Čo by ste robili v tejto situácii? (skutočný príbeh)
Predstavte si, že idete na výlet po Slovensku. Na internete hľadáte privát, kde by ste sa mohli ubytovať. Nájdete jeden, ktorý sa vám páči, je cenovo dostupný a nie je už obsadený ako väčšina ostatných . Dohodnete si ubytovanie. A keď tam dorazíte, víta
uz sme raz takto boli na nejakom festaku starej ciganskej muziky a ty kokos oni su nenormalne pohostinni a sranda bola nekonecna, sa hrala muzika do rana ranuceho ^__^
@husky imho ide o hypoteticku otazku zalozenu na nejakych realiach ako pise, uvazovat nad tym mame my. + romovia su etnikum, nie rasa ( tato veta sa tu pise kazdy tyzden aspon 8x )
@husky nikto nema problem s pochopenim tam jednej vety co si napisal, odpovedat ti uz piter, odpovedal som ti aj ja, hento bol len dodatok, ze proste nejde o rasizmus aj keby nad tym niekto uvazuje
@sompovedal@dannyd14 keď sa ubytúvaš, tak nie sú doma. Iba 1 alebo 2-ja. Nevieš o nich vôbec nič, vidíš len ich dom a máš sa rozhodnúť, či tam ostaneš alebo nie.
@mojenovelepsieja ja rozmýšľam nad tým, že ako by som sa správala keby tam bolo veľa iných ľudí, domácich, úplne jedno či Rómov alebo nerómov. mala som divný pocit už vtedy, keď som bola na výmennom pobyte a to bola so mnou v byte len jedna štvorčlenná rodina...
takže teraz neviem presne povedať, spýtala by som sa priateľa
a na druhej strane, keď ide človek takto bývať tak predsalen niečo málo riskuje. môže by rómska rodina, ktorá je úplne v pohode, a na druhej strane postarší manželský pár z ktorého sa vykľujú sérioví vrahovia. takže sa to nedá nikdy dopredu odhadnúť...
fakt neviem, dohodli by sme sa, keby sme tam boli dvaja
@n0win0u ja nad tým neuvažujem, mne sa to stalo a preto ma zaujíma, ako by reagoval niekto iný, lebo rómska tematika je dosť hraničná téma a názory ľudí sú veľmi rôznorodé.
ale neviem, tak, v prípade, že by fakt nerobili žiadny bordel, ani by neboli všetci doma a správali by sa normálne, asi by som bola za, aby sme tam ostali. ale poistila by som si to u niekoho na telefóne, že kde sme, keby sa niečo stalo,a pod.
ale teraz chcem vedieť, ako ste sa rozhodli vy nakoniec a ako to skončilo
inak mi to pripomína tie knihy, čo som kedysi ako malá čítala, kde bol príbeh a ty si sa mohol v tom príbehu rozhodnúť čo tá postava urobí a podľa toho sa vyvíjal ten príbeh ďalej, a bolo tam asi 10 variat toho a mohol si si vybrať tú svoju a zistiť, ako by si dopadol
Nesuhlasim s tvrdenim ze romovia su etnicka skupina a nie rasa. Maju evidentne fyziologicke odlisnosti ci ich ciny rasou. Inak, vedeli ste ze romovia maju priemerne IQ pod 70?
nikto nemoze ovplyvnit to, v akej rodine sa narodi.. ovyplyvnit moze ale to, ako sa bude pocas svojho zivota spravat, ako bude konat a ako bude jeho zivot celkovo vyzerat...
ak by respektovali aj moje sukromie, nemal by som pri nich zly pocit, tak by som kludne ostal a na konci pobytu by som im este aj milo podakoval za ochotu, ubytovanie atd...
@cjubou Nie som, som clovek ktory vie o com sa hovori. To co som povedal v @37 je fakt, nie moje subjektyvne tvrdenie. Ja tu tvrdim zavery z desiatok studii robenymi vedcami. Ja chapem ze ludi udivuje a poburuje fakt ze romovia maju IQ pod 70, kedze 70 je hranica retardacie, preto sa robili desiatky merani aby sa to vyvratilo, no deteraz sa to nepodarilo. Tiez viem ze ludia o tomto nechcu vediet pravdu. Ludia chcu verit v slobodu, rovnost, bractvo a nie v realitu. Realitu v ktorej kazda revolucia priniesla len prehodenie vrstiev, realitu v ktorej v celej historii ludstva neexistoval jediny funkcny spolocensky system zalozeny na rovnosti. A brat? Ten sa pekne usmieva ale kludne ti vrazi kudlu do chrbta ked mu to pomoze a ani pritom nemykne brvou.
