Teraz už skoro všetky deti sedia pri počítačoch a akosi zabudli na čítanie kníh....Prosím vás,ako by ste mladého človeka ( 0-15 rokov) donútili čítať knihy?
Pokiaľ by bolo dieťa závislé na internete,tak by som si s ním dohodla pravidlá: Za každých 30 prečítaných strán by malo pol hodinu na nete A keby nečítalo,tak nemôže počítačovať! Kruté,ale myslím že by začalo čítať
@zizisko To je fakt poriadná píčovina, jediné čo dosiahneš je to, že knihy bude neznášať ešte viac ako predtým, hold čo, prijebaná, slovenská výchova...
Ja keď som bola malá, neboli PC (teda už boli, ale také predpotopné a nemohli sme si ho ešte dovoliť) tak nič iné okrem hrania sa vonku a iných zábav mi neostávalo. A bavilo ma to. Rodičia ma vždy k tomu viedli, mám nespočetné mnžostvo knižiek a neviem čoho. Okrem toho otec čítava tiež veľmi rád...
A ostalo mi to dodnes. Hoci už mám aj iné povinnosti, čítanie ma neopustilo a čítam veľmi rada. Akurát včera som dočítala jednu knižku.. Len škoda, že nevyšla ešte taká super knižka, ktorá by mala minimálne 500 strán Pretože takú bežnú s cca 300 stranami zmáknem za 3 dni v pohode...
@zizisko Nijak, pokiaľ nechce čítať knihy tak ho to nedonutíš, musí ho to zaujať, jedine tak, takéto tresty sú najväčšia hovadina, ktorú môže rodič spraviť.
Ja knihy nečítam a nemyslím si, že som negramotný, neinteligentný bezzemok, ktorý len sedí na internete.
@pernik To je len domnienka , nestretol som sa s tym presne tak ako som to napisal ale viem si to priblizne predstavit ked spoluziak hovoril ze ide do knihkupectva , vsetci sa divili ze PRECO? .... (ROFL) smutne
@mm47 Tak to máš, veľmi, veľmi zlú predstavu, čo vidím na ľuďoch v mojom veku, ale aj na deťoch do cca. 12 rokov (sestra), tak títo ľudia čítajú stále viac a viac a určite sa nikto na školách z toho nesmeje...
@pernik A napr. povinné čítanie? Keď to prečítať musí... Ja neviem načo má slúžiť táto diskusia,no keby išlo o školské veci,tak to je jednoducho povinné...
Povinné čítanie je dosť nanič, aj tak všetci len prečítajú nejaké recenzie na nete a to majú akože obsah knihy.. Čítanie je hobby a je fajn, keď to niekoho baví .
Prečo by som ho mal nútiť?Nutené čítanie nieje vobec zábavné.Ak by sa mu chcelo čítať knihy tak ich číta.Veď ja viem že knihy sú úžasné ale na to musí prísť človek sám a nemožete mu to nanútiť.
Skus mu to povedat nejako ze aj citanie je nieco fajn nech sa prinuti citat knihu kde by ho dej zahltil. Alebo mu nejak odpoj pocitac a mozno bude nuteny od nudy siahnut po knihe.
@pernik jaj ty tam zijes , bratova frajerka robi v skolke , jej matka na zkladke , stretavaju sa kazdy den s desiatkami deti , mladsich aj starsich,
vsade mozne mas prieskumy ze coraz menej deti cita knihy, ty tu hovoris o 12r. skus povedat ze 50/50 je to aj medzi 15,16 rocnymi a tomu sam nemozes verit.
Nikde som nepovedal ze je to tak ako v tvojej poslednej vete
Doba ide dopredu a s nou aj drzost , skazenost mladych ludi.
@mm47 Panebože tvoja predstava života je neuveriteľná
Som na strednej škole a v mojej triede číta knihy minimálne 75 percent ľudí, mám 12 ročnú sestru, ktorá okrem toho, že je na facebooku a na pokeci tak aj číta knihy a s kamarátkami si ich kupuje, vymieňa atd., dalej mám priateľov, z ktorých minimálne 70 percent číta knihy pravidelne, niektorí dokonca píšu aj vlastné texty.
