Zaujímalo by ma, aký máte postoj k neamerickej (konkrétnejšie k európskej) fimovej tvorbe.
Odrádza vás film, ak viete že pochádza napríklad z nemeckej či švédskej produkcie, alebo naopak európsky film vyhľadávate? Pokladáte európsky film za odlišn
ako mne je to jedno len aby to nebola trapošina..... ale inak francúzi vedia robiť veľmi dobré komédie dosť často prídu s takými blbými nápadmi a preto majú fakt dobré komédie
O odrádzaní sa nedá hovoriť, práve naopak. Mám rád aj mnohé americké nezávislé filmy, ale aj tie sa od tých európskych proste dosť výrazne odlišujú. Filmový tvorca v poslednej dobe? To neviem, videl som v poslednej dobe pár kvalitných filmov, ale mená režisérov si akosi nepamätám.
@1 Inak, počula som už nejaké podobné názory na to, že Francúzi robia dobré komédie, ale mne osobne asi viac sedí britský humor. Ou, ale práve mi prišiel na mysel film Persepolis... Tam sa mi veľmi páčil ten jemný nenásilný humor.
francúzske komédie sú dosť jednoduché, najmä pokiaľ sú robené pre masového diváka. a v mnohom sa zakladajú na hre so slovami a inými jazykovými hrami, takže to v preklade znie dosť nahovno. treba pozerať v originál znení
@6 Kórejská tvorba? A ktoré filmy konkrétne? Daj nejaké tipy na to, čo sa tebe páčilo, alebo čo je všeobecne kritikou uznávané. Vážne ma to zaujíma. V kórejskom filme sa vôbec neorientujem.
@leiasolo Najznámejší režisér pravdepodobne Kim ki-Duk, od neho najrôznejšie snímky známe aj v Európe Seom (Ostrov), Jar, leto, jeseň, zima... jar, Bin-jip (Golfová hůl v češtine myslím), Shi-gan (Čas) a podobne, ďalší známejší režísér je Park chan-Wook a jeho trilógia Sympathy for Mr. Vengeance, Oldboy a Sympathy for Lady Vengeance, Oldboya sa chystá aj hollywoodsky remake, ale ktovie prečo sa neteším
@Leiasolo ... ked ludia zabúdaju na originál. ccc.takže u nás a v česku 2 dielny komix ... ten komix je lepší nez film...a tak to má byt . .myslim najpre mna asi .Amelia ,Le fabuleux destin d"Amélie , dajak tak sa to píše ..tie Korejske .. tie korejske hatlamaniny ma trocha nudia..ale vzdy lepšie ako nemecke..aj ked ..Good bye lenin..
@10 Ba, práveže ja som si akosi začala viac všímať nemeckú tvorbu. Ak si odmyslíme niektoré filmové výkvety s trápnou snahou podobať sa tým z USA, tak sa dá nájsť fakt kvalita. Ale nakoniec je to aj tak celé o chuti jednotlivca...
Inak, teraz sa chystám pozrieť si aj iné filmy od toho režiséra čo robil Good bye Lenin. Tak som zvedavá...
no z neamerickych sa dokazem pozerat na francuzske zväčša komedie, anglicke filmy a nejaký ten výstrelok z nemeckych (ale to sa im podarí ozaj malokedy)
@19 Ja som z talianskych filmov skúšala Felliniho "Sladký život", ale asi som na také filmy ešte nedozrela. Akosi mi to nesadlo. Možno keď si to mrknem druhýkrát...
@Leiasolo presne persepolis som sem chcela napísať aj keď ten je francúzsky len produkciou... a spomínam si nedávno aj na die welle (u nás ako náš vodca), to bolo nemecké. na iné si teraz asi nespomeniem...
ale vo všeobecnosti mi ide skôr o konkrétny film, jediné, čo už neplánujem vyhľadávať, sú severské filmy (nejak mi nesedí taká tá ich drsnosť a depresívne filozofovanie a to, že čierna komédia je vlastne len čierna....) a české a slovenské filmy (čierne komédie, ktoré nie sú ani čierne, ani komédie)
Jeee európske filmy mám rada. Vlastne to ani nie je o pôvode filmu, ale o jeho kvalite. Každý film sa snažím hodnotiť samostatne, ale musím uznať, že tie európske majú niečo do seba.
Určite som ich videla veľa, ale neviem ich vymenovať všetky. Ale z tých, čo tu boli spomínané, je to napr. ten "Můj vúdce" (videla som to v českom preklade) - nemecký film, jednoznačne zaujímavý.
Medzi moje obľúbené filmy zaraďujem "Améliu z Montmartu" - francúzsky film, je super, srší z neho zvláštny optimizmus, zvláštna atmosféra, jednoducho krásny film
Videla som dosť nemeckých vojnových filmov, ale vôbec si nepamätám názvy ani presne o čom boli, lebo ma veľmi nezaujali. Videla som však niekoľko nemeckých komédii a celkom ma prekvapili (teda aspoň jedna).