Ale k teme: Koho to zaujima, viac clanky a knihy od Mdr. Petr Bakalar, prof. Richard Lynn, prof. Rushton. Celkom zaujimava je kniha: Geneticky podmienená mentálna retardácia v okrese Banská Bystrica.
nakoľko vravíš že pekne, čisto... tak ostala by som... pretože slušný čistotný romovia mi nemaju prečo vadiť.... ale keby to bola napoly rozburana bytovka so smradlavými neslušnými ciganmi tak by som tam neostala....
a dôkaz toho, že sú rasa, ako tvrdíš? konkrétne odlišnosti?
mimochodom, rozdiely medzi rasami sú anatomické, fyziológia študuje funkcie orgánov a orgánových sústav
a kniha o jednom okrese .... + geneticky podmienená mentálna retardácia je v týchto prípadoch spôsobená manželstvami / sexom medzi príbuznými, čo sa nedá aplikovať na celé etnikum
+ Rómovia ako etnikum nie sú zďaleka uniformní, ak si pamätám dobre, rozdeľujú sa na minimálne 3 odlíšiteľné skupiny - hlavne na základe jazyka
Ja som bojazlivá a opatrná. Neubytovávam sa v privátoch a už vôbec nie u rómov Podľa mňa sa z každého vykľuje sériový vrah, úchylák, pasák alebo niečo podobné
"A keď tam dorazíte, víta vás pri plote postarší ČLOVEK. ...vám otvára dvere do obrovského domu, ktorý vyzerá veľmi útulne a čisto. Jednoducho dom, ako každý iný. Všade samé dekorácie, obrazy. Keďže akurát nie je nikto iný ubytovaný, máte k dispozícii celé jedno poschodie - 3 izby, kúpelňa, kuchyňa, chodba. len pri pohľade z okna si uvedomíte, že poschodia pod vami majú veľa obyvateľov - typická veľká viacgeneračná rodina..."
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
keď je tam čisto a nelezú mi do izby čo mám riešiť?
uz sme raz takto boli na nejakom festaku starej ciganskej muziky a ty kokos oni su nenormalne pohostinni a sranda bola nekonecna, sa hrala muzika do rana ranuceho ^__^
Ja mám proti neslušnej rómskej rodine to isté ako proti neslušnej slovenskej rodine.
keby to boli bieli ale robili by bordel a bol by to uplne rozpadnuty dom, uvazoval by ze zostane lebo su to bieli?
takže teraz neviem presne povedať, spýtala by som sa priateľa
a na druhej strane, keď ide človek takto bývať tak predsalen niečo málo riskuje. môže by rómska rodina, ktorá je úplne v pohode, a na druhej strane postarší manželský pár z ktorého sa vykľujú sérioví vrahovia. takže sa to nedá nikdy dopredu odhadnúť...
fakt neviem, dohodli by sme sa, keby sme tam boli dvaja
ale neviem, tak, v prípade, že by fakt nerobili žiadny bordel, ani by neboli všetci doma a správali by sa normálne, asi by som bola za, aby sme tam ostali. ale poistila by som si to u niekoho na telefóne, že kde sme, keby sa niečo stalo,a pod.
ale teraz chcem vedieť, ako ste sa rozhodli vy nakoniec a ako to skončilo
inak mi to pripomína tie knihy, čo som kedysi ako malá čítala, kde bol príbeh a ty si sa mohol v tom príbehu rozhodnúť čo tá postava urobí a podľa toho sa vyvíjal ten príbeh ďalej, a bolo tam asi 10 variat toho a mohol si si vybrať tú svoju a zistiť, ako by si dopadol
Pokiaľ viem, Rómovia sú bielej rasy, takže sa nejedná o rasizmus ale o diskrimináciu.
Podľa mňa, pokiaľ je tam poriadok, kľud a neviem čo všetko, že je to v poriadku, nechápem, načo by som sa mala sťahovať niekam preč? Veď to je blbosť.
je mi jedno k akemu etniku, rase ci nabozenstvu kto patri. ak je to normalny solidny clovek/rodina, nemam problem.
kľudne by som sa s nimi aj najedol..
ak by respektovali aj moje sukromie, nemal by som pri nich zly pocit, tak by som kludne ostal a na konci pobytu by som im este aj milo podakoval za ochotu, ubytovanie atd...
a ty si evidentne zakomplexovaný dement.
Ale k teme: Koho to zaujima, viac clanky a knihy od Mdr. Petr Bakalar, prof. Richard Lynn, prof. Rushton. Celkom zaujimava je kniha: Geneticky podmienená mentálna retardácia v okrese Banská Bystrica.
a dôkaz toho, že sú rasa, ako tvrdíš? konkrétne odlišnosti?
mimochodom, rozdiely medzi rasami sú anatomické, fyziológia študuje funkcie orgánov a orgánových sústav
a kniha o jednom okrese .... + geneticky podmienená mentálna retardácia je v týchto prípadoch spôsobená manželstvami / sexom medzi príbuznými, čo sa nedá aplikovať na celé etnikum
+ Rómovia ako etnikum nie sú zďaleka uniformní, ak si pamätám dobre, rozdeľujú sa na minimálne 3 odlíšiteľné skupiny - hlavne na základe jazyka
...
"A keď tam dorazíte, víta vás pri plote postarší ČLOVEK. ...vám otvára dvere do obrovského domu, ktorý vyzerá veľmi útulne a čisto. Jednoducho dom, ako každý iný. Všade samé dekorácie, obrazy. Keďže akurát nie je nikto iný ubytovaný, máte k dispozícii celé jedno poschodie - 3 izby, kúpelňa, kuchyňa, chodba. len pri pohľade z okna si uvedomíte, že poschodia pod vami majú veľa obyvateľov - typická veľká viacgeneračná rodina..."
...where's the problem?