Zdravím, mám doma mesačné šteniatko amerického stafordšírskeho teriéra, mám 16 rokov som zodpovedný a chcem tohto psa ako normálneho psa ktorý nebude agresívny na ostatných aj keď to má v génoch, moja otázka znie: Dá sa toto plemeno vychovať tak aby nebol
to je blbost ze to ma v genoch.... ako si vycvicis tak mas tak to je vacsinou zajdi za volakym kynologom alebo podobne ked ho sam nevies vycvicit, ty co maju niekolko minut/hodin denne cvicenie su neni drahy.
Presne pre toto om strašne šťastná za ten nový zákon- dieťa dostane psa ktorý je ako živá zbraň, nevie to vychovať a nakoniec to bude len jeden z mnohých prípadov vo večerných správach... mal by si zájsť za odborníkom, prečítať si pár kníh, vysedávaním na internete nič nevyriešiš, už vonkoncom nie keď práve takéto plemeno je tvoj prvý pes......
Aj čivava može byť viac agresívna ako staford, ide ale o to, ako s ním budeš zaobchádzať, ako sa mu budeš venovať. Ak ho budeš "huckať" na iné psy, na ľudí, tak je jasné, aký bude, ale ak si ho vychováš dobre, ak sa mu budeš patrične venovať, tak to bude o niečom inom. To bojový pes nie je, ale je na majiteľovi, či sa z jeho miláčika taký pes stane alebo nie. A inak, na to si mal myslieť trošku skor, než si si ho kúpil..
@klaudiqaaa tak ale ked chce takeho psa lebo sa mu lubi, tak si ma radsej kupit civavu cakat 10 rokov kym skape, aby ptm mohol povedat,ze je skuseny psickar?
Tie psy nie su zbrane sami od seba,iba ludia ich tak vychovali,lebo na to mali predispozicie.
A k veci: zajdi na cvicisko,tam ti ukazu co a ako a natrenuju to s tebou
Zalezi na tom, ako si ho vycvicis, kolko sa mu budes venovat... (pokial nema "psychicku poruchu", ako nas pes).. ale skus si o nich, o ich spravani, ako ich vycvicit, atd. precitat viac, pozistovat, aby si vedel co a ako..
Ako si ho vychováš, tak budeš mať. Ale niektorí ľudia to proste nezvládnu, lebo majú v povahe jemnú povahu (pes potrebuje dominantného pánička) a ak chceš, môžem ti dať kontakt na jednu skúsenú babu, ktorá to so psami umí
@klaudiqaaa Som za zmenu v zákonoch, ale toto, čo teraz schválili je blbosť na entú - vymyslená a schválená "odborníkmi" (špeciálne chcem upozorniť na použité úvodzovky). Dobré to nebude na nič, akurát politici budú môcť na otázku útokov psov spokojne odpovedať, že veď vyrobili nové zákony...
@zelik Skús pozrieť nejaké knižky o výchove psov (prípadne skús pozrieť reláciu Znalec psí duše (Dog Whisperer) - ten na mňa pôsobí, že naozaj hovorí k veci, vie pracovať so psami a má k nim vzťah)
A základ z mojich osobných skúseností je veľa sa psovi venovať a nech má dostatok pohybu (ten pohyb je podstatný, máme doma vlčiaka a na ňom je normálne vidieť na správaní ak v ten deň nebol na prechádzke ) A prípadne treba psa vziať na cvičák, nech je aj socializovaný medzi ostatnými psami...
sama si si odpovedala-"Tie psy nie su zbrane sami od seba,iba ludia ich tak vychovali,lebo na to mali predispozicie."...preto budú riešiť spôsobilosť ľudí na chov takýchto plemien
@klaudiqaaa A myslíš, že takéto typy to odradí? Zoženú si ten papier, zoženú si kríženca alebo úplne odignorujú zákon... A áno, ten zákon trestá psov povinnosťou byť na vodítku a s náhubkom všade mimo chovného priestoru a miest vyhradených obcou - a povedz mi, ktorá obec má takéto vyhradené miesto pre výbeh psov, alebo ho vyhradí? A ako budú obce kontrolovať tie chovné podmienky, keď už teraz nie sú schopní odkontrolovať týraných psov?
