Ja Áno, ale z dlhodobého hľadiska pre to dieťa, to asi nie je naj spôsob života..určite by ho v škole za to šikanovali, okolo seba by videlo samé rodiny ako mama a otec a bohvie ako by to pôsobilo na jeho psychiku.. Ale aj to len lebo bohužiaľ, to u nás nie je normálna vec, čo je smutné, lebo mnoho detí nemá domov, tak prečo by neboli aspoň u dobrej rodiny, aj keď sú Lgbt
Nie.
Priveľa patologických javov vo vysokom výskyte. Deti mávajú pri takých adopciách menší pocit bezpečia a sú častejśie závislé na state benefits...
A pripadá mi to nesprávne aj samo o sebe.
podla mna kazdy par (ci uz homo, hetero) by sa mal pri adopcii brat rovnako
cize ak by boli ako rodicia adekvatni, pripraveni dat dietatu milujuci stabilny domov, dost penazi na vychovu, a su OK, tak why not
@mobscene_69 no lenze prave my z toho robime nenormalnu vec..sme generacia, ktorá vie a už má moznost vychovat svoje deti tak,ze to uz normalne bude a ked my nezmenime pristup k veciam tak nikto.
@goodgoy Tie patologické javy sú naozaj potvrdené? Tiež rozmýšľam, či by dieťa vychovávané homosexuálnym párom nemalo automaticky deformovanú osobnosť a vo týchto veciach chaos.
Aj keď, na druhej strasne, radšej milujúci homosexuálny pár ako nezodpovedný heterosexuálny.
@lenuska175 no a čo však niekedy sa najlepšie posudzujú veci tak, že si V danej situácii predstavíš sám seba. Mám aj iné argumenty ako napríklad, že to nie je prirodzené ani V prírode a keď dve ženy nevedia splodiť dieťa, prečo by ho mali vychovávať. Ale tak tiež nechcem vyvolávať hádky.
@hemadzema
Minimálne u samotných homosexuáloch štatisticky sú. A toto nieje nejaký hejt. Mám x kamarátov, čo sú homo a pokladám ich za super ľudí. To však nejako nederoguje štatistiky psychických porúch a sociálnych porúch a zvýšený výskyt pohl. chorôb, etc.
No iste, že lepšie, ale to nevieš nejako zákonne vydiferencovať a len to ďalej posunie Overtonovo okno.
@bebekex Veď ja aj som za zmenu, ale musíš uznať, že mnohí z našej generácie, sú ešte stále dosť homofóbni, hlavne chlapi a obávam sa, že ešte dlho bude stále vo väčšine presne práve táto skupina ľudí.. Snáď sa raz dožijeme aj krajších časov
nie, nepaci sa mi ta predstava z psychologickeho hladiska a dopadu na dieta, no ked si vezmem kolko heterosexualnych rodicov ma kopu krat horsi vplyv na vychovu dietata... kazdopadne sa tu bavime o adopcii cize o kontrolovanom dovoleni mat dieta dvom ludom...
suhlasim teda s lenkou ze by som to dovolil ale len pod prisnym psychologickym otestovanim "rodicov" ...
vlastne tieto testy by sa mali vztahovat aj na heterosexualne pary, myslim ze medzi homosexualnymi a hetero. by stacili v testoch a sedeniach len pozmenene niektore veci...dolezity je vplyv na zdravy vyvoj dietata
@melancholik Ale ako zistíš podľa testov homo páru, či zdravý psychický vývoj dieťaťa, ktoré "dostanú" nebude porušený resp. nejakým spôsobom obmedzený? Veď predsa na dieťa vplývajú všetky faktory, či už sú to rodičia (ich vzťah medzi sebou, komunikácia,správanie sa) alebo prostredie. Podľa žiadnych testov sa predsa nedá zistiť ako to konkrétne dieťa bude brať a aké veľké následky to v ňom zanechá.
určite nie, to že sa to niekomu pozdáva ešte stále neznamená, že by bolo to dieťa akceptované širokou verejnosťou (a tu neplatí žiadne také "keď sa ti to nepáči, tak sa nepozeraj") slovenská spoločnosť jednoducho na toto nie je pripravená a to dieťa by len zbytočne trpelo a dosť možné bolo aj šikanované, ako to bolo spomenuté vyššie...
