Potrebovala by som odporucit nejaku fakt dobru knihu... Takze dufam, ze nie som sama, a ze sa tu najde este hrba ludi co aspon sem tam chyti knihu do ruky ... takze co alebo od koho je pre vas naj fantasy??(aby sa nestalo ze nieco kvalitne presvihnem
hmm, neviem či to pomôže, ale ja osobne mám rád fantasy komiku, takže autory ako Terry Prachett, P.G.Wodehouse, C.S.Lewis, ale nepohrdol som ságami ako Temné Hmoty (Zlatý Kompas atď), Čarodej Zememorí, či Slávičia Dlážka, geniálny bol od Andrzeje Sapkowskeho: Zaklínač
Pratchetta netreba vynechat, ak ma clovek zmysel pre humor. Ak to aj nevyjde, jedna kniha ta nezabije, ak to vyjde, mas vystarane nadlho, lebo Terry toho napisal dost (hoci teraz, ked mu zacina robit spolocnika ten "ujo, ktory stale skryva veci" toho uz asi privela nenapise:S).
Sapkowski je zijuca legenda, okrem Zaklinaca urcite poviedky, ktore su mozno este aj o chlp lepsie ako saga (zavisi na citatelovi).
Carodej Zememori od Ursuly Le Guin je prijemna pohodovka na poobedne citanie rovnako ako Lewisova Narnia (ak clovek nie je krestan, nech to berie ako fajn rozpravku, pribeh o dobre, ak je krestan, moze polemizovat dalej).
Pullmanove Temne hmoty su na jedno dve precitania (pre mna, ja uz som sa k nim prosto nevratila, vadil mi tam urcity arogantny ton...neviem to lepsie definovat).
no osobne co sa fantasy tyka.. mam najradsej a je to jeden z naj fantasy i ked menej znamy autor..
DaviD GemmelL napisal toho dost v SK teraz vysla ttilogia troja.. ale i ostane knihy a je ich dost.. su fajn
Pratchett hovori sam za seba a Sapkowski je naj fantasy autor strednej Europy poviedky su naozaj lepsie romanu.. ale stava sa.
Carodej Zememori je krasna oddychovka.
Cital som i mnoho dalsich si uz ni nepamatam..
a aby som potesilo @ribo a tak jasne ze twilight.. ale bez urazky.. tu knizku by som odporucil len zalubenej babe, lebo.. niekedy je to pre mnacitat utrpenie
@johnysheek dakujem . Ale tak zaradit Twillight medzi fantasy je fakt blbost (uz som to videl parkrat). Ja by som to radil medzi lacne romanticke braky
za druhe.. fantasy je siroky zaner, teda typicke /akoby stredoveke s mecmi, mozno kuzlami/ je asi synonymom fantasy..
ale fantasy je i twilight, minimalne kvoli upirom a vlkodlakom..
no ked to zhrniem.. vsetky knihy sa zanrovo prelinaju, hlavne dnes..
ale tak co uz.. my mame na to svoj nazor.. ti co "padli do vlny sialenstva" tu na nas as budu nadavat ako sme si dovolili ublizit ich knizke.. "dokonalej"
teda neriesim.. twilight citam zotrvacnostou, nech mam docitanu knihu a potom zabudnem o com to bolo..
@johnysheek no tak ja som nepovedal, ze fantasy musi byt len z obdobia stredoveku. (Vsak aj vyssie mam napisane o Hviezdnych vlkoch.) Ale v Twillight su ti upiri a vlkodlaci len preto, aby to nejak vyniklo. Nehraju tam nejaku extra ulohu...
@ribo A predpokladám že si čítal len prvú časť, pretože v tretej a štvrtej knihe to hralo podstatnú úlohu... Nejdem sa tých kníh teraz nejako prehnane zastávať, áno, boli až prehnane tínedžersky romantické, ale brala som to ako také pohodové čítanie a myslím že to patrí medzi fantasy...
@zipporah Je pravda že jednotka bola asi najlepšia, ale myslím že tie ďalšie dve boli tiež dobré... akurát menej fantasy a viac historických záležitostí...
@galinka mna osone ta kniha ani nelaka. Citaju ju moje kamaratky a ked mi hovorili co sa tam deje ma chut citat to presla uplne... A ako som uz povedal, podla mna je to len dalsi z romantickych brakov. Akurat je tam pridane fantasy aby v tom obore aspon trochu vynikol.
