Už sme si za ten čas zvykli, že množstvu Európanov všeobecný historický či kultúrny rozhľad nič nehovorí...je normálkou, že žijeme ešte v Československu alebo že sme si, chudáčikovia, museli prežiť vojnu v Juhoslávii...nad tým sa radšej ani netreba pozast
Ked som bol v anglicku velmi ma prekvapilo ze ked som povedal jednemu anglicanovi ze som zo slovenska tak on na to "dobry den" ale pocul som vela zaderov ohladom inych krajin.. napriklad ze vraj spojene staty kupili aljasku za jeden dollar od kanady... alebo ze oregon je kanadske mesto (v skutocnosti je to jeden z americkych statov)
niekedy je to zarazajuce niektore otazky ale ked sa niekto rozculuje ze niekto nevie kde je slovensko ... a vy viete kde je napr.Honduras ?neviem preco by mal napriklad vediet American ze kde je Slovensko alebo ze uz nie je Ceskoslovensko ... ved sme v svetovom pomere uplne bezvyznamny stat , vy tiez neviete ze v Juznej Amerike sa daky maly stat rozdelil ... ( neviem ci sa daky rozdelil to je priklad )
@baggy to je jasné...ja som ale nemyslela Afričanov, ázijské či americké krajiny...u nich to úplne chápem, vôbec by som im to nevyčítala...veď ja tam mám tiež veľké medzery...hlavne čo sa Afriky týka...
ide mi len o Európanov...hoc i našich susedov či o trošku vzdialenejšie krajiny...lebo predsa Európa je tak maličká a všetko je tak prepojené...
keď niekto zahlodí, že nepoznáme farebný televízor, že sme súčasťou Ruska a pod., je to normálne? nie my sme tí blbí, ale oni... mala som možnosť dlho pozorovať ,,rozhľad,, mladých Francúzov...v triede napr. ani netušili, kto je to Remarque či dokonca nepoznali vlastného Baudelaira...
je to podľa mňa pre tieto tak ,,vzdelané,, a ,,vyspelé,, krajiny hanba...
American sa ma spytal, ci viem vymenovat americke staty a odvtedy som sa radsej tejto teme vyhybal. Aj ked cakal by som, ze Europan by mohol poznat europske staty.
suhlasim s @baggy by ma zaujimalo kto z vas (zostanme v Europe) by vedel vobec definovat kde sa ta europa nachadza... kde je hranica ku Azii... na priklad...
@jaro1991@20 tak toto viem náhodou celkom presne, je to základ geografie: pohorie Ural, rieka Emba, Kaspická nížina, Azovské more, Čierne more, úžina Bospor, úžina Dardanely, Egejské more
v Texase je najviac Slovákov a Čechov (potomkovia imigrantov prvej druhej a tretej vlny - koniec 18. začiatok 19. storočia) (v rámci USA), tak mi príde normálne, že si to dotyčný tak spojil.
Ľudia ... berte to zo stránky Američanov, vieš ty ich štáty vymenovať ? vieš, ktoré 2štáty sú okolo Texasu alebo vieš aké je hlavné mesto nejakého štátu v Afrike? Slovensko je moc mladé a malé a nevýrazné na to, aby sa o ňom hovorilo. Ale keď Nemci a podobné blízke štáty nevedia tak to je už dosť
Robím sočku o tomto a pýtal som sa Nemca, že či mi vie povedať 2susedné štáty Slovenska ... začal "Czech Republic" tak si vravím, jéééé a dodal "Canada" ...
jeden španielsko-belgický pár, s ktorým sme sa raz zakecali u kamošky v robote nás nechcel pustiť domov, lebo keď som im povedala, že u nás fičí obchod s bielym mäsom, hneď mali pred očami moje znásilnenie a násilné odvlečenie do cudziny
a mňa inak neserie, že ľudia nevedia, kde presne je Slovensko. veď ani ja neviem, ako presne vedľa seba ležia štáty južnej ameriky a keď som mala pracovnú ponuku do Ghany, hneď som na mape pozerala, že kde presne to je..
v amerike sa ma pytali ci mame elektriku a ci jazdime na konoch ale boli tam aj taki co presne vedeli. a kazdy dryhy clovek mi pri slove slovensko povie ze videl film Hostel vrr. neznasam to
a priznam sa, kebyze mam vymenovat americke staty tak este nejak vykryjem, ale uz kto je s kym sused nehrozi. takisto afrika kde je ktory stat a ake ma hlavne mesto? netusim. viem kde je ghana
preto ma nevzrusuje ak niekto nevie kde je slovensko, je toho tiez dost na mape co ja neviem (ano som tupa z geografie a vobec ma to nesere ) .
