Zdravím, nachádza sa tu niekto, kto sa učí fínčinu sám alebo sa o to aspoň pokúšal?
Ak niekto pozná nejakú dobrú stránku alebo knihu, ktorá by mi v tom bola nápomocná, tak budem rada. Ja som si už nejaké knihy vyhliadla ale nie je ich ve
@mielikki ja neviem to som v tom videu videla ale možno som to zle napísala, áj dont nou
ale pravdu máš s tou švédčinou šak mi pol dňa trvalo, kým som vôbec prečítala "Alla som inte dansar är våldtäktsmän. Gäller hela kvällen mellan tolv och fem"
@luc.ka uz si pocula svedstinu ?? lol sak to je jazyk ako z mordoru ( bez srandy ) mam kamosku zo swe a ked som pocul tu rec, tak asi horsia uz bola len holandstina chrcava
Jag heter Felina. Hur är det ? toto ked mi povedala, mi stacilo xD
@n0win0u ale i tak by som to chcela vedieť keď máš slabosť na tie krajiny, tak sa ti aj tie jazyky začnú páčiť.... i tak si myslím, že vedieť nemčinu a angličtinu, tak sa to musí učiť úplne ľahko (okrem fínčiny
@luc.ka ja sever lubim velmi !!! no zatial som fakt este nevidel sveda, ktory by nevedel po anglicky fuha neviem neviem, anglictina je lahucka.. nemcina je humus.. a tamtie jazyky su kombinacia
@6 Nyt sä kuolet! Perkele! (ono je sranda, keď tomu vcelku rozumiem aj bez titulkov, ale hovorová fínčina mi zatiaľ veľa nehovorí, nevedia hovoriť spisovne?
A inak je to dosť nafigu, Fíni sa predsa bijú rovno s nožmi!
@luc.ka aha, to je dačo hovorovo, to sa veľmi neučíme :/
Hej. Volám sa Felina. Kto si ty? (toľkoto po švédsky ešte viem)
@n0win0u tak to je jasné... english musí byť, veď ich úroveň, čo sa angličtiny týka... no, škoda reči, na slovensku by museli zaviesť povinnú angličtinu od škôlky, aby sme sa im aspoň trochu priblížili
ani ja nemám rada nemčinu... ale teraz, keď už sa ju neučím, ma to aj celkom mrzí, že som jej viac nedala... lebo fakt je to veľmi podobné. skladbami viet, aj podobnými slovami...
@luc.ka viem nemecky, viem anglicky ale švédčinu stále nie a nie dostať do hlavy... furt do nej pchám fínčinu, snád viac ako do estónčiny (ale kopu slov majú podobných
v budúcom živote už nespravím tú istú chybu, nepôjdem na žiadnu blbú architektúru, ale študovať jazyky! tie pekné severské teda ak sa náhodou zase omylom narodím na slovensku
@luc.ka mala som teraz semester estónčiny (pre nebaltistov, tá baltistická je ťažšia a veĺa hodín týždenne a nakoľko som ju napodiv spravila, hodlám v nej pokračovať i v ďalšom semestri
no, ono to v niektorých veciach pomáha, ale začínam mať pocit, že ma to zas inokedy naopak moc motá... ale pravda je taká, že sa jej veľmi intenzívne nevenujem )
@mielikki a ty študuješ na slovensku? á či kde? ja už sa v tom strácam, kto je kde... každopádne do estónska chcem ísť to bude vrámci môjho tour de sever - škandinávia + litva lityšsko estónsko ešte neviem, kedy a kto to zafinancuje, ale... hádam sa to raz podarí želám si na vianoce zájazd od BUBO-a
tak keď pijú v neosvetlenej krčme... mňa by to tiež nasralo
@n0win0u neviem, či je to na isto od tretieho... iba že najpravdepodobnejšie odvtedy podľa mňa by mali pekne od prvého. oooooch. čo by som dala za kvalitnú výučbu angličtiny nebola by som aspoň taká tupá.
@mielikki veď viem, že o denné... just joking ale majú tú polárnu žiaru, tam, za kruhom... pche. ja som deprimovaná z toho, že nemám tú žiaru (cry) to aby som sa opila a pobila sa v krčme
@n0win0u aj ja som mala "angličtinu" už v škôlke... v štýle "učíme sa slovíčka z veľkého obrázkového slovníka" a potom celú zš, gympel, a takú jemnú paródiu na angličtinu som mala aj na vš... ale... tá úroveň je fakt biedna. za tie roky som mala jednu schopnú profesorku. aj to som ju mala len rok. báli sme sa jej, ale za ten rok som sa naučila viac, ako za celý život.
@luc.ka no ako takto by som sa asi anglictinu nenaucil..teda mno mozno.. pozeral som, hral som kopu veci v anglictine.. ale ja som sa sukromne venoval angline zopar rokov, neskor v akademii vzdelavania, az na certifikat no.. na vyske som mal tiez anglinu, ale to bola fraska, opity som tam doslova robil skusky na 98% .. fakt slabe, to by spravil ktokolvek..
