Nejaká chémia (Zabudla som presne čo, nedopadlo to
Molekulárna biológia a biotechnologie (hotovo)
Rastlinne biotechnologie (o týždeň doštudujem)
Life Sciences and Molecular Medicine- Bio-omics (dalšie štyri roky )
studujem momentalne odbor chemia, medicinska chemia a chemicke materialy a som nadmieru spokojna, i ked je to relativne tazsie (co je ale koniec koncov pozitivum )
Na ss animovanu tvorbu, lutujem mozno
len to, ze som nerobila krajsie animacie a vykresy a flakala to
Na vs psychologiu so zameranim na pracovnu a socialnu a som spoko
A hej, nemenila by som ani jedno z toho, nikdy. Na bc som par krat zvazovala prestup, lebo chemia mi celkom nakopavala prdel, ale nakoniec som rada, ze som to vydrzala, velmi vela mi to dalo.
Tak niečo mi to dalo, aj ma to bavilo až na pár predmetov, len jedno je len sa učiť a tá etapa mi už skončila ...najviac pociťujem nevýhodu - málo praxe ...proste hento čo som mal na škole mi v praxi nič nedalo, aj keď sa hovorí "duálne vzdelávanie" a neviem čo všetko už vymýšľajú, no slabota s tým ...to by trebalo komplet prerobiť celé školstvo, však o to ťažšie sa zamestnáva, lebo u pomaly každého zamestnávateľa je prax potrebná a požiadavky poväčšinou 3 aj 5 rokov niekde ...tá prax asi nie je potom stále dostatočne účinná, však aj tu v ankete koľko ľudí robí iné, lebo nemá inú možnosť, a aj čo poznám kamarátov ...treba to nastaviť tak, aby potom bola skôr možnosť sa v odbore uplatniť, lebo pri takýchto podmienkach ťažko, keď ani nemáš známosti, ktoré by ťa posunuli tam kde chceš a plánuješ robiť ...školy takto len chŕlia študentov a je to k ničomu vo veľa prípadoch, aj kolegov som mal koľko inžinierov a magistrov a robili obyčajnú robotu ...je to na zamyslenie, ale aj smutné, že sa s tým nič nerobí
ekonomika a manažment, bavilo ma to, ale pracovné pozície boli väčšinou zamerané na účto, dane alebo predaj/presviedčanie, čo už by ma nebavilo, jedine ak tak HR, marketing, inovácie alebo učiť na VŠ a tak učím na VŠ, čo mi v rámci publikovania umožňuje sa napojiť na iné odbory, ktoré som potenciálne mohla vyštudovať a bavili by ma, hlavne niečo v oblasti zdravotníctva, psychológie a dizajnu
Medialne studia a zurnalistika
Socialna antropologia
Som spoko, studium je zamerane dost na prax (zo zurnalistiky hlavne), ale som si vedoma toho, ze keby som popri skole nic nerobila, bolo by to tazke, takze popri tom sa snazim robit co najviac, nech mam skusenosti
informu, nedostudoval som, pracujem v odbore a som s nim viac-menej spoko, no studium boli premarnene roky uz pri nastupe na skolu som bol dost skepticky, lebo moj nazor na slovenske skolstvo nikdy nebol lichotivy. ale bol som mlady, blby a pocuval som ludi, co vraveli, ze bez titulu sa neda spravit kariera.
ale cojaviem, odhliadnuc od penazi, keby som mohol robit daco ine, tak robim. volajake remeslo, alebo daco okolo strojariny alebo proste nieco co je fyzicky technicke. IT nikdy nebolo mojim hlavnym hobby ani zaujimom, len sa to svojho casu javilo ako najlepsia karierna volba.
@tralalibang zaujímalo by ma tým pádom, keď si takto skončila, že ako si si našla prácu, v akej oblasti alebo teda, ako sa ti tam darí? Väčšinou sú nejaké požiadavky od zamestnávateľa a keď študuješ jazyk, a nedáš to, tak niečo iné asi by si mala vedieť v nejakej oblasti kde ťa zoberú.