Nemám si to prečo vymýšľať, toto sú proste fakty.
Je tu ale další fakt a to ten, že títo ľudia čítajú knihy ale aj sa zabávajú ako zvyšok mládeže.
"Doba ide dopredu a s nou aj drzost , skazenost mladych ludi."
Sám si mladý človek, máš 19 tak prosím nemoralizuj a nekáž o skazenosti mladých ľudí v čase keď si dospieval ty bola doba úplne rovnaká...
presne jak napisal @pernik - slovenska prijebana vychova... keď dieťa nechce čitať, tak ho donutime, zakažeme mu všetko ostatne, pripadne mu dame facku... a podom bude milovať knihy, nie? (ach)
a k teme: podľa mňa by mal ten človek zistiť, že knihy su všelijake a o všetkom... uplne... a naštastie väčšina z nich preložena do sk/cz jazyka určite si každy najde minimalne jednu knihu, ktora ho bude baviť a potom zisti že je kopu inych, ktore by ho bavili a tak... uplne presne jak napisal @18
@pernik Nedaj sa vysmiat , ked som mal ja 13,14 tak sa ludia v mojom veku , tak chodili von a strielali po sebe gulickovou pistolou atd.
Nenatacali sme video ako rozjebavame triedu a nasledne to dame na net aky sme hrdinovia , nepytali sme sa ci moze byt 14ka tehotna lebo jebala s 20rocnym frajerom , mali sme vacsiu uctu k ucitelom aj k rodicom.
Je to absolutne naivne mysliet si ze je to take iste ako vtedy .
Medzi tym ked som bol ja v tom veku a tymi co su teraz je OBROVSKY rozdiel.
@strejdabob Nikoho nikto nenuti , skor by som povedal ze rodicia na deti seru , kupia im PC a tym je to vybavene.
Potom si asi prijebany ked aj ty mas tu nasu ""strasnu"" vychovu
@mm47 Mám kamarátov v tvojom veku, aj starších a nie málo, dobre viem čo robili keď mali 15, my sme narozdiel od nich ovečky...
...je to panebože 5 rokov dozadu, rok 2005, to nieje ŽIADEN, ŽIADEN rozdiel, môže si to myslieť len nejaký zatrpknutý blázon, ktorý neznáša celý svet a jeho jediným denným cieľom je démonizovať spoločnosť
Môj brat sa v šiestej triede naučil naspamäť Mor ho!, lebo som mu to raz doma recitovala, len-tak a zaujalo ho to. Teraz je deviatak a budú sa to musieť naučiť, no on to už vie Na druhej strane, čím je starší, tým menej číta, keď bol menší, čítavala som mu aj ja, z hocijakej knihy, čo som vtedy čítala..podľa mňa aj to je riešenie, diaťaťu odmalička čítať, rozprávky a tak, vtedy sa vytvára záujem o knižky...detstvo sa s človekom ťahá celý život.
Teraz som bratovi požičala z knižnice knihu Kto chytá v žite a prečítal len pár strán a radšej hrá hry na PC...nútiť ho nebudem, ale snaha bola. Podľa mňa, keď sa dostane z kritického veku, k čítaniu sa vráti, možno už na strednej
@pernik možno sa ti to zdá že 5 rokov do zadu nieje žiadny rozdiel, ale je, dosť podstatný a hlavne v tom, že v dobe z pred 5 rokov nebol takto masovo na slovensku rozšírený internet, veľa domácností ešte ani nemalo poriadne počítač atď...
aj keď skôr by som vravel (v mojom prípade) o 8 až 10 rokov dozadu (tj mal som 10-12) a vtedy sme počítač ešte nemali a aspoň čo sa dialo v tomto okolí rozhodne nebolo také ako to je teraz...
o čom tu preboha rozpravate? @mm47 ja mam 19 takisto ako ty a buď sme žili v inom svete alebo tu rozpravaš kokotiny.... a nazvať ma prijebanym a takto to odôvodniť jak si to odôvodnil? sa spamätaj... maš 19 a hovoriš mudrosti typu "keď ja som bol vo vašom veku...!" - si normalny?
ja s čítaním kníh nemám problém. myslím, že je to omnoho lepšie ako tupé čumenie do compu (aj keď tu sedím dosť často).
tak nech si vyberú niečo čo by ich bavilo. ja neviem niečo o upíroch? ale keď ho čítanie kníh neláka načo ho do toho nútiť? síce čítanie je super. možno na to prídu keď budú starší.
