Potrebujem si to naštudovať a nedokážem ten proces, čím si dieťa následne prejde a kde ho dajú, nájsť. A tak som rozmýšľala či mi niekto z vás nepomôže?
Dieta si prejde psychickou traumou potom sa ho moze ujat nejaky pribuzny ak nie podla veku ho ponuknu k adopcii alebo k profi rodicom ci do detskeho domova
Z odborného hľadiska netuším. Ale ak ide o teoretické hľadisko z môjho logického pohľadu tak ma napadne, že v takom prípade sa angažujú najbližší príbuzný o výchovu dieťaťa. Ak súhlasia a chcú tak sa budú o dieťa oni starať. Určite ak je dieťa vo veku kedy sa vie samo rozhodnúť povedať či chce byť s nimi alebo nie. V opačnom prípade asi príde sociálka a buď sa pokúsia dieťa zaradiť do pestúnskej rodiny alebo do detského domova. Nič iné ma nenapadlo.
väčšinou polícia dá vedieť príbuzným a tí si ho už snáď zoberú do opatery... netreba ho hneď do sociálky brať. ptm prebehne súd o tom, komu a kam sa zverí
@bullet1302 Ty počúvaš BAAO?
-A v prípade, že proste nie je možnosť aby si ho príbuzní zobrali? Ako to asi prebieha na tom súde? A ak sa rozhodne o detskom domove, tam ho berú už zo súdu?
začne sa to podľa § 75a občianskeho súdneho poriadku...
(1) Ak sa ocitne maloleté dieťa bez akejkoľvek starostlivosti alebo ak je jeho život, zdravie alebo priaznivý vývoj vážne ohrozený alebo narušený, súd bez návrhu alebo na návrh orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately podľa osobitných predpisov predbežným opatrením nariadi, aby bolo maloleté dieťa dočasne zverené do starostlivosti fyzickej osoby alebo právnickej osoby, ktorú v uznesení určí.
...no a potom sa následne pokračuje § 44 zákona o rodine a dieťa sa umiestni prof. rodičom, príbuzným alebo do ústavu...
@bullet1302 ten ústav, alebo inak zverenie do ústavnej starostlivosti nie je len detský domov, ale narážal som na to vyjadrenie ústav, keďže od právnika je to dosť ... napísať takto
@dumbledore čo je to za osoba? to sú nejakí sociálni pracovníci alebo..? Kde sa o nich vlastne títo ľudia starajú, v nejakom krátkopobytovom detskom domove? D
hm
niekedy majú rodičia závet kde určia opatrovníka
nám rodičia určili
inak najbližšia rodina
alebo potom sa stará štát
v našom prípade to bolo kým som nemala 18, že pôjdeme krstným
teraz už neriešim, ja by som si vzala opatrovníctvo sestry a bývali by sme s tým a tam, čo po rodičoch ostalo a čo zdedíme
s právnymi vecami by mi pomohla krstná, je to sudkyňa
čiže tak
už asi 5 rokov mávam opakujúcu sa nočnú moru že naši umrú, čiže som ich požiadala by mi povedali, čo ak...
veru hej, ak nedovrši vek dospelosti, iná možnosť nie je...
v tom decáku ale nemusi byť relatívne dlho, môže si ho niekto osvojiť, čo je ale bohužiaľ niekedy zdlhavý proces
@domusik55 ak majú rodičia haváriu a dieťa je doma samo, tak polícia kontaktuje najbližších príbuzných, ak ich nevie kontaktovať kontaktuje orgán SPODaSK (sociálku)...v prípade ak má rodinných príbuzných ktorí sú ochotní sa starať, ten dá na súd návrh na zverenie dieťaťa do náhradnej osobnej starostlivosti (spolu s návrhom podá aj návrh na zverenie predbežným opatrením podľa §75a OSP - o tom rozhodne súd do 24 hodín)..ak príbuzného nemá orgán SPODaSK podá na súd podľa toho istého § návrh na vydanie predbežného opatrenia a umiestni dieťa do krízového centra alebo detského domova..ak ťa zaujíma niečo konkrétne kľudne napíš..som "od fachu"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
väčšinou polícia dá vedieť príbuzným a tí si ho už snáď zoberú do opatery... netreba ho hneď do sociálky brať. ptm prebehne súd o tom, komu a kam sa zverí
-A v prípade, že proste nie je možnosť aby si ho príbuzní zobrali? Ako to asi prebieha na tom súde? A ak sa rozhodne o detskom domove, tam ho berú už zo súdu?
(1) Ak sa ocitne maloleté dieťa bez akejkoľvek starostlivosti alebo ak je jeho život, zdravie alebo priaznivý vývoj vážne ohrozený alebo narušený, súd bez návrhu alebo na návrh orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately podľa osobitných predpisov predbežným opatrením nariadi, aby bolo maloleté dieťa dočasne zverené do starostlivosti fyzickej osoby alebo právnickej osoby, ktorú v uznesení určí.
...no a potom sa následne pokračuje § 44 zákona o rodine a dieťa sa umiestni prof. rodičom, príbuzným alebo do ústavu...
ak sa nenájde nikto, poputuje do decáku...
niekedy majú rodičia závet kde určia opatrovníka
nám rodičia určili
inak najbližšia rodina
alebo potom sa stará štát
v našom prípade to bolo kým som nemala 18, že pôjdeme krstným
teraz už neriešim, ja by som si vzala opatrovníctvo sestry a bývali by sme s tým a tam, čo po rodičoch ostalo a čo zdedíme
s právnymi vecami by mi pomohla krstná, je to sudkyňa
čiže tak
už asi 5 rokov mávam opakujúcu sa nočnú moru že naši umrú, čiže som ich požiadala by mi povedali, čo ak...
veru hej, ak nedovrši vek dospelosti, iná možnosť nie je...
v tom decáku ale nemusi byť relatívne dlho, môže si ho niekto osvojiť, čo je ale bohužiaľ niekedy zdlhavý proces
heh, nikoho neučím do frasa....
je to bežná prax