@klaudiqaaa Táto pani to celkom pekne rozpísala - » goo.gl/HtVHx... (a ešte by som ju doplnila - tie poverené kynologické organizácie - to dopadne ako s istou nemenovanou poverenou organizáciou s názvom SOZA (nemožná organizácia, nemožné fungovanie, akurát sa snaží vytiahnuť z ľudí čo najviac peňazí)
mal by si napísať na dogforum.sk do témy o stafordšíroch, tam ti poradí nejaký chovateľ, ktorý sa na ich chov špecializuje, ale zrejme to bude výchova pevnou rukou, návštevy cvičákov a podobne
mesačné šteňa?? WTF do boha? mesačné? ten pes má byť ešte pri mamke a cuckať mliečko! dúfam, že to bol len preklep a pes má aspoň 6 týždňov.. (ach)
k téme: amstaff nemá agresivitu v génoch.
Jediný dôvod, prečo sú tzv. "bojové" plemená nebezpečné je, že obyčajný pes, ak pokuše, tak pustí, "bojové" plemeno sa zahryzne a nepustí. Ak je zviera vychovávané s dostatočnou starostlivosťou, výchovou, má dostatok pohybu a nie je rozmaznávané ani týrané, nevidím dôvod, prečo by malo robiť problémy. Ak je to tvoj prvý pes, vyhľadaj kynológa a konzultuj s ním.
čo sa týka zákona, ktorý ste rozoberali, je diskriminačný a protiústavný. pes nemôže za to, že ľudia sa vplyvom médii rozhodnú, že je nebezpečný, aj keď v reále môžte 85 % psov daného plemena na chleba natrieť..
Samozrejme ze da. Vsetko zalezi ako sa majitel psovi venuje. Agresivny moze byt aj pes ktory ani zdaleka nieje plemenom radeny medzi agresivne psy a staci ze ho ktomu tak vedie majitel. Co najskor sa skus skontaktovat s odbornikmi a chovatelmi toho plemena psa, pozistuj si sposoby vycviku atd. A hlavne necakaj na to kym trosku podrastie. Psa treba ucit veciam odmala a hned!
tak po prvé stafford absolútne nemá v génoch agresivitu je to spoločenské plemeno ktoré spoločnosť ľudí potrebuje. A čo sa týka znášanlivosti k iným psom tak socializácia socializácia a ešte raz socializácia. Ber ho von k ľudom, k psom a uvidíš ako sa bude chovať....
@galinka v tomto sa nezhodneme, buď ja mám príliš naivnú predstavu o tom, že to bude fungovať a že ľudia to budú rešpektovať, alebo ty máš moc negatívne predstavy o tom nefungovaní.... časom uvidíme, ja to proste pokladám za veľmi dobrý nápad, lebo takéto psy patria do rúk skúseným chovateľom, tak isto ako máš na zbrane zbrojný pas, tak isto aj na tieto psy treba mať spôsobilosť...
no kamaratka ma stafforda a ten by neublizil ani muche teda mozno len tej muche .. dopredu sa tym nestresuj .. mi ked sme dostali toho nasho hafana tiez sme riesili podobne veci teda ze ci ho dobre vychovame apod. a myslim ze to bplo predcasne ..: )
neviem prečo všetci kupujete terierov do domacnosti, ved su to lovecke plemena. A aby nebol agrsivny tak potrebuješ velmi veľa casu obetovať psovi. Nehovorim, že sa to neda , ale so psom budes musieť byť furt. Zajdi za odborníkom lebo každé plemeno sa cvičí inak. Poznám ludi ktorí maju dobermana alebo nemeckú dogu za svojho milačika. Agresivitu a bojovnosť na už v genoch a ked mate doma ešte aj sliepky tak neviem či z nich niečo ostane.
