Takze kupil som si nowe PC a hned na druhy den sa mi zacalo same od seba resetowat.. Proste bol som wo windoze chwilu njeco robim a booom a wyplo a na to hned zaplo. Mozte mi poradit cim to je? Ramky, disk a prawdepodobne aj zakl doska su OK. Softwarowu c
To som mal aj ja. Tam je pravdepodobne nahodena zla doska. Nemyslim, ze je vadna, len neni kompatibilna s ostatnymi komponentami. Vacsinou zle spolupracuje s RAM-kou...
Ja s vami súhlasím nieečo mu tam proste nehrá a preto by mal tú haraburdu zobrať a o...bať im ju o hlavu....Proste to zle poskladali ja som toho názoru že kompatibilitu na 100% máte iba v tedy ak je doska,grafika, a všetko čo je ešte možné od jednej značky....
- kontroluj si teplotu CPU, GPU, Chipsetu, prípadne si ju nejako loguj...
- Inak RAMka nič moc, skontroluj kompatibilitu s MB na stránke výrobcu... Osobne by som odporúčal overené Apacer, prípadne KINGSTON, alebo high-end značku CORSAIR...
Tommyhot Smejem sa na dost ludoch co sem pisu. BirkOFf to vystihol presne. Ramku mas dost shit, kingston corsair odporucam tiez ale s apacerom sa moc nestotoznujem , skor pqi, ktore ma u mna nulovu kazivost. Pracujem ako IT manager v pc firme v trnave takze viem svoje.
Na 99,9 percenta to bude jednoznacne zdroj, takuto chybu vykazuju vecsinou zdroje. Co sa tyka znacky, ENERMAX,SEASONIC,FORTRON a este by som pridal THERMALTAKE su sice kvalitne ale za to drahe a ty ich nevyuzijes. Takze je pre teba zbytocne ich kupovat. S lacnych ale zato dobrych zdrojov odporucam EUROCASE zdroje 350w - 400w s 12CM fanom. SU tiche a velmi spolahlive.
Co sa tyka tej kapacity, nevyzeraz ze by si mal silny komp, tj 350 ty ho utiahne bez problemov. Ak mas stale pochobnosti o tom zdroji, tak si stihni kompletny test na pc. Vola sa to BURN IN TEST PRO, alebo na strankach to pisu aj ako BIT PRO. Tento test ty odtestuje vsetko, cpu,dosku, disky, mechaniky, 2d / 3d grafiku, ramky, siet , zvukovku proste vsetko na co si zmyslis. A ak ty nevykaze ziadne chyby tak to je na 100000 percent zdroj aj ked pochybujem ze by to nieco ine mohlo byt.
Ten eurocase zdroj dostanes v skladoch za nieco okolo 550 sk v normal obchodoch to bude kapanek drahsie ...
podla mna mas podchladeny procesor 40 stupnov je malo, najme pri starsich procesoroch(aj ked tento je novy) a novych chladicoch najlepsie mat original chladic na procesore, alebo si precitat na krabici od procesora(mne frci na 60 uz par rokov)... inak aj mne to kedysi robilo potom som zistil, ze ked som zmontovaval komp tak som pod zakladnou doskou nechal srobik a ten tam hadzal skraty
Ty si jaky odbornik, podchladeny procesor ???? ???????
Tak to je fakt gooool, processory ci uz stare alebo novsie dokazu vsetky pracovat v teplotach az do -60 stupnov celzia, tj +40 stupnov hovoris podchladenie
Sa s toho zobud, teplota okolo nuly, alebo trocha menej je pre processor idealna aj ked takmer nedodsiahnutelna. Pri tej teplote ma procesor idealne podmienky, a navyse je mozne super pretaktovanie. Takze ziadne podchladenie nehrozy
It: aj ja si myslim ze to je zdrojom, ale ten dealer co mi to predawal howoril, ze jemu sa to raz stalo s podobnou grafikou (samozrejme wela krat aj zo zdrojmi), takze zajtra mi ju ide wymenit a uwidime ci to aj potom bude robit..
No newjem ako su na tom eurocase 350W zdroje, ale urcite si pamatas, nebolo tomu az tak dawno ked jenda seria eurocase 300W zdrojow mala opacne obrateny kondenzator, a w tom lepsom pripade ten zdroj len wyhorel, w horsom zobral zo sebou wsetko co mohol..
Ja wjem ze ramky nemam boh wie ake, ale zas kingstony by ma wysli pekne drahsie...
