Vopred sa ospravedlňujem, ak niekoho urazím, ale už to nemôžem čítať. Všade kam sa otočím, zapnem rádio, telku, otvorím chladničku (ešte aj na maslovej krabičke je srdiečko) je láska.
Čo je to za cit, že pre ľudí tak veľa znamená?! Prečo vše
človek je tvor spoločenský t.j. potrebuje spoločnosť, nikto nechce spoločnosť čo mu pochváli dieru v zube, opak chválenia deravého chrupu sa mylne nazýva láska
a ja zase nemôžem čítať tieto tvoje názory. Nechápem ako si to dokáížeš myslieť (to ke´d sa láska končí smrťou, tak ten čo ostane nemusí ani trpieť ke´d vie že za chvilku zomrie aj on)
mi pripadáš jak svedok jehovov čo sa snaží všetkým povedať akí sú slepí a ako strašne premárňujú svoje životy
ak lásku nechápeš tak si to nechaj pre seba a neotravuj so svojou neschopnosťou iných
@depropex Fakt prepáč, že som sa vôbec narodila.. Ale ja za tento svoj názor nemôžem.. Odpusť, že som niekedy žiadala od nikoho pomoc a radu, fakt, idem skočiť z mosta, lebo som iná.
Krásny prejav tvojej súcitnosti alebo ak chceš, tej vašej "bratskej lásky"
a keď ľúbim a som ľúbená, vtedy som šťastná. to, čo cítim k rodičom, je láska, to, čo cítim k priateľom, je láska. Nemusíme hovoriť len o partnerskej láske. aj k domácemu zvieraťu cítim lásku.
a hej, každý vzťah raz skončí. ale kvôli tomu ho nemám ani začať a ukrátiť sa o mnoho krásnych vecí? nie, ďakujem
a ak skončí smrťou, to je ten najlepší koniec, aký mohol byť. myslím prirodzenou samozrejme, nie ako Romeo a Júlia, keď už hovoríme o partnerskej láske.
ale neboj až dospeješ tak ťa to prejde a spomeň si potom na moje slová.
ešte k tým tvojím nezmyselným otázkam - každý tvor na zemi sa pári, každé vyššie zviera tvorí pár. ľudia sú najvyššie živočíchy a preto tvoria páry s hlbších citových pohnútok. Pretože je lepšie dvom, pretože chcú, pretože potrebujeme trtkať (súložiť, jebať, šukať) a väčšinou si to umocňujeme citmi s trtkanou (jebanou , súloženou, šukanou) osobou.
pretože máme city a máme ich nie len tak pre parádu.
pretože nie každý to vníma ako ty , že vždy je to o bolesti rovnajúcej sa rezaniu ruky tupou pílkou za živa.
pretože je proste XYZ dôvodou ktoré ty neuvidíš lebo proste nechceš
ja fakt žasnem nad myšlienkovými pochodmi týchto dnešných deciek, jak to tu bude vyzerať o 20 rokov dpč, sa budeme zabíjať nnavzajom lebo však aj zvierata sa zabijaju a nepoznaju zlutovanie či čo ?
Ja si pod pojmom láska predstavujem ovela viac vecí ....napríklad pokial sa jedná o tú partnerskú lásku, tak sa dosť stotožňujem s tebou, ale napríklad ja si celkovo pod pojmom láska predstavujem aj lásku ku kamarátom, rodinným príslušníkom, zvieratám, záľubám, a tak ďalej ....a tá mi je o dosť prednejšia ako tá partnerská, ktorú tu opisuješ
1 Keby som hovoril ľudskými jazykmi aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som ako cvendžiaci kov a zuniaci cimbal.
2 A keby som mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a všetku vedu a keby som mal takú silnú vieru, že by som vrchy prenášal, a lásky by som nemal, ničím by som nebol.
3 A keby som rozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo.
4 Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá; nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa,
5 nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé,
6 neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy.
7 Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.
8 Láska nikdy nezanikne. Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie.
9 Lebo poznávame len sčasti a len sčasti prorokujeme.
10 Ale keď príde to, čo je dokonalé, prestane, čo je len čiastočné.
11 Keď som bol dieťa hovoril som ako dieťa, poznával som ako dieťa rozmýšľal som ako dieťa. Keď som sa stal mužom, zanechal som detské spôsoby.
12 Teraz vidíme len nejasne, akoby v zrkadle; no potom z tváre do tváre. Teraz poznávam iba čiastočne, ale potom budem poznať tak, ako som aj ja poznaný.
