zdravim, potrebujem mensiu pomoc a naozaj nechcem blbe komentare alebo ye som sprosta. potrebujem spravit prezentaciu na fyziku a nemala som ju uz vyse 6 rokov a je to na obtekanie telies skutocnou a realnou kvapalinou. moja otazka znie ci je to obtekanie
ak nie si veľmi náročná,tak ti stačí Fo=1/2 * Cx * S * ró * v^2
kde v je rýchlosť prúdenia
ró je hustota prostredia
S je plocha prierezu telesa
Cx je súčiniteľ odporu
nie je to to isté. prúdenie je pohyb tekutiny tam sú dáke rozdelenia ešte dve ale ja si teraz tiež pamätám len to laminárne a turbulentné, pri laminárnom máš menšiu rýchlosť a tie prúdnice sú stále a idú rovnobežne so smerom prúdu, a turbuletné tam sa zase víria. ako príklad máš napr. turbulentné to je prúdenie vody v rieke a laminárne zas krv vo vlásočniciach nášho tela.
a obtekanie telesa je to že napr. ak máš ideálnu kvapalinu a postavíš jej do cesty nejakú prekážku tak ju bude obtekať, odpor je nulový pretože tie prúdnice ti dokonale sledujú povrch toho telesa a pri reálnej kvapaline sa ti mení smer aj veľkosť tekutiny ktoré teleso obteká kvôli viskozite (odporu tekutiny)
preštuduj si na to obrázky kde to máš nakreslené, na nete je toho plno alebo si pozri dáku animáciu, podľa toho to najlepšie pochopíš podľa mňa.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
4 komenty
Ale podľa mňa to nie je to isté.
kde v je rýchlosť prúdenia
ró je hustota prostredia
S je plocha prierezu telesa
Cx je súčiniteľ odporu
a obtekanie telesa je to že napr. ak máš ideálnu kvapalinu a postavíš jej do cesty nejakú prekážku tak ju bude obtekať, odpor je nulový pretože tie prúdnice ti dokonale sledujú povrch toho telesa a pri reálnej kvapaline sa ti mení smer aj veľkosť tekutiny ktoré teleso obteká kvôli viskozite (odporu tekutiny)
preštuduj si na to obrázky kde to máš nakreslené, na nete je toho plno alebo si pozri dáku animáciu, podľa toho to najlepšie pochopíš podľa mňa.