Skor by som bral inteligentne, kludné a spoločenske plemena, bigl, Borderská kolia alebo vačsie Bernsky salašnícky, labrador
@semirgerkan lebo bígel nie je lovecké plemeno že? ach ludia aspoň si niečo naštudujte keď už idete komentovať. Je viac plemien ktoré majú v názve teriér a nie sú lovecké a ani k tomu šlachtené neboli. A agresivitu a bojovnosť ani omylom nemá staford v génoch... a prepáč ale nazvať borderku kľudným plemenom? To je neskutočný živel, ktorý potrebuje makať neustále
pre pána staford to je vkuse hravé šteňa moja má síce len rok ale odmalička sa nezmenila len by sa to hralo a vystrájalo treba na nich ale trošku tvrdšiu ruku (nemyslím biť ich alebo niečo podobné) ale oni radi skúšajú koľko si môžu k tebe dovoliť tak treba byť neoblomný a samozrejme nehuckať na iných ale vychovávať, moja má trochu problém s inými psami ale je to v rámci normy hlavne nech ti neprerastie cez hlavu inak je to len veľké šteňa v kuse a najradšej sa mazná
@klaudiqaaa Stačí sa poobzerať okolo seba, pozrieť si správy... snažím sa vnímať svet optimisticky a hľadať v ňom to dobré, ale aj napriek týmto svojim ružovým okuliarom nemôžem nevidieť, ako táto spoločnosť funguje - ak má niekto peniaze, kontakty, je dostatočne drzý... Vezmi si to už len takto - vodičské preukazy - je povinnosť absolvovať kurz a následne urobiť skúšky - napriek tomu sa denne stávajú nehody, často smrteľné... Alkohol za volantom, drzý vodič, nevenoval sa naplno riadeniu... Tak isto to bude aj s tými psami - objaví sa nejaký rozmaznanec, ktorý si povie, že on chce takého psa, lebo vyzerá nebezpečne a bude s ním cool, zoženie ten papier o kynologickom výcviku a potom zistí, že ho to nebaví, nebude sa psovi venovať a pes skončí presne tak, ako by skončil aj bez toho zákona...
A zase naopak sa dá očakávať zvýšený výskyt vyhodených psov (tak ako to bolo asi desať rokov dozadu, keď sa zaviedla povinnosť registrácie korytnačiek písmenkových - ľudia sa ich vtedy začali vo veľkom zbavovať a ešte dnes sa ti môže stať, že takú korytnačku zahliadneš v Bratislave v nejakom jazere...)
A keď sa aj pozrieš po okolitých štátoch - boli už pokusy zakázať niektoré plemená - momentálne, po zistení, že to nijako nepomohlo, zase ich povoľujú...
Mesačné šteňa má byť ešte u mamy, ale keď už ho máš, tak najskôr dokonči všetky očkovania, potom s ním začni chodiť všade kam môžeš, medzi ľudí, psov, do obchodov, proste aby si zvykol na všetko čo najlepšie. Ľudia toto väčšinou u šteniatok zanedbajú a ver mi, že potom sa to ťažko napravuje. A naozaj sa spýtaj na dogfore, tam ti poradia určite lepšie ako tu
Vďaka všetkým za odpovede viacerí ste mi pomohli aj keď som už niečo málo z toho vedel ale aj tak ďakujem, a nie nechcem psa žeby som s ním bol cool alebo niečo také.. Čo myslíte kúsok kuracieho meska môže? Dnes naobed sme mu dali trošku.
Jednoducho ho vycvič, nauč ho základné povely (čistotnosť, sadni, ostaň, miesto...) a keď urobí niečo zlé, tak ho potrestaj. Nauč ho, že nemôže kúsať ani štekať.
