze ste bud dost mladi a nepracujete, alebo pracujete za nizke mzdy, ktore su vdaka nezdanitelnemu minimu oslobodene od dane.
@burble netusim ale to ani nie je podstatne. Dolezite ide o ten cigansky mytus, ktory sa siri. Vacsina dani sa straca uplne inde.
Navyse je uplne jedno na co su vyuzite, akonahle su mi vladnou ukradnute peniaze a nemozem s nimi efektivne nakladat podla vlastneho uvazenia, sanca ze budu neefektivne pouzite je priblizujuca sa 100% aj keby sa vyuzili na cesty, zdravotnictov, skolstvo a politickym parazitom z toho nesiel ani cent.
@koprdil ano vacsina z vas plati DPH, ti co fajcia, piju a jazdia autom platia aj spotrebne dane, uz podstatne menej ludi tu plati majetkove dane, dane za komunalny odpad, ci koncesie atd. To vsetko zavisi od toho aka je tvoja spotreba a ake mas majetky. Ak vsak minies mesacne 100 eur a byvas u rodicov, resp ti platia vacsinu nakladov, tak z toho nekrmis ani jedneho cigana. Preto mi pride smiesne tu nad tym lamentovat, hlavne ked samotny problem nie je, ze platis asocialov, ale ze ta stat s kazdou transakciou okrada o peniaze pod hrozbou odvlecenia a basy.
to je riesenie ciganskeho problemu, dajme im vsetko nech mama pd noch pokoj...
je to o ludoch, ked bieli budu do nich tlacit, tak sa zdekuju aj sany lebo sa budu bat.
A NECHAPEM PRECO TO SPAJAS S RASIZNOM. CIGANI SU ETNIKUM.
Je však pravda, že konkrétne práve SME nikdy nepripúšťa čo i len diskusiu o tejto problematike. Na druhej strane, to, že je to v menšej miere ako sa tvrdí, neznamená, že dávky sú správne.
Veľmi sa mi páči ten výraz - dávky. Je v podstate geniálny, pretože naozaj ide o dávky ako pre narkomanov, na ktoré si už zvykli tak, že ak ich nedostanú, táto republika sa zmení na vojnovú zónu a budeme si musieť zaobstarať prostriedky na svoju ochranu...
@dotaz87 Dávky môžeš raz dostávať aj ty, ak sa dostaneš do zlej situácie... Teda niežeby som ti to priala, ale rozumieš, že ich nemôžeš len tak zrušiť...
A podľa štúdie viac ako polovicu dávok dostávajú jednotlivci alebo bezdetné páry, čo na cigánov akosi nesedí.
@tralalibang to je jasné, ale to je práve rozdiel - či ich poberá človek v krátkodobej alebo dlhodobej núdzi (choroba), ale ich poberá účelovo a núdzu predstiera.
A existuje aj neuveriteľne veľa bielych, ktorí každý mesiac ledva doklusajú na barlách k doktorovi a zvyšné dni ich uvidíš prehánať sa napr. na motorke Sú takí, čo si pre invalidný dôchodok dajú aj "vŕtať do kolena", len aby pracovať nemuseli...
@dotaz87 No to áno, ale zase na druhej strane to ukazuje, aké je ľahké zneužiť štátny sociálny systém. Takí ľudia len vrhajú zlé svetlo aj na tých, ktorí tie dávky naozaj potrebujú.
Zas na druhej strane je ťažké niekedy zistiť, kto tie dávky naozaj potrebuje a kto len simuluje. Ťažko povedať, ako by sa to dalo riešiť, keďže jednoznačné riešenie asi neexistuje. Jedno ma ale hnevá- že keď sa píše o rómoch ako kradnú a zneužívajú sociálny systém, každý sa naváža do nich, ale nevidia, že to je náš parlament, ktorý to umožnil a preto by sa mali navážať skôr do našich politikov.
