Viete, čo je globálne otepľovanie a čo sú to klimatické zmeny? Myslíte si, že klimatické grafy o zvyšovaní priemernej globálnej teploty sú pravdivé? Že roztápanie ľadovcov, ničivé hurikány, výkyvy tepôt a iné hrôzostrašne udalosti sú skutočne príčinou ľud
mno osobne som si dost zainteresovane cital tuto temu v casopise .tyzden a na nete samozrejme, ej to na dlhu debatu..ja osobne si ale myslim, ze globalne oteplovanie a klimaticke zmeny nie su len nejaka fama, ale nevyvraciam, ze ludia na tom niektori nechcu zarobit ( ludia zarabaju na vsetkom )..
poviem ti na to tolko - si fakt idiot, ak si myslis, ze ochranarom ide o peniaze do vlastneho vrecka a dokonca o nejaku moc.
je dokazane, ze urcite procesy su dane urcitym vyvojom, ale skutocne velky podiel na tom ma ludska cinnost. vsak staci sa pozriet von oknom a zamysliet sa.
tha keď človek a jeho činy nemajú žiaden vplyv na globálne otepľovanie, tak ja som Magická včelička, to je čo za kokotina? všade sa oháňajú s tým ako sa nám rozpúšťa ozón a ako sa vytvára skleníkový efekt, chcem argumentáciu a nie nejaké tvrdenie nepodložené faktami!
neviem, ci to vsetko len clovek zapricinil, ale myslim si, ze ma na tom aj on vinu
ale najviac ma trapi to, co som dnes videl na Animal Planet...chudak ladovy brum brum medved, tak jemu sa roztopil lad pod nohami a potom musel plavat niekolko dni a stratil polovicu svojej hmotnosti a potom ked konecne doplaval tak na pevnine boli mroze, ale dospely mroz vyzeral raz tak velky ako ten maco, no on chudak maco sa snazil a snazil, no nevedel premoct mroze a navyse ho aj zranili a maco v bolestiach umrel :"-( chudacik, toto sa deje
@Murcatko» en.wikipedia.org/wiki/Global_war... pozri si cast articlu greenhouse gases..ak by som smel vediet, odkial si cerpal informacie, alebo aspon nejake fakty, ze clovek na to nema vplyv ? resp, ze ludske vyuzivanie spalovacich motorov a podobne a nasledne vypustanie CO2 do ovzdusia nijako neovplyvnuje klimaticke podmienky na Zemi..toto mi ukaz niekde...mi nascannuj ten tvoj projekt, a hlavne mi posli zdroje, odkial si cerpal..
Ano ano, keď už zničiť planétu, tak poriadne.. a hurikány, tie boli a budú.. robí s tým niekto niečo? .. hŕstka ľudí, ktorí podľa mňa nebažia po peniazoch.... a krajiny, čo najviac znečisťujú Zem, robia s tým niečo? NIE, lebo bažia po peniazoch... výsledný efekt? no kuknite sa von a uvidíte...
Som ochranar a neverim v globalne oteplenie zapricinene clovekom, skor verim v lokalne oteplenie zapricinene zvysenym mnozstvom CO2 vypusteným z priemyslu a v prichod malej doby ladovej, co mozem podtrhnuť aj člankami, bohužial len z internetu, lebo ina forma sa neda použiť. Nevidim však dovod prečo by človek nemal znižovať svoje emisie akehokoľvek charakteru. Verím však v to, že na svete su dolezitejsie ludmi sposobene ohrozenia sucasneho stavu zivotneho prostredia.
tisícky gigantických spoločností znečisťujúcich ovzdušie a vodu produkujúcich neskutočné peniaze, ropné spoločnosti, automobilový priemysel....stovky biliónov eur ročne
vs
ochranári dve lode greenpeace naháňajúce japonských rybárov pár tisíc dobrovoľnikov ktorý za svoju prácu ani neberú peniaze. Organizácie fungujúce z darov fyzických osôb.
Komu z nich asi skôr ide o prachy? Veď to je kravina.
