Šetri si sám a peniaze investuj a otáčaj, dnes sú to iba 4% do 2. piliera, koľko to bude o 40 rokov ? ...podľa mňa zanikne. Šetri si sám na účte, na dôchodkové odvody sa nespoliehaj, štát ti dá, ale fakt len almužnu a súkromné spoločnosti dávno skrachujú.
ak máš 23, tak určite vstúp. Tá komunistická čvarga nebude pri kormidle nastálo, opäť sa dúfam dostane k moci pravica, ktorá vie, že štát v budúcnosti dôchodky neutiahne.
@cobra suhlasim, ja tiež dufam že sa pravica nejaku zmobilizuje, ale na druhej strane vidim to tak ako napisal @yoss ten druhý pilier ťa relativne dosť obmedzuje nemôžeš s tými peniazmi narabať, hned až po nejakom veku v nejako obmedzenom množstve, plus zasahy vlady to len zhoršuju a v okolitych krjainach to na tomto padlo, a celkovo sú to už dnes len 4% a ako napisal @mojdedo veka a prijem je jednoducho vec ktoru nedokažeš predpovedať.
Takže vidim to asi na pokračujúce sukromne investovanie a šetrenie si...
@sumivybanan druhý pilier ťa obmedzuje v narábaní s peniazmi? Voľba finančnej stratégie (fondov) a zdedenie tvojich peňazí tvojimi dedičmi (čo je doma, to sa počíta) sa mi zdá lepšie ako štátny dôchodok, s ktorým ty absolútne nepohneš.
Nechápem ako sa niekto môže pýtať ísť alebo neísť... Veď určite ísť tie peniaze sa vám strhávajú z odvodov ktoré by inak šli do štátu všetky a takto si aspoň niečo z toho čo aj tak dáte štátu viete odtrhnúť na vaše sporenie. Ľudia prosím začnite sa finančne vzdelávať, lebo takto sa na vás pekne nabaľujú politici a naša menšína sa teší že dostáva pravidelne peniažky. K ponožkovému názoru sa radšej ani nevyjadrujem....
@flegmatik akože ono by sa ti to oplatilo vtedy keby si mal zaruku že aspon 10 rokov budeš stabilne zamestnanie v ktorom budeš vela, veľa zarabať, v takomto pripade je niečo ako druhý pilier bonus, pretože peniaze su tvoje šťat ti ich nevezme, možu sa dediť a navyšia tvoj dôchodok, ale na druhej strane aj keby sme si odmysleli že nedokažeš predpovedať niečo ako svoje 10 ročne zamestnanie s vysokym prijmom, a povedzme pracu v zahraniči alebo pdonikanie pod. T.z. že budeš mať priemerny plat, kedy počas života vystriedaš viacero zamestnavatelov tak maš obmezdene nakladanie s takýmito peniazmi v druhom pilieri, a dochodok s prvého budeš mať o to nizší, čiže sa ti viac oplati peniaze investovať do ponžkového priemyslu ako ich mať zavrete 10 rokov skrinke s ktorou bude triasť štát, a potom dúfať že budeš mať takto aspon o 20eur vyšši dôchodok, pričom to za nejaky čas aj tak vyberieš.
@sumivybanan Ale veď ty reálne zo svojej výplaty do II.piliera nevkladáš tie pneiaze ktoré sa tam odvzádzajú sú 4% z tvojich odvodov ktoré aj tak musíš zaplatiť aj tak pôjdu preč a teraz tu sú 2 možnosti buď nato kašleš a tie 4% dáš pekne krásne do štátnej pokladne alebo si založíš II.pilier a tie 4% sa ti budú ukladať na tvoj účet aj keby si tam mal v dôchodku len 1000€ ale sú tvoje a neskončili v štáte. Do skrinky by som veľmi nedával kedže v nej budeš mať neskutočný hluk aspoň ja ho mám pretože vždy keď mam takto odložené peniaze tak krásne počujem ako mi z nich inflácia odžiera.
@sumivybanan Tak buď tam dáš 4%, poserie sa to a ty prídeš o peniaze o ktoré by si aj tak prišiel alebo sa to neposerie a tebe tie peniaze ostanú. Takže buď alebo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Takže vidim to asi na pokračujúce sukromne investovanie a šetrenie si...