13 A tak teraz ostáva viera, nádej, láska, tieto tri; no najväčšia z nich je láska.
možna si pochopila, ak nie, nevadí, na všetko treba čas .......filipk
@mort láska je sebecký cit, potreba cítiť že sa o teba niekto zaujíma a robí si o teba starosť. a partnerská láska je výsledok evolúcie - niečo čo ťa priťahuje k človeku čo je pre teba biologicky vhodným objektom na rozmnožovanie
Ako už bolo spomenuté vyššie, človek sa prostredníctvom socializácie oboznamuje so základnými kultúrnymi normami, hodnotami, vzormi správania, ktoré sú špecifické pre danú kultúru, v ktorej jednotlivec vyrastá. To znamená, že človek sa stáva individuálnou osobnosťou a spoločenskou bytosťou. Tým samozrejme ruka v ruke prichádzajú aj potreby takto socializovanej individuality, a síce potreba interakcie, komunikácie a lásky opačného pohlavia. Jednotlivec skrátka potrebuje cítiť lásku druhej osoby, potrebuje cítiť, že je pre niekoho dôležitý a že je kvázi "centrom vesmíru" druhej osoby. Je to prirodzené, tak ako je v nás daná potreba hladu, smädu a spánku - keď sme unavený, tak ideme spať aj napriek tomu, že vieme s istotou, že tento spánok nebude večný a že sa ráno opätovne zobudíme do krutej reality (to iba na margo toho, že láska nie je večná a pominuteľná)
Samozrejme, rozlišujeme viacero typov lásky: v prvom rade (a s ňou sa človek potýka už od raného detstva) je to láska rodičovská a rodinná, následne láska kamarátska a - ako sa hovorí v angličtine - last bot not least je to láska partnerská. Tieto lásky sú nezameniteľné, pretože každá z nich nás napĺňa inou (dôležitou) formou satisfakcie a vnútorného potešenia. Rodič nám nemôže dať, to čo nám dá partner a naopak.
@amikadze človek je v prvom rade tvor sebecký, a viac potrebuješ to aby si niekto robil starosť o teba, než robiť si starosť o iných, ale z časti máš pravdu
@mort co je laska? Vsetko co robis a mas rada je s lasky(alebo strachu). Nie len vztahy. Tym ze das plastovu flasu do zberu prejavujes lasku k prirode, ludom, uplne k vsetkemu lebo vsetko je zo vsetkym prepojene. Uz len ked rano stanes s radostnym(kladnym) ocakavanim konas lasku. K sebe, k zivotu.
A teraz k parnerskemu vztahu : predstav si tvoj priatel zomrie ale ty o tom nevies.
Bolelo by ta to? Trpela by si? NIE.
A vies preco ? lebo o tom nevies. Takze tvoju bolest nesposobuju iny ludia, situacie ani nic ine. Je to tvoja hlava, rozum,vedomie, podvedomie hovor tomu ako chces. Ty sama sa mozes rozhodnut ci to budes brat negativne alebo pozitivne (nieco nove, smrt je iba zmena formy atd.)
Láska je podla mna vsetko. je to odvaha ale aj strach . smiech , plač.
dáva ti pocit že si pre niekoho skutočne výnimočná . Je to krásny cit no je na každom ako intenzívne ho bude prežívať. lásku cíti každý nemusí to byť laska k inej osobe moze to byt laska k nejakej veci, činnosti , okamihu , skladbe , obrazu.... človek bez lásky nemôže existovať (moj nazor)
no a co,ze z casu na cas nas dakto okasle alebo my jeho..proste je to tak ako kazdy hlasa mier,ale ti isty vyrabaju zbrane a cvicia armady..na co?! proste pre zivot.. laska je zivot.. a to uz je jedno ku komu,k comu.. byt zalubeny a byt lubeny je super pocit..
skus to zazit..najdi si chlapa,zenu a lubte sa navzajom a nerobte si podrazi..
Je to to, keď sa zobudíš vedľa niekoho pozrieš na neho a vieš že prežiješ ďalší krásny deň, že dostaneš raňajky do postele, dáte spoločnú sprchu, prežiješ deň, ktorý ťa naplní a zaspávaš vedľa tej osoby šťastná, že ju máš, že nie si sám, že niekto na teba myslí ...
Každý by ti to napísal inak, ale podstata je stále tá istá ...
načo s nimi tráviš voľný čas? pomáhate si? jednoducho sa máte rady?? ... veď aj tak sa vaše kamarátstvo raz pretrhne a skončí... možno až smrťou, ale predsa... jedna z vás bude vždy trpieť.......
ak sa ti zdá láska bezvýznamná (mimochodom láska má mnoho podôb - materinská láska, partnerská, ale aj k priatelom je to istý druh lásky),... tak potom ži osamotene, sama ako taký prst a s NIKYM si nevytváraj vrúcne vzťahy - lebo predsa vždy to skončí a vždy to bude jednu stranu bolieť...