Myslím si, že je známe, že gayovia sú prelietaví, promiskuitnejší a radi si užívajú sex s kýmkoľvek, kto dobre vyzerá. Ako bisexuál som strávil nejaký ten čas v gay komunite a všetkým homosexálov ktorých som spoznal, išlo len o sex. Dokonca veľa párom nerobilo problém vyskúšať sex v trojke, z niekým koho sotva poznali. Stačí sa napr. pozrieť na pokeci do G & BI miestnosti, a každému dôjde, že väčšina z nich, sú ešte vačší perverzáci ako hetero chlapi. Ich vťahy vlastne drží pohromade iba chtíč, prípadne jemnejšie úrovne chtíču na mentálnej, intelektuálnej úrovni ale to je na inú tému... Preto si myslím že by svojím adoptovaným deťom išli zlým príkladom... Keby sa povolili homosexuálnym rodinám adobcie, tak to bude znamenáť to, že existencia homosexuálnych rodín sa potom bude zakladať na neúspešnosti heterosexuálnych rodín. A nemal by hlavne štát riešiť to, prečo to dieťa v tom domove vôbec je? Vzdelávanie mládeže o tom, čo to je zodpovednosť, čo je to sex, čo je to manželstvo, alebo prednášky o tom, že majte zodpovedný sex, inak vaše nechcené dieťa skončí v domove atď. Prečo človek vôbec dieťa odkladá do domova? Lebo je nezodpovedný. A prečo je nezodpovedný? Lebo ho to nikto nenaučil. A kto ho to mal naučiť? Rodina, škola, štát, ktorí serú na to.
@bebekex To je jedna vec, ale musis pochopit, ze to dieta sa bude socializovat a okolita spolocnost je nieco, co rodicia nech su aki chcu-NEDOKAZU ovplyvnit. nechcel by som byt dieta, ktore vychovavaju buzeranti. Nech si ziju, "paria" sa, kludne aj 3 kokoty nech maju v riti, ale nech nikoho nevychovavaju, co z toho vyrastie, dalsi buzerant? je to smutne, je to tak. ja osobne by som dovolil, ale nie v dnesnej dobe. Kvoli tomu decku, nie kvoli rodicom. Tot vse.
@6q66 orientaciu si nevyberas. homosexuali nevychovaju nutne homosexuala
plus myslim si,ze promiskuitnejsi by si nebrali na seba "zataz" ako dieta..proste to je strasne nelogicke co pises
praveze ty ako rodic to ovplyvnit vies ci vychovas homofobneho debila alebo tolerantne dieta, ktoremu bude jedno,ci ma druhe dieta dve matky alebo dvoch otcov
je XY deti,ktore vychovava napr.iba mama a babka.. a nemaju otca a teraz co? je to nenormalne? nie
@bebekex je to logickejsie ako logicke. Nemysli si, ze proti nim nieco mam, poznam x znamych, ktori su "tepli" a su to perfektni ludia. Ty si ale vobec nepochopila co som napisal, jedna vec je, ked su rodicia rozvedeni alebo mrtvi a decko vychovava babka dedko a nevie kto. ide o to, ze je to priamo vztah dvoch buzerantov a to je kurva rozdiel a ano, ty vies ovplyvnovat to decko a ako ono vnima svet a spolocnost, ale spolocnost ako taku neovplyvnia ani keby su uberhoghtoppopici rodicia a prave to je ten negativny dopad na decko. Nejde o to aki su dobri alebo zli rodicia, ale o to, ako to decko budu brat ostatni ludia. No a preto bude podla mna dost trpiet a preto som PROTI.
proste testy na ludoch a zostit ci su psychicky sposobili vychovavat dieta ... to co sa stane z toho dietata to uz v rukach nema nikto preto som aj povedal ze radsej by som homosexualom neumoznil mat deti (co im neumoznuje ani samotna priroda) ... ale ako vravim, lepsie je byt v opatere dvoch psychicky ako tak normalnych homoseualoch ako byt sirota alebo odhodene dieta v detskom domove (a mozno sa mylim mozno je naozaj nevhodne umoznit im to, mozno je pre zdravy psychicky vyvoj dietata nevhodne prostredie homosexualnych rodicov) neviem, proste mam z toho taky pocit, je to spolocenska odnoz cela homosexualita ktora by sa podla mojho nazoru nemala odvijat na psychickom vyvoji dietata
@melancholik Ved toto, keby je cely system nastaveny inak a ludia su zvyknuti, ze rodicia mozu byt aj jedneho pohlavia a ti ludia by boli plne schopni vychovat dieta, bolo by to urcite lepsie ako vyrastat bez rodicovskej lasky. Ale tato spolocnost to proste neprijme. Ved ludia sa sikanuju kvoli farbe pleti, toho ci su chudi, tenki, ci maju okuliare, dlhe vlasy, vies si predstavit, ze by si bol syn gayov v tejto dobe? ja nie.
