@spooky14 ani zďaleka slovenčinu ako takú nemám vôbec rada a ja osobne som s diakritikou začala písať možno tak v máji, aj to som len náhodou ...kvôli dohode s kamarátom a odvtedy sa čudujem v koľkých slovách sa nachádza "Ľ" .. ale je to ľahšie čitateľné ako bez
ked pisem do nejakych diskusii, ako napriklad tu, rchlejsie vyjadrim svoje myslienky a pocity, ked vynechavam diakritiku, lebo rychlejsie pisem na klavesnici, pokial nepouzivam vrchyn riadok. pokial pisem nieco oficialne, blogy, maily, veci do skoly, listy kamaratkam, tak pouzivam diakritiku a obcas aj v tych komentaroch pouzivam diakritiku. a stava sa mi aj, ked mi niekto napise napriklad TS s diakritikou, tak automaticky odpovedam tiez s diakritikou. pripadne ked nejake slovo bez diakritiky moze mat viac vyznamov, napriklad... srac (a teraz kde co patri, vsak? )
s diakritikou pisem iba prace do skoly, viac nic. ani maily. kedysi som pisala aj maily s diakritikou, no ludia mi odpisovali, aby som im pisala radsej bez diakritiky, kedze im to nejde dekodovat vsetky znaky. odvtedy pisem zasadne bez.
a bezne tiez bez. je to rychlejsie. tiez ked si vezmem notas do skoly a robim si poznamky z prednasok rovno do pocitaca, tiez sa neobtazujem zdrziavat sa diakritikou. a ako je aj dost viditelne, ignorujem aj velke a male pismena
Vždy nie, ale asi v 95% prípadov píšem s diakritikou. Záleží od toho, kde to píšem. A najmä v cudzom jazyku som si v poslednom čase zvykla nepísať s diakritikou
Vždy a všade píšem s diakritikou, resp. snažím sa. Akurát tak je zopár osôb, s ktorými si píšem bez, lebo oni píšu bez a tak nejak automaticky už pri nich aj ja píšem bez. A ešte neskoro večer, v noci, už tak akosi automaticky vynechávam niektoré mäkčene, dĺžne, vokáň; hlavne pri "ď" a "ľščť".
@nena52 no ale tak to sú normálne písmená nemeckej gramatiky, takže napísať ich bez tých dvojbodiek by bolo totálne absurdné a ešte viac trápnejšie ako napísať slovenské písmeno bez nejakého mäkčeňa napríklad...
@loveistheanswer dám ti príklad dvojice slovenských a nemeckých slov: kocka- kočka, schon- schön..........máš to diakritiku.. aj u náš ti mäkčeň ovplyvňuje význam slova tak ako aj v nemčine..
@nena52 a práve preto by každý mal písať normálne tak ako sa má... hovorí sa, že internet je na vzdelávanie ľudí, ale mne sa zdá, že je tomu presne naopak, viď nemenovaný chat a pod.
@loveistheanswer no ale nebyť internetu nezačnem písať s diakritikou, síce nepísala by som ani toľko pri PC.. ale tak pozri graf viac ako polovica píše s diakritikou, a 30% píše občas.... takže ešte nás ten internet tak neoblbol.
väčšinou píšem s gramatikou... len keď sa veľmi ponáhľam alebo píšem s viacerými ľuďmi naraz a nestíham odpisovať, z času na čas sa mi stane že v jednom slove vynechám diakritiku...
@loveistheanswer v škole samozrejme píšem s diakritikou až na pár výnimiek v diktátoch .. ale tak počas jednej konverzácie s kamarátom sme sa dohodli že začneme písať s diakritikou a odvtedy som si tak na to zvykla že mi robilo dosť veľké problémy písať tie možnosti bez diakritiky ..a písať tie Hoc jaQ PíSAné no ešte len to bola robota..
@nena52 takže dovtedy si nepísala s diakritikou vôbec? ale tak tým pádom nemôžeš povedať, že vďaka internetu píšeš s diakritikou, keďže si na internete začínala písať bez nej...
@loveistheanswer ale veď to malo aj druhú časť ta veta .. tak vďaka jednému kamarátovi píšem mail, komentáre v chate, správy, a ja ešte neviem čo všetko počítačom čo píšem s diakritikou, dovtedy som písala len to čo som písala ručne, práce do školy poprípade oficiálne maile.. . dobre?..
@loveistheanswer nie, treba si prepnúť na španielsku klávesnicu, ale ja mám tie ich znaky nastavené pod klávesovými skratkami, tie platia aspoň vo Worde
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
bez pisem zvycajne komentare a zasadne skype qip a take veci maily podla toho komu idu blogy s diakritikou co este pisem uz nic nepisem
Komentáre, tiež ale niekedy napríklad nedávam mäkčeň na D alebo tak
A tak isto, aj ked píšem spravy, alebo na chate.
no fakt na zastavenie rozumu ich písmo
a bezne tiez bez. je to rychlejsie. tiez ked si vezmem notas do skoly a robim si poznamky z prednasok rovno do pocitaca, tiez sa neobtazujem zdrziavat sa diakritikou. a ako je aj dost viditelne, ignorujem aj velke a male pismena
A to keď nenapíšeš, tiež to môže úplne meniť význam slova.