@marttina učiť sa štáty afrického kontinentu a ich hlavné mestá je rovnako produktívne, ako zametať piesok na púšti... Totiž tam štáty vznikajú a zanikajú so svojimi hlavnými mestami na dennom poriadku a celé to záleží, ako sa ktorý panovník, alebo revolucionár ráno zobudil
Nikto nevie všetko. Američania vedia nič... Rozdiel medzi američanom a európanom? Dejiny európana sa píšu tisíce rokov a dejiny američanov stovky rokov...
Ich všeobecné vzdelanie sa zastavilo na prvom stupni základného školstva a u nás sa vzdelanie naplno špecifikuje až na vysokej škole v druhom stupni...
Amerika a Európa sú si tak vzdialené a rozdielne v bytí...
Heh, kamarátka keď cestovala z USA na Slovensko sa nechala zaočkovať proti malárii...
Keď som tam cestoval ja, a pýtal som sa, kde nájdem u nej doma PC a net, tak sa jej rodičia zhrozili, že ako to, že viem vôbec čo to je ( strašne hlúpy ľudia... ako asi som komunikoval s ich dcérou celé roky? )
Otázka američana načo je v aute tretí pedál a ako sa radí v európe Drive ani nemusím spomínať...
V Rusku keď som povedal, že som zo Slovenska pozerali na mňa s tým, že na aziata vyzerám veľmi európsky... Ale tam som stretol ľudí, čo si mysleli, že sovietsky zväz ešte existuje...
V anglicku keď som chcel kúpiť mak na rezance z makom tak ma poslali do lekárne a pozerali na mňa ako na feťáka
@saker ja som ale nemyslela Američanov, Afričanov ani Ázijčanov, veď hneď zo začiatku témy som napísal, že narážam na Európanov...i v komente @15 som to spomenula...u nich ma neznalosť SVK absolútne netrápi...dokonca to chápem (teda až na otázky typu či máme elektrinu a pod.)
ale bolo to myslené, napr. ako si písal i na tých Nemcov...či Francúzov...
proste nenormálne ma to vytáča, keď také hlody vypustia z úst pomaly naši susedia...považujú sa za nenormálne vzdelaných a opak je pravdou...ani svoje vlastné dejiny si niekedy nepoznajú...a úplne najhoršie je, keď im vysvetľuješ, že napr. Slovensko a Rumunsko nemá nič spoločné a oni na to, že východ jak východ, že im je to úplne jedno!
@littlephoenix ... prepáč nevšimol som si ale napríklad teraz som v Dánsku a oni tiež moc nevedia o Slovensku. Ale sú vychcaní, tvária sa že "aha jasné viem čo a ako" ale občas sa prezradia "U are from Czechoslovakia?" ... "Neponimaju pa rusky? (sorry neviem ruštinu, píšem foneticky)" ... prečo si všetci myslia, že vieme po rusky ?
Je tu jeden Chorvát u mňa v robote, a ten VIE kde je Slovensko ale asi sa zastavil niekde v roku 1993 94 ... pretože si tiež myslí, že viem rusky a že všetko slovenské je ruské. Ale Slovensko je malé, uvidíme ako sa to rozvinie
@saker tak to je...neviem, či sa nad tým rozčuľovať, zalamovať rukami alebo len smiať a myslieť si svoje ale sú našťastie aj takí, ktorí sú v obraze a keď nie sú, tak sa radi dozvedia...
a s tou ruštinou je to fakt vtipné si im mal povedať, že máš konekcie v mafii a že si členom KGB, nech si na teba dávajú bacha
mna sa raz jeden chlapik asi pred polrokom pytal ci este stale je u nas vojna...
a teraz som v usa tak jeden amik sa ma pytal ci viem co je joga...ale inak celkom okej az na to ze po mesiaci v robote polka ludi aj tak nevie odkial som, ci zo slovenska slovinska ceska alebo ceskoslovenska..ale tam uz nejde asi o to ze neovladaju geografiu,skor o to ze im je to srdecne jedno a ani sa necudujem
ale raz sa dakoho neviem uz koho pytali ci mame na slovensku na oblohe ten isty Mesiac...ta tak
tento rok som bol vo viedni a po nemecky tam asi nikto nevedel slovensky sme sa tam skor dohovorili...este a jchorvat co tam pracoval aj predavacka v bile nevedeli po nemecky ale po slovensky nam poradili cestu ...