rok a pol filologicko-arealove studdia - cize rustina...ale to som sa moc neučila noo
A teraz končím aplikovanú a enviromentálnu geológiu, vyskumom som zameraná na hydrogeologiu a som mega šťastná
fakt toto štúdium mi sadlo jak riť na šerbel, síce je to pre mna osť overkill (studujem to externe navyse) a bakalarku som preplakala (ale zasa aj to len preto ze mam uzasneho skolitela, ktory ma podnecoval ist viac a viac do hlbky a ta bakalarka má fakt nejaky outcome a má fakt potencial byt fakt dobra) ale náš geologický ústav je úžasný, vyučujúci úplne skvelý a ústretový a fakt odborníci... a je mi neskutočne lúto že som to nemohla študovať ddennou formou začať hned po strednej čiže by som už bola mgr a možno šla na doktorat a ucila DDDD ale zasa takto ako je to teraz som aspon dost multipotencionalna co sa profesnej palety tyka
študovala som prekladateľstvo a tlmočníctvo v kombinácii anj a slj, nemôžem úplne povedať, že by to boli zabité roky, no keby som si mohla ešte raz vybrať, určite si zvolím iný odbor
Geodeziu. Povazujem to za premarenene roky, aj ked som si tam nasla najlepsie kamaratky. Ovela lepsie by bolo, keby som namiesto toho normalne pracovala, ale to by som vtedy psychicky nedavala. Zroven pocitujem urcite uspokojenie, ze som sa tam ucila aj nejake zaujimave veci, o ktore by som sa inak nezaujimala. Z ktorych vacsina je pre moj zivot uplne zbytocna.
A cez letne prazdniny som 5 rokov brigadovala v odbore a uplne som tu firmu a kolegov zboznovala. To je dalsie pozitivum.
V konecnom dosledku mam ale pocit, ze tie roky sa dali vyuzit aj lepsie a len som sa tam schovavala pred realnym zivotom.
@mkamka to je zaujímavé... a prečo máš pocit, že si sa schovávala pred "reálnym životom" ? ... Bez vzdelania by si robila úplne niekde inde pravdepodobne. Ale možnosť zarábať od 19tky je samozrejme lákavá...
Študujem tiež medicínu ale už by som si to tiež nevybrala. Asi by som si nevybrala už žiadnu školu. V tretiaku som mala taký breakdown (môj psychológ to nazval duchovní probuzení), že som myslela, že to už aj zabalím a pôjdem domov k rodičom. Nakoniec som to nejak dala s pomocou terapeuta, priateľa a rodiny a teraz som v piataku ale mám pred sebou ešte veľké skúšky a už sa mi fakt nechce toľko učiť a čítať to dokola. Dakedy mám pocit, že to aj tak nemá žiadny význam alebo zmysel, že vôbec nič na svete nemá taký zmysel aby som nad tým trávila toľko času, ktorý by som mohla využiť oveľa lepšie.
prekladatelstvo a tlmocnictvo v kombinacii AJ a NJ
nelutujem, najskor by som nemenila mali sme aj prax pocas studia, tlmocili sme na roznych podujatiach, prekladali sem tam tiez, momentalne som mimo SK ale sem tam co to prelozim, to ma bavi, a robila som lektorku AJ a NJ a k tomu sa planuejm vratit, ked sa vratim domov
učiteľstvo geografie v kombinácii s históriou ale napokon som to nedokončila, naložila som si viac predemetov ako som mohla zvládnuť, každý druhý deň skúška takže som vydržala 2 roky :/
Studovala som financie v čr a bolo to zbytočne ťažké, zbytočne vela testov, zo vsetkeho aj ustna, aj x zapoctov. Proste bolo to vydrete ale az prilis...
@wistingher No ja robim nieco uplne ine, ako som vystudovala, ale zase keby som nemala technicku vysku, tak by som tam nerobila. Ale neviem, co by som robila s gymnaziom. Takze v mojom pripade mozno malo vacsi zmysel studovat vysku a potom robit za normalny plat ako zacat pracovat o 5 - 6 rokov skor za minimalku.
A k tomu schovavani sa. Ked som mala 19, tak som sa strasne bala toho, ze skoncim v buducnosti ako bezdomovec, lebo si kvoli socialnej uzkosti nikdy nebudem schopna najst pracu. A chodenie do skoly je taky zabehnuty proces, zacnes ako dieta a potom automaticky pokracujes, lebo to poznas.
Len potom skoncis skolu a uvedomis si, ze mas 24 rokov a nechapes z toho, ako si absolutne nevyuzil poslednych par rokov. A nemas ziadne peniaze.
Neviem, ci to dava zmysel.
@wistingher Nie kazdy to potom povazuje za strateny cas. Za mna by som si vybrala lahsiu skolu, kopa ludi popri studiu stiha robit zmysluplne veci alebo vystuduju naraz dva odbory.
