Ahojte. Chcem sa opýtať, či je tu niekto, kto študuje na FaF v HK. Prijali ma, preto by som rada vedela poznatky a skúsenosti niekoho, kto to zažíva tam. Na čo sa pripraviť, aké to tam je...Ďakujem za odpoveď
Ale tak moje poznatky - škola je náročná, ale nesedí sa len za knihami, cez týždeň máš aj dosť času, ktorý môžeš využiť ako budeš chcieť a nie len na učenie. Z niektorých predmetov sú každý druhý týždeň testy a oplatí sa ich napísať dobre, pretože je to podmienka k splneniu zápočtu alebo skúšky. Ak ich aj ale nenapíšeš na určitý počet bodov, vždy budeš mať na konci semestra dosť pokusov na opravný termín, takže sa netreba strachovať. Máš 3 pokusy na zápočet (ale v skutočnosti môžeš ísť aj na viac ako 3 pokusy, len to veľa ľudí nevie) a potom máš 3 pokusy na skúšku - tie sú už naozaj iba 3. Ale netreba sa obávať že termín nestihneš alebo že sa naň nedostaneš, profesori sú strašne super a keď sa dohodnete a napíšete im spoločne mail, vypíšu dosť termínov pre každého aj počas roka. Prvé prihlasovania na skúšky sú trochu stresujúce - uvidíš to sama, začni trénovať refreshovanie a stláčanie klávesy F5. Čo sa predmetov týka tak v prváku je ich viac ale väčšinou je to také učivo so strednej školy + niečo naviac. Bunečná biológia a genetika, anorganická chémia, latina, biofyzika a samozrejme veľký strašiak prvákov - organická chémia I a II. Ale dá sa to v pohode zvládnuť ak to nebudeš flákať. Semináre a labáky sú povinné a keď nejaký vynecháš, musíš si ho nahradiť s inou skupinou. A neboj sa latinčinárky - zo začiatku z nej budete mať strach a rešpekt ale je to hrozne super ženská. Už som napísala až priveľa, spýtaj sa čo by si ešte rada vedela.
@bakedbride ako si videla prvý ročník, čo bolo podľa teba najťažšie. Čítala som aj príspevky, že veľa ľudí vyrazia už na začiatku, neviem, čo je na tom pravdy, mám trochu strach. Nejaké typy na učenie a ako to úspešne zvládnuť. Napíš, č len budeš chcieť, a čo ti napadne budem rada za akékoľvek informácie.
Ešte by som dodala, že ja som po škole už 3 roky, takže je možné, že sa tam už niektoré veci aj značne zmenili. Keď som končila, tak sa hovorilo o zmene predmetov a systému pre prvákov ale neviem ako to dopadlo.
No prvý ročník je prvý ročník - veľká a napätá neznáma, strašiak. Nikto nevie čo môže čakať a od starších počúvaš množstvo reči o tom na čo všetko sa musíš pripraviť a čo zažili a ty ani nevieš čomu všetkému máš a môžeš veriť. V prvom rade nekupuj hneď knihy od prvého človeka, ktorý napíše do burzy alebo ti bude núkať celý komplet! Mať celý komplet je pekné ale väčšinu kníh ani nevyužiješ a zbytočne len zaplatíš dosť peňazí za knihy, ktoré ani neotvoríš a starší sa ich chcú len zbaviť pretože tiež naleteli. Veľa kníh má už aj novšie vydania a hlavne profesori budú všetky potrebné materiály hádzať na internet a ty si to aj tak počas roka budeš chodiť tlačiť. Takže sa budeš na skúšku učiť len z vytlačených prezentácii. V prváku je dôležité mať hlavne skriptá na anorgánu (taká malá a veľká kniha), orgánu (od Hrabálka - toho človeka budeš možno milovať, možno nenávidieť na botaniku a hlavne na latinčinu!!! NA LATINČINU SI KÚP VYPLNENÚ a POPÍSANU KNIHU od staršieho, NEKUPUJ NOVÚ lebo na hodine zažiješ dosť stresujúce chvíle. Na bunečnú biológiu a genetiku ti stačia prezentácie a prednášky, ktoré hodia na net profesori, zbytočne nekupuj Albertsa a iné knihy - ak teda biológiu nemiluješ a nechceš to vedieť do podrobna.
Na biofyziku a na fyzikálnu chémiu si tiež zakúp skriptá - hlavne tie na fyzikálu, z nich budeš musieť prerátať príklady na zápočet. Na matematiku si knihu zakúp tiež, je dosť tenká a lacná a prejdeš si z nej integrály, diferenciály, nepresne čísla a pod. Dúfam, že som na žiadny predmet nezabudla.
A čo sa týka skúšok, tak každý to mal inak. Asi všeobecne najťažšie sú orgána a botanika ale každému robilo problém niečo iné. Mala som spolužiakov, ktorí sa trápili napríklad s biológiou alebo fyzikálou ale orgánu dali v pohode, takže sa to nedá generalizovať. Uvidíš sama čo ti pôjde a čo nie. Ale určite najväčším strašiakom je orgána a botanika. Hlavne botaniku berú veľmi prísne a budeš musieť chodiť aj do záhrady aby si sa naučila cez 300 rastlín. Ale po nás dali už poznávačku len z obrázkov, tak neviem ako to je teraz. Všetky varianty od starších už dlhé roky kolujú po skupinách, takže určite je dobré si ich pred skúškou a zápočtom pozrieť, pretože sa zvyknú opakovať - ALE OPAKUJEM, som po škole už 3 roky a mohlo sa veľa zmeniť. V prváku spoznáš aj veľa super profesorov, ale aj takých s ktorými zažiješ nepríjemne chvíle. Napríklad Hrabálek, to je bývalý dekan a učí orgánu a na seminári mal vždy prvú skupinu, tak sa modli nech v nej nebudeš,
Jasné že to dáš, dali to už mnohí. Zažiješ aj krásne časy na koleji - vyber si Kotel, je tam väčšina farmaceutov a medikov a máš to 5 minút do školy. Hlavne je tam počas roka veľa žúrov a hlavne púlenie farmaceutov je veľká sranda. No neviem, dokázala by som o tom písať hodiny. Keď ťa niečo bude zaujímať tak pokojne napíš.
