Ahojte, pripravujem sa na prejav na slovenčinu a zvolil som si tému, ktorú sa dozvedáte z názvu tejto diskusie. Keď sa však snažím nájsť odpovede na túto otázku, nachádzam viac otázok ako odpovedí (resp. nachádzam iba ďalšie otázky, odpovede neprichádzajú
Ech tak ale toto sa učím na vysokej.... Nemyslím, že je to téma, ktorá sa dá zodpovedať pár vetami.... Ale v skratke, čo je umenie súvisí s danou dobou, v ktorej je dielo vytvorené. Nie je všetko umenie, v minulosti totiž muselo dielo spĺňať isté normy, aby sa stalo umeleckým. A teda nie nie každý bol umelec. Je veľa teórií, ktoré hovoria o tom, že umenie už dosiahol svoj vrchol, pretože teraz sa už za umenie považuje aj odfotený hajzel, že jo....
A je tu ešte uhol pohľadu subjektívny, keď sa tebe niečo z estetického hľadiska zdá umelecké, môžeš to považovať za umenie, iný to napr bude považovať za gýč.... TS ak by niečo
Pre mňa je umenie to, že viem kresliť, písať, hrať na hudobné nástroje, spievať... cítim sa trochu výnimočne potom, robí ma to silnou a dáva mi to sebavedomie
Umenie nemá jasnú definíciu. Dnes som počula jedného filmového teoretika povedať, že keď niekto zodpovie otázku, čo je to umenie, mal by dostať hneď Nobelovu cenu A každý nemôže byť umelec. Ale každý môže tvoriť. Umelec by sa nemal báť experimentovať podľa mňa. Lebo iba tak sa mu môže podariť vytvoriť niečo, čo niekoho zaujme natoľko, že to povýši na umenie. Umenie potrebuje diváka, aby bolo umením.
pre mna je umenie subjektivnym spôsobom vyjadreny pohlad na svet a expresia vlastneho vnutra....resp. snaha o vyjadrenie niecoho dokonaleho pomocou nedokonalych prostriedkov, ktore mame k dispozicii (-:
@soraya no ono vybočenie z konvencií sa nikdy nestretávalo so stopercentným pochopením a ten odfotený hajzel bol určite nejaké prudko konceptuálne dielo (konceptualizmus sa snaží potlačiť všetky estetické vlastnosti). defacto vysoké umenie je už fakticky mŕtve, čo ale neznamená, umenie celkovo dosiahlo svoj vrchol. možno vyjde aj z low kultúry, ktovie a tiež treba rozoznávať umeleckú a estetickú hodnotu. možno ten záchod estetický nebol, ale niesol v sebe nejakú inováciu, ktorá pre svet umenia znamenala významný posun. alebo čokoľvek. len jednoducho mal umeleckú hodnotu. ako author´s shit a tak
pokiaľ to teda chápeme tak, že záchod je zovšeobecnený príklad.
jasné a potom je tu otázka, čo teda môže byť považované za umenie, či aj príroda môže vytvárať umenie (naplavené drevo) a kto vlastne určuje, čo je to umenie. (väčšinou sú to nejaké kapacity v danej oblasti, ktorých názory niečo znamenajú, bla bla)
existuje veľa pekných viet a definícií, ale netrúfla by som s ani jednu z nich označiť za úplne pravdivú. umenie by malo byť istým estetickým zážitkom. nie v tom zmysle..."jééj, to je pekné", ale malo by zaujať, donútiť rozmýšľať. nie, každý nemôže byť umelec. aj veľa tých, ktorí sú v súčasnosti považovaní za umelcov, k nim podľa mňa majú ďaleko. a nie, všetko, čo umelec vytvorí nie je umenie. i keď môže byť trend uznávania istého autora, a ten by za peknú sumu predal aj svoj použitý toaleťák...to je len nejaká ľudská stádovosť, nerozmýšľanie
moja subjektívna univerzálna veľmi obšírna definícia ktorá zatiaľ nikdy nezlyhala:
umenie - predmet/objekt/výtvor (obvykle bez praktickej hodnoty, tzn. v bežnom živote nepoužiteľný, ale toto nie je podmienka) vytvorený za účelom uschovania/vyjadrenia pocitov/dojmov tvorcu (a tiež nepriamo za účelom ich vyvolania v divákovi).
@thatzooey myslím, že sa zhodneme minimálne na tom, že je to téma veeeľmi obširná a dá sa na ňu diskutovať deň aj noc, a je strašne veľa uhlov pohľadu, z ktorých sa môžeme dívať na tú otázku. Ja v nej mám momentálne trochu choas, keďže sa dozvedám kopec nových info na škole, a neviem čo skôr
Umenie je túžba človeka po kráse a túžba zhmotnenia samotnej idei dobra, krásy a lásky.
,,Ak umenie považuje krásno len za určitú hodnotu, ktorú možno v umení použiť alebo nie, nie je isté, či je ešte stále umením."
Aspoň tak sa to predkladá jeden neotomista. No s týmto názorom veľmi nesúhlasím, nakoľko umelecké smery typu expresionalizmus, naturalizmus a pod. nezobrazujú práve krásno v živote, a tým sú veľké. A tým dopomáhajú človeku zamyslieť sa nad svojim životom.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
A je tu ešte uhol pohľadu subjektívny, keď sa tebe niečo z estetického hľadiska zdá umelecké, môžeš to považovať za umenie, iný to napr bude považovať za gýč.... TS ak by niečo
Asi tak by som to definoval, ked musím...
Pre mňa je umenie to, že viem kresliť, písať, hrať na hudobné nástroje, spievať... cítim sa trochu výnimočne potom, robí ma to silnou a dáva mi to sebavedomie
A vlastne ani nie, to je len prosta logika.
- môže znamenať používanie istých duchovných kvalít alebo manuálnej zručnosti pri realizácií určitého diela
atď.... - poznámky z občianskej
Ja som nesúhlasila, ale lepší a pádnejší argument tiež nemám, tak Ti píšem aspoň takto.
pokiaľ to teda chápeme tak, že záchod je zovšeobecnený príklad.
jasné a potom je tu otázka, čo teda môže byť považované za umenie, či aj príroda môže vytvárať umenie (naplavené drevo) a kto vlastne určuje, čo je to umenie. (väčšinou sú to nejaké kapacity v danej oblasti, ktorých názory niečo znamenajú, bla bla)
ok, ale odbočenie od témy.
btw nenavidim, ked niekto, hoci aj van gogh, o sebe povie "som umelec"
moja subjektívna univerzálna veľmi obšírna definícia ktorá zatiaľ nikdy nezlyhala:
umenie - predmet/objekt/výtvor (obvykle bez praktickej hodnoty, tzn. v bežnom živote nepoužiteľný, ale toto nie je podmienka) vytvorený za účelom uschovania/vyjadrenia pocitov/dojmov tvorcu (a tiež nepriamo za účelom ich vyvolania v divákovi).
,,Ak umenie považuje krásno len za určitú hodnotu, ktorú možno v umení použiť alebo nie, nie je isté, či je ešte stále umením."
Aspoň tak sa to predkladá jeden neotomista. No s týmto názorom veľmi nesúhlasím, nakoľko umelecké smery typu expresionalizmus, naturalizmus a pod. nezobrazujú práve krásno v živote, a tým sú veľké. A tým dopomáhajú človeku zamyslieť sa nad svojim životom.