Zdravím, chcem sa spýtať či sa tu nenáchadza niekto, kto má skúsenosti s dvojodborom na VŠ? Či to je až moc náročné, alebo dá sa to, alebo proste nejaké vaše postrehy a názor na to.
Alebo či tu nie je niekto kto počul niekoho o tom vravieť.
Ja študujem dvojodbor na MUNI a je to zvládnuteľné, aj keď rátaj s tým, že tvoje skúškové bude dvojnásobne dlhšie ako skúškové tvojich kamarátov Ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť, pretože ti stačí mať 20 kreditov z oboch oborov dokopy. V preklade to znamená, že nemáš a nemusíš mať žiadne voliteľné predmety, máš iba tie povinné.
Čiže cez skúškové rátaj s tým, že nebudeš mať skoro žiadne voľno
nuz, kreditov potrebujes tolko jak na normanom studiu len s tym, ze potrebujes absolvovat povinne predmety oboch odborov namiesto ktorych by si si pri jednoodbore mohol dat nejake povinne volitelne, mozno v tom je to tazsie. ale inak.. no neviem, nemam to s cim porovnat
@ssnehulienka No aspoň mne to tak prišlo, lebo zatiaľ čo študujú len 1 z mojich odborov sú už doma, lebo majú len polovicu mojich predmetov a za voliteľné si nahádzali také, čo sa dajú rýchlo a ľahko zrobiť A tí, čo ešte nie sú doma, tak tým začalo skúškové len teraz no. Ale tak to sú také súkromné postrehy
dvojodbor (aspoň na MUNI) znamená, že sa nebudeš venovať jednému odboru 100%tne, ale dvom odborom 50%tne. nie je to tak, že dvojodbor je vlastne študovanie dvoch rovnocenných odborov - to by sa to nevolalo dvojodborové štúdium, ale dve jednoodborové štúdiá.
a inak:
- neni pravda, že máš toho viac ako ostatní (ani čo sa týka povinných predmetov zvyčajne). jednoodboroví (napr. na psychológii) majú v prvom semestri 6 povinných, dvojodboroví 3. pri štátniciach sú požiadavky na jednoodborových väčšie než na dvojodborových, takže sa musíš ten jeden odbor naučiť dvakrát tak precízne ako dva.
- bakalárku píšeš aj na dvojodborovom len z 1 odboru, ktorý si vyberieš
- z každého odboru máš na výber veľa voliteľných predmetov, takže si fakt môžeš vyberať. keď napr. študuješ politológiu a európske štúdiá ako dvojodbor, tak si môžeš svojich 180 kreditov vyskladať z ponuky politologických aj európskych voliteľných predmetov, kdežto na jednoodborovej politológii si musíš rovnaký počet 180 kreditov vyskladať len z politologických voliteľných, čo je trochu obmedzený výber potom.
- a čo je na tom úplne najlepšie - študuješ dve rôzne veci, čo je rozmanité. ak si neni celkom rozhodnutý/á, čomu sa chceš venovať v budúcnosti, môžeš si vyskúšať oboje.
je to síce o tom, nerobiť jednu vec poriadne, ale dve čiastočne, ale o to človek ochudobnený nie je, pretože zvyčajne ide potom z jedného odboru (ktorý sa mu viac páčil) na magisterské štúdium, kde sa tomu už venuje detailnejšie.
takže za mňa radšej dvojodborové. nie je to ťažšie, ale je to sranda.
@marleymt Jazyky, ale to, že mi tak dlho trvá je chyba toho, že jeden ovládam slabšie ako by som chcela + na filde vedia skvelo rozvrhovať termíny, všetko na kope, o to horšie to je no...