@mm47 nadavam na slovensko? prečo si to obratil proti mne a teraz sa biješ do hrude za slovensko? počkať... ahaaa... ty budeš jeden z tych "narodovcov" asi, čo? hovorim, že ten spôsob vychovy je chybny... a na slovensku sa to väčšinou tak robi, lebo su na to zvyknuti z predošleho režimu, čiže zo školy... ale veď nečudujem sa im.... je ľahšie niekoho zastrašiť a tak ho do niečoho donutiť, akoby mu to mali vysvetliť, prečo to je dobre a on by to začal robiť sam... a neboj sa, ja viem že by nam mnohe krajiny mohli zavidieť
@strejdabob Nie nesom narodovec ale nemam rad ludi co SR urazaju za kazdu blbost , mali sme tu isty rezim dost dlho tak co sa divis ze sme este pozadu v niektorych veciach
myslim ale ze vychova deti v SR je daleko lepsia ako v USA
ja mam 6 rocnu sestru ..kazdy vecer (no nie kazdy ale dost casto) som si za nou lahla do postele a citala som jej nejaku rozpravku pri ktorej zaspala ( asi po hodine niekedy aj dlhsie) no a teraz si uz cita knizky aj sama...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
Ale zišli by sa aj iné návrhy
A k teme Niekoho to proste bavi a niekoho zas nie.
ked ma to nebavi a nemam ani moc casu na to tak to robit nebudem
A ostalo mi to dodnes. Hoci už mám aj iné povinnosti, čítanie ma neopustilo a čítam veľmi rada. Akurát včera som dočítala jednu knižku.. Len škoda, že nevyšla ešte taká super knižka, ktorá by mala minimálne 500 strán Pretože takú bežnú s cca 300 stranami zmáknem za 3 dni v pohode...
Ja knihy nečítam a nemyslím si, že som negramotný, neinteligentný bezzemok, ktorý len sedí na internete.
Mňa by k čítaniu nedonútil nikto. Čítam veľa, ale kedy JA chcem a to, čo JA chcem.
Keď budeš niekoho do toho nútiť, tak mu to akurát tak znepriatelíš. Buď si ku knihám nájde cestu alebo nie, s tým nič nenarobíš.
Ale som rad ze aspon cast ludi sa k tomu zas vracia , k citaniu.
@zizisko Povinné čítanie mi nedalo vôbec nič a neprečítal som tam ani jednu knihu, nejaký vzťah ku knihám mi to v žiadnom prípade nedalo...
No musím s @pernik -om nesúhlasiť... Veľa mladých(nie len u nás v meste) číta čoraz menej...A vlastne už skoro vôbec..
rad by som veril ze je to aspon 50/50
jasne ze nie 50/50 skor 65/35 (optimizmus) (ROFL)
Ja medzi týmito ľudmi žijem a čo vidím tak áno v poslednú dobu číta knihy čoraz viac mladých ľudí, to ale neznamená, že nepijú a nechodia sa zabávať.
To akože keď niekto číta knihy tak je automatické, že sa nezabáva a nevypije si?
A samozrejme že môžeme piť a čítať naraz,ale vravím o tých,čo čítajú a nečítajú A tí čo nečítajú poväčšine majú nelegálne záujmy namiesto čítania..
vsade mozne mas prieskumy ze coraz menej deti cita knihy, ty tu hovoris o 12r. skus povedat ze 50/50 je to aj medzi 15,16 rocnymi a tomu sam nemozes verit.
Nikde som nepovedal ze je to tak ako v tvojej poslednej vete
Doba ide dopredu a s nou aj drzost , skazenost mladych ludi.