Ano dovolila. A ludia co s tym maju problem a argumentuju 'chyba vzor druheho pohlavia', nech idu povedat najblizsim slobodnym matkam a otcom, ze by ich dietatu bolo lepsie v uplnej rodine, tak nech si bud najdu partneraopacneho pohlavia, alebo daju dieta na adpciu do uplnej rodiny.
A ze by sa v skole/skolke detom z takychto rodin za to smiali? To je potom len zrkadlo ich super ukazkovych uplnych rodicov, ako si vedia (ne)vychovat decko.
Verím že aj v páre rovnakého pohlavia sú zodpovední a starostliví ľudia ktorí by dokázali vychovať dieťa.
Problém nastáva že väčšine ľudí sa pri tejto otázke objaví tvár Paviela Rohniaka, Františka Versače Kabrheľa, Erika Hilára Lakatošovie a iných exotov.
Som za ale s podmienkou že by o tom rozhodla sociálka ktorá by bola špeciálne zameraná na homosexuálne páry a dieťa by bolo pravidelne monitorované.
Nie. Vychovavat dieta by mali muz a zena, dieta potrebuje kus materskej lasky aj od otca aj od matky, nie od dvoch ludi rovnakeho pohlavia- vzdy by tam nieco chybalo podla mna, co by to dieta nedostalo, keby vo vztahu chybala zena, alebo muz. Podotykam, ze som napisala "vychovavat by mali", mozu existovat vynimky ze ma ten par dostatocnu sposobilost na to, aby vychoval dieta a vyrovnal nedostatky... Ale vseobecne som proti tomuto velmi skeptická.
Áno. Nevidím dôvod prečo nie. Stále môžu mať homosexuálne páry lepšiu výchovu, ako niektoré heterosexuálne. Navyše, každé dieťa z detského domova by sa potešilo, keby išlo do rodiny, kde by ho rodičia ľúbili. V každom prípade, za chvíľu to bude normálna vec.
@37 skvelý komentár a aj Melancholik pekne napísal a i........Ono jasné že výchovu môžu domrviť aj heterosexuálny rodičia, aj pedagóg na škole každý môže výchovu domrviť. Ale medzi ženou a mužom bude vždy rozdiel, kto hovorí že nie tak nech si pozrie atlas ľudského teľa. Samozrejme rozdiel aj v povahe - žena má v jadre inú, krásnu nenahraditeľnú povahu, muž detto.....A keď sa tieto povahy, "dve polovičky" spoja tak majú pri výchove dieťaťa v rodine nezastupiteľné miesto. Oco mi vedel dať keď som bol malý aj po zadku a zvýšiť hlas - preto som si niektoré veci uvedomil. Mama mi vedela zas ako nikto iný pofúkať koleno. Tak isto starý rodičia. Každý s rodičov vyformoval fantasticky moju identitu, nech sa na mňa nikto nehnevá tak toto dve osoby rovnakého pohlavia nedokážu. Už len keď si nedokážu urobiť dve osoby rovnakého pohlavia dieťa tak to tak má asi byť a ostať! Viem že to nie je moc super argument ale je! Tak isto niekde som čítal že deti ktoré vychovávali homosexuálne páry majú v puberte problém s vlastnou identitou, ale neviem kde som to čítal či že to ničím nemôžem podložiť. @baci A ty nehovor za deti z detského domova, prečítaj si nejaké ankety kde sa to tích detí pýtajú či by chceli radšej homosexuálnu rodinu alebo ostať v domove a výsledky ankety hovoria samé za seba.
neviem.
počkám si ešte 10-15 rokov na výsledky dlhodobých psychologických štúdií o tom aký to má na dané deti dopad v praxi (ktoré sa tak trochu paradoxne samozrejme začali robiť len vďaka tomu že už takéto adopcie v mnohých krajinách dovolili, hej, trošku irónia), a rozhodnem sa podľa toho.
jasne, ze ano. sak prisne sa vybera, nie, nejake konanie a psychologicke testy sa deju aj u hetero parov, ci nie? sak lepsie deti v milujucej rodinke, jak opustene niekde v ustave
Ja nie som Boh aby som niečo dovoľal a nedovoľoval druhým ľuďom. Je to ich život a keď je to v danej oblasti legálne tak ja proti tomu nič nemám mať. Amen!