A ja nepotrebujem super PC. Hlawne to potrebujem na programowanie, sem tam nejaka ta grafika a obcas CS..
A k tomu testu.. Ked ho spustim ako kazdy iny program, ktory troska wjac wyuziwa systemowe prostriedky, tak mi resetne comp.
Takze chyba, ktoru popisujes je bud v systeme Windows, totiz pri kritickej chybe sa system automaticky restartuje (toto nastavenie sa da vypnut, namiesto restartu sa zobrazuje obrazovka smrti). Btw, neverim, ze si vsetky tie OS instaloval kvoli zistenie zavady, taka lama byt nemozes...
Po dalsie, chyba sa moze vyskytnut pri prehrievani hardveru. Odporucil by som skocit na reklamaciu...
Ak by si TY nebol taka lama tak by si wedel ze knoppix a ubuntu su LIVE disra ktore netreba instalowat.. (ano ostatne som instalowal, comp mam celkom rychli, tak to dlho netrwalo..)
Chyba OS to neni, aj ked je prawda ze win na to reaguje inak ako linux..
Win sa mi resetne, Linux mi zamrzne, ale na 100% je to HW chyba...
It: wymenil som tu grafiku a furt to robi, takze neska abo zajtra sa chystam wymenit aj zdroj.. Ale wsimol som si na MOBO, ze jak je procak, tak wedla neho co je 5 kondenzatorow, tak sa da s nimi trochu hybat.. Nemoze aj tam byt chyba? Ja newjem zle pricinowane? Abo sa tam studeny spoj mohol wytworit..
Hm cakal som zdroj, lenze ak ty neisli testy vo windowse je kopa inych, ramku si si mohol na stopercent otestovat s programom gold memory ktora fici pod dosom, nahras si ju na disketu bootovatelnu alebo na cedlo, hodis ho tam pri starte a ficis na test. Stahnes to hocikde z netu. A vadnost ramky sa zase osvedcila od znacky. Nehovorim aby si kupoval kingstony, because napriklad take pqi maju nizsiu kazivost ako kingston. Ked uz high end znacku tak corsair. Navyse pqi ponukaju supre dual chanel kit s nazvom PQI TURBO, su to super ramce, za najlepsiu moznu cenu, stoja ako normalne ramky, len maju agresivne casovanie a hlinikove headspready. A vysli by ta mozno a 2 - 3 kila viac ako tie good rami.
A co sa tyka tych eurocasov to bol iba raz, ale ak vies nieco ohladom elektrotechniky tak ti odporucam zapojit hocijaky s inych zdrojov cez osciloskop a dat mu plnu zataz, a potom sa pozeraj na sinusovku daneho napetia. Eurocase to jednoznacne vyhral ...
A nabuduce ty radim ze namiesto tych instalacii systemov si sprav radsej kompletne testy, skoro na kazdu jednotku v pc je spolahlivy test ....
Mna uz z celeho kompu drbne... RAM-ka sa mi pokazi, takze ficim na ubohej 256-ke, ventilator akoze uplne mimo...
O nete ani nehovoriac... nikdy viac midinet...Ping 9000 ide mi o polku pomalsie ako ma, ale pohodaaaa. A este ked sa stazujem u nich tak ma odfajcia, ze co uz ja mozem vediet. No ma uz trafi skutocne.
Mno ak mas zaruku tak to chod wyreklamowat a s tym netom: zoscanuj si PC nejakym anti spywerom a antiwirusom, mozno tam mas len nejake sracky co ti blokuju siet..
A ak tam nic neni, tak tam behni s niekym dospelym narob tam bordel a powedz ze prejdes na iny net a uwidis ti aj zlawu daju
To tomyhot, v gold memori sa nikdy nepouziva kompletny test, pouziva sa quick test ktory ti nas topercent odhali chybu ramky, neboj urcite ty ten quic test nezataji ziadnu chybu . PQI su good odporucam
Mno dealer howoril ze skusi wybawit aby mi dali kingstone, pripadne pqi a aby som co najmenej doplacal, alebo wobec, tak dufam ze to klapne. Alebo popripade by sa mi oplatilo ze dali by mi len jednu kingstone 1GB miesto tych 1.5GB goodram? Len to ze moja grafika ma turbo cache a potrebuje 512MB RAM aby slapala na plno, tak newjem ci mi potom na zwysok bude stacit len 512MB...
A este k tej chybe ramky. Ked je ramka chybna, tak to zistim tak ze mi staci spustit nejake live distro linuxu okrem knoppixu a na 100% nenastartuje.. A je to rychlejsie nez testowat nejakym softom. Tusim ze ten guick test trwa kolo hodiny?