Globálne otepľovanie...sa pozri von...otepľovanie je prirodzený proces ale je možné aby sa len tak náhodou za 100 rokov tak zásadne zmenilo podnebie? Žeby moria stúpli za 200 rokov viac ako za 1000 rokov len tak náhodou? Podľa mňa je to skôr naopak a priemysel robí všetko pre to aby tieto výsledky zdiskreditoval. Majú na to prostriedky aj motív. Jasne ľudia vedia robiť kšefty zo všetkým aj z ochrany životného prostredia ale kde si myslíš sa točia väčšie peniaze? Myslíš že tie milióny čo spreneverili na predajoch emisii sú niečo v porovnaní z peniazmi ktoré sa točia v priemysle?
Parada!Tak taketo diskusie sa mi velmi paci a @Xiao necakal som od teba taku vaznu temu. Moj obor a odpoved je velmi zlozita a komplexna. Je nepopieratelne, ze istym sposobom globalne oteplovanie je a je sposobene cinnostou cloveka. Su na to dokazy a jednoznacne. Zem prechadza epizodami, kedy bolo v historii teplejsie a chladnejsie,ale nikdy to neboli take rychle a prudke zmeny ako mame teraz za posledne desatrocia. To co teraz trva desatrocia boli v minulosti cele storocia. Niektore scenare vedci a ochranari troska prifarbuju a prehanaju, ale v podstate su pravdive aj ked nie v takej miere ako ich prezentuju. Dalsim problemom preco odpoved nikdy nedostaneme je, ze teplotu a pocasie meriame pristrojmi len velmi kratko 150 rokov a tu potrebujeme udaje celych storoci co nemame a tak sa opierame len o odhady a dohady...Zmeny vsak nastali a je ich citit aj na Slovensku. Kazdy meteorolog a klimatolog si vsimol za posledne roky, ze pocasie sa sprava inak a nie bezne ako v minulosti...Inak nepatrim k tym, co nacrtaju katastroficke scenare. Som zlata stredna cesta a pozeram na to trosku s nadhladom.
a nepovedal som, že človek na to nemá žiadny vplyv, ale "nejaký", čiže nemá nejaký veľký vplyv..
zem si už prešla veľa obdobiami.. síce ti ukážu hokejkovú krivku, na začiatku ide rovno, rovno... a ZRAZU sa vykriví akoby v pravom uhle hore.
To je síce pekné, ale tá krivka, keby začala nie v roku 1800, ale dajme tomu v 5.000 pnl. tak by ten nárast nevyzeral až tak horibilne
Ľudia potrebujú vždy všetko vysvetliť, a vláda najprv nechcela prijať globálne oteplenie, vedcovia sa presadzovatľom tejto teórie vysmievali a ZRAZU - prišiel super nápad - obchodovanie s emisiami - a už to prijala aj vláda, a sú tu desaťtisíce vedcov, ktorí pracujú s informáciami o globálnom otepľovaní, a nemôžu si dovoliť povedať, že to je jedna obrovská bublina.
nehovorim, ze mozem verit wikipedii, ale ak su tam zaznamy fakty potvrene a skumane NASA a pod., tak by som si dovolil tvrdit, ze to je ako jedna z mala institucii, ktorym by sme mohli verit, ak s niecim vyjdu na povrch.
treba sa zamerat na tu cast krivky, ktora symbolizuje poslednych 100rokov..a tam hladat rozdiely, ako uz o vyuzivani aut, a technologii a podobne...
obrovske mnozstvo vedcov za globalnym oteplovanim vzdy stalo a stoji, bez ohladu na obchody s emisiami a tendermi.
na jednej strane je jasne, ze tazko mozes asi porovnavat, na druhej strane, ale musis vziat do uvahy, ze ak CO2 skodi nam, stromom a vsetkemu zivemu, preco by to nemalo mat ziadny dopad ( a exhalatov a odpadov je teraz nehorazne viac )
takze hrat sa na to, ze my nic podla mna nie je na mieste...
btw je mozne to porovnavat, vedci myslim, uhlikovymi atomovymi testami odhalovali prave klimaticke zmeny za dlhsie obdobia..pozrel by som si to predtym, ako tvrdil, ze nie
Ja sa do toho az tak nerozumiem, ale napriklad v minulosti bola pangea, potom ju oddelili oceány, ktoré sa nakoniec VRAJ vymenili za pevninu (hadam som to nedoplietol).