nemáš nič proti černochom, ktorí sú asi 1000x väčšia zberba, vidieť, že sa v problematike "vyznáš", za to čo sa im povoľuje a dáva sa poďakuj zákonodarcom, ktorí úplne zlikvidovali všetko funkčné z minulej doby... ke´d ti to vadí, presťahuj sa do číny, tam zákony platia a takmer nikto sa nepriživuje na úkor druhých
nebudem sa vyjadrovať priamo k téme, pretože na to nemám nervy, len poznamenám, že veľmi pitomá komunita sa tu usídlila na birdzi za tie roky.
minule ma pobavila jedna štatistika kde sa ukazovalo že zamestnávatelia v 70%tách latentne uprednostňujú uchádzača - belocha pred rómskym uchádzačom a keď to mal riešiť nejaký zákon, tak sa búrili že veď právo zamestnávateľa slobodne sa rozhodnúť a bla bla bla.
ale že nepracujú, na to si zanadávajú všetci...u nás je strašne veľa pokrytcov živených predsudkami, ktorí nemajú ani bledomodrý šajn o realite, ale nedávať na fóre budú všetci. fuj. ble. grc. a ešte raz fuj.
@krasomil černosi sú 100x väčšia zberba?? Černosi majú svoju intelektuálnu elitu a dokážu sa zaradiť do spoločnosti spôsobom, ktorí je na prospech všetkým..to sa zatiaľ s Rómami nedarí...
No sú dobrí a sú zlí .Problém je v tom že väčšina z nich automaticky dostava invalidný. Ale.Ale keď niaky biely chce invalidný tak sa to vlečie....A keď ťa napadnú a ty sa brániš tak sa ztažujú na diskrimináciu... Poznám takých čo pracujú ale je ich malo. Ale aj tak si treba položit otázku :Kto nakradol viac politici alebo cigáni?
@borovy no hej len keď by si si zobral niakeho randomného slováka a randomného cigáňa tak je viacej pravdepodobnejšie že ten cigáň robí väčší bordel ako beloch samozrejme stalo sa mi že cigáni boli milí priateľskí a pracovití ( asi 2x v živote sa mi to stalo že som niakych takých stretol..)
@tralalibang nuž teda máte pravdu všetci čo nemajú radi cigáňov si len kompenzujú to že majú malé pipíky aj tí dôchodci čo boli okradnutí aj tí nadávajú na nich len kôli tomu že majú malé pipíky cigáni sú fakt v pohode ľudia najlepší pracovití čistotní nápomocní ale majú len tú smolu že všetci majú malé pipíky a preto na nich nadávajú
@tommyhot ach si ty normálny ? omg asi nie že ... si zober že na niaku romsku "rodinu" so štyrmi deťmi ide niak som počul s všetkým čo im štát dá asi cca 950€ v čistom a teraz si zober koľko je tu takých rodín a koľko je to peňazí ...
@dotaz87 s tými dávkami si to fakt pekne povedal počuj ale si zober že im platia aj za také veci napr že ich deti chodia do školy za to im platia obedy v škole a desiaty majú zadarmo a podobné výhody
@marleymt uhm jasne hej všetci cigáni si iši hľadať prácu ale nikto ich nezamestnal ten bol dobrý DDD ale nie šak niektorí sú vínimka (je ich veľlmi málo)
@relieforsaddist áno aleje iné keď je v "núdzi" celá osada a iné keď stratíš prácu a predtým si poctivo pracoval alebo sa ti niečo stane a musíš to poberať ...