Preco nerespektujete jej nazor????? Ja osobne sa na to pozeram z ineho hladiska ako to jej...ale nie je to az taky hrozny nazor...pocula som uz ovela horsie nazory na svet...toto je este podla mna v pohode nazor prezitelny
-láska zo zvyku- to je keď sa s niekým dáš dokopy lebo ťa či už fyzicky alebo psychicky priťahuje ale hmm ako to pomenovať necítiš také brnenie v bruchu keď sa s ním/ňou máš stretnúť.... láska sa síce vybuduje aj keď veľmi slabá, aj z tohto vzťahu
-zvyk z lásky-to je najmä pri prvom a poslednom vzťahu proste láska je tak silná že sa vybuduje veľmi silný zvyk, a neskôr niečo ako závislosť na človeku
-láska keď nevieme prečo milujeme... to je ten najkrajší typ keď sa zamilujeme a nevieme prečo, predtým by nás nikdy nenapadlo že sa tké niečo stane ale dotyčnému by sme dali všetko...
-láska kvôli niečomu... toto nie je láska si ja myslím
neviem či som ti dala odpoveď na otázku... pre mňa osobne je láska niečo ako zmysel života lebo je to krásne žiť pre niekoho...
v tejto chvili by som povedala, ze laska je to, ze tvoj frajer tu zacne svoju blogovu karieru a mas z toho tremu ako svina a obavy ci su ludia su dost vybaveni na to aby ocenili jeho genia.
hm, raz to mozno zazijes a pochopis... nepoznam krajsi pocit ako zaspavat vedla svojho priatela, zdielat s nim vsetky tie vsedne aj nevsedne veci.. a znie to ako riadne klise, ale je to tak..
inac nesuhlasim s @obey ... podla mna skor to, ked sa do niekoho bezhlavo zamilujes ani nevies preco, sa neda nazvat laskou.. ta potom bud pride alebo nepride az po dlhsej dobe.. a potom uz praveze vies presne, preco toho druheho milujes..
Stále dokola sa ludia pytaju na ti otazku. Ale vždy to bude nejasné
za lasku ludia casto povazuju pocit ktory byva pri zoznameni s niekym, kde prevlada pritazlivost, a trva to istu dobu.
za lasku by sa ale malo povazovat nieco viac - a to, ked sa tí dvaja maju radi aj po tej dobe, ktorá sa povazuje za dobu "prvotneho zamilovania"
to uz nie kazdy dokaze. mozno aj preto ze nie kazdy si to uvedomuje. a preto ze su ludia zavisli na tom prvotnom pocite zamilovania. a je to normalne. staci sa nad tym trochu zamysliet. alebo nie?
ok uz trepem. vela piva.
a hento co ty pises.. naco vobec nieco skusat? hocico? ved pri vsetkom sa mozes zranit .. naco.. no na to aby si v zivote nieco zazil. a zazit lasku je asi to naj, co mozes zazit...
máš pravdu, že všetko raz skončí a ja ten skurvený pocit už fakt nechcem zažiť. nepotrebujem do svojej duše vpustiť niekoho, kto mi potom skurvene ublíži. (a možno nakoniec ublížim aj ja.) aj keď mi to strašne chýba, radšej nikoho nechcem. a čo je tá láska? @16
Ak by vaša babka rozprávala o svojom dávnom bývalom s takým tónom hlase a takým výrazom, ako moja (po všetkých tých rokoch!) tak by ste nezakladali blbé fóra a vedeli, že niektoré veci sa proste definovať nedajú
"Načo je to všetko dobré ak to vždy všetko skončí? Každý vzťah predsa skončí, skôr či neskôr.. Možno až smrťou, no skončí a vždy bude jeden trpieť (či obaja?). Tak načo začínať?!"
VŠETKO raz skončí, síce možno aj smrťou, ale aj tak. Tak načo robiť čokoľvek? Načo vstávať z postele ráno? Načo jesť? Načo hocičo?