@zelik Pokiaľ to mäso nie je surové, solené, korenené, alebo mu nevyvárate každý deň, tak nie je problém Mamina nášmu občas urobí aj normálne ryžu s mäsom, s kuracími hlavami prípadne srdiečkami na oživenie stravy - inak dostáva každý deň granule. (ale ten váš má na také tie väčšie kusy mäsa - hlavy, srdiečka - ešte čas)
Takto, bývame v bytovke 5ti (ja, mama, oco, babka, dedo), s tým že otec chodi často do zahraničia.. počul som že cez 5hodin denne musím byť s ním vonku a taktiež jak chodím do školy zatiaľ nechavam šteniatko zavrete v mojej izbe.. keď bude asi starší ho nebudem môcť nechať v jednej izbe celú noc že? Pretože babka a dedo si myslia že ich pokuše atď. Rozmýšľame o kúpe bigla ... asi nebude mať staford dobre podmienky v byte aj keď je prenádherný a sme si ho obľubili :/
@klaudiqaaa ja som sa ani tak na nic nepytala ako poukazovala na tvoj vyrok ze "hlavne ked je to tvoj prvy pes", pride mi zbytocne teda mat psa ktoreho nechces iba aby si ziskala skusenosti a az potom si obstarala takeho akeho chces. Ale inak suhlasim aby sa nezakazovalo konkretne plemeno lebo su to najkrajsie psy, ale aby sa preverovali majitelia
my s priateľom máme dvojročného Staforda, cvičí sa ako nič a je veľmi počúvny...ale neviem na čo je tebe taký pes, keď od budúceho roka ho máš podľa zákona zakázané čo i len držať na vodítku...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Tie psy nie su zbrane sami od seba,iba ludia ich tak vychovali,lebo na to mali predispozicie.
A k veci: zajdi na cvicisko,tam ti ukazu co a ako a natrenuju to s tebou
Je to pes.
A navyše staford. To bude hračka.
Ako si ho vychováš, tak budeš mať. Ale niektorí ľudia to proste nezvládnu, lebo majú v povahe jemnú povahu (pes potrebuje dominantného pánička) a ak chceš, môžem ti dať kontakt na jednu skúsenú babu, ktorá to so psami umí
@zelik Skús pozrieť nejaké knižky o výchove psov (prípadne skús pozrieť reláciu Znalec psí duše (Dog Whisperer) - ten na mňa pôsobí, že naozaj hovorí k veci, vie pracovať so psami a má k nim vzťah)
A základ z mojich osobných skúseností je veľa sa psovi venovať a nech má dostatok pohybu (ten pohyb je podstatný, máme doma vlčiaka a na ňom je normálne vidieť na správaní ak v ten deň nebol na prechádzke ) A prípadne treba psa vziať na cvičák, nech je aj socializovaný medzi ostatnými psami...
sama si si odpovedala-"Tie psy nie su zbrane sami od seba,iba ludia ich tak vychovali,lebo na to mali predispozicie."...preto budú riešiť spôsobilosť ľudí na chov takýchto plemien
@tommyhot kto trestá psov???? o_______O
@galinka minimálne kvôli lepšiemu pocitu, že už neuvidím žiadneho šraca typu "voda v svaoch voda v hlave a na reťazi pitbul"
k téme: amstaff nemá agresivitu v génoch.
Jediný dôvod, prečo sú tzv. "bojové" plemená nebezpečné je, že obyčajný pes, ak pokuše, tak pustí, "bojové" plemeno sa zahryzne a nepustí. Ak je zviera vychovávané s dostatočnou starostlivosťou, výchovou, má dostatok pohybu a nie je rozmaznávané ani týrané, nevidím dôvod, prečo by malo robiť problémy. Ak je to tvoj prvý pes, vyhľadaj kynológa a konzultuj s ním.
čo sa týka zákona, ktorý ste rozoberali, je diskriminačný a protiústavný. pes nemôže za to, že ľudia sa vplyvom médii rozhodnú, že je nebezpečný, aj keď v reále môžte 85 % psov daného plemena na chleba natrieť..
a neexistuje zly pes, len neschopny [prip. fakt zly] pan
Skor by som bral inteligentne, kludné a spoločenske plemena, bigl, Borderská kolia alebo vačsie Bernsky salašnícky, labrador
A zase naopak sa dá očakávať zvýšený výskyt vyhodených psov (tak ako to bolo asi desať rokov dozadu, keď sa zaviedla povinnosť registrácie korytnačiek písmenkových - ľudia sa ich vtedy začali vo veľkom zbavovať a ešte dnes sa ti môže stať, že takú korytnačku zahliadneš v Bratislave v nejakom jazere...)
A keď sa aj pozrieš po okolitých štátoch - boli už pokusy zakázať niektoré plemená - momentálne, po zistení, že to nijako nepomohlo, zase ich povoľujú...
A ten zákon je taká neskutočná debilina že až