To tommyhot, live distor linuxu neni na testovanie ramky, ak by si mal chybny nejaky iny komponent, ktory pri zatazi resetuje tiez pc tak by si to nezistil. Qick test v gold memory trva max 30 min, podla toho aku mas kapacitu ramky ked mas len 512 je to tusim okolo 18 min. A dalsia vec, keby sa to robi lahsie v inom programe tak tisicky servisnych pracovisiek po celom svete by neodporucali gold memory ktory vyhral uz tolko avardov ze az. Tj gold memory je njpresnejsi a najkompaktnejsi test na ramku kedze ho nemusis ani pusatt s windowsu. Pokil nie tak je tu este ten burn in test, ktory ak sa ty neresetuje komp zvladne ostatne komponenty na jednotku. Inac na kazdu vec je nieco specificke, operacny systemm ako win ci linux, ty nemoze na sto percent otestovat nejaky komponent, pretoze su neni urcene na testovanie. A dalsia vec je modra windows obrazovka ktora sa ty vyhodi pri roznych chybach , staci si oopisat ten kod, daj ho do google vyhladavaca, a najde ty na nete k akej chybe sa to vztahuje pripadne si otovr knihu microsoft windows resource kit kde najdes vsetko o win xp vratane jeho chybovych hlasok
Ja wjem ze nie, ale wacsina live distier linuxu ked ti nenastartuju, tak je na 90% chyba w ramkach, kedze pri starte sa prawe testuju ramky (samozrejme ze newypise nic takze ramka chybna abo co).. Proste nespusti X a hotowo...
Mno ja som gold memory nesksual uz len preto, lebo ked som skusal robit benchmark cez SiSoft sandra, tak uz wtedy mi to padlo, takze newjem ci by to wydrzalo test gold memory..
No bsod mi newyhadzowalo, ale wyhadzowalo mi tje trapne okienka ze system windows skoncil neocakawane a tam boli nejake hexa znaky. Tje chybowe hlasky boli dwojake (teda ze najprw tam bol jeden chybowy kod a inokedy zas druhy a takto sa tje dwa kody stridali..)
Jaaaj večný problém s počítačmi. Ja mam počitac respektive mal som ktory som kladivom roztrieskal. Lebo ne a ne fungovať. Ale casto je pricina HW chyba pretoze to je obchodny tah. Vyrabat nahovno veci a potom zvysia predaj. Taktiez aj v software. Virusy sa vyrabaju v korporaciach ktore vyrabaju antiviry. Vsetko je to kseft.
No tommyhot, este vzivote sa nestalo aby nejaky komp nezmakol test gold memory, takze sa o tom nebavme, je to dosvy program , a je spraveny tak ze aj ked najde chybu ramky, neresetne sa ty kvoli tomu komp. Sisoft sandra je vykopavka. Ale ako som hovoril goldmemory je najpouzivanejsi servisny program na detekciu ramky, takze si myslim ze servisne strediska maju v hlave nieco viac ako ty ci ja. Takze som zistil ze maju pravdu. Vidis a na 90 percent to moze byt ramka ale zase nemusi Takze radsej absolvujem test ktory mi to povie na sto percent.
K chybovim hlaskam, to je fuk ze ty vyhadzuje jednu taku a druhy raz jednu taku. Vies ono neni dvolezity cely kod ale len jeho cast popripade v nejakych pripadoch jeho logicka postupnost. Tj ked ty vyhodi ramka chybu, napriklad prvych niekolko cisel urcuje ze je to chyba ramky, a dalsie ukazuju na dany chyby sektor ramky, popripade cely kod odkazuje na dany sektor, lenze taky kod je vygenerovatelny len pri chybe ramky. Takze keby si si dal do googlu obidva kody zistil by si ze ta to vyhody na rovnake odkazy, alebo na odkazy na ktorich sa pise o rovnakej tematike To len rada do buducnosti. A pozor vecsinou su len po anglicky
Lenze to resetowanie nie je softwarowa zalezitost, ti howorim ono mi to padlo ked som spustil hocico ine, stacilo len ked som operu spustil, alebo som presiel na icq z away statusu do online (a to neni pomaly ziadna zataz).. ale sak dobre moze byt..
