Ten výrok znie "Dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš, lebo potečú iné vody." (ak si dobre pamätám) Tým sa nedá neriadiť, to je proste zhodnotenie faktu. V okamihu, keď druhý krát vstupujeme do tej istej rieky, je v nej už iná voda a aj my sme inými, ako keď sme v nej boli prvý krát.
hej, ja som to tiez kedysi chapal ako zakaz/radu, potom az nejak som asi viac o tom cital a vysvitlo, ako to myslel...
@alpynus to je dost zjavne, aky uhol pohladu zvolil, ked si mysli, ze sa to neda 2x zazit... Ked nie je clovek ochotny brat do uvahy nejake zovseobecnenia, tak neviem, ako by mohol brat 2 situacie ako totozne. Ak je ochotny zovseobecnovat, tak je to potom tiez jasne..
@hluzar ma pravdu.. ten vyrok je o niecom uplne inom.. povedal to herakleitos, resp ten jeho vyrok "vsetko sa meni/vsetko plynie" bol ako keby pretransformovany do nikdy "nevstupis do tej istej rieky", kedze ta pomyselna rieka bude ina a clovek, ktory do nej vstupil taktiez..atd atd atd
viem, čo to znamená a aj to, že to povedal Herakleitos ... len či sa vám to niekedy potvrdilo. Každý človek je iný, inak reaguje... je však možnosť že niekedy sa dostanete do podobnej situácie... znamená že dopadne rovnako alebo podobne?... už táram ... povedzme, že máte nejakú blbú skúsenosť z minulosti... teraz je však teraz... riskli by ste to aj napriek tomu, že v tej rieke tečú "podobné" vody? ... neviem či chápete...možno ani ja sama...len by ma to zaujímalo...vstúpili by ste?...
@24 človek sa len normálne pýta... ja zas nechápem toto... na úchylné diskusie nadávate a nepáčia sa vám ani tie ostatné, ktoré sa somarín netýkajú...?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš.... no to neplatí o takých nepoučiteľných ľuďoch, ako som ja
Nikdy nezazijes 2 totozne situacie ani kedy si s tymi istymi ludmi na tom istom mieste ako predtym.
teraz, ked som sa ucila filozofiu..vtedy som to zistlila aj ja
Ten výrok znie "Dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš, lebo potečú iné vody." (ak si dobre pamätám) Tým sa nedá neriadiť, to je proste zhodnotenie faktu. V okamihu, keď druhý krát vstupujeme do tej istej rieky, je v nej už iná voda a aj my sme inými, ako keď sme v nej boli prvý krát.
Nie som si tým tak istý. Povedal by som, že to záleží od uhľa pohľadu.
Vôbec ...
@alpynus to je dost zjavne, aky uhol pohladu zvolil, ked si mysli, ze sa to neda 2x zazit... Ked nie je clovek ochotny brat do uvahy nejake zovseobecnenia, tak neviem, ako by mohol brat 2 situacie ako totozne. Ak je ochotny zovseobecnovat, tak je to potom tiez jasne..
obcas to stoji vstupit do tej istej rieky 2x
..kvak..
Aj tak sa snazim do "tej istej" rieky viac krat, ako raz nevstupit... Aj ked nie vzdy sa to dari
...No snaha tu je ...