Budem mať onedlho 15 rokov a chcem začať chodiť do posilovne.Meriam cca 175 cm a vážim 59 kg.Chcem nabrať svaly.Čítal som fóra no všade tvrdia niečo iné.Preto sa pýtam vás čo mi pomôže na nabratie svalovej hmoty.Gainer alebo proteín? Ďakujem
@monsterkill odpovedať na tvoju otázku neviem, ale viem ti povedať že začať brať gainer v 15tich ti pravdepodobne veľmi úspešne dopomôže k pomerne smrteľným poruchám srdca.
a inak vo všeobecnosti ti na nabratie svalovej hmoty najviac pomôže príjmať hmotu z ktorej sa svaly stavajú, čiže jedlo, sacharidy, uhľohydráty, normálna kvalitná strava, plus aktivita.
tak nebuď nebil a nervi do seba zbytočne sračky vyrábané pre lenivých fitnessfilov.
jedz, pripadne este protein. @midnight nechapem naco sa ku vsetkemu musis vyjadrovat, aj veciam, kde si zjavne cucas len zo zadku a casopisov typu zena.
@bress alebo @method alebo aj hocikto kto sa v tom vyzná, , brat sa ma stále vypytuje (akoby som sa v tom vyznala) či má jesť tie tvarohovovajíčkové mixovance pred alebo po cvičení, nevedeli by ste mi helfnúť? :-S
nepotrebujes ani jedno ani druhe. Staci zacat jest ako sa patri.
Ale ked chces uzivat nieco z toho tak potom odporucam len polovicne davky pre taky vek a hmotnost ako byva napisane na obale.
@motyylia pred urcite nie, ale asi ani po. Vajecne bielka sa vstrebu do krvi rychlo, ale kazein z tvarohu nie, tvaroh sa zvykne jest na noc. Ale uz aj o tomto som cital kadeco, ze je to vlastne jedno. A v pripade tvojho brata, ktory o tom nema ani sajnu....odpoved: po
@mefistofel@method vďak vám. On to aj jedáva po cvičení, len vravel že keď o tom čítal niekto píše tak niekto inak... whatever, jeho o ajstak o chvíľu omrzí
Dám ti najlepšiu radu akú môžeš dostať , neber vážne žiadne fórum a posilňovaní a rozhodne nie akože postrehy od užívateľov na stránkach s doplnkami výživy.
Na tvojom mieste by som si kúpil sušený vaječný bielok , alebo proste protein vaječný a nič iné.
Začni cvičiť , nauč sa techniku , potom sa ti oplatí po čase možno aj nejaký ten iný doplnok.
@motyylia divna kniha. To je celkom na dlhsie travenie a take pred treningom nesu najlepsie riesenie, lebo predsa krv treba inde ako v traviacom trakte. Hlave je nech je dostatok a dobre trenuje, ostatne uz robi male rozdiely
@dee99@25 teda ja sa do tohto ani trochu nevyznám, ale keď ako tvrdíš gainer obsahuje sacharidy a bielkoviny, tak kde sú tam tuky s ktorými sa má zmieriť? sacharidy sú cukry ak dobre viem a tuky sú lipidy.... just sayin'
Radsej protak...pomocou glukozy si z neho spravis hned gainer...no byt na tvojom mieste, tak si najprv osvojim zaklady cvicenia, stravovania a az potom zacal riesit doplnky
@dee99 ak je prirodzene chudý a má rýchy metabolizmus tak nie, môj brat má aj gainer aj protein + je strašne vela bielkovín + je strašne veľa sladkostí a iných sacharidových blbostí a stále naberá len svaly (keď cvičí) a keby toto všetko nejedol tak by schudol (a to by bola katastrofa)
@dee99 tak asi nemáš až tak rýchly metabolizmus, ja to nechápem ale môj brat fakt "žere ak prasa" a stále mu vidno tehličky, na bruchu nemá asi ani gram tuku :/
@jessiqa myslím že 186cm a 64 kg je celkom pruser a podarilo sa mi nabrať tuk.. (tak ja som cvičil 4x do týždňa) . ale no tak to sa mu nečudujem keď cvičí 2x za deň to sa mu nemá kedy spraviť tuk..
@method citujem z druhej vety odkazu ktorý si mi poslal na rozšírenie si obzorov: "Gainer, podobne ako proteín je koncentrovaný zdroj bielkovín, sacharidov a tukov, len v odlišnom pomere."
zdrojom bielkovín, sacharidov a tukov (a vitamínov, blablabla) sa zvykne hovoriť "jedlo", ak sa nemýlim, čiže horeuvedené je priemyselne vyrobené "jedlo" pre športovcov.