@n0win0u no veď toto... ja nemám popri mojej škole + občas robote čas ešte na nejaké mimoškolské vzdelávanie. študujem v prvom rade techniku, na jazyky sa tam kladú takmer nulové nároky. čo je veľmi smutné, ale na druhej strane si myslím, že skôr by sa mali jazyky drtiť na zš + sš, aby sa na vš fakt študovalo už to, čo tam je prvoradé... max tak doplniť o nejakú odbornú angličtinu/iný jazyk. ono zámer taký určite bol... ale keď som videla pár vyslovene z angličtiny tupých ľudí v krúžku... tak tí sa sotva môžu učiť nejakú odbornú angličtinu, keď nevedia základnú gramatiku.
@luc.ka no ako pises, na to nie je cas.. ak chce clovek skutocne aspon trosku zit aj socialne.. a mno, ved snad sa to osvedci aspon pre dalsie generacie
Mne je jedno koľko ľudí ňou hovorí a dokonca mi je aj jedno, že po fínsky hovorí Vile Valo keďže mi je kruto ukradnutý. Chcem sa naučiť aspoň základy, keďže chcem žiť v Škandinávii v budúcnosti. A ostatok sa dorozumiem po anglicky alebo nemecky, čo som počula.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
a na začiatok ti mimochodm stačí aj tenká aj tak je to nenormálne ťažké...
ozaj idem sa do toho asi kuknúť
najpotrebnejšie slovné spojenia!
a este viem povedat nieco o putnikovi ktory sa plavi na jazere a place nad osudom krdla labuti ktore tam vidi
a este viem povedat ze montaz svietidla moze vykonavat len kvalifikovany elektrotechnik
äijä täällä mihinkään... bože... nejak veľa ä-čok majú
viac sa mi aj tak páči dánčina a švédčina a nórčina znejú úplne zrozumiteľne oproti fínštine
A švédčina je divná, hlavne strašne debilnú výslovnosť má oproti fínčine
ale pravdu máš s tou švédčinou šak mi pol dňa trvalo, kým som vôbec prečítala "Alla som inte dansar är våldtäktsmän. Gäller hela kvällen mellan tolv och fem"
@luc.ka uz si pocula svedstinu ?? lol sak to je jazyk ako z mordoru ( bez srandy ) mam kamosku zo swe a ked som pocul tu rec, tak asi horsia uz bola len holandstina chrcava
Jag heter Felina. Hur är det ? toto ked mi povedala, mi stacilo xD
tak bolo to viacmenej ako džouk myslené nerozumiem žiadnemu z tých jazykov... a náhodou... holandština je pekná... a podľa mňa neni ani ťažká
á zo znamená... volám sa felina?
hej volam sa felina a to druhe je ako sa mas ?
A inak je to dosť nafigu, Fíni sa predsa bijú rovno s nožmi!
@luc.ka aha, to je dačo hovorovo, to sa veľmi neučíme :/
Hej. Volám sa Felina. Kto si ty? (toľkoto po švédsky ešte viem)
ani ja nemám rada nemčinu... ale teraz, keď už sa ju neučím, ma to aj celkom mrzí, že som jej viac nedala... lebo fakt je to veľmi podobné. skladbami viet, aj podobnými slovami...
mno a ja mam este mamu nemcinarku ciste zlo
v budúcom živote už nespravím tú istú chybu, nepôjdem na žiadnu blbú architektúru, ale študovať jazyky! tie pekné severské teda ak sa náhodou zase omylom narodím na slovensku
mama nemčinárka... amen tma... ale buď rád, nemčina je praktická
á veď akože to bola len moja domnienka, že s ang+nem to musí ísť ľahko
no, ono to v niektorých veciach pomáha, ale začínam mať pocit, že ma to zas inokedy naopak moc motá... ale pravda je taká, že sa jej veľmi intenzívne nevenujem )
@mielikki luci a co keby si sa tu nemcinu radsej poriadne ucila ?
tak keď pijú v neosvetlenej krčme... mňa by to tiež nasralo
@luc.ka Brno
Jéj, na také dačo by som sa i ja vydala
A tam ide skôr o nedostatok DENNÉHO svetla
@luc.ka hehe, ja som co sa tyka anglictiny na tom dobre, viacmenej som sa ucil uz od predskolskeho veku, takze zvladam dobre ba priam az "papierovo"
@luc.ka no ako takto by som sa asi anglictinu nenaucil..teda mno mozno.. pozeral som, hral som kopu veci v anglictine.. ale ja som sa sukromne venoval angline zopar rokov, neskor v akademii vzdelavania, az na certifikat no.. na vyske som mal tiez anglinu, ale to bola fraska, opity som tam doslova robil skusky na 98% .. fakt slabe, to by spravil ktokolvek..