Hlavne to neflákaj. Vôbec nie je pravda, že vyhadzujú, práve naopak, vypisujú veľa termínov aj cez leto aj počas roka a vždy je možnosť ísť na skúšku a dať ju ak si pripravená. Skôr by som povedala, že veľa ľudí to vzdá a skončí samo počas roka, lebo to nezvládajú alebo čakali niečo iné.
@bakedbride profesori su strasne super a vypisu ked sa ozveme? aj som si vravela, ze ty uz budes asi prec co sa tyka noveho systemu, bud rada, ze uz to mas vsetko za sebou asi. jedine, co je dobre na nom je to, ze ked na to niekto nema, vyhodia ho dost mozno prave v prvaku, lebo je tam cela chemia a nemusi zabit dva roky v skole, kym pride na to, ze ta organa je nad jeho sily (ako sa to obcas dialo...). Je to prekopane pomerne dost a najvacsi problem je to pre hranicny rocnik samozrejme... mozno ked sa vychytaju nejake muchy to nebude taka zloba, ale teraz stale nikto nikdy nic nevie, nech sa uz pytas kohokolvek cokolvek, stale je vsetko v procese a konzultuje sa to a blabla
Inak s tymi knihami je to pravda, nekupovat vsetko hlavne v prvaku, este by som odporucala tu organu kupit tiez z druhej ruky, aby v nej boli opravene chyby. Dalsia kniha, ktoru treba je na odbornu jazykovu pripravu. Ta je prve dva roky. Poznavacka na botanu uz je zase live. Takze budete behat po meste a skumat aka burina kde rastie
A s tym vypisovanim terminov je to momentalne vo vyssich rocnikoch napr dost velky problem prave, pomery na skole sa vyrazne za posledne cca dva roky zmenili..
Nenechaj sa odradit ale, ides len do prvaku a tam uz je to rozbehnute celkom. To len stvrtakov a piatakov stale nieco prekvapuje a staaale cakaju na rozne rozhodnutia... preto moje nepatrne znechutenie
@artlover Tak teraz neviem či si to dievča neodradila, lebo to znie trochu pesimistickejšie oproti môjmu opisu. No keď som ja odchádzala (2015) tak sa vtedy niekedy aj implementoval ten nový systém pre prvákov a keďže ja som s tým už do styku neprišla, tak nedokážem zhodnotiť. Ty si teraz v ktorom ročníku? Pochopila som to správne inak, že organika I a II je teraz celá v prváku? To sa mi zdá trochu desivé. Robiť organiku aj botaniku a ďalšie skúšky v letnom semestri musí byť hrozné. Ale ako vravím, môžem zhodnotiť iba to čo som si prežila ja, tá škola aj vtedy mala svoje muchy ale povedala by som, že neboli žiadne problémy.
Ale inak stále premýšľam nad tým plánom, proste orgána II v lete? Veď to je trochu brutál. Mne dala zabrať botanika a ešte kebyže mám popritom riešiť aj orgánu a zápočty ta sa poskladám. To by ma zaujímalo kto prišiel s takým návrhom, isto Hrabálek, ten mal vždy skvostné nápady. A keď nemáš orgánu I v zimnom tak to je asi dosť prúser nie?
@artlover No to sú celý oni. Začnú to dávať dokopy jak ja odídem. Premýšľam, že sa tam cez leto vyberiem a popozerám čo sa zmenilo. Hlavne mi chýba kolej Na Kotli, blok A3 a cesty do Tesca, ktoré som absolvovala, vždy keď som potrebovala vypnúť. Ale nechýba mi to učenie v týchto horúčavách, to sa tam nedalo vydržať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Inak s tymi knihami je to pravda, nekupovat vsetko hlavne v prvaku, este by som odporucala tu organu kupit tiez z druhej ruky, aby v nej boli opravene chyby. Dalsia kniha, ktoru treba je na odbornu jazykovu pripravu. Ta je prve dva roky. Poznavacka na botanu uz je zase live. Takze budete behat po meste a skumat aka burina kde rastie
A s tym vypisovanim terminov je to momentalne vo vyssich rocnikoch napr dost velky problem prave, pomery na skole sa vyrazne za posledne cca dva roky zmenili..
Nenechaj sa odradit ale, ides len do prvaku a tam uz je to rozbehnute celkom. To len stvrtakov a piatakov stale nieco prekvapuje a staaale cakaju na rozne rozhodnutia... preto moje nepatrne znechutenie
Ale inak stále premýšľam nad tým plánom, proste orgána II v lete? Veď to je trochu brutál. Mne dala zabrať botanika a ešte kebyže mám popritom riešiť aj orgánu a zápočty ta sa poskladám. To by ma zaujímalo kto prišiel s takým návrhom, isto Hrabálek, ten mal vždy skvostné nápady. A keď nemáš orgánu I v zimnom tak to je asi dosť prúser nie?
Aspoň už konečne opravili koridor a dostavali to nové výukové centrum, čo sa nim tak chválili keď položili ten základný kameň?