Prečo? Aj vtedy to zapricinil clovek? Zem je jednoducho priveľká záhada, na to aby sme ju chápali. A uz vobec nie aby sme chápali taketo miniaturne zmeny. Ale vedci su tu na to, aby podali ľuďom vysvetlenia, tak globalne oteplovanie pripisujú za vinu nam. To je môj nazor na to
A podla mna sa to vrati zase spat, napriklad taky NY, tam sa v posledných rokoch ochladilo a nie že oteplilo...
@Murcatko no ved na to niektori uz len cakame, ak sa konecne zavru kohutiky v monopolnych "firmickach" a uz nebude viac cierneho zlata, tak potom sa prejde na to, co uz davno je vymyslene, a to nahrady
@Roborossen ochladilo v akom zmysle, pretoze pretocenie obratnikov ( pseudo ) a zmeny klimy ( zima > tepla, leto > studene ) sa predpoklada prave vdaka greenhouse effectu.. neviem teda v akej suvislosti bolo tamto
ako bolo spomenuté tisícročia dozadu sa klíma nemenila tak drasticky ako v dnešnej dobe, veľký boom priemyslu si určite vyžiadal svoje percento daní na našej planéte, prečo tu nikto nespomenul ozónové diery? okrem rakoviny kože nemajú aj iné negatívne dopady? to sú dosť za nos ťahajúce teórie @murcatko pokiaľ niesi nejaký vedec a všetko čo čerpáš vieš z netu a možno aj s kníh, tvoj názor môže byť ovplyvnený
je jasné že v dnešnej dobe priemyslu a konzumu je dosť neskoro zasahovať, môžme iba čakať ako sa situácia vyvinie a ako dlho ešte ľudstvo bude žiť, ale mám pocit že mentalita ľudstva chce iba záhubu a všetko zveličuje,
ja ako 19 ročný si pamätám že od prvého ročníka na základke som sa každú zimu sánkoval a v pohode ťahal sane na zamrznutej rieke a to skoro celú zimu riadne mrzlo, teraz? na chvíľu prídu mrazy a hneď sa oteplí? tak akože len blb môže tvrdiť že je to normálne keď pár rokov dozadu tu boli normálne zimy a sneh....to nie je záležitosť storočí ale desaťročí meniaceho sa klímatu a tie povodne sú čím ďalej tým viac horšie
@Schizofrenik konecne nacrtol, to co som vam chcel priblizt ja.. EMPIRICKY !!! si pamatam zimy ked bolo meter snehu a sneh vydrzal pekne dlho, bolo -15 kedykolvek. a v lete nebyvali take neskutocne tropicke teploty..ono sa to uz otaca..nehovorte, ze nie..uz len u nas je to vidiet, a nemas to comu inemu pripisat proste..
@Roborossen ide ale o to, ze nicomu inemu sa to ani pripisat neda, tak logicky predpokladaju greenhouse
meter snehu? Nespomínam si, že by mi môj 30ročný brat o niečom takom hovoril. Ja osobne si tiež pamätám, že ako malý bolo cez vianoce tiež takto uprsano ako teraz.
@NOwinOu no veď to beriem zatože to nevedia vysvetliť, tak to niečomu pripísať musia. To máš to iste ako v minulosti, nechápali, tak to pripísali bohom a dnes je doba konzumu, ľudia sú prilis lahko ovplyvnitelni a prečo to nevyuzit
@Roborossen pripisat ale nieco bohu..to je nieco uplne ine ako v tomto pripade..pretoze vtedy nemali ani ponukanie riesenia, ked vznikli tie pribehy atd. kdezto teraz uz su teorie ako mohlo k vsetkemu dojst resp. nedojst
mno on si meter snehu pamatat nemoze, tak si pamatam ja tu, kde byvam, to kde byvas ty neviem, jednoducho na tom istom mieste sa ZIMA uplne meni..fakt...este 5rokov dozadu sme mohli na priehradach hravat hokej ako nic a teraz ani lad takmer nie je..
Podla mna je to prirodzene oteplovanie, na ktore clovek nema ziadny vplyv. Nasa planeta sa prirodzene otepluje, ochladzuje a neustale meni. To ze clovek zapricinil prudke klimaticke zmeny je len hypoteza.
Tak ono niektoré vplyvy sa dajú merať aj viac ako 200 rokov...napríklad výