Co ked prekrocim dlzku bakalarskeho studia? ako je to s platenim ??
ako to vlastne funguje? stat nam plati standardne 3 roky-bakalarske studium.
ak by som napr. najskor studovala niekde na skole rok, potom by som sla na inu, a tam by som bola 3 roky, musela by som si ten posledny treti rok platit? alebo??
ano , od statu mas 3 roky na bakalara zadarmo , 4. si musis platit , cenu stanovi skola , ale co som pocul pohybuje sa to niekde medzi 500 - 800 eu za akademicky rok . toto nam vraveli na zapise , kde musel kazdy podpisat ze cestne prehlasuje , ze predtym nestudoval na inej vysokej skole , ak budes klamat , oni to aj tak zistia a mozu ta vylucit
@baggy praveze nie, bo skola nema i100tu, ze u nich aj dostudujes, preto chcu od teba prachy radsej skor ako neskor. teda aspon ja viem tak, ze ti, co uz niekde studovali, platili hned v 1. rocniku. abo mozno si oni zaplatli dopredu, aby potom nemuseli, teraz nvm
@antifunebracka co s tym ma skola ? stat ti garantuje 3 roky zadarmo , mozes studovat tie 3 roky na 3 roznych skolach a budes to mat zadarmo a az ked prekrocis limit urceny na bakalara budes platit
Preplatia ti tri roky bakalarskeho studia a dva magisterskeho... cize ak nestudujes krkolomne, mas to bezplatne. Celkovo to podla mna nie je tazke pochopit
@baggy môžeš 3 roky na 3 školách ... poniektorí tak robia, pracujú len na dohodu a každý rok si dávajú prihlášku na školu, aby mali aspoň zľavnené cestovné
@sandy114 zľavy na cestovné (a pár ďalších vecí) ak si študent sú aj tak limitované dovŕšením 26. roku
@zuza159 pre takéto prípady sa podpisuje čestné prehlásenie o tom, či si predtým už niekde študovala. Ak niekde stratíš rok (v zmysle že inde ideš aj tak študovať od začiatku) tak si ho jednoducho doplácať z vlastného. Na našej škole (UK) je to cca 670€.
@baggy@antifunebracka závisí asi od školy keďže ja som počul že niekde doplácali hneď prvý, niekde posledný. Ale argument že "nemajú istotu či u nich doštuduješ" neobstojí, keďže ak im nezaplatíš ty, proste im to zaplatí štát.
hej, budes musiet platit... aj ja som v takej situácii...studovala som 2 roky, potom som menila odbor a teraz som zasa prcaška :/ ale teraz mam 2 rocniky naraz aby som nemusela platit este 2 roky len jeden....aj ten jeden bude dost!
platis ten posledny, treti rocnik, cize ten, co mas navyse, len neviem, ze ci rodicia dostanu na teba pridavky vtedy, to mne napriklad nie je jasne, ze ci tie pridavky sa davaju do 25 rokov, v pripade, ze studujes, bez ohladu na to, ci predlzujes...
po troch rokoch odstudovaneho bak studia hocikde na hocijakych skolach sa plati. ja som zhodou okolnosti tiez v situacii ze 2 roky som uz studoval a teraz idem odznovu. cize 1. rok free a 2. a 3. platim
statom platene su len tri roky, kazdy dalsi rok navyse si musis platit, a je jedno, ci si chodila rok na jednu skolu a tri na dalsiu. vysku poplatku stanovi skola
@sandy114 Ach, aby si správne pochopila... Ak sa bavíme o klasických študentských zľavách, ja len dodávam, že musia platiť obe podmienky (študent denného štúdia + do dovŕšenia 26. roku).
@nicmanenapada jasné chapem ... ja som len vravela, že poznám ľudí, čo sa prihlásili 3 krát do prvého ročníka, aby mali študentské výhody (zľavy na vlaky a autobusy, bezplatné účty v bankách a pod) a ani raz do tej školy nešli.... je jasné, že mali do 26 rokov
3 roky (ked mas normalnu dlzku studia na tvojom Bc. odbore 4 roky, tak 4) ti hradi stat a ten rok navyse si platis sam.
moja spolubyvajuca: rok studovala na ekonomickej. potom prestupila na nasu skolu, kde mame na Bc. 4 roky. ...... tak za ten plosledny stvrty rok si platila. cena? rozna. 400€ (SvF) a viac.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
@zuza159 pre takéto prípady sa podpisuje čestné prehlásenie o tom, či si predtým už niekde študovala. Ak niekde stratíš rok (v zmysle že inde ideš aj tak študovať od začiatku) tak si ho jednoducho doplácať z vlastného. Na našej škole (UK) je to cca 670€.
Ale inak platí štát tých 5 rokov.. že. Áno..
@lochnessko A to si ako dokladoval, že ti dali?
moja spolubyvajuca: rok studovala na ekonomickej. potom prestupila na nasu skolu, kde mame na Bc. 4 roky. ...... tak za ten plosledny stvrty rok si platila. cena? rozna. 400€ (SvF) a viac.