Nie - ako pisal @kierkegaard a scasti suhlasim aj s @6q66 v tom, ako by taketo deti vnimala spolocnost.
Problematika LGBT adopcii pritom vobec nie je tym problemom, ktory by v sucasnosti v problematike adopcii deti najviac horel.
Adopcie su stale extremne komplikovane po administrativno-pravnej stranke. Pritom nejedna sa iba o preverovanie potencialnych adoptivnych rodicov (co je spravne), ale extremnu ochranu biologickych rodicov, hoci tito v starostlivosti o dieta mnohokrat aj opakovane zlyhavali. Staci ak dietatu v domove raz do roka poslu pohladnicu a statna byrokracia to hodnti ako prejav zaujmu rodicov - tym je proces adopcie blokovany/odkladany.
Treba zjednodusit proces adopcie v zmsle lahsieho "odstrihnutia" dietata od nezodpovedneho biologickeho rodica, az potom riesit nieco dalsie.
Už sú lesbické páry na Slovensku ktoré vychovávajú spolu deti. Bolo to raz v reflexe pred niekoľkými rokmi jedna stych partneriek mala tri deti a deti hovorily že ich berie normálne aj okolie aj ostatné deti v skole. Len najväčší problém je prenych to že tu druhu partnerku berú úrady ako cudziu osobu.
noaa, to by bola aka jeba keby sa ta v skole spytali ze ty mas dvoch otcov? nevidim v tom problem
nemam proti tomu nic ale osobne keby som mal na vyber tak jedine tradicnu rodinu, mama je len jedna!
@17 Dopredu vieme, ako sa bude správať heterosexuálny pár?
Ja som veriaci a keď ako veriaci heterosexuál viem vychovávať dieťa v súlade prirodzeným poriadkom vecí (v súlade s Dekalógom), je pravdepodobnejšie, že dieťa bude skutočne v milujúcej rodine ako keby vyrastalo v ateistickej homosexuálnej rodine...
Čo vieme už teraz, je to, že prirodzené je vychovávať deti kde je otec a matka. Zabezpečuje to prirodzenú reprodukciu a je to aj lepšie pre spoločnosť a štát ako taký...
@54 + Asi nie je náhoda, že páry rovnakého pohlavia nemôžu mať prirodzene vlastné deti. To je tiež dostatočný dôkaz od Boha alebo ak chcete od prírody, že najlepšie je žiť a vychovávať deti v manželstve muža a ženy... Alebo je to chyba v systéme?
a ako preco nie???? na svete su miliony deti vyrastajuce v hroznech podmienkach bez rodiny (alebo s HETERO rodicmi ktory ich ZNASILNUJU, BIJU, ZANEEDBAVAJU) a ak su aj v decaku tak spolocnost sa stale na ne diva ako na "ludi z decaku, bez zdravej emocnej roviny" a v osemnastke vykopnuty na ulicu,,,, BEZ nikoho.....neexistuje ani jeden racionalny dovod preoc by homoluia nemohli vychovavat deti....a picoviny ohladom gendrovych rol alebo ze sa im budu vysmiavat spoluziaci ze akych maju rodicov.... kamoooon ak by to nebolo uz viac v spoocnosti tabu nikto by sa nikomu nevysmieval pretoze by to bolo uplne normalne
Skús tú otázku obrátiť a zistiíš kde je chyba. Dovolila by si heterosexuálnemu páru adoptovať si dieťa? Alkoholikom ho asi nedám no... Takže aspoň u mňa to záleží od iných vecí ako sexuality.
@georg21
Čo si myslíš o tom že by 1 aktívne veriaci (dajme tomu katolík) homosexuál (nepraktizujúci homosexulitu) vychovával dieťa ako adoptívny rodič? @Hemad žema, dovolil by som si trochu preformulovať otázku. "Dovolili by ste homosexualnemu páru adoptovať si Vaše dieťa?" (Napríklad by šlo o prípad, že by ste sa dostali do situácie smrteľnej choroby a mali by ste vyplniť formulár s touto otázkou.)
@kuko1965 reálne sa dá takej situácií ľahko vyhnúť, lebo je viac heterosexuálnych párov, ktoré deti nemôžu mať ako homosex.
Jedine ak by to bola jediná možnosť, posledná záchrana pre dieťa, tak jednému by som ho dal... Ale žijeme v realite, kde manželské páry nemôžu mať deti a pod.