@sekki však ako v tom máš pravdu ale i tak ...treba hľadať chyby v parlamente ,vo vláde kde sa tieto veci schvaľujú a svojím spôsobom poukazujú na iných ľudí (zlodej kričí ,chyťte zlodeja) to majú premyslené ...proste ja by som vyhostil ,alebo zastrelil každého ktorý nechce pracovať ale sa priživuje na ostatných (kto nepracuje nech ani neje -kto neje nech zomrie) a bol by pokoj ,neverím sračkám že lenivé lemri majú právo existovať na tomto svete aby sa o nich staral niekto iný ,na úkor iného ..proste niečo podobné ako vo filme ,,Vymedzený čas" zarob si na svoj čas (ale trošku rovnocenne ,na takej istej úrovni ) a bolo by vyriešené
@sekki ja viackrát. stretla som ich dosť, treba im rázne povedať že nie, nepožičiam love, lebo ani ja nemám a oni to pochopia, oni len skúšajú...podaktorí, potom sú tu aj takí, čo sú až veľmi priateľskí, spýtajú sa ako sa máš a od. rozprávaju o svojej rodine, ja si myslím, že sa aj od nich môžme čo to naučiť.
@sekki a kde si to pocul? Na facebooku? Ten hoax bol refutnuty uz davno. Pozri si ten link od inessu co som sem zavesil, kde su realne podlozene cisla a fakty, nie obrazok na facebooku, ktory robil v skicari nejaky debilcek zo slovenskej pospolitosti.
@sekki s tými desiatami som počul, že to je tiež trochu zavádzanie, pretože to nezávisí od toho, že sú Rómovia, ale udeľuje sa to na základe posúdenia sociálnej situácie tej rodiny - takže tie desiate môžu dostať aj bieli...to, že 90 % tých prípadov sú Rómovia je zas o inom
Problém je ten, že tento problém s nimi nevie nikto riešiť, alebo nechce. Dobre si to uvedomujú aj v EÚ - oni sú spokojní, že ich máme tu a dobre vedia, že ak by začali kočovať do vyspelejších krajín, bol by tam rovnaký problém. Preto navonok tá politika riešenia tejto otázky a eurofondov na túto oblasť - v snahe udržať ich tu za každú cenu, akoby v karanténe. Možno je to amorálne čo som napísal, ale bohužiaľ fakt. Tie vyhlásenia EÚ politikov o ich diskriminácii, to je len taký pokrytecká zásterka. Oni si dobre uvedomujú, že tento problém je veľmi náročný na riešenie.
Vo Veľkej Británii mali neskutočne štedrý sociálny systém, ktorí museli prehodnotiť po tom, čo ho zneužívali práve naši emigrujúci Cigáni...myslím, že to hovorí za všetko
@sekki zlatíčko, tá moja poznámka sa týkala toho, že v našej spoločnosti funguje začarovaný kruh udalostí, ktoré sa vzájomne ovplyvňujú a vytvárajú predsudky na oboch stranách, čo spôsobuje sociálnu exklúziu etnických skupín, ktoré sa potom prirodzene stávajú neprispôsobivými. Bieli nadávajú na cigáňov že sú neprispôsobiví a už z princípi odmietajú niektorým z nich šancu začleniť sa do spoločnosti. Pozerajú sa na nich cez prsty, chytajú sa tašiek aby im niečo neukradol Róm čo ide okolo nich, radšej uprednostnia bieleho zamestnanca pretože Róm smrdí, Róm kradne, Róm využíva sociálny systém a Róm je hlúpy a nič nevie.
Nečudo že si potom tí ľudia povedia "za takýchto nás máte, takíto budeme" a skutočne sa stanú problémovými, začnú robiť zle, nenávidieť bielych atď. Na to si zas bieli povedia "aha, oni sú fakt zlí, neprispôsobiví, robia nám zle, vysťahujme ich na kraj mesta nech od nich máme pokoj". Do toho ešte topky.sk alebo iný dôveryhodný zdroj zverejní nejakú vymyslenú štatistiku o sociálnych dávkach, v centre mesta nejaký čávo vykradne výklad a už je oheň na streche.
A takto to bude pokračovať donekonečna, a to nielen s Rómami u nás, ale aj černochmi v Amerike, alebo s akoukoľvek exkludovanou a vyčlenenou menšinou na svete, dokým niekomu nenapadne riešiť to opačným spôsobom, skúšať prepájať tie kultúry, rušiť predsudky a pomaly a citlivo si hľadať k sebe cestu, prestať sa vzájomne obviňovať a prestať sa riadiť predsudkami. Ale to je veľmi ťažké, pretože predsudky si neuvedomujeme a snažíme sa ich racionalizovať, čo je veľmi jednoduché.
