Skus sa nad sebou zamysliet a porozmyslat o takych svojich "typickych slovenskych" vlastnostiach alebo zvlastnostiach..resp. ake ine vlastnosti mas, co nespada pod slovensku naturu- napriklad ze si pedantny ako nemec..alebo strasne hlucni, vela gestikulujes ako juzania (taliani, spanieli, atd)...
ja casto hovorievam,ze som zly madar, lebo nelubim stiplave...ale som aj zly slovak, lebo bryndzove halusky som mala asi tak raz v zivote
-samozrejme nejde len o vlastnosti,ale aj celkovo take zmyslanie, nazory, zvyky, hocico etc.
Je to jedno len na Vas ako to pojmete.
ja sa skor beriem tak celoplosne celo europsky, proste ze som europan skor ako slovak..pretoze viem byt a castokrat som precizny, som velmi casovo presny, davam pozor na detaily, ale viem byt aj dost lenivy a pozitkarsky a to neviem presne ku komu sa nieco take hodi, mozno k talianom alebo francuzom.. atd ako typicky slovak sa urcite nevidim
a ako sa mám cítiť ked som sa tu narodil a obidvaja rodičia su Slováci,je dost komické ked niekto po pár rokoch života niekde v zahraničí o sebe prehlasuje že nie je Slovák
@hetfield tak dobre,ale mozes mat predkov cechov,poliakov,ukrajincov, rakusanov, ja nvmkoho...ja mam napriklad predkov madarov a casto sa necitim ani ako madar ani ako slovak. to ze niekto sa narodil na slovensku neznamena, ze sa na 100% stotoznuje s tym ako Slovaci ziju a myslia
alebo proste len viest iny sposob zivota ako bezny obcan tejto republiky
V súvislosti s pojmom "typicky slovenské vlastnosti" mi napadajú len zlé veci (a zároveň veci, ktoré určite nie sú typické len pre Slovákov). Čiže neviem. V každom prípadne cítim väzbu k Slovensku z geografického hľadiska, z národnostného ani veľmi nie. (Vzostup sedláckeho, prvoplánového nacionalizmu v posledných rokoch tomuto rozhodne nepomohol.)
Citim sa ako slovak , cechoslovak , zahorak fandim slovenskym sportovcom a potesi ma ak niekde vidim nieco slovenske kde by som to necakal ale aj ceske takze asi tak
Necítim sa ako Slovák.. nemám ani pocit hrdosti v hrudi keď vidím Tatry, alebo nejaké hrady.. však tie veci nepostavili "slováci" A k tomu že typické vlastnosti slovákov sú také stereotypy len a nie je to pekné to takto posudzovať poviem len toľko, že sú mi bližšie vlastnosti a hodnoty ľudí, ktorí robia niečo inak a neboja sa toho. Nemajú predsudky a sami sa neboja vybočiť, atď. Čo sa teda o väčšine slovákov povedať nedá.
Podľa @1 ani nie, ale neviem sa zaradiť, do akej kultúry by som pasovala lepšie...
Ale vynímajúc takéto stereotypy, áno, som Slovenka, narodená na Slovensku, žijúca na Slovensku, so slovenskou národnosťou, majúca rada náš jazyk, naše jedlá, našu krajinu, aj niektoré zvyky a tradície (pokiaľ to človek nepreháňa) či hudbu
Zároveň si viem predstaviť aj to, že by som jedného dňa Slovensko opustila a mala aj iný domov a veľmi sa zaujímam o iné kultúry, jazyky a tak, ktoré často nepovažujem za horšie ako tie naše
Ja si myslím, že som sa rozhodne mala narodiť buď to niekde v Južnej Amerike alebo v Španielsku či Taliansku. Som temperamentná, presne ako spomínaš, veľa gestikulujem. Občas som aj hlučná. Aj v našom vzťahu to vyzerá akoby sme boli Talianskí pár. Vášnivé hádky, následne vášnivé udobrovanie. Veľmi ľúbim jedlo - paradajkové, syry, pikantné, pizza, cestoviny, chilli, prosciutto šunku.
Na Slovensku mám rada našu reč, prírodu... Ale to je asi tak všetko. Ľudia mi tu nevyhovujú. Sú netolerantní, naškrobení, odutí a nešťastní. Nepovažujem sa za takú osobu, ja som dosť otvorená každému a všetkému.