@ewkaa
Údajne "deti hovorili, že ich berie normálne aj okolie aj ostatné deti v skole" - a čo mali "pred kamerou" a pred ich "rodičkami" povedať? Vieme ako vedia rodičia spracovávať deti napr. pred súdnym pojednávaním. Čo ak sa tie deti báli? Koľko mali rokov? Ako dopadli v živote? Myslíš že malé deti alebo mladí dospelí to vedia zhodnotiť? Ako to mohli vedieť posúdiť? Napokon, Ty tomu veríš? Podľa toho aké mám skúsenosti a empatiou detí a ich schopnosťou šikany a týrania spolužiakov veľmi pochybujem že by nemali problémy. Neverím. Pre menšie "nedokonalosti" rodičov deti trpia od svojho okolia. Podľa mňa je spomínaný článok tendenčné (zaplatené) klamstvo (reklama).
@68 A preto ani nepovažujem za príliš potrebné, aby štát povolil adopcie detí homos. osobami.
Chápem, že je u človeka prirodzená potreba niekoho vychovávať, odovzdať mu seba... ale mať dieťa nie je právo, ktoré by malo napĺňať štát.
Mať dieťa je dar...
@georg21
Aká je to "ateistickej homosexuálna rodina"?
Podľa mňa to nie je rodina ale len "pár". A nemusia byť ani ateisti. Druhá otázka je že "čomu/komu/v čo/..." veria.
@georg21
Podľa zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine si môže dieťa osvojiť aj jednotlivec, deje sa tak. Dokonca sa často stáva že si osvojí dieťa len jeden z manželov, druhý dá len súhlas.
Otázka je ale užšia. Dokáže morálne žijúci homosexuál kvalitne vychovať dieťa?
@kuko1965 ten zákon poznám.
Môže ho kvalitne vychovávať... ale dieťa si zaslúži úplnú rodinu, čo je aj v prípade detí ktoré čakajú na adopciu stále reálna možnosť...
No ak budeme ničiť význam manželstva muža a ženy, a teda rodiny ako takej, tak už možno raz nebude taká možnosť, aby malo otca i matku, resp. to bude len jedna z iných možností...
@georg21
Samozrejme považujem manželstvo za niečo posvätné a aj ho tak žijem. Samozrejme najlepšie pre dieťa je úplna rodina (otec a mama). Ideálne biologickí.
Ak poznáš zákon a to že v praxi je možnosť v zákone často a nepochopiteľne využívaná (tu zarátavam do osvojenia nesprávne aj nezmyselné pestúnstvo) - tak podľa spravodlivosti by mal mať rovnaké právo jednotlivec žijúci morálne ako druhý jednotlivec žijúci tiež morálne. Bohužiaľ to tak (podľa mňa veľmi nesprávne) v zákone je. Z toho vychádzam - súčasného stavu. Až na tomto základe špekulujem o snahách LGBT lobby s ktorou pokiaľ viem, mnohí sami homosexuáli nesúhlasia.
Poznám príklad, že veriaca, renomovaná klinická psychologička vynikajúca doc. Štempelová má adoptované dieťa. Žije sama. Ukrátila dieťa o otca? O kompletnú rodinu? Áno. Spravila dobre? Podľa mňa áno.
@georg21 dopredu vieme ako sa bude spravat hetero par? nie!
a ten pojebany komentar : "je prirodzene aby dieta vychovaal otec a mama!
1.) deti v decku nemaju ani jedno
.2.) mna vychovava len mama a nemenila by som ani za boha s deckom z decaka ....
vy zadebneny neempaticky ludia.... proste nechapem jebnuty ste ako kilo gytu a prosim uz ma netaguj nikde ohladom nejakeho glupeho nazoru (a ani si nijak nereagoval)
@kuko1965 jedno bolo v puberte asi 15 , druhé 12 a tretie nejak 9. prečo by nemohli hovoriť pravdu ? Sú aj tolerantní ľudia aj deti doba sa mení. Okrem toho lesbičky a gayovia sa od heterosexuálnych ľudí vnicom nelíšia len vtom že cítia lásku k rovnakému pohlaviu takže dajú detskú rovnakú lásku aj starostlivosť.
@lawey Ospravedlňujem sa ti, že ťa to vytočilo.
Zle si ma pochopila, a asi si si neprečítala všetko @55@57@68@70@73
Aj deti v decáku majú, hoci sa o ne nestarajú. Aj mňa vychovávala len mama a tiež by som nemenil. Ale na druhej strane vnímam čo spôsobilo, že som vyrastal bez otca.
