@28 čo mal krutej príspevok k téme netuším ani ja, asi len prvý trep, čo ju napadlo, ale Loki je postavička severskej mytológie, tak som nemohla nezareagovať
@mielikki Loki porodil Sleipniho, co je Odinov 8-nohy kon, nie 6-nohy neviem o tom, zeby niekde v severskej mytologii bol 6-nohy kon ale tak on je riadna potvora, furt bohom dakde zdrhol.. a nemal este za syna nahodou aj vlka Fenriho?
@Mielikki Odin sa urazi ze si mu znetvorila kona inac odporucam od Holgera Kalweita knihu Germanska kniha mrtvych.. celkom sranda vyklad Eddy. sice podla mna kus pritiahnute za vlasy, ale su tam dobre postrehy miestami
@krutafunebracka no mozno preto, lebo Loki bol tzv. 13-ty Ás s privlastkom "nezvany" mozno od toho to bolo.. lebo inac je ásov(bohov) len 12 (nepocitam bohyne)
@Mielikki Kalevalu som aj ja precital, celkom to sranda, aku mali fini fantaziu inac skus v kniznici pohladat Eddu, teoreticky by to tam mohli mat.. autora to nema, je to subor ludovych basni a piesni, snad mladsiu Eddu napisal Snorri Sturlusson (neviem, ci som mu nedodrbal meno) niekedy v 12.-13. stor. starsia Edda je o tych zazitkoch bohov, mladsia obsahuje legendy o skutocnych ludoch.. ked si videla Kralovstvo prstena, tak sa mi vidi, ze scenar postavili na nejakej legende z tadial
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
)
gratulujem
uz som to pochopila! je to divne!
takze dakujem vsetkym zucastnenym a prajem pekny vecer
to som jediny co nechapem @27 a @28 v tejto teme?
hej, aj fenriho.. on mal za deti kadečo.. ale rodil len raz
ak to budú mať v knižnici.. odmalička ma celkom bavila všetka možná mytológia
ja netuším, moje znalosti siahajú tak pokiaľ sa mi chcelo listovať na wikipédií
ale zato Kalevalu som celú prečítala