a k tej neznalosti inych narodov by som sa asi tak vyjadril...ze ja robim s tunisanom...co viete o tunisku?okrem toho ze sa tam chodi na dovolenku ? ja asi nic a starsi ludia uz absolutne...okrem toho ze si v ezmu slovenku a ukradnu jej deti
a pytal som sa ho na take veci, na mna tiez cumel ci som normalny ci maju zahalene zeny...ako sa tam balia...ci treba ist za otcom a cojaviem co ...sa cudujte ci si daky francuz mysli ze tu vieme po rusky..a co nevieme? sak nasi rodicia vedia
ceskoslovensko bola velmoc technologicka,sportova aj ekonomicka preto si nas asi skor tak pametaju....a okrem toho viete ktore staty patrili k byvalej juhoslavii? ja ani moc nie a to sme hned vedla srbsko tam bolo to som si isty a kto este?bosna?cierna hora?ci macedonsko ? nemam sajnu a su uz 10 rokov rozdeleni?
ja som mal spoluziaka s nikaraguy a tiez som sa ho pytal podobne veci a casto krat to aj tak bola ze samozrejme veci co mame u nas o tom ludia niekde na dedine nemaju ani sajnu (ale vo vecich mestach ziju asi ako my a mladi krutia hlavou co si o nich myslime) si predstavujem ze ziju v dakom pralese,v dome z hliny a bambusov stary nabytok,pred domom behaju sliepky....a predstava americana o sr?zima,spina,tiez vsade zvierata stare babky s rucnikmi na hlavach,deti bez triciek behaju po vonku,kupu sa v spinavej rieke,ludia nechodia do prace len obrabaju pole za domom
@hovado ano niektore veci su sice nezmyselne, aspon tebe to tak pride, ale takisto im to moze prist nezmyselne ucit sa nieco co nepotrebuju kvazi z ich pohladu.
co sa tyka toho maku v uk, da sa normalne dostat mak v obchode, ale nepomlety, nevedia co je pomlety mak , a tak uz som sa zasmiala na viacerych veciach tu
a hej, niektori ludia su proste hlupi a tak to ostane, nie vsak kazdy je taky a neda sa charakterizovat podla toho narod, resp stat. a musis brat do uvahy aj kulturne odlisnosti.
a suhalsim s @frxxx ja tiez kebyze stretnem niekoho z afriky tak sa pytam asi picoviny prenho, ale ta ako ja mozme vediet niektore veci? ked afriku napriklad zobrazuju stale ako len spina vsade, nahi domorodci atd? (prehnany priklad jo?).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
- Na Slovensku vládnu komunisti. (Z časti mali pravdu, pretože bol pri moci Fico ale každý vieme, že komunizmus už tu dávno nie je.)
ide mi len o Európanov...hoc i našich susedov či o trošku vzdialenejšie krajiny...lebo predsa Európa je tak maličká a všetko je tak prepojené...
keď niekto zahlodí, že nepoznáme farebný televízor, že sme súčasťou Ruska a pod., je to normálne? nie my sme tí blbí, ale oni... mala som možnosť dlho pozorovať ,,rozhľad,, mladých Francúzov...v triede napr. ani netušili, kto je to Remarque či dokonca nepoznali vlastného Baudelaira...
je to podľa mňa pre tieto tak ,,vzdelané,, a ,,vyspelé,, krajiny hanba...
a nemajú náhodov k tomu Harvard???
mňa sa v Blave jeden Holanďan pýtal, že ako je ďaleko Moskva lebo by si chcel pozrieť mauzoleum Lenina a má poobede čas!!!
no kokotko ako vyšitý a že europan ::::::::::.....filip
"Slovakia"
"I know, it`s somewhere in Texas !"
mexičan (opakujem: mexičan!) sa nás pýtal, či vieme, čo je sprcha. cha cha.
@sark @23
v Texase je najviac Slovákov a Čechov (potomkovia imigrantov prvej druhej a tretej vlny - koniec 18. začiatok 19. storočia) (v rámci USA), tak mi príde normálne, že si to dotyčný tak spojil.
Robím sočku o tomto a pýtal som sa Nemca, že či mi vie povedať 2susedné štáty Slovenska ... začal "Czech Republic" tak si vravím, jéééé a dodal "Canada" ...
a jedneho kamarata sa v USA niekto spytal ci mame to iste slnk
a mňa inak neserie, že ľudia nevedia, kde presne je Slovensko. veď ani ja neviem, ako presne vedľa seba ležia štáty južnej ameriky a keď som mala pracovnú ponuku do Ghany, hneď som na mape pozerala, že kde presne to je..
a priznam sa, kebyze mam vymenovat americke staty tak este nejak vykryjem, ale uz kto je s kym sused nehrozi. takisto afrika kde je ktory stat a ake ma hlavne mesto? netusim. viem kde je ghana
preto ma nevzrusuje ak niekto nevie kde je slovensko, je toho tiez dost na mape co ja neviem (ano som tupa z geografie a vobec ma to nesere ) .