Ja to vnímam v kontexte reálnej situácie, že i v SR je stále viac heteros. párov, ktoré by deti chceli mať ale nemôžu mať prirodzene.
Detaily môjho názoru v ostatných čísel. tagoch...
@moouselet To si nemyslím. Len reálne ani len v našej malej krajine, to nemusíme vyhrocovať do takého extrému, že už si tie deti nemá kto adoptovať. Môžme to urobiť všetci, ty, ja...
Vnímam to z reálnej situácie. A keby už by nám malo byť ľúto detí z DD, sú tam aj také a nie je ich málo, ktoré "nie je celkom vhodné dať na adopciu" z rôznych dôvodov, napr. zdravotných. A vôbec ten dôvod, že je prirodzené, že deti plodí žena s mužom, je myslím podstatný, a nie je to žiadna diskriminácia homos. osôb, že dieťa sa rodí mužovi a žene. Dieťa je darom, nie právom.
Mám reálnu skúsenosť s prácou v DD, takže trochu chápem čo to znamená žiť, pracovať, vychovávať deti v DD... @54@57@68@70
Mňa len niekedy veľmi udivuje ako sa každý zaujíma o "prirodzenú výchovu onoho dieťaťa".. kým to nebolo také verejnejšie z hladiska lgbt tak nikoho ani len nezaujímal osud nejakého rómskeho dieťaťa v decáku... alebo,že sa tam dostalo dieťa alkoholikov, feťákov, siroty.. a zrazu je každý veľký odborník (!!) ,ktorý si dovoľuje predurčovať osudy iných ľudí a detí, ktorých nepoznajú. Ak si myslíte,že deti nevyrastajú už niekoľko rokov,desaťročí v "teplých" rodinách tak ste dobre mimo .. Aj napriek tomu,že sama toto budem možno o pár rokov riešiť hlasujem za NIE, Slovensko nie je pripravené na iné veci nie to ešte na takúto. Zahubí sa pomaly aj inak samo....
no. ked si vezmem ake je slovensko homofobna krajina...a kolko mojich znamych vyslovene hejtuje homosexualov... slovensko na to nie je pripravené, ale aj tak rozmyslam, ci je to vobec spravne. je to proti prirode...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
85 komentov
Ale ja by som ani niektorým heterosexuálnym ľuďom nedala deti. To je to.
Priveľa patologických javov vo vysokom výskyte. Deti mávajú pri takých adopciách menší pocit bezpečia a sú častejśie závislé na state benefits...
A pripadá mi to nesprávne aj samo o sebe.
cize ak by boli ako rodicia adekvatni, pripraveni dat dietatu milujuci stabilny domov, dost penazi na vychovu, a su OK, tak why not
skôr niektorým heterákom by som zakázala množiť sa.
Aj keď, na druhej strasne, radšej milujúci homosexuálny pár ako nezodpovedný heterosexuálny.
Minimálne u samotných homosexuáloch štatisticky sú. A toto nieje nejaký hejt. Mám x kamarátov, čo sú homo a pokladám ich za super ľudí. To však nejako nederoguje štatistiky psychických porúch a sociálnych porúch a zvýšený výskyt pohl. chorôb, etc.
No iste, že lepšie, ale to nevieš nejako zákonne vydiferencovať a len to ďalej posunie Overtonovo okno.
Fakt mi nejde o vyvolávanie hádok, hoci je to super téma.
Umri, autocorrect, umri!!!
suhlasim teda s lenkou ze by som to dovolil ale len pod prisnym psychologickym otestovanim "rodicov" ...
vlastne tieto testy by sa mali vztahovat aj na heterosexualne pary, myslim ze medzi homosexualnymi a hetero. by stacili v testoch a sedeniach len pozmenene niektore veci...dolezity je vplyv na zdravy vyvoj dietata
plus myslim si,ze promiskuitnejsi by si nebrali na seba "zataz" ako dieta..proste to je strasne nelogicke co pises
praveze ty ako rodic to ovplyvnit vies ci vychovas homofobneho debila alebo tolerantne dieta, ktoremu bude jedno,ci ma druhe dieta dve matky alebo dvoch otcov
je XY deti,ktore vychovava napr.iba mama a babka.. a nemaju otca a teraz co? je to nenormalne? nie
A ze by sa v skole/skolke detom z takychto rodin za to smiali? To je potom len zrkadlo ich super ukazkovych uplnych rodicov, ako si vedia (ne)vychovat decko.