čo sa týka ceny tak máš dosť možno pravdu, neviem, nechce sa mi to prerátavať na €/kalorické hodnoty, ale len tak laicky predpokladám, že ak je to umelo vytvorený koncentrát, tak bude drahší než ekvivalentné množstvo prírodného nekoncentrátu. čo je možno blbý myšlienkový pochod, ale je môj.
@sveter to si nekto este mysli, ze pribera sa len z tukov. Boze na tych skolach nenaucia ani hovno z ludskeho tela asi Proste prebytocna energia sa uklada do tuku, ci je z tukov alebo sacharidov alebo proteinov, velmi jednoduche @Majqqqo ze pozuivanie gaineru dpomoze k smrtelnym porucham srdca. Tak to by som fakt chcel vediet fyziologicky a chemicky mechanizmus, ktory neexistuje.
A aj to, ze si uz potom nekde precital, ze to je "nahrada" jedla, potom ako vypotil taku vec len aby sa vyjadril, tak ani to nie je uplne pravda, jedlo je jedlo, doplnok je doplnok. Gainer su len bielkoviny a cukry, pripadne nektore maju este priadane umele vitaminy a mineralny. Jedlo ma to, takisto aj tuky, vitaminy, mineraly, vlakninu, vodu atd. @jessiwa to ma najskor kvoli aktivite a nie hlavne metabolizmu. Ono, ked clovek ma drzat staly prijem napr. 4000kcal alebo viac, tak to bez hluposti je celkom tazke no.
@majqqqo ja nehovorim, ze su zdrave ale ani, ze su skodne. a preco citratovy cyklus ( ten presne zatial si nepametam tiez ) A by si sa divil, ze tieto veci podstatne su aby clovek mal aspon prehlad. Samozrejme ak clovek robi chirurgiu je mu to nanic. A to ma akoze malo urazit, zeby si nesiel? to je tvoje pravo.
@dee99 no ja si myslím že ako píše @31 to je o metabolizme a narážala som na to, ako si to napísal, že "musíš sa zmieriť s trochou tuku" pretože to vyznelo ako keby gainer obsahoval tuky, no ak obsahuje sacharidy a bielkoviny tak tam tuky nie sú
@bress neviem či som pochopila správne tvoj koment ale ak si sa mi snažil povedať to čo chlapec v @30 tak potom ti na to odpovedám to isté čo jemu a ak niečo iné si mi chcel povedať
@midnight Pri posilovani je potrebny osobitny prijem bielkovin, sacharidov a tukov, ma to plnit iba funkciu doplnku stravy a ja som si to prepocitaval a nieje
Zdravím ťa. S činkami stačí začať keď máš 17 alebo 18 rokov. Skôr nie. Keď chceš pribrať je dôležité si položiť otázku: čo chceš pribrať. Chceš pribrať kvalitnú svalovú hmotu alebo chceš pribrať nezdravý tuk, ktorý ťa bude obmedzovať pri pohybe?
Odpoveď je jednoduchá. Keď chceš pribrať na brucho v kľude si daj gainer. Ale potom už nikdy nevysekáš kocky na bruchu. Naopak, keď chceš pribrať kvalitnú svalovú hmotu, ktorú čím budeš starší, bude tvoje telo viac potrebovať na kvalitný život a pohyb, tak si dávaj okrem zdravej stravy, t. j. zdravých tukov (červené mäso, pravé maslo, kokosový olej, olivový olej, slanina, tvrdé syry, orechy - vlašské, mandle, kešu a makadamové, avokádo + olivy, kyslá smotana 14 % a celé vajcia) a ostatné bielkoviny s minimom sacharidov (stačí ti 120 g max 150 g sacharidu denne) k tomu je najlepsie ešte čistý (ja beriem momentálne WELNESS protein od Kompavy, ten je najlepsi na trhu) srvátkový proteín 2 x denne (dávkovanie podla toho ako cvičíš a koľko vážiš), pocvič 2 roky s činkami každý druhý deň (t. j. 15 dní v mesiaci = 360 dni za dva roky) + 1 x v týždni pridaj kardio tréning a máš postarané o kvalitnú svalovú hmotu a tvoje telo to ocení. Gainer v pomere 60 % až 90 % určite neodporúčam ani extrémne chudým. Lebo priberú z toho iba na brucho!!!