(Lebo chceš, lebo si sa rozhodla, lebo si zvedavá čo sa ti prihodí po ceste, keď už tu si.)
tak keby si to takto vsetci hovorili tak ludstvo za par rokov vyhynie ale inak mas pravdu je to asi blbost a len chvilkova zaslepenost lebo ja napriklad som spoznal 2 baby za zivot s krorymi som sice nic nemal ale zdalo sa mi ze je to "laska" no bol som pubertak proste ale tak je to tak ze som z nikym nic nemal keby som mal mozno by som sa na to pozeral inak neviem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
mi pripadáš jak svedok jehovov čo sa snaží všetkým povedať akí sú slepí a ako strašne premárňujú svoje životy
ak lásku nechápeš tak si to nechaj pre seba a neotravuj so svojou neschopnosťou iných
Krásny prejav tvojej súcitnosti alebo ak chceš, tej vašej "bratskej lásky"
áno, nevedela by som z nej žiť.
a keď ľúbim a som ľúbená, vtedy som šťastná. to, čo cítim k rodičom, je láska, to, čo cítim k priateľom, je láska. Nemusíme hovoriť len o partnerskej láske. aj k domácemu zvieraťu cítim lásku.
a hej, každý vzťah raz skončí. ale kvôli tomu ho nemám ani začať a ukrátiť sa o mnoho krásnych vecí? nie, ďakujem
a ak skončí smrťou, to je ten najlepší koniec, aký mohol byť. myslím prirodzenou samozrejme, nie ako Romeo a Júlia, keď už hovoríme o partnerskej láske.
ešte k tým tvojím nezmyselným otázkam - každý tvor na zemi sa pári, každé vyššie zviera tvorí pár. ľudia sú najvyššie živočíchy a preto tvoria páry s hlbších citových pohnútok. Pretože je lepšie dvom, pretože chcú, pretože potrebujeme trtkať (súložiť, jebať, šukať) a väčšinou si to umocňujeme citmi s trtkanou (jebanou , súloženou, šukanou) osobou.
pretože máme city a máme ich nie len tak pre parádu.
pretože nie každý to vníma ako ty , že vždy je to o bolesti rovnajúcej sa rezaniu ruky tupou pílkou za živa.
pretože je proste XYZ dôvodou ktoré ty neuvidíš lebo proste nechceš
ja fakt žasnem nad myšlienkovými pochodmi týchto dnešných deciek, jak to tu bude vyzerať o 20 rokov dpč, sa budeme zabíjať nnavzajom lebo však aj zvierata sa zabijaju a nepoznaju zlutovanie či čo ?
vazne? na co vlastne zijes, ked aj tak raz zomries?
@mort tu mas asi najlepsiu odpoved tak nech sa paci mozes sa ist obesit
ak najdeš Boha vo svojom srdci, najdeš aj lásku
Prvý list Korinťanom - kapitola 13
1 Keby som hovoril ľudskými jazykmi aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som ako cvendžiaci kov a zuniaci cimbal.
2 A keby som mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a všetku vedu a keby som mal takú silnú vieru, že by som vrchy prenášal, a lásky by som nemal, ničím by som nebol.
3 A keby som rozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo.
4 Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá; nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa,
5 nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé,
6 neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy.
7 Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.
8 Láska nikdy nezanikne. Proroctvá prestanú, jazyky zamĺknu a poznanie pominie.
9 Lebo poznávame len sčasti a len sčasti prorokujeme.
10 Ale keď príde to, čo je dokonalé, prestane, čo je len čiastočné.
11 Keď som bol dieťa hovoril som ako dieťa, poznával som ako dieťa rozmýšľal som ako dieťa. Keď som sa stal mužom, zanechal som detské spôsoby.
12 Teraz vidíme len nejasne, akoby v zrkadle; no potom z tváre do tváre. Teraz poznávam iba čiastočne, ale potom budem poznať tak, ako som aj ja poznaný.
13 A tak teraz ostáva viera, nádej, láska, tieto tri; no najväčšia z nich je láska.
možna si pochopila, ak nie, nevadí, na všetko treba čas .......filipk
sorry, ale pragmatickejšie to už povedať neviem
Samozrejme, rozlišujeme viacero typov lásky: v prvom rade (a s ňou sa človek potýka už od raného detstva) je to láska rodičovská a rodinná, následne láska kamarátska a - ako sa hovorí v angličtine - last bot not least je to láska partnerská. Tieto lásky sú nezameniteľné, pretože každá z nich nás napĺňa inou (dôležitou) formou satisfakcie a vnútorného potešenia. Rodič nám nemôže dať, to čo nám dá partner a naopak.
THE END.
Presne som chcela hovoriť o partnerskej láske..
Kamarátom, rodičov a podobne jasné, že mám rada, ale to strašné slovo "láska" ktoré je tak omieľané pre mňa popisuje len partnerskú lásku..
A teraz k parnerskemu vztahu : predstav si tvoj priatel zomrie ale ty o tom nevies.
Bolelo by ta to? Trpela by si? NIE.