Mno mohol som to posunut ujowi googlowi co by na to powedal, len som mal take nerwy ze som radsej ebal na to..
btw po anglicky wjem az moc dobre (pol roka w juznej afrike to isty )
To tomyhot, aby som ty to len upresnil. Pri tychto pripadoch resetovania je najvyssia pravdepodobnost zdroj, asi tak na 90 percent, dalsich 8 percent by som pripisal ramke, a ostatne percenta tvoria zvysok.
A to ze sa ty to resetovalo pri otvoreni opery ci prejdeny statusu je logicke. Nakolko. Ak by boal chyba vo zdroji, tak tym ze otvoris operu, nachvilku, aj ked na malu chvylku vytazis procesor skoro na maximum, a ked sme pri tom taqk procesor je najvecsi zrut elektriky v pc, pre priklad bezny procesor beri od 60 do 85 wattow s vykonu zdroja , kdezto povecsinou pri takych beznejsich pc napr ako mas ty je celkova spotreba pc nieco okolo 100 - 150 wattov. Cize zdroj sa rozbehne, vsetko fici, zachvylku sa prehreje dana chybna suiciastka a nie je schopny dodavat tolko watow kolko ma. Ty v klude beries dajme tomu 100 watov, a ako nahle spustis operu procesor sa na chvylku vytazi , komp zobere zrazu 150 wat, suciastka to neznese a sresetuje pc.
U ramky to funguje na podobnom principe. Ramka ma mrte sektorov. taka bezna 512 ramka je rozdelena do velkych 16 chipov, kazdy z nich je rozdeleny na 32 pod skupin (tj 32 mb v kazdom chipe ) A tie su rozdelene dalej. Vecsinou byva chybny cely mb, ale nemusi to byt pravidlom. Tym ze sa windows nastartuje znaci, ze ramka chybny mb ramky je niekde nad hranicou 120 - 121 mb. Takuto pamet vyuziva povecsinou windows xp pre svoj start, a v podstate aj beh v klude. Ak by bol napriklad chybny 125 mb, staci aby si otvoril aj kalkuacku a ides dopc. Lebo ramka vyuzije chybny sektor ktory sposoby ciklicku chybu a zrutenie systemu. Ak mas chybny napriklad 500. mb, mozes fungovat pc skoro plnohodnotne, mozes si ficat na nete, icq, pocuvat hudbu, ale ak by si napr pustil tazsiu hru, ci napalovanie v nere, stalo by sa zase to ze by sa pc dostal na chybny mb, a tym padom by nasledoval rovnaky scenar. Ak by si mal na ramke chybny napr 50 mb, dostal by si sa asi po logo systemu, ak by si mal chybny nizsi mb ak 10 , ani by si pc nenastartov (pocul by si iba striedave pipanie zo speakera co by urcovalu vadu ramky )
Vies ono najvecsie vytazenie pre system je otvorenie danej ci onej aplikacie. Pri otvarani sa na par sekund skoro naplno vyuzije processor (kde sa zvysi odber prudu co nemusi prezit vadny zdroj ) a kde sa zase nachvylu vyuzije vecsie mnozstvo ramky ( co zase nemusi prezit poskodena ramka )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
1. Nedostatok chladenia (procesor)
2. "Studeny" spoj na zakladnej doske, alebo v zdroji
3. Nejakym sposobom vadna RAMka
4. Nekompatibilita
Procak mi maximalne wyskocil na 40 stupnow co je OK.
Hardisk na 37 stupnow aj keby bol 60 tak je to furt w poho.
Ramky som pomenil a furt to robilo...
Newjem ale keby je chyba dosky tak to bud nespusti alebo to wypne dost skoro.. a uz mi to wydrzalo aj hodinu ked som sa hral San Andreas..
Takze podla mna ten zdroj alebo grafika.. Inak ked ma zdroj 350W a pc tje komponenty w PC potrebuju aspon 400W tak to moze byt aj tym?
- zle dimenzovaný napájací zdroj alebo nekvalitne stabilizované výstupné napätie...
- skús dotlačiť konektory (napájacie aj dátové)...
- skús dotlačiť komponenty (karty, RAMky, procák, etc...)...
- zožeň si iné komponenty a vyskúšaj to s nimi...
- kontroluj si teplotu CPU, GPU, Chipsetu, prípadne si ju nejako loguj...
- Inak RAMka nič moc, skontroluj kompatibilitu s MB na stránke výrobcu... Osobne by som odporúčal overené Apacer, prípadne KINGSTON, alebo high-end značku CORSAIR...
A zdroj Enermax, Seasonic alebo Fortron...