@plavam_zivotom Tak v tom prípade nepatríš do žiadnej krajiny,ale na inú planétu, lebo "otvorenosť každému a všetkému" je na planéte Zem osídlenej ľudmi utopia, kedže každá krajina má nejakú svoju hlavnú ideologickú líniu a nie je "všetolerantná a všemilujúca." Aj ten súčasný liberalizmus sa v mnohých prípadoch vzdaluje od tej Voltairovskej predstavy- „Nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale do poslednej kvapky krvi budem brániť tvoje právo povedať to," takže netolerantnosť a nadutosť je v istých formách, navzájom sa len farebne odlišujúcich všade na svete.
@riddler netreba hneď všetko rozoberať až filozoficky a do hĺbky veci, skrátka som to myslela, že mi absolútne nevadí napríklad pride za práva homosexuálov, aj keď som heterosexuálna, nevadia mi iné rasy a národnosti, rada skúšam nové veci a rada sa pozerám na situácie z mnoha uhľov pohľadov, dokážem sa skrátka do ľudí nech sú (SKORO) akýkoľvek vcítiť. A to väčšina Slovákov nevie. Idú si sebecky iba za svojím blahom. Iba to čo robia oni im príde správne a všetko iné je automaticky zlé.
@plavam_zivotom Jasné, chápem, len toto by sa dalo aj otočiť a napísať podobný text nie o konzervatívnom národniarskom slovákovi, ale neoliberálnom multi-kulti francúzovi a tak dalej.
Slovákom som najmä kvôli jazyku a rodine, ktorá je čisto slovenská. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách som bol párkrát, ale tie najvyššie vrchy som nezdolával, namiesto toho som radšej zašiel niekde do hory huby zbierať alebo sa bicyklovať po dedinských cestách. Halušky mám rád a dokonca som ich raz v živote uvaril, že sa dali aj zjesť. A musím povedať, že mi slovenská kuchyňa chýba tuná v Írsku najviac. Športu nefandím vôbec, ale raz za obdobie si rád pozriem niečo, niekedy mám chuť na jeden hokejový zápas, niekedy si pozriem futbalový zápas, ale najviac ma baví cyklistika. Dejiny Slovenska dobre nepoznám, ani názov každej ulice v mojom rodisku a v poslednom čase ma nebaví rozoberať politiku. Nepočúvam slovenskú hudbu, počúvam, čo ma náhodne osloví. Cudzincom sa nepredstavujem ako Európan, respektíve európsky pán, ale jednoducho vlastným menom, pochádzam zo Slovenska, mám tam rodinu, žil som tam, a pritom nepotrebujem zdôrazňovať môj pôvod. Hrdosť na niečo slovenské mi príde ako byť fanúšikom alebo obdivovateľom niečoho, čo by som možno aj ja mohol robiť. Ja však nie som jednotlivec, ktorý dokáže vnímať veľa ľudí ako múzu a sledovať s nadšením všetko týkajúce sa Slovenska. Pre mňa je Slovensko domov, to by malo stačiť.
a sa lepšie cítim medzi južanmi a v ich prítomnosti sa cítim aj viac sama sebou. Na Slovensku sa pri ľuďoch necítim zas tak príjemne a vidím tam istý rozdiel charakteru, ale neviem ho úplne vysvetliť + ja zo slovenských vecí nemám rada skoro nič. Keď nemusím, nejedávam halušky, bryndzu, pirohy... nemám rada folklór, preferujem iné typy oddychu ako hory...
som slovak a k žiadnej inej narodnosti sa hlasiť nebudem. som vychodňar a nigdaj to nezaprem a nie ako niektorí čo prejdu za okres a už sa prispôsobuju..
Podľa mňa sú slováci umelý národ. Však sme nemali ani spoločný jazyk dokedy si štúr nepovedal že ho vytvorí zo stredoslovenčiny. Taký západniar nerozumie ani slovo východniarovi. To je môj názor.
Nie. Nepremýšľam takto.. mám hrozne rada tieto národné stereotypy, ale iba pre pobavenie.. toto mi príde dosť zcestné. A svojej národnej príslušnosti vôbec neprikladám nijaký význam.
citim sa o dost lepsie na zapade
slovensko ma peknu prirodu, jedla, baby a aj poniektore pamiatky, ale ludia tuna a to ich zmyslanie rasisticke,homofobne, alebo z roku 1930...
Plus ta vlastnost zohnuteho chrbata a byt rad, ze daco mas, to sa mi tu fakt hnusi vyslovene...