Som na strednej škole a v mojej triede číta knihy minimálne 75 percent ľudí, mám 12 ročnú sestru, ktorá okrem toho, že je na facebooku a na pokeci tak aj číta knihy a s kamarátkami si ich kupuje, vymieňa atd., dalej mám priateľov, z ktorých minimálne 70 percent číta knihy pravidelne, niektorí dokonca píšu aj vlastné texty.
Nemám si to prečo vymýšľať, toto sú proste fakty.
Je tu ale další fakt a to ten, že títo ľudia čítajú knihy ale aj sa zabávajú ako zvyšok mládeže.
"Doba ide dopredu a s nou aj drzost , skazenost mladych ludi."
Sám si mladý človek, máš 19 tak prosím nemoralizuj a nekáž o skazenosti mladých ľudí v čase keď si dospieval ty bola doba úplne rovnaká...
a k teme: podľa mňa by mal ten človek zistiť, že knihy su všelijake a o všetkom... uplne... a naštastie väčšina z nich preložena do sk/cz jazyka určite si každy najde minimalne jednu knihu, ktora ho bude baviť a potom zisti že je kopu inych, ktore by ho bavili a tak... uplne presne jak napisal @18
Nenatacali sme video ako rozjebavame triedu a nasledne to dame na net aky sme hrdinovia , nepytali sme sa ci moze byt 14ka tehotna lebo jebala s 20rocnym frajerom , mali sme vacsiu uctu k ucitelom aj k rodicom.
Je to absolutne naivne mysliet si ze je to take iste ako vtedy .
Medzi tym ked som bol ja v tom veku a tymi co su teraz je OBROVSKY rozdiel.
@strejdabob Nikoho nikto nenuti , skor by som povedal ze rodicia na deti seru , kupia im PC a tym je to vybavene.
Potom si asi prijebany ked aj ty mas tu nasu ""strasnu"" vychovu
a to dieťa treba učiť už v mladom veku najprv na čítanie kníh a nie hneď sedenie za pc
...je to panebože 5 rokov dozadu, rok 2005, to nieje ŽIADEN, ŽIADEN rozdiel, môže si to myslieť len nejaký zatrpknutý blázon, ktorý neznáša celý svet a jeho jediným denným cieľom je démonizovať spoločnosť
Teraz som bratovi požičala z knižnice knihu Kto chytá v žite a prečítal len pár strán a radšej hrá hry na PC...nútiť ho nebudem, ale snaha bola. Podľa mňa, keď sa dostane z kritického veku, k čítaniu sa vráti, možno už na strednej
O tom snad uz nikto nepochybuje ze dnes ide ten trend mladych raz hore raz dole , pitie stupa , citanie klesa .
aj keď skôr by som vravel (v mojom prípade) o 8 až 10 rokov dozadu (tj mal som 10-12) a vtedy sme počítač ešte nemali a aspoň čo sa dialo v tomto okolí rozhodne nebolo také ako to je teraz...
Vela statov , narodov , spolocnostii nam moze zavidet tak sa preberte ty a tebe podobni co pri kazdej prilezitosti urazaju SR.
Kazdy normalny clovek vidi ze doba je ine a s nou aj mladez ( 13,14,15) a urcite nieje zmena k lepsiemu.
@johnny89 ma pravdu , je ubohe mysliet si ze je to rovnake ako vtedy
tak nech si vyberú niečo čo by ich bavilo. ja neviem niečo o upíroch? ale keď ho čítanie kníh neláka načo ho do toho nútiť? síce čítanie je super. možno na to prídu keď budú starší.
myslim ale ze vychova deti v SR je daleko lepsia ako v USA
-----
@mozno nútiť čítať? Načo? (od človeka, čo dá niekedy tisíc strán za víkend)
@pernik
@mm47 to nie je salámovým rožkom, od včerajšieho večera vypisuješ kolosálne drísty
@cocca-colla knihy nad 300 strán sa netlačia? Žijeme na rovnakej planéte?
Odpoviem ti aj na to tvoje posledne pre cocacolu , Nie ty zijes na nejakej divnej planete plnej naivnych ludi
Vzhladom na to, ze nemam problem precitat aj tisic stran za den je prakticky nemozne zasobovat ma knizkami... takze ano, net je riesenim...
Ale uz som trosku mimo tvoju cielovu vekovu kategoriu