@galinka oni su hitom... ale co je sranda ze sa to paci i chalanom.. a pre mna to bolo umucenie citat.. na prve dve za sebou mam tak som zvedavy na 3 a 4
inak.. ono to je cisto dievcensky roman.. a preto i @ribo vravel, ze sa to do fantasy nehodi.. od toho sa vacsinou vyzaduje i akcia a nejaky boj
@galinka tomu sa cudujem aj ja . Ale tak su fantasy, kde romantika zapadla vyborne, ale bola vsadena do drsnej reality. Napr. v terasskej trilogii to bol vztah medzi Sardekom a Renou. Alebo vo WarCrafte Rhonin a ta elfka (meno som bohuzial zabudol). Ale v Twillighte je to na mna uz moc
@johnysheek presne tak magia, krv, sex, politika, boj, myticke postavy, vynimocny hlavny hrdina...to je to prave orechove pre mna
na fantasy je najlepsie jednoznacne phantom print.... a moje oblubene sagy warcraft a Dragonrealm ten dragonrealm na prvy dojem som si myslel ze to je lacna fraska ale poviem vam malo pribehov ma tak chytilo ....
Teraz ma chyta novy poryv fantasy, chvilu som to nemohla ani vidiet. Momentalne su u mna top mena ako Marion Zimmer Bradley, E.R.Eddison, William Morris, Juliet Marillier, C.J.Cherryh, Robin McKinley (neuveritelne krasne napisane veci), Marie Jakober a tak, och a samozrejme GUY GAVRIEL KAY, TO je fantasy, ale na Slovensku neviem-neviem, ci sa na take da natrafit...:/ Ja som objednavala z Ameriky a teraz kupujem ako sialena co som tu v Anglicku, pretoze citane e-books jednoducho nie je pre mna a radsej na to budem dret ako otrok No a Twilight s fantasy vela nema, aj upirov obvykle hadzu skor do hororu, sice nechapem preco, ved su taki rozkosni... a v Twilighte vela hororu nie je. Podla mna ani v Riceovej veciach, aj ked rozhodne co sa hlbky tyka vyhravaju na plnej ciare. Ale Rice nie je pre kazdeho, zatialco Twilight je znacne pristupnejsi a ladeny dost mainstreamovo...
Počula som dosť pozitívne ohlasy na Temeraire, od Naomi Novik, sama sa na to už celkom dlho chystám. Ďalej Nightrunner, od Lynn Flewelling. Ako oddychovka určite séria o Anite Blake od Laurell K. Hamilton
Čo sa týka urban fantasy, moje naj sú veci od Gaimana a Miévilla, tí dvaja sú géniovia XD Taktiež knihy od Lukjanenka, toho som jeden čas hltala ako najatá.
Môj favorit je teraz ale Haruki Murakami...myslím, že do fantasy sa vlastne tak celkom zaradiť nedá, ale trebárs taký Konec světa & Hard-boiled Wonderland má taký fantasy/sci-fi nádych, vážne stojí za prečítanie
odporučujem všetkým trilógiu od Marianne Curleyovej - Strážci času....najúžastnejšie knihy ktoré som kedy čítala!! Žiadny eragon, wilight, potter ani ine komercne hovadiny nan nemaju....
Lawey ja mam osobne eragona pottera aj twilight (aj ked som necital) rada....
co sa tyka twilightu nie je to typicka fantasy ale je ....a osobne povedane v kazdej knehe by mala byt trochu romantiky aj ked v twilighte je to asi kus prehnaneee...ale bez nej by to nebolo az take dobre..
@Xhtml velmi dobra kniha, cital si aj tajomstvo dracej steny??..ten isty autor, ale este starsia kniha
@Lala odporucam sagu Duna od Franka Herberta aj ked to je skor sci-fi ako fantasy..ale genialna kniha, scitanemu cloveku sa musi pacit..a samozrejme pan prstenov ale to si myslim ze uz si citala
@Fufu eragon a twilight nepoznam, ale pottera by som urcite neradil medzi fantasy, to je skor literatura pre deti a mladez alebo take nieco
@Xhtml mas pravdu aj mne, tiez som ju cital skor, ale myslim ze aj tajomstvo dracej steny ma uroven a je dobre si to precitat ..predsa len je to dobre intro k prekliatej planete
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Ale odporucam W.Kinga. Saga o terrarchoch je vynikajuca, taktiez saga o Felixovi a Gotrekovi, alebo saga o Hviezdnych vlkoch.
Vynikajuce fantasy pisse aj oj rodak z mesta J.Cervenak. Bohatier ci Cernoknaznik obe su super.
Dobre veci su aj Warcraft, hlavne tie pisane Richardom A.Knaakom.
Toto su take, ktore ako fantasy odporucam precitat, stoja za to. Inak by som ti vedel povedat este dost knih, ktore by mohli zaujimat
Sapkowski je zijuca legenda, okrem Zaklinaca urcite poviedky, ktore su mozno este aj o chlp lepsie ako saga (zavisi na citatelovi).