@24 Oooo plechový bubienok, ten som videla Boli sme nútení naň ísť zo školy. Pozerať sa to dalo, ale dodnes mi niektoré scény pripadajú desivé.
Tak isto sme boli v kine aj na filmoch: "Ostro sledované vlaky" - film, o ktorom som zistila, že ho videla aj moja babka a vraj ju nebavil
A ešte na filme: "Predavači bicyklov" (tuším to boli predavači) - bohužiaľ, veľa si z neho nepamätám, lebo po asi polhodine som zaspala.... vážne.... zobudila som sa 5 minút pred koncom filmu takže mi unikol celý dej.
zbožňujem severské filmy, pre ich zvláštnosť - dej filmu je hoc aj veľmi melancholický, ale ako oni do toho vedia zakomponovať humor (najmä čierny), to je paráda.
a nájde sa veľa veľa filmov, ktoré sú fakt dobré, aj keď nie sú americké (možno práve preto).
napr. Absurdistán, Jakubiskove filmy, české komédie, nemecké expresionistické - ešte nemé, belgické surrealistické snímky, francúzske neobarokové (niečo ako Lynch, od neho je Brutálna Nikita napr.), ...
ja som sa velmi potešil, keď sa pred pár rokmi začala prejavovať európska produkcia hororov. Francúzi začali, aj pokračujú (Haute tension, Inside, Martyrs), pridali sa k nim Briti (tak napríklad Mum & Dad alebo Broken - nízkorozpočtové, ale aj tak dobré filmy), alebo Španieli (REC). Európania dokázali, že kolískou skutočného a kvalitného hororu je Starý kontinent a nie Amerika, kde vznikajú oveľa nekvalitnejšie horory ako tu.
V televíznom programe si krúžkujem všetko, pri čom píšu GB
Nemci robia výborné dokumenty, Francúzi výborné všeličo.
Už dlllllllllho sa chystám pozerať Art Of Negative Thinking, len sa k tomu legálne neviem dostať a pri tunajšej frekvencii výpadkov prúdu sťahovanie nemá zmysel.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
hoci švédska tvorba naozaj lahodí môjmu oku. a mám rada aj kórejské či thajské veci.
francúzske komédie sú dosť jednoduché, najmä pokiaľ sú robené pre masového diváka. a v mnohom sa zakladajú na hre so slovami a inými jazykovými hrami, takže to v preklade znie dosť nahovno. treba pozerať v originál znení
Čo sa týka tých "rimejkov"...všetci dopredu vieme ako vždy dopadnú. Blee. Originál je originál!
Inak, teraz sa chystám pozrieť si aj iné filmy od toho režiséra čo robil Good bye Lenin. Tak som zvedavá...
» www.csfd.cz/film/226713-vlk...
ale vo všeobecnosti mi ide skôr o konkrétny film, jediné, čo už neplánujem vyhľadávať, sú severské filmy (nejak mi nesedí taká tá ich drsnosť a depresívne filozofovanie a to, že čierna komédia je vlastne len čierna....) a české a slovenské filmy (čierne komédie, ktoré nie sú ani čierne, ani komédie)
Určite som ich videla veľa, ale neviem ich vymenovať všetky. Ale z tých, čo tu boli spomínané, je to napr. ten "Můj vúdce" (videla som to v českom preklade) - nemecký film, jednoznačne zaujímavý.
Medzi moje obľúbené filmy zaraďujem "Améliu z Montmartu" - francúzsky film, je super, srší z neho zvláštny optimizmus, zvláštna atmosféra, jednoducho krásny film
Videla som dosť nemeckých vojnových filmov, ale vôbec si nepamätám názvy ani presne o čom boli, lebo ma veľmi nezaujali. Videla som však niekoľko nemeckých komédii a celkom ma prekvapili (teda aspoň jedna).
Tak isto sme boli v kine aj na filmoch: "Ostro sledované vlaky" - film, o ktorom som zistila, že ho videla aj moja babka a vraj ju nebavil
A ešte na filme: "Predavači bicyklov" (tuším to boli predavači) - bohužiaľ, veľa si z neho nepamätám, lebo po asi polhodine som zaspala.... vážne.... zobudila som sa 5 minút pred koncom filmu takže mi unikol celý dej.
a nájde sa veľa veľa filmov, ktoré sú fakt dobré, aj keď nie sú americké (možno práve preto).
napr. Absurdistán, Jakubiskove filmy, české komédie, nemecké expresionistické - ešte nemé, belgické surrealistické snímky, francúzske neobarokové (niečo ako Lynch, od neho je Brutálna Nikita napr.), ...
Nemci robia výborné dokumenty, Francúzi výborné všeličo.
Už dlllllllllho sa chystám pozerať Art Of Negative Thinking, len sa k tomu legálne neviem dostať a pri tunajšej frekvencii výpadkov prúdu sťahovanie nemá zmysel.