Na 99,9 percenta to bude jednoznacne zdroj, takuto chybu vykazuju vecsinou zdroje. Co sa tyka znacky, ENERMAX,SEASONIC,FORTRON a este by som pridal THERMALTAKE su sice kvalitne ale za to drahe a ty ich nevyuzijes. Takze je pre teba zbytocne ich kupovat. S lacnych ale zato dobrych zdrojov odporucam EUROCASE zdroje 350w - 400w s 12CM fanom. SU tiche a velmi spolahlive.
Co sa tyka tej kapacity, nevyzeraz ze by si mal silny komp, tj 350 ty ho utiahne bez problemov. Ak mas stale pochobnosti o tom zdroji, tak si stihni kompletny test na pc. Vola sa to BURN IN TEST PRO, alebo na strankach to pisu aj ako BIT PRO. Tento test ty odtestuje vsetko, cpu,dosku, disky, mechaniky, 2d / 3d grafiku, ramky, siet , zvukovku proste vsetko na co si zmyslis. A ak ty nevykaze ziadne chyby tak to je na 100000 percent zdroj aj ked pochybujem ze by to nieco ine mohlo byt.
Ten eurocase zdroj dostanes v skladoch za nieco okolo 550 sk v normal obchodoch to bude kapanek drahsie ...
Ty si jaky odbornik, podchladeny procesor ???? ???????
Tak to je fakt gooool, processory ci uz stare alebo novsie dokazu vsetky pracovat v teplotach az do -60 stupnov celzia, tj +40 stupnov hovoris podchladenie
Sa s toho zobud, teplota okolo nuly, alebo trocha menej je pre processor idealna aj ked takmer nedodsiahnutelna. Pri tej teplote ma procesor idealne podmienky, a navyse je mozne super pretaktovanie. Takze ziadne podchladenie nehrozy
No newjem ako su na tom eurocase 350W zdroje, ale urcite si pamatas, nebolo tomu az tak dawno ked jenda seria eurocase 300W zdrojow mala opacne obrateny kondenzator, a w tom lepsom pripade ten zdroj len wyhorel, w horsom zobral zo sebou wsetko co mohol..
Ja wjem ze ramky nemam boh wie ake, ale zas kingstony by ma wysli pekne drahsie...
A ja nepotrebujem super PC. Hlawne to potrebujem na programowanie, sem tam nejaka ta grafika a obcas CS..
A k tomu testu.. Ked ho spustim ako kazdy iny program, ktory troska wjac wyuziwa systemowe prostriedky, tak mi resetne comp.
Po dalsie, chyba sa moze vyskytnut pri prehrievani hardveru. Odporucil by som skocit na reklamaciu...
Chyba OS to neni, aj ked je prawda ze win na to reaguje inak ako linux..
Win sa mi resetne, Linux mi zamrzne, ale na 100% je to HW chyba...
It: wymenil som tu grafiku a furt to robi, takze neska abo zajtra sa chystam wymenit aj zdroj.. Ale wsimol som si na MOBO, ze jak je procak, tak wedla neho co je 5 kondenzatorow, tak sa da s nimi trochu hybat.. Nemoze aj tam byt chyba? Ja newjem zle pricinowane? Abo sa tam studeny spoj mohol wytworit..
A co sa tyka tych eurocasov to bol iba raz, ale ak vies nieco ohladom elektrotechniky tak ti odporucam zapojit hocijaky s inych zdrojov cez osciloskop a dat mu plnu zataz, a potom sa pozeraj na sinusovku daneho napetia. Eurocase to jednoznacne vyhral ...
A nabuduce ty radim ze namiesto tych instalacii systemov si sprav radsej kompletne testy, skoro na kazdu jednotku v pc je spolahlivy test ....
JJ gold memory ale complet test by trwal niekolko hodin a na to ja nemam cas...
Heh do HW sa newyznam, takze som ani newedel ze nejake pqi existuje...ale sak uz to je dobre a zaruku mam tak w poho..
Mno chodim na elektrotechnicku, ale de zozenem osciloscop a w skole su dosraty s tym njeco robit aby to nahodou nedoebali..
Tje testy som wtedy ani rozchodit nemohol, lebo pri wacsej zatazi mi hned resetlo PC..
O nete ani nehovoriac... nikdy viac midinet...Ping 9000 ide mi o polku pomalsie ako ma, ale pohodaaaa. A este ked sa stazujem u nich tak ma odfajcia, ze co uz ja mozem vediet. No ma uz trafi skutocne.