Problém nastáva že väčšine ľudí sa pri tejto otázke objaví tvár Paviela Rohniaka, Františka Versače Kabrheľa, Erika Hilára Lakatošovie a iných exotov.
Som za ale s podmienkou že by o tom rozhodla sociálka ktorá by bola špeciálne zameraná na homosexuálne páry a dieťa by bolo pravidelne monitorované.
@baci A ty nehovor za deti z detského domova, prečítaj si nejaké ankety kde sa to tích detí pýtajú či by chceli radšej homosexuálnu rodinu alebo ostať v domove a výsledky ankety hovoria samé za seba.
viac parov si adoptuje dieta => mensie socialne vydavky statu => vacsi priestor k znizovaniu dani.
počkám si ešte 10-15 rokov na výsledky dlhodobých psychologických štúdií o tom aký to má na dané deti dopad v praxi (ktoré sa tak trochu paradoxne samozrejme začali robiť len vďaka tomu že už takéto adopcie v mnohých krajinách dovolili, hej, trošku irónia), a rozhodnem sa podľa toho.
Problematika LGBT adopcii pritom vobec nie je tym problemom, ktory by v sucasnosti v problematike adopcii deti najviac horel.
Adopcie su stale extremne komplikovane po administrativno-pravnej stranke. Pritom nejedna sa iba o preverovanie potencialnych adoptivnych rodicov (co je spravne), ale extremnu ochranu biologickych rodicov, hoci tito v starostlivosti o dieta mnohokrat aj opakovane zlyhavali. Staci ak dietatu v domove raz do roka poslu pohladnicu a statna byrokracia to hodnti ako prejav zaujmu rodicov - tym je proces adopcie blokovany/odkladany.
Treba zjednodusit proces adopcie v zmsle lahsieho "odstrihnutia" dietata od nezodpovedneho biologickeho rodica, az potom riesit nieco dalsie.
nemam proti tomu nic ale osobne keby som mal na vyber tak jedine tradicnu rodinu, mama je len jedna!
Ja som veriaci a keď ako veriaci heterosexuál viem vychovávať dieťa v súlade prirodzeným poriadkom vecí (v súlade s Dekalógom), je pravdepodobnejšie, že dieťa bude skutočne v milujúcej rodine ako keby vyrastalo v ateistickej homosexuálnej rodine...
Čo vieme už teraz, je to, že prirodzené je vychovávať deti kde je otec a matka. Zabezpečuje to prirodzenú reprodukciu a je to aj lepšie pre spoločnosť a štát ako taký...
a ako preco nie???? na svete su miliony deti vyrastajuce v hroznech podmienkach bez rodiny (alebo s HETERO rodicmi ktory ich ZNASILNUJU, BIJU, ZANEEDBAVAJU) a ak su aj v decaku tak spolocnost sa stale na ne diva ako na "ludi z decaku, bez zdravej emocnej roviny" a v osemnastke vykopnuty na ulicu,,,, BEZ nikoho.....neexistuje ani jeden racionalny dovod preoc by homoluia nemohli vychovavat deti....a picoviny ohladom gendrovych rol alebo ze sa im budu vysmiavat spoluziaci ze akych maju rodicov.... kamoooon ak by to nebolo uz viac v spoocnosti tabu nikto by sa nikomu nevysmieval pretoze by to bolo uplne normalne
Ale keby bolo, tak áno.
najs koment, btw.
Čo si myslíš o tom že by 1 aktívne veriaci (dajme tomu katolík) homosexuál (nepraktizujúci homosexulitu) vychovával dieťa ako adoptívny rodič?
@Hemad žema, dovolil by som si trochu preformulovať otázku. "Dovolili by ste homosexualnemu páru adoptovať si Vaše dieťa?" (Napríklad by šlo o prípad, že by ste sa dostali do situácie smrteľnej choroby a mali by ste vyplniť formulár s touto otázkou.)
Jedine ak by to bola jediná možnosť, posledná záchrana pre dieťa, tak jednému by som ho dal... Ale žijeme v realite, kde manželské páry nemôžu mať deti a pod.