@marleymt ..aj čas multikulti už je dúfam preč,
(už pred x rokmi bolo neskoro, taká ..polit.ideologia sa ani nemala nikdy a nikde skúšat.. ://(
najma vôbec nie v Europe..
však ked chceš "..skúšať prepájať tie kultúry, rušiť predsudky a pomaly a citlivo si hľadať k sebe cestu..", velmi ..výdatné miesto pre také (nebezpečné) pokusy je napr. Malmo a vôbec švédsko, nórsko, dánsko, všetky severské štáty, takmer všetky čo-len-trochu vačšie mestá vo Francii., špan., a Anglicku, Nemecku, celý juh Talianska, najnovšie už aj juh Madarska,, atd atd.. :ble:
..a blíži sa to, plíživo ale iste, aj sem k nám, :ble:
(napr. v čechách už majú obsadené takmer celé teplice, 360 domov rodinních.. :ble:
toto by už tuším nezvladli prečistit ani wehrmach a spojenci dokopy, z čias ked boli na vrchole síl a početních stavov..
(..skor rozmýšlát, jako dosiahnut co najvačšiu zacielenost istích vírusov na isté trvalé a hlboké rasové markery a genotypy..)
@lyterka dajak ma z tej tvojej gramatiky rozhádzalo, že neviem presne, čo tým myslíš
minimálne ale skús popremýšľať, či je lepšie rómske menšiny na Slovensku/v Česku vytláčať na okraj miest, izolovať, alebo sa snažiť aby sa začlenili (tj samozrejme aby pracovali, chodili do školy, do divadla, robili presne to isté čo ostatní). Pretože "vysťahujme cigáňov preč zo Slovenska" - to neexistuje a nikdy existovať nebude. tí ľudia sú občania SR, budú žiť na SR a žiť medzi ostatnými občanmi SR.
nebavme sa o multikulturalizme v Anglicku, Taliansku atď, nebavme sa o migrantoch, toto je etnikum, ktoré dlhé roky u nás žije, tak ako "praví Slováci", ako sa radi nazývajú, prišli z Valašska kedysi dávno, tak ako žiaden "národ" nemá právo na "svoje územie" tak sa nedelíme na pravých Slovákov a rómov, ale všetci sme občania jednej republiky a žijeme na jednom mieste. jazdíme spolu v MHD, nakupujeme spolu v potravinách, obchádzame sa na ulici.
je podľa mňa rozumnejšie nájsť si k sebe cestu ako žiť v dvoch odlišných svetoch, kde jeden nechápe tomu druhému a navzájom sa nenávidia. v súčasnosti existuje masová kultúra, nie sme členmi miniatúrnych kultúr kde každá má svojho šamana a jedna o druhej nikdy nepočuli.
len to je trochu o prístupe ľudí. o médiách. o predsudkoch. a tak.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
98 komentov
Deti si narobia kolko sa im zachce, ale vlastna matka pomaly ani nevie ako sa jej deti volaju
V skolach degesi sikanuju biele deti a skola s tym nic nenarobi
Stat im plati, ze deti chodia do skoly, jedlo maju v skole pomaly zadarmo, dostavaju nove bytovky.. a ako sa odvdacia? staci sa pozriet na Lunik 9
Sám som býval v Košiciach, pri bytovke pre "sociálne slabšie rodiny" teda pre degešov a možem povedať, ze to bol teror, nas blok bol vecne obhadzany blatom, susede vybili okno, okrádali nas atd..
Proti ciganom ako takym nic nemam. Hajzli sa najdu aj medzi nimi aj medzi bielimi,
Picovanie na ciganov je dnes v mode a preto si na nich niektori menej inteligentni jedinci liecia komplexy. Mozno si spatny alebo mas maly penis, tak si zapicujes na ciganov a hned sa budes citit lepsie.
banda debilov tu...