A vies preco ? lebo o tom nevies. Takze tvoju bolest nesposobuju iny ludia, situacie ani nic ine. Je to tvoja hlava, rozum,vedomie, podvedomie hovor tomu ako chces. Ty sama sa mozes rozhodnut ci to budes brat negativne alebo pozitivne (nieco nove, smrt je iba zmena formy atd.)
dáva ti pocit že si pre niekoho skutočne výnimočná . Je to krásny cit no je na každom ako intenzívne ho bude prežívať. lásku cíti každý nemusí to byť laska k inej osobe moze to byt laska k nejakej veci, činnosti , okamihu , skladbe , obrazu.... človek bez lásky nemôže existovať (moj nazor)
no a co,ze z casu na cas nas dakto okasle alebo my jeho..proste je to tak ako kazdy hlasa mier,ale ti isty vyrabaju zbrane a cvicia armady..na co?! proste pre zivot.. laska je zivot.. a to uz je jedno ku komu,k comu.. byt zalubeny a byt lubeny je super pocit..
skus to zazit..najdi si chlapa,zenu a lubte sa navzajom a nerobte si podrazi..
Každý by ti to napísal inak, ale podstata je stále tá istá ...
načo s nimi tráviš voľný čas? pomáhate si? jednoducho sa máte rady?? ... veď aj tak sa vaše kamarátstvo raz pretrhne a skončí... možno až smrťou, ale predsa... jedna z vás bude vždy trpieť.......
ak sa ti zdá láska bezvýznamná (mimochodom láska má mnoho podôb - materinská láska, partnerská, ale aj k priatelom je to istý druh lásky),... tak potom ži osamotene, sama ako taký prst a s NIKYM si nevytváraj vrúcne vzťahy - lebo predsa vždy to skončí a vždy to bude jednu stranu bolieť...
-láska zo zvyku- to je keď sa s niekým dáš dokopy lebo ťa či už fyzicky alebo psychicky priťahuje ale hmm ako to pomenovať necítiš také brnenie v bruchu keď sa s ním/ňou máš stretnúť.... láska sa síce vybuduje aj keď veľmi slabá, aj z tohto vzťahu
-zvyk z lásky-to je najmä pri prvom a poslednom vzťahu proste láska je tak silná že sa vybuduje veľmi silný zvyk, a neskôr niečo ako závislosť na človeku
-láska keď nevieme prečo milujeme... to je ten najkrajší typ keď sa zamilujeme a nevieme prečo, predtým by nás nikdy nenapadlo že sa tké niečo stane ale dotyčnému by sme dali všetko...
-láska kvôli niečomu... toto nie je láska si ja myslím
neviem či som ti dala odpoveď na otázku... pre mňa osobne je láska niečo ako zmysel života lebo je to krásne žiť pre niekoho...
inac nesuhlasim s @obey ... podla mna skor to, ked sa do niekoho bezhlavo zamilujes ani nevies preco, sa neda nazvat laskou.. ta potom bud pride alebo nepride az po dlhsej dobe.. a potom uz praveze vies presne, preco toho druheho milujes..
Stále dokola sa ludia pytaju na ti otazku. Ale vždy to bude nejasné
za lasku ludia casto povazuju pocit ktory byva pri zoznameni s niekym, kde prevlada pritazlivost, a trva to istu dobu.
za lasku by sa ale malo povazovat nieco viac - a to, ked sa tí dvaja maju radi aj po tej dobe, ktorá sa povazuje za dobu "prvotneho zamilovania"
to uz nie kazdy dokaze. mozno aj preto ze nie kazdy si to uvedomuje. a preto ze su ludia zavisli na tom prvotnom pocite zamilovania. a je to normalne. staci sa nad tym trochu zamysliet. alebo nie?
ok uz trepem. vela piva.
a hento co ty pises.. naco vobec nieco skusat? hocico? ved pri vsetkom sa mozes zranit .. naco.. no na to aby si v zivote nieco zazil. a zazit lasku je asi to naj, co mozes zazit...
zijes pre zazitky.
"Načo je to všetko dobré ak to vždy všetko skončí? Každý vzťah predsa skončí, skôr či neskôr.. Možno až smrťou, no skončí a vždy bude jeden trpieť (či obaja?). Tak načo začínať?!"
VŠETKO raz skončí, síce možno aj smrťou, ale aj tak. Tak načo robiť čokoľvek? Načo vstávať z postele ráno? Načo jesť? Načo hocičo?
(Lebo chceš, lebo si sa rozhodla, lebo si zvedavá čo sa ti prihodí po ceste, keď už tu si.)
jak vo Faulksovej knihe - There's nothing more than to love and be loved - od toho sa odvíja všetko