Nezabúdaj na regeneráciu. Zdar
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
a inak vo všeobecnosti ti na nabratie svalovej hmoty najviac pomôže príjmať hmotu z ktorej sa svaly stavajú, čiže jedlo, sacharidy, uhľohydráty, normálna kvalitná strava, plus aktivita.
tak nebuď nebil a nervi do seba zbytočne sračky vyrábané pre lenivých fitnessfilov.
@midnight nechapem naco sa ku vsetkemu musis vyjadrovat, aj veciam, kde si zjavne cucas len zo zadku a casopisov typu zena.
Ale ked chces uzivat nieco z toho tak potom odporucam len polovicne davky pre taky vek a hmotnost ako byva napisane na obale.
Na tvojom mieste by som si kúpil sušený vaječný bielok , alebo proste protein vaječný a nič iné.
Začni cvičiť , nauč sa techniku , potom sa ti oplatí po čase možno aj nejaký ten iný doplnok.
okej, obzory rozšírené, opravujem svoj pôvodný koment na
"nebuď nebil a nervi do seba zbytočne predražené náhrady jedla keď môžeš jesť normálne jedlo."
zdrojom bielkovín, sacharidov a tukov (a vitamínov, blablabla) sa zvykne hovoriť "jedlo", ak sa nemýlim, čiže horeuvedené je priemyselne vyrobené "jedlo" pre športovcov.
čo sa týka ceny tak máš dosť možno pravdu, neviem, nechce sa mi to prerátavať na €/kalorické hodnoty, ale len tak laicky predpokladám, že ak je to umelo vytvorený koncentrát, tak bude drahší než ekvivalentné množstvo prírodného nekoncentrátu. čo je možno blbý myšlienkový pochod, ale je môj.
@Majqqqo ze pozuivanie gaineru dpomoze k smrtelnym porucham srdca. Tak to by som fakt chcel vediet fyziologicky a chemicky mechanizmus, ktory neexistuje.
A aj to, ze si uz potom nekde precital, ze to je "nahrada" jedla, potom ako vypotil taku vec len aby sa vyjadril, tak ani to nie je uplne pravda, jedlo je jedlo, doplnok je doplnok. Gainer su len bielkoviny a cukry, pripadne nektore maju este priadane umele vitaminy a mineralny. Jedlo ma to, takisto aj tuky, vitaminy, mineraly, vlakninu, vodu atd.
@jessiwa to ma najskor kvoli aktivite a nie hlavne metabolizmu. Ono, ked clovek ma drzat staly prijem napr. 4000kcal alebo viac, tak to bez hluposti je celkom tazke no.
ako budúci lekár, hovoríš, že tieto sračky sú zdravé, no ja ako pacient, by som sa nenechal u teba vyšetriť.
@bress neviem či som pochopila správne tvoj koment ale ak si sa mi snažil povedať to čo chlapec v @30 tak potom ti na to odpovedám to isté čo jemu a ak niečo iné si mi chcel povedať
Odpoveď je jednoduchá. Keď chceš pribrať na brucho v kľude si daj gainer. Ale potom už nikdy nevysekáš kocky na bruchu. Naopak, keď chceš pribrať kvalitnú svalovú hmotu, ktorú čím budeš starší, bude tvoje telo viac potrebovať na kvalitný život a pohyb, tak si dávaj okrem zdravej stravy, t. j. zdravých tukov (červené mäso, pravé maslo, kokosový olej, olivový olej, slanina, tvrdé syry, orechy - vlašské, mandle, kešu a makadamové, avokádo + olivy, kyslá smotana 14 % a celé vajcia) a ostatné bielkoviny s minimom sacharidov (stačí ti 120 g max 150 g sacharidu denne) k tomu je najlepsie ešte čistý (ja beriem momentálne WELNESS protein od Kompavy, ten je najlepsi na trhu) srvátkový proteín 2 x denne (dávkovanie podla toho ako cvičíš a koľko vážiš), pocvič 2 roky s činkami každý druhý deň (t. j. 15 dní v mesiaci = 360 dni za dva roky) + 1 x v týždni pridaj kardio tréning a máš postarané o kvalitnú svalovú hmotu a tvoje telo to ocení. Gainer v pomere 60 % až 90 % určite neodporúčam ani extrémne chudým. Lebo priberú z toho iba na brucho!!!
Nezabúdaj na regeneráciu. Zdar