Od mesta dostávajú peniaze zato, že upratujú okolie. Všetko dajú do kontajnerov a ďalší deň pošlú detiská aby to rozhádzali a aby mohli upratovať a kešovať mesto ďalej..to tak z počutia
A aj keď príde cigáň na urád, tak jediný dôvod prečo ho vybavia tak rýchlo je ten, že sa ho chcú zbaviť lebo by tam doviezol celú rodinu a narobil poriadok...normálneho človeka pošlú ďalej..a ďalej.
Proste výsmech, tento štát nefunguje
A nechcem nijako podporovať cigánov, ale zo sociálnych dávok idú pre nich len 4%, takže keby sa im zoberú, štátu to nepomôže @42
» iness.sk/mytus/...
Navyse je uplne jedno na co su vyuzite, akonahle su mi vladnou ukradnute peniaze a nemozem s nimi efektivne nakladat podla vlastneho uvazenia, sanca ze budu neefektivne pouzite je priblizujuca sa 100% aj keby sa vyuzili na cesty, zdravotnictov, skolstvo a politickym parazitom z toho nesiel ani cent.
cink cink cink
je to o ludoch, ked bieli budu do nich tlacit, tak sa zdekuju aj sany lebo sa budu bat.
A NECHAPEM PRECO TO SPAJAS S RASIZNOM. CIGANI SU ETNIKUM.
» romovia.sme.sk/c/7455684/romov...
Je však pravda, že konkrétne práve SME nikdy nepripúšťa čo i len diskusiu o tejto problematike. Na druhej strane, to, že je to v menšej miere ako sa tvrdí, neznamená, že dávky sú správne.
Veľmi sa mi páči ten výraz - dávky. Je v podstate geniálny, pretože naozaj ide o dávky ako pre narkomanov, na ktoré si už zvykli tak, že ak ich nedostanú, táto republika sa zmení na vojnovú zónu a budeme si musieť zaobstarať prostriedky na svoju ochranu...
A podľa štúdie viac ako polovicu dávok dostávajú jednotlivci alebo bezdetné páry, čo na cigánov akosi nesedí.
A existuje aj neuveriteľne veľa bielych, ktorí každý mesiac ledva doklusajú na barlách k doktorovi a zvyšné dni ich uvidíš prehánať sa napr. na motorke Sú takí, čo si pre invalidný dôchodok dajú aj "vŕtať do kolena", len aby pracovať nemuseli...
Zas na druhej strane je ťažké niekedy zistiť, kto tie dávky naozaj potrebuje a kto len simuluje. Ťažko povedať, ako by sa to dalo riešiť, keďže jednoznačné riešenie asi neexistuje. Jedno ma ale hnevá- že keď sa píše o rómoch ako kradnú a zneužívajú sociálny systém, každý sa naváža do nich, ale nevidia, že to je náš parlament, ktorý to umožnil a preto by sa mali navážať skôr do našich politikov.
minule ma pobavila jedna štatistika kde sa ukazovalo že zamestnávatelia v 70%tách latentne uprednostňujú uchádzača - belocha pred rómskym uchádzačom a keď to mal riešiť nejaký zákon, tak sa búrili že veď právo zamestnávateľa slobodne sa rozhodnúť a bla bla bla.
ale že nepracujú, na to si zanadávajú všetci...u nás je strašne veľa pokrytcov živených predsudkami, ktorí nemajú ani bledomodrý šajn o realite, ale nedávať na fóre budú všetci. fuj. ble. grc. a ešte raz fuj.
snáď som ťa neurazila
väčšina z vás vie o cigánoch piču, rovnako aj o historických súvislostiach v akých žili posledné desaťročia a ako sa zaobchádzalo s touto menšinou
Vo Veľkej Británii mali neskutočne štedrý sociálny systém, ktorí museli prehodnotiť po tom, čo ho zneužívali práve naši emigrujúci Cigáni...myslím, že to hovorí za všetko
Nečudo že si potom tí ľudia povedia "za takýchto nás máte, takíto budeme" a skutočne sa stanú problémovými, začnú robiť zle, nenávidieť bielych atď. Na to si zas bieli povedia "aha, oni sú fakt zlí, neprispôsobiví, robia nám zle, vysťahujme ich na kraj mesta nech od nich máme pokoj". Do toho ešte topky.sk alebo iný dôveryhodný zdroj zverejní nejakú vymyslenú štatistiku o sociálnych dávkach, v centre mesta nejaký čávo vykradne výklad a už je oheň na streche.