Údajne "deti hovorili, že ich berie normálne aj okolie aj ostatné deti v skole" - a čo mali "pred kamerou" a pred ich "rodičkami" povedať? Vieme ako vedia rodičia spracovávať deti napr. pred súdnym pojednávaním. Čo ak sa tie deti báli? Koľko mali rokov? Ako dopadli v živote? Myslíš že malé deti alebo mladí dospelí to vedia zhodnotiť? Ako to mohli vedieť posúdiť? Napokon, Ty tomu veríš? Podľa toho aké mám skúsenosti a empatiou detí a ich schopnosťou šikany a týrania spolužiakov veľmi pochybujem že by nemali problémy. Neverím. Pre menšie "nedokonalosti" rodičov deti trpia od svojho okolia. Podľa mňa je spomínaný článok tendenčné (zaplatené) klamstvo (reklama).
Chápem, že je u človeka prirodzená potreba niekoho vychovávať, odovzdať mu seba... ale mať dieťa nie je právo, ktoré by malo napĺňať štát.
Mať dieťa je dar...
Aká je to "ateistickej homosexuálna rodina"?
Podľa mňa to nie je rodina ale len "pár". A nemusia byť ani ateisti. Druhá otázka je že "čomu/komu/v čo/..." veria.
Podľa zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine si môže dieťa osvojiť aj jednotlivec, deje sa tak. Dokonca sa často stáva že si osvojí dieťa len jeden z manželov, druhý dá len súhlas.
Otázka je ale užšia. Dokáže morálne žijúci homosexuál kvalitne vychovať dieťa?
Môže ho kvalitne vychovávať... ale dieťa si zaslúži úplnú rodinu, čo je aj v prípade detí ktoré čakajú na adopciu stále reálna možnosť...
No ak budeme ničiť význam manželstva muža a ženy, a teda rodiny ako takej, tak už možno raz nebude taká možnosť, aby malo otca i matku, resp. to bude len jedna z iných možností...
Samozrejme považujem manželstvo za niečo posvätné a aj ho tak žijem. Samozrejme najlepšie pre dieťa je úplna rodina (otec a mama). Ideálne biologickí.
Ak poznáš zákon a to že v praxi je možnosť v zákone často a nepochopiteľne využívaná (tu zarátavam do osvojenia nesprávne aj nezmyselné pestúnstvo) - tak podľa spravodlivosti by mal mať rovnaké právo jednotlivec žijúci morálne ako druhý jednotlivec žijúci tiež morálne. Bohužiaľ to tak (podľa mňa veľmi nesprávne) v zákone je. Z toho vychádzam - súčasného stavu. Až na tomto základe špekulujem o snahách LGBT lobby s ktorou pokiaľ viem, mnohí sami homosexuáli nesúhlasia.
Poznám príklad, že veriaca, renomovaná klinická psychologička vynikajúca doc. Štempelová má adoptované dieťa. Žije sama. Ukrátila dieťa o otca? O kompletnú rodinu? Áno. Spravila dobre? Podľa mňa áno.
a ten pojebany komentar : "je prirodzene aby dieta vychovaal otec a mama!
1.) deti v decku nemaju ani jedno
.2.) mna vychovava len mama a nemenila by som ani za boha s deckom z decaka ....
vy zadebneny neempaticky ludia.... proste nechapem jebnuty ste ako kilo gytu a prosim uz ma netaguj nikde ohladom nejakeho glupeho nazoru (a ani si nijak nereagoval)
Zle si ma pochopila, a asi si si neprečítala všetko @55 @57 @68 @70 @73
Aj deti v decáku majú, hoci sa o ne nestarajú. Aj mňa vychovávala len mama a tiež by som nemenil. Ale na druhej strane vnímam čo spôsobilo, že som vyrastal bez otca.
Ja to vnímam v kontexte reálnej situácie, že i v SR je stále viac heteros. párov, ktoré by deti chceli mať ale nemôžu mať prirodzene.
Detaily môjho názoru v ostatných čísel. tagoch...
smutné
Vnímam to z reálnej situácie. A keby už by nám malo byť ľúto detí z DD, sú tam aj také a nie je ich málo, ktoré "nie je celkom vhodné dať na adopciu" z rôznych dôvodov, napr. zdravotných. A vôbec ten dôvod, že je prirodzené, že deti plodí žena s mužom, je myslím podstatný, a nie je to žiadna diskriminácia homos. osôb, že dieťa sa rodí mužovi a žene. Dieťa je darom, nie právom.
Mám reálnu skúsenosť s prácou v DD, takže trochu chápem čo to znamená žiť, pracovať, vychovávať deti v DD... @54 @57 @68 @70
(lebo som homofobna zaostala fasistka)