@vladis222 nerozumiem celkom, že aký počet skusok. ved. predsta v si teda ze vies ze ti to vycchadza ze najlepsie by bolo aby si mal za semester 30 kreditov. no a to uz zalezi od jednotlivych predmetov kolko ich budes mat a kolko z nich budu mat na ukoncenie skusku. myslim to tak, ze mozes mat 10 predmetov po tri kredity alebo 6 predmetov po 5 kreditov, len priklad. chapes? no a u mojich odborov je to tak, ze ja na politologii i MV musim mat zabsolvovane povinne predmety z oboch, a potom si dam nejake povinne volitelne. a niektore predmety nemusia byt ukoncene skuskou. cize.. neviem celkom na co konretne sa pytas
@tralalibang aha, tak to môže byť ,na FF sa nevyznám. ale na FSS (na ktorú sa týpek pýta), to tak neni - aspoň som nespozorovala. a k tomu, že si jednoodboroví nahádzali teraz jednoduché Bčkové predmety - len pekne počkaj, až sa im tie jednoduché minú a budú si musieť 180 kreditov vyskladať z tých zložitých
no a urcite by som do toho sla znova, mam vacsi zaber, zaoberam sa dvoma vecami a ked chcem tak sam ozem venovat obom velmi do hlbky ak chcem venovat tolko caus tomu... a taktiez si mozes vybrat z coho robit bakalarku, mas viac napriklad predmetov z ktorych si vybrat ci katedier na erazmus (teda, to plati u mna, kedze moj dvojodbor mam na dvoch katedrach)
@marleymt Tak ja niežeby som im to nepriala, nech si dajú, len ma deprimuje, že oni už majú pokoj a ja sa ešte stále trápim A to som mala len 1 voliteľný predmet, zvyšok povinné... Ale tak keby som všetko urobila na 1. krát tak som už týždeň doma no, sčasti si za to môžem aj sama, ale tak teraz mi je to už jedno, keď budem prenášať tak budem, hlavne nech mám už pokoj
OK, takže ak to správne chápem tak náročnosťou to je zrejme rovnaké nie? (keď sa to študuje 50:50) a ak správne chápem dvojodbor je len bakalár a na magistri si už vyberieš iba jeden z toho správne?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Čiže cez skúškové rátaj s tým, že nebudeš mať skoro žiadne voľno
tak... pytaj sa nejake konkretne otazky
nuz, kreditov potrebujes tolko jak na normanom studiu len s tym, ze potrebujes absolvovat povinne predmety oboch odborov namiesto ktorych by si si pri jednoodbore mohol dat nejake povinne volitelne, mozno v tom je to tazsie. ale inak.. no neviem, nemam to s cim porovnat
a staci ti sice mat 20 kreditov, ale za dva semestre po sebe potom 45, plus preco by si to robil ked potrebujes v konecnom dosledku mat 180...
Kebyže sa máte teraz rozhodnúť šli by ste do toho znova?
a inak:
- neni pravda, že máš toho viac ako ostatní (ani čo sa týka povinných predmetov zvyčajne). jednoodboroví (napr. na psychológii) majú v prvom semestri 6 povinných, dvojodboroví 3. pri štátniciach sú požiadavky na jednoodborových väčšie než na dvojodborových, takže sa musíš ten jeden odbor naučiť dvakrát tak precízne ako dva.
- bakalárku píšeš aj na dvojodborovom len z 1 odboru, ktorý si vyberieš
- z každého odboru máš na výber veľa voliteľných predmetov, takže si fakt môžeš vyberať. keď napr. študuješ politológiu a európske štúdiá ako dvojodbor, tak si môžeš svojich 180 kreditov vyskladať z ponuky politologických aj európskych voliteľných predmetov, kdežto na jednoodborovej politológii si musíš rovnaký počet 180 kreditov vyskladať len z politologických voliteľných, čo je trochu obmedzený výber potom.
- a čo je na tom úplne najlepšie - študuješ dve rôzne veci, čo je rozmanité. ak si neni celkom rozhodnutý/á, čomu sa chceš venovať v budúcnosti, môžeš si vyskúšať oboje.
je to síce o tom, nerobiť jednu vec poriadne, ale dve čiastočne, ale o to človek ochudobnený nie je, pretože zvyčajne ide potom z jedného odboru (ktorý sa mu viac páčil) na magisterské štúdium, kde sa tomu už venuje detailnejšie.
takže za mňa radšej dvojodborové. nie je to ťažšie, ale je to sranda.
@vladis222 Išla by som znova. A neviem, to záleží od odboru koľko máš skúšok..
@tralalibang tak aspoň už máš kľud