A takto to bude pokračovať donekonečna, a to nielen s Rómami u nás, ale aj černochmi v Amerike, alebo s akoukoľvek exkludovanou a vyčlenenou menšinou na svete, dokým niekomu nenapadne riešiť to opačným spôsobom, skúšať prepájať tie kultúry, rušiť predsudky a pomaly a citlivo si hľadať k sebe cestu, prestať sa vzájomne obviňovať a prestať sa riadiť predsudkami. Ale to je veľmi ťažké, pretože predsudky si neuvedomujeme a snažíme sa ich racionalizovať, čo je veľmi jednoduché.
A čoho je toto fórum dôkazom.
@marleymt ..aj čas multikulti už je dúfam preč,
(už pred x rokmi bolo neskoro, taká ..polit.ideologia sa ani nemala nikdy a nikde skúšat.. ://(
najma vôbec nie v Europe..
však ked chceš "..skúšať prepájať tie kultúry, rušiť predsudky a pomaly a citlivo si hľadať k sebe cestu..", velmi ..výdatné miesto pre také (nebezpečné) pokusy je napr. Malmo a vôbec švédsko, nórsko, dánsko, všetky severské štáty, takmer všetky čo-len-trochu vačšie mestá vo Francii., špan., a Anglicku, Nemecku, celý juh Talianska, najnovšie už aj juh Madarska,, atd atd.. :ble:
..a blíži sa to, plíživo ale iste, aj sem k nám, :ble:
(napr. v čechách už majú obsadené takmer celé teplice, 360 domov rodinních.. :ble:
toto by už tuším nezvladli prečistit ani wehrmach a spojenci dokopy, z čias ked boli na vrchole síl a početních stavov..
(..skor rozmýšlát, jako dosiahnut co najvačšiu zacielenost istích vírusov na isté trvalé a hlboké rasové markery a genotypy..)
minimálne ale skús popremýšľať, či je lepšie rómske menšiny na Slovensku/v Česku vytláčať na okraj miest, izolovať, alebo sa snažiť aby sa začlenili (tj samozrejme aby pracovali, chodili do školy, do divadla, robili presne to isté čo ostatní). Pretože "vysťahujme cigáňov preč zo Slovenska" - to neexistuje a nikdy existovať nebude. tí ľudia sú občania SR, budú žiť na SR a žiť medzi ostatnými občanmi SR.
nebavme sa o multikulturalizme v Anglicku, Taliansku atď, nebavme sa o migrantoch, toto je etnikum, ktoré dlhé roky u nás žije, tak ako "praví Slováci", ako sa radi nazývajú, prišli z Valašska kedysi dávno, tak ako žiaden "národ" nemá právo na "svoje územie" tak sa nedelíme na pravých Slovákov a rómov, ale všetci sme občania jednej republiky a žijeme na jednom mieste. jazdíme spolu v MHD, nakupujeme spolu v potravinách, obchádzame sa na ulici.
je podľa mňa rozumnejšie nájsť si k sebe cestu ako žiť v dvoch odlišných svetoch, kde jeden nechápe tomu druhému a navzájom sa nenávidia. v súčasnosti existuje masová kultúra, nie sme členmi miniatúrnych kultúr kde každá má svojho šamana a jedna o druhej nikdy nepočuli.
len to je trochu o prístupe ľudí. o médiách. o predsudkoch. a tak.
btw k teme:
... musíš ešte vyrásť, chlapče