Nikto nevie všetko. Američania vedia nič... Rozdiel medzi američanom a európanom? Dejiny európana sa píšu tisíce rokov a dejiny američanov stovky rokov...
Ich všeobecné vzdelanie sa zastavilo na prvom stupni základného školstva a u nás sa vzdelanie naplno špecifikuje až na vysokej škole v druhom stupni...
Amerika a Európa sú si tak vzdialené a rozdielne v bytí...
Keď som tam cestoval ja, a pýtal som sa, kde nájdem u nej doma PC a net, tak sa jej rodičia zhrozili, že ako to, že viem vôbec čo to je ( strašne hlúpy ľudia... ako asi som komunikoval s ich dcérou celé roky? )
Otázka američana načo je v aute tretí pedál a ako sa radí v európe Drive ani nemusím spomínať...
V Rusku keď som povedal, že som zo Slovenska pozerali na mňa s tým, že na aziata vyzerám veľmi európsky... Ale tam som stretol ľudí, čo si mysleli, že sovietsky zväz ešte existuje...
V anglicku keď som chcel kúpiť mak na rezance z makom tak ma poslali do lekárne a pozerali na mňa ako na feťáka
ale bolo to myslené, napr. ako si písal i na tých Nemcov...či Francúzov...
proste nenormálne ma to vytáča, keď také hlody vypustia z úst pomaly naši susedia...považujú sa za nenormálne vzdelaných a opak je pravdou...ani svoje vlastné dejiny si niekedy nepoznajú...a úplne najhoršie je, keď im vysvetľuješ, že napr. Slovensko a Rumunsko nemá nič spoločné a oni na to, že východ jak východ, že im je to úplne jedno!
where are you from ?
- slovakia...
slovakia ? where it is ?
- in middle europe.
Europe ? Oh yea , i heard, something like that does exist
Je tu jeden Chorvát u mňa v robote, a ten VIE kde je Slovensko ale asi sa zastavil niekde v roku 1993 94 ... pretože si tiež myslí, že viem rusky a že všetko slovenské je ruské. Ale Slovensko je malé, uvidíme ako sa to rozvinie
a s tou ruštinou je to fakt vtipné si im mal povedať, že máš konekcie v mafii a že si členom KGB, nech si na teba dávajú bacha
a teraz som v usa tak jeden amik sa ma pytal ci viem co je joga...ale inak celkom okej az na to ze po mesiaci v robote polka ludi aj tak nevie odkial som, ci zo slovenska slovinska ceska alebo ceskoslovenska..ale tam uz nejde asi o to ze neovladaju geografiu,skor o to ze im je to srdecne jedno a ani sa necudujem
ale raz sa dakoho neviem uz koho pytali ci mame na slovensku na oblohe ten isty Mesiac...ta tak
a k tej neznalosti inych narodov by som sa asi tak vyjadril...ze ja robim s tunisanom...co viete o tunisku?okrem toho ze sa tam chodi na dovolenku ? ja asi nic a starsi ludia uz absolutne...okrem toho ze si v ezmu slovenku a ukradnu jej deti
a pytal som sa ho na take veci, na mna tiez cumel ci som normalny ci maju zahalene zeny...ako sa tam balia...ci treba ist za otcom a cojaviem co ...sa cudujte ci si daky francuz mysli ze tu vieme po rusky..a co nevieme? sak nasi rodicia vedia
ja som mal spoluziaka s nikaraguy a tiez som sa ho pytal podobne veci a casto krat to aj tak bola ze samozrejme veci co mame u nas o tom ludia niekde na dedine nemaju ani sajnu (ale vo vecich mestach ziju asi ako my a mladi krutia hlavou co si o nich myslime) si predstavujem ze ziju v dakom pralese,v dome z hliny a bambusov stary nabytok,pred domom behaju sliepky....a predstava americana o sr?zima,spina,tiez vsade zvierata stare babky s rucnikmi na hlavach,deti bez triciek behaju po vonku,kupu sa v spinavej rieke,ludia nechodia do prace len obrabaju pole za domom
co sa tyka toho maku v uk, da sa normalne dostat mak v obchode, ale nepomlety, nevedia co je pomlety mak , a tak uz som sa zasmiala na viacerych veciach tu
a hej, niektori ludia su proste hlupi a tak to ostane, nie vsak kazdy je taky a neda sa charakterizovat podla toho narod, resp stat. a musis brat do uvahy aj kulturne odlisnosti.
a suhalsim s @frxxx ja tiez kebyze stretnem niekoho z afriky tak sa pytam asi picoviny prenho, ale ta ako ja mozme vediet niektore veci? ked afriku napriklad zobrazuju stale ako len spina vsade, nahi domorodci atd? (prehnany priklad jo?).