Carodej Zememori od Ursuly Le Guin je prijemna pohodovka na poobedne citanie rovnako ako Lewisova Narnia (ak clovek nie je krestan, nech to berie ako fajn rozpravku, pribeh o dobre, ak je krestan, moze polemizovat dalej).
Pullmanove Temne hmoty su na jedno dve precitania (pre mna, ja uz som sa k nim prosto nevratila, vadil mi tam urcity arogantny ton...neviem to lepsie definovat).
Inak veľa vecí tu už bolo spomenutých...
A keď sa tak nad tým zamyslím, už dobre dlho som nemala v ruke nejakú echt fantasy literatúru :/(
no osobne co sa fantasy tyka.. mam najradsej a je to jeden z naj fantasy i ked menej znamy autor..
DaviD GemmelL napisal toho dost v SK teraz vysla ttilogia troja.. ale i ostane knihy a je ich dost.. su fajn
Pratchett hovori sam za seba a Sapkowski je naj fantasy autor strednej Europy poviedky su naozaj lepsie romanu.. ale stava sa.
Carodej Zememori je krasna oddychovka.
Cital som i mnoho dalsich si uz ni nepamatam..
a aby som potesilo @ribo a tak jasne ze twilight.. ale bez urazky.. tu knizku by som odporucil len zalubenej babe, lebo.. niekedy je to pre mnacitat utrpenie
//neodporucam!//
Anita Blake series - Laurell K. Hamilton
a čo takto Odkaz dračích jazdcov???
je toho fakt veľa a nebudem tu všetko rozpisovať
ale za prve.. vravime o knihach nie o filme
za druhe.. fantasy je siroky zaner, teda typicke /akoby stredoveke s mecmi, mozno kuzlami/ je asi synonymom fantasy..
ale fantasy je i twilight, minimalne kvoli upirom a vlkodlakom..
no ked to zhrniem.. vsetky knihy sa zanrovo prelinaju, hlavne dnes..
ale tak co uz.. my mame na to svoj nazor.. ti co "padli do vlny sialenstva" tu na nas as budu nadavat ako sme si dovolili ublizit ich knizke.. "dokonalej"
teda neriesim.. twilight citam zotrvacnostou, nech mam docitanu knihu a potom zabudnem o com to bolo..
a mno.. skus toho Gemmela..
@zipporah Je pravda že jednotka bola asi najlepšia, ale myslím že tie ďalšie dve boli tiež dobré... akurát menej fantasy a viac historických záležitostí...
najprv sa treba preluskat cez dve knihy ktore vacsinu tym ako su napisane odradia..
lebo ak to ma byt uvod k 3a4 tak je to neskutoncne prilis dlhe..
@ribo Vzhľadom na to že prvé dve knihy sú naozaj viac-menej iba romantika, tak sa vcelku čudujem ak sa nájdu chalani ktorým sa to páči...
inak.. ono to je cisto dievcensky roman.. a preto i @ribo vravel, ze sa to do fantasy nehodi.. od toho sa vacsinou vyzaduje i akcia a nejaky boj
@johnysheek presne tak magia, krv, sex, politika, boj, myticke postavy, vynimocny hlavny hrdina...to je to prave orechove pre mna
Precitaj si Sagu (5 knih) a to je este len fantasy Som to supol za 5 dni ...
Počula som dosť pozitívne ohlasy na Temeraire, od Naomi Novik, sama sa na to už celkom dlho chystám. Ďalej Nightrunner, od Lynn Flewelling. Ako oddychovka určite séria o Anite Blake od Laurell K. Hamilton
Čo sa týka urban fantasy, moje naj sú veci od Gaimana a Miévilla, tí dvaja sú géniovia XD Taktiež knihy od Lukjanenka, toho som jeden čas hltala ako najatá.
Môj favorit je teraz ale Haruki Murakami...myslím, že do fantasy sa vlastne tak celkom zaradiť nedá, ale trebárs taký Konec světa & Hard-boiled Wonderland má taký fantasy/sci-fi nádych, vážne stojí za prečítanie
co sa tyka twilightu nie je to typicka fantasy ale je ....a osobne povedane v kazdej knehe by mala byt trochu romantiky aj ked v twilighte je to asi kus prehnaneee...ale bez nej by to nebolo az take dobre..
tod dievcensky nazor
@Lala odporucam sagu Duna od Franka Herberta aj ked to je skor sci-fi ako fantasy..ale genialna kniha, scitanemu cloveku sa musi pacit..a samozrejme pan prstenov ale to si myslim ze uz si citala
@Fufu eragon a twilight nepoznam, ale pottera by som urcite neradil medzi fantasy, to je skor literatura pre deti a mladez alebo take nieco
je to fakt dobre napísané, bude ťa to baviť od začiatku do konca:
» www.martinus.sk/?uItem=123250...