A tak, niekdy, keď som počítala v mysli, predstavovala som si, že to pisem na papier, teraz si nic nepredstavujem, vytiahnem kalkulacku, a spôsobilo to, ze už z pamati neviem ani kolko je 7x5
podľa toho ako sa mi to hodí, ale obvykle keď v hlave počítam, tak si viacmenej vizuálne predstavujem tie operácie tak ako sa robia "pod seba", len ešte ako bonus si ich rozdeľujem, a pohybujem s nimi ako sa hodí, oddelím po stovkách, to s čím v danej operácii počítať nepotrebujem "odsuniem" bokom, a potom po nej znovu pripojím k tomu číslu, a tak...
nooo... blbo sa to opisuje... nejaké možno prostredie, napr že pri čísle 5 ma napadne hnedá farba ako keby tam bola nejaká hnedá miestnosť, deviatka mi príde namyslená, osmička je sympaťáčka, štvorka taká opustená samotárka...
No ja si predstavim ako ho pisem ja. Teda nielen to, ako vyzera ale aj tu ,,animaciu" ako ho pisem, taham pismo...a potom este svoju roztvorenucdlan akoze 5 prstov. To su pre mna symboly päťky. A ešte 5 je pre mňa zelená . neviem či to nesúvisí s tým, ako som došla k 5ke prvýkrát, že keď som sa s ňou dostala 1x do kontaktu v škole asi tak tam možno bola v pracovnom zošite nejaká zelená päťka a ja som sa učila práve jedným mojim spôsobom písať tak to mi utkvelo v pamäti ako symbol pre všetky päťky, lebo to bolo prvý krát. Podľa mňa tieto veci viac súvisa so skúsenosťami a pamäťou než so symbolmi. A to je dosť náhoda, veď nikto predsa nemôže za to, aký dostane pracovný zošit, aká je v ňom 5ka atd...
A neni to odveci forum. Dopisujem, co som nenapisala na tvoje otazky. Ja pocitam tak divne v hlave, ze si to naozaj vizualizujem ze mam akoby pred ocami papier na ktorom su cisla pod sebou alebo inak, tak ako som sa videla, cize hrabem v pamati, jak sa to robi. Alebo ked som ai ista a viem co robim a mam taku culejsiu mysel, tak to ide automaticky ze sa ani nestihnem zamysliet ako som k tomu dosla a mam vysledok. To neviem popisat jak si to predstavujem cize to asi neprichadza z nejakeho centra predstav alebo co. nie proste numericke operacie sa nemiesaju s predstavivostou. To mas oddelene ale niekedy sa prida jedno k druhemu takze mas obe naraz. Ale nie vzdy. Vies predsa pocitat bez nejakej predstavy ako tie pocty vyzeraju.
Keď som bol malý a učili ma základné čísla 0 až 9...boli v takej malej knižke, boli farebné a mali oči, ústa, mihalnice....takže keď si predstavím nejaké číslo (jednociferné)...vidím ho ako kreslenú postavičku s očami
čísla ako celok si predstavujem ako takú 45stupňovú os idúcu zľava doprava, pri počítaní si predstavujem čísla pod sebou a ešte konkrétne každé číslo si predstavujem ako farebný grafický znak,
napríklad 1-bledomodrá, 2-červená,3-tmavomodrá,4-zelená, 5-oranžová, 6-hnedá,7-tyrkysová, 8-purpurová, 9-žltá
ja si predstavujem len čísla..prípadne dátumy narodenia ak niekho viem...tak sa mi to spojí s tým číslom...ale nejako nevidím kreativitu v matike a počítaní
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
teda, ako prvé si predstavím znak čísla, potom ten k nemu priradený abstraktný dojem.
ale zväčša sa číslo povie v súvislosti s niečím, tak to si už viem predstaviť.
Napr.
2-labuť
3-markíza
5-ruka
A tak, niekdy, keď som počítala v mysli, predstavovala som si, že to pisem na papier, teraz si nic nepredstavujem, vytiahnem kalkulacku, a spôsobilo to, ze už z pamati neviem ani kolko je 7x5
napríklad 1-bledomodrá, 2-červená,3-tmavomodrá,4-zelená, 5-oranžová, 6-hnedá,7-tyrkysová, 8-purpurová, 9-žltá