@michelleee to sa obklopujes zaujimavymi ludmi, ze ti vychadzaju taketo cisla ja naopak poznam asi tak 80-90% spoluziakov, co by sa spolu so mnou na to bezproblemov dalo znova, ak by mali vratit cas ale mozno v piataku a siestaku zmenime nazor, aj ked tomu absolutne neverim bol to najlepsi mozny vyber a nic na tom nelutujem
@cltr0n na UMB v Banskej Bystrici, v tretiaku som toho chcela mať čo najmenej takže som si naváľala dosď seminárov plus som jeden predmet prenáša z prváku a práve na tom som pohorela znova keďže nebolo kedy sa riadne do toho pozrieť, nevýhodou geo sú 2 týžňové terénne cvičenia po Slovensku vždy cez skúškové
@cltr0n terény sú super a vyučujúci z geo to aj akceptovali tak nám dali termíny tak aby sme to zvládali ale na histórii najmä v druháku to bolo tak, že buď prídeš na skúšku alebo príď rok takže hoci boli o terénoch informovaný mali nám dať termíny navyše tak na to kašľali, jedem druhému sa chválili koľkých pustili ďalej takže to sa mi nepáčilo aj keď sa človek snažil, mal vštky odpovede na teste správne nakoniec zistil, že má len 5 bodov z 20 ale teraz mám dobrú prácu takže som aj rada a čo si ty študoval?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
Molekulárna biológia a biotechnologie (hotovo)
Rastlinne biotechnologie (o týždeň doštudujem)
Life Sciences and Molecular Medicine- Bio-omics (dalšie štyri roky )
a som spoko
len to, ze som nerobila krajsie animacie a vykresy a flakala to
Na vs psychologiu so zameranim na pracovnu a socialnu a som spoko
bc. molekularna biologia a biochemia
mgr. fyziologia zivocichov - zameranie neurobiologia
Socialna antropologia
Som spoko, studium je zamerane dost na prax (zo zurnalistiky hlavne), ale som si vedoma toho, ze keby som popri skole nic nerobila, bolo by to tazke, takze popri tom sa snazim robit co najviac, nech mam skusenosti
oblast ma zaujima, skola bola zla
ale cojaviem, odhliadnuc od penazi, keby som mohol robit daco ine, tak robim. volajake remeslo, alebo daco okolo strojariny alebo proste nieco co je fyzicky technicke. IT nikdy nebolo mojim hlavnym hobby ani zaujimom, len sa to svojho casu javilo ako najlepsia karierna volba.
A teraz končím aplikovanú a enviromentálnu geológiu, vyskumom som zameraná na hydrogeologiu a som mega šťastná
fakt toto štúdium mi sadlo jak riť na šerbel, síce je to pre mna osť overkill (studujem to externe navyse) a bakalarku som preplakala (ale zasa aj to len preto ze mam uzasneho skolitela, ktory ma podnecoval ist viac a viac do hlbky a ta bakalarka má fakt nejaky outcome a má fakt potencial byt fakt dobra) ale náš geologický ústav je úžasný, vyučujúci úplne skvelý a ústretový a fakt odborníci... a je mi neskutočne lúto že som to nemohla študovať ddennou formou začať hned po strednej čiže by som už bola mgr a možno šla na doktorat a ucila DDDD ale zasa takto ako je to teraz som aspon dost multipotencionalna co sa profesnej palety tyka
A cez letne prazdniny som 5 rokov brigadovala v odbore a uplne som tu firmu a kolegov zboznovala. To je dalsie pozitivum.
V konecnom dosledku mam ale pocit, ze tie roky sa dali vyuzit aj lepsie a len som sa tam schovavala pred realnym zivotom.
Kynologia - nedokončená (úplne zbytočná škola)
nelutujem, najskor by som nemenila mali sme aj prax pocas studia, tlmocili sme na roznych podujatiach, prekladali sem tam tiez, momentalne som mimo SK ale sem tam co to prelozim, to ma bavi, a robila som lektorku AJ a NJ a k tomu sa planuejm vratit, ked sa vratim domov
A k tomu schovavani sa. Ked som mala 19, tak som sa strasne bala toho, ze skoncim v buducnosti ako bezdomovec, lebo si kvoli socialnej uzkosti nikdy nebudem schopna najst pracu. A chodenie do skoly je taky zabehnuty proces, zacnes ako dieta a potom automaticky pokracujes, lebo to poznas.
Len potom skoncis skolu a uvedomis si, ze mas 24 rokov a nechapes z toho, ako si absolutne nevyuzil poslednych par rokov. A nemas ziadne peniaze.
Neviem, ci to dava zmysel.
» www.kamdomesta.sk/bratislava/kurz...
ARCHITEKTÚRA - DIZAJN – UMENIE
» www.kamdomesta.sk/bratislava/arch...
a terény nie sú žiadna nevýhoda!