Mno ak mas zaruku tak to chod wyreklamowat a s tym netom: zoscanuj si PC nejakym anti spywerom a antiwirusom, mozno tam mas len nejake sracky co ti blokuju siet..
A ak tam nic neni, tak tam behni s niekym dospelym narob tam bordel a powedz ze prejdes na iny net a uwidis ti aj zlawu daju
Mno ja som gold memory nesksual uz len preto, lebo ked som skusal robit benchmark cez SiSoft sandra, tak uz wtedy mi to padlo, takze newjem ci by to wydrzalo test gold memory..
No bsod mi newyhadzowalo, ale wyhadzowalo mi tje trapne okienka ze system windows skoncil neocakawane a tam boli nejake hexa znaky. Tje chybowe hlasky boli dwojake (teda ze najprw tam bol jeden chybowy kod a inokedy zas druhy a takto sa tje dwa kody stridali..)
K chybovim hlaskam, to je fuk ze ty vyhadzuje jednu taku a druhy raz jednu taku. Vies ono neni dvolezity cely kod ale len jeho cast popripade v nejakych pripadoch jeho logicka postupnost. Tj ked ty vyhodi ramka chybu, napriklad prvych niekolko cisel urcuje ze je to chyba ramky, a dalsie ukazuju na dany chyby sektor ramky, popripade cely kod odkazuje na dany sektor, lenze taky kod je vygenerovatelny len pri chybe ramky. Takze keby si si dal do googlu obidva kody zistil by si ze ta to vyhody na rovnake odkazy, alebo na odkazy na ktorich sa pise o rovnakej tematike To len rada do buducnosti. A pozor vecsinou su len po anglicky
Mno mohol som to posunut ujowi googlowi co by na to powedal, len som mal take nerwy ze som radsej ebal na to..
btw po anglicky wjem az moc dobre (pol roka w juznej afrike to isty )
A to ze sa ty to resetovalo pri otvoreni opery ci prejdeny statusu je logicke. Nakolko. Ak by boal chyba vo zdroji, tak tym ze otvoris operu, nachvilku, aj ked na malu chvylku vytazis procesor skoro na maximum, a ked sme pri tom taqk procesor je najvecsi zrut elektriky v pc, pre priklad bezny procesor beri od 60 do 85 wattow s vykonu zdroja , kdezto povecsinou pri takych beznejsich pc napr ako mas ty je celkova spotreba pc nieco okolo 100 - 150 wattov. Cize zdroj sa rozbehne, vsetko fici, zachvylku sa prehreje dana chybna suiciastka a nie je schopny dodavat tolko watow kolko ma. Ty v klude beries dajme tomu 100 watov, a ako nahle spustis operu procesor sa na chvylku vytazi , komp zobere zrazu 150 wat, suciastka to neznese a sresetuje pc.
U ramky to funguje na podobnom principe. Ramka ma mrte sektorov. taka bezna 512 ramka je rozdelena do velkych 16 chipov, kazdy z nich je rozdeleny na 32 pod skupin (tj 32 mb v kazdom chipe ) A tie su rozdelene dalej. Vecsinou byva chybny cely mb, ale nemusi to byt pravidlom. Tym ze sa windows nastartuje znaci, ze ramka chybny mb ramky je niekde nad hranicou 120 - 121 mb. Takuto pamet vyuziva povecsinou windows xp pre svoj start, a v podstate aj beh v klude. Ak by bol napriklad chybny 125 mb, staci aby si otvoril aj kalkuacku a ides dopc. Lebo ramka vyuzije chybny sektor ktory sposoby ciklicku chybu a zrutenie systemu. Ak mas chybny napriklad 500. mb, mozes fungovat pc skoro plnohodnotne, mozes si ficat na nete, icq, pocuvat hudbu, ale ak by si napr pustil tazsiu hru, ci napalovanie v nere, stalo by sa zase to ze by sa pc dostal na chybny mb, a tym padom by nasledoval rovnaky scenar. Ak by si mal na ramke chybny napr 50 mb, dostal by si sa asi po logo systemu, ak by si mal chybny nizsi mb ak 10 , ani by si pc nenastartov (pocul by si iba striedave pipanie zo speakera co by urcovalu vadu ramky )
Vies ono najvecsie vytazenie pre system je otvorenie danej ci onej aplikacie. Pri otvarani sa na par sekund skoro naplno vyuzije processor (kde sa zvysi odber prudu co nemusi prezit vadny zdroj ) a kde sa zase nachvylu vyuzije vecsie mnozstvo ramky ( co zase nemusi prezit poskodena ramka )