NArodilasom sa v Bruseli, tri roky som zila v Ankare na nemeckej skole, moji rodicia pochádzajú jeden zo Slovenska, druhý z Ameriky... Necítimsa ako Slováčka
citim sa jak slovenka, rada pijem, opekam grilujem, mam rada ludovky, tatry.... hm co este. a som aj dobra madarka, furt zerem stiplavky a langose a pijem madarske vina. necitim sa ako slovenka lebo som tolerantna a nexenofobna ( co netvrdim, ze vsetci slocaci su, ale tak aj vela mladych ludi ma prekvapuje zadebnenymi nazormi)
Som slovak jak remen, ved moji predkovia pochadzaju z Madarska, Ciech, Nemecka, Ukrajiny a Ruska, extra z Kazachstanu (na Hassana Bega nesmiem zabudnut). Teda som vsetko, len nie slovak, dokonca som sa ani nenarodil na Slovensku, ale v Ceskoslovensku.
Aj napriek tomu som 70% zivota sravil na Slovensku. Vychodil slovenske skoly, zral slovensky chleba a pil slovensku vodu. A predsa som slovak, typicky zaprdeny slovak s komplexom obyvatela malej krajiny, nadavam na susedov, branim si svoje slovenske...
...a preco? Pri cestach po Svete som videl mnoho veci a zivot ma mnoho naucil. Nemavam predsudky pred niecim, co nepoznam, ako je to vraj typicke pre nas slovakov...
Ale to co poznam a nemam rad, o to viac to nemam rad... Napriklad multikuluralizmus. On totiz vymaze identitu a nahradi ju zmesou niecoho... gojskeho, niecoho nemastneho neslaneho, svetonazoroveho, tazko popisat, kto necital Talmud...
Necítim sa byť .... Mám predkov maďarov ,slovákov,nemcov z rakuska,moravanov,poliakov,...bola by to urážka predkov keby som sa cítil viac ako 1 z týchto 6 národov ... Ale väčsiu časť života som strávil so slovákmi ale moj najpoužívanejší jazyk je maďarčina
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
ja casto hovorievam,ze som zly madar, lebo nelubim stiplave...ale som aj zly slovak, lebo bryndzove halusky som mala asi tak raz v zivote
-samozrejme nejde len o vlastnosti,ale aj celkovo take zmyslanie, nazory, zvyky, hocico etc.
Je to jedno len na Vas ako to pojmete.
alebo proste len viest iny sposob zivota ako bezny obcan tejto republiky
Ale vynímajúc takéto stereotypy, áno, som Slovenka, narodená na Slovensku, žijúca na Slovensku, so slovenskou národnosťou, majúca rada náš jazyk, naše jedlá, našu krajinu, aj niektoré zvyky a tradície (pokiaľ to človek nepreháňa) či hudbu
Zároveň si viem predstaviť aj to, že by som jedného dňa Slovensko opustila a mala aj iný domov a veľmi sa zaujímam o iné kultúry, jazyky a tak, ktoré často nepovažujem za horšie ako tie naše
Na Slovensku mám rada našu reč, prírodu... Ale to je asi tak všetko. Ľudia mi tu nevyhovujú. Sú netolerantní, naškrobení, odutí a nešťastní. Nepovažujem sa za takú osobu, ja som dosť otvorená každému a všetkému.
slovensko ma peknu prirodu, jedla, baby a aj poniektore pamiatky, ale ludia tuna a to ich zmyslanie rasisticke,homofobne, alebo z roku 1930...
Plus ta vlastnost zohnuteho chrbata a byt rad, ze daco mas, to sa mi tu fakt hnusi vyslovene...
Aj napriek tomu som 70% zivota sravil na Slovensku. Vychodil slovenske skoly, zral slovensky chleba a pil slovensku vodu. A predsa som slovak, typicky zaprdeny slovak s komplexom obyvatela malej krajiny, nadavam na susedov, branim si svoje slovenske...
...a preco? Pri cestach po Svete som videl mnoho veci a zivot ma mnoho naucil. Nemavam predsudky pred niecim, co nepoznam, ako je to vraj typicke pre nas slovakov...
Ale to co poznam a nemam rad, o to viac to nemam rad... Napriklad multikuluralizmus. On totiz vymaze identitu a nahradi ju zmesou niecoho... gojskeho, niecoho nemastneho neslaneho, svetonazoroveho, tazko popisat, kto necital Talmud...