Čaute. Ake doplnky vyzivy by ste mi poradili, popripade s cim mate skusenosti. Je lepsie brat po treningu carbohydraty, alebo protein (aky?). Kedy sa to berie a po kolko? Dakujem za dobre rady
@bress - je 1,6 - 2g/kg za den? ja mam dajme tomu 100kg, cize za den by to malo byt 200g proteinu vratane stravy. po treningu si dám srvatku (neviem kolko 30g dajme tomu) tak v strave prijmem uz len 170? a ked na dalsi den netrenujem - tak ten protak si nemam dat?, ale mal by som prijat aspon 200g v strave?
@victord no mal. Ale to je dost individualne, videl som ludi co fungovali na okolo 1,5g na kg a islo im to fajn. Ja osobne som okolo 2-2,5g na kg, lebo tak mi vyhovuje, potom nezregenerujem. A nie srtvatku ale protein Ak zacinas trenovat tak 30g bude stacit.
žiadny doplnok nenahradí kvalitnú stravu a dobrý tréning...ak cvičíš aspoň rok, máš nejaké návyky a vieš ako chceš vyzerať, v tom prípade choď do shopp centra a opýtaj sa v obchode s doplnkami - tam ti presne povedia čo ti treba, aby si vyzeral ako vyzerať chceš...ale ak cvičiť ešte len začínaš, ak ešte nemáš návyky tak vynechaj suplementy, nebuď ako 90% kvázi kulturistov ktorí sypú, cvičia 3x týždenne, pijú fajčia a majú zlý životný štýl...
@bress myslel som srvatkovy protein. vlastne ja si budem muset pocitat kazdy gram proteinu, ktory cez den zjem hej? cize mam 4-6jedal + jeden protak po treningu to staci?
@wayne to mi je jasne, zdravý zivotny styl ide aj riadne do peniazov
@victord staci odhadom zbytocne hrotit ak nechces sutazit alebo take nieco
@mefistofel preco glukozu, sak ti streli hore inzulin a akurat budes mat pocit unavenosti, ak sa stravuje cely den tak bude mat dost glykogenu v peceni a stacia mu nejake komplexne v jedle pred treningom.
A ta glukoza po treningu je dobra zcasti preto, ze tak ci tak ak nedas cast z tych bielkovin telo po treningu premeni na glukozu, takto to bude menej ale zbytocne prehanat zas
@wayne no neviem, kde zijes ale takmer ziadnych z tych co sype, cvici 3x za tyzden a k tomu chlasta, aspon co poznam ja....
@victord to je samozrejme. ale radšej to zaplatiť teraz a mať pekné zdravé telo, ako to platiť o 30 rokov na liekoch a v nemocničných zariadeniach...nevraviac o výhodácho ktoré prídeš pokiaľ budeš teraz šetriť...
@bress na Slovensku som si to nevšimol...ale napr. v Nemecku príde chlapík do posilky, urobí si drink, a chodí okolo činiek...potom si ľahne, spraví 1 sériu - 3 opakovania s váhou, ktorá ho ide prizabiť, vstane, a 20 minút sa zase obšmieta po posilke, a dáva pohŕdavé pohľady po ostatných "že aký on je frajer lebo dáva na bench toľko"...a takých je tam kopa...Francúzsko detto - človek príde do posilky, hneď musí mať drink, nedá si ani rozcvičku, spraví 5 opakovaní na biceps, a už pochlipuje z nápoja, a fotí sa, pričom sa nedá nevšimnúť ako to uploaduje na FB...na Slovensku som vo verejnej posilke necvičil, neviem posúdiť...ale v zahraničí to funguje na princípe frajeriny pred ostatnými...
osobne nemám rád ľudí čo začnú cvičiť a hneď musia brať proteín, amino, gainer a podobne, pričom sa v posilňovni nevedia ani postaviť k činke...nevraviac o tom že ak sa ich opýtaš na plán, alebo denník, kde sa značia cviky nevedia o čom je reč...
@bress nahodou glukoza pri cviceni je velmi dobra, teda hlavne rano ked cvici alebo pokial clovek nejedava jedlo z velkym mnozstvom cukru...
vyhoda u glukozi je ze ti nesposobi pocit unavy... vsak toho sa dava 3-10g(1-3cajovych lyziciek) na volaky 1 liter vody ked ides cvicit a nie viac.... a budes to citit pri cviceni ze budes viac vladat.
@wayne no ale ti ludia nesypu Takych ludi, co si tam chodia honit ego alebo cvica len cicky, ruky, obcas chrbat je vela ( cim viac komercny gym, tym viac aj takych ) Ako ak ma fajn trening a nerobi picoviny, tak na proteine nevidim nic zle od zaciatku....
@mefistofel rano ak ide nalacno tak je to ine, vtedy je ok. Ale inak ak neje fakt nizko sacharidovu stravu, tak prave to, ze mu hodi inzulin hore, tak skor bude unaveny. Ja som to skusal a malo to opacny efekt
@bress ono je ten problem ze je to ako povedala @alysia veda, v ktorej prebehlo len velmi malo vyskumov. Vsetky cisla, ktore su nam zname, nie su zalozene na vyskume. Bol som teraz na jednom seminari ohladne toho - a dostal informacie, ktore este nie su publikovane. V piatok by som ich mal dostat - no su v anglictine, ked tak mozem preposlat. s @metistofel nesuhlasim, glukozy staci iba tolko, kolko prijmas v potrave a po treningu je glukoza taktiez uplne zbytocna.
@mcaxebread sak furt su nove a nove vyskumy, malo ich urcite neni
A po treningu neni zbytocne ak beries cisty protein, lebo potom cast z neho tak ci tak telo premeni na glukozu a kedze cukor je lacnejsie ako bielkovina
@bress - fakt tych vyskumov nie je vela, samozrejme na jednej ruke by som ich nespocital, ale jednoducho ich nie je vela. vyskum nie je, ked niekto napise daky clanok do casopisu. a ja som za protein - hovoril som o carbs, ktore su po treningu zbytocne - ak teda nenasleduje v blizkej dobe druhy trening
@mcaxebread o glukoze po treningu som nic nehovoril ...
a este k tomu nie kazdy prijima s potravou dostatocne mnozstvo cukru... a pri cviceni sa rychlo odplavuje cukor tak je dobre take male mnozstvo pocas cvicenia mat pri sebe. Ale tak ked si das do jedneho litra vody volaku jednu alebo dve cajove lyzicky tak to naozaj neni vela cukru....
ale je to viacmenej individualne pre kazdeho, teda podla toho aky ma clovek jedalnicek.
@mcaxebread no ja som ich cital celkom dost, normalne publikovane vyskumne aj na take somariny, co ani neviem naco narobili
No vidis a ked si za protein po treningu, Tak z cisteho sa par gramov premeni na glukozu ak tam pridas trosku glukozy, tak sa nepremeni tolko Ale v konecnom dolesku ci das nejakych 30g proteinu a 10g glukozy alebo 40g proteinu, tak to bude viac menej jedno.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
-cukor, pred treningom (a mozes aj pocas treningu ale to napriklad ako glukozu-hroznovy cukor-glukopur daj trosku do vody a mas dost energie)
-bielkoviny, az po treningu a potom volaku hodinu alebo dve pred spanim, alebo aj taku hodinku pred cvicenim si mozes dat.
ale bielkoviny mozes v normalnej forme ako vajicko, maso, syr, mlieko, soja a ine produkty co obsahuju bielkoviny. to uplne staci.
potom velmi dobre su aj oriesky, horcicne semiacka najlepsie podrvene atd...
@wayne to mi je jasne, zdravý zivotny styl ide aj riadne do peniazov
@mefistofel preco glukozu, sak ti streli hore inzulin a akurat budes mat pocit unavenosti, ak sa stravuje cely den tak bude mat dost glykogenu v peceni a stacia mu nejake komplexne v jedle pred treningom.
A ta glukoza po treningu je dobra zcasti preto, ze tak ci tak ak nedas cast z tych bielkovin telo po treningu premeni na glukozu, takto to bude menej ale zbytocne prehanat zas
@wayne no neviem, kde zijes ale takmer ziadnych z tych co sype, cvici 3x za tyzden a k tomu chlasta, aspon co poznam ja....
@bress na Slovensku som si to nevšimol...ale napr. v Nemecku príde chlapík do posilky, urobí si drink, a chodí okolo činiek...potom si ľahne, spraví 1 sériu - 3 opakovania s váhou, ktorá ho ide prizabiť, vstane, a 20 minút sa zase obšmieta po posilke, a dáva pohŕdavé pohľady po ostatných "že aký on je frajer lebo dáva na bench toľko"...a takých je tam kopa...Francúzsko detto - človek príde do posilky, hneď musí mať drink, nedá si ani rozcvičku, spraví 5 opakovaní na biceps, a už pochlipuje z nápoja, a fotí sa, pričom sa nedá nevšimnúť ako to uploaduje na FB...na Slovensku som vo verejnej posilke necvičil, neviem posúdiť...ale v zahraničí to funguje na princípe frajeriny pred ostatnými...
osobne nemám rád ľudí čo začnú cvičiť a hneď musia brať proteín, amino, gainer a podobne, pričom sa v posilňovni nevedia ani postaviť k činke...nevraviac o tom že ak sa ich opýtaš na plán, alebo denník, kde sa značia cviky nevedia o čom je reč...
vyhoda u glukozi je ze ti nesposobi pocit unavy... vsak toho sa dava 3-10g(1-3cajovych lyziciek) na volaky 1 liter vody ked ides cvicit a nie viac.... a budes to citit pri cviceni ze budes viac vladat.
A po treningu neni zbytocne ak beries cisty protein, lebo potom cast z neho tak ci tak telo premeni na glukozu a kedze cukor je lacnejsie ako bielkovina
a este k tomu nie kazdy prijima s potravou dostatocne mnozstvo cukru... a pri cviceni sa rychlo odplavuje cukor tak je dobre take male mnozstvo pocas cvicenia mat pri sebe. Ale tak ked si das do jedneho litra vody volaku jednu alebo dve cajove lyzicky tak to naozaj neni vela cukru....
ale je to viacmenej individualne pre kazdeho, teda podla toho aky ma clovek jedalnicek.
No vidis a ked si za protein po treningu, Tak z cisteho sa par gramov premeni na glukozu ak tam pridas trosku glukozy, tak sa nepremeni tolko Ale v konecnom dolesku ci das nejakych 30g proteinu a 10g glukozy alebo 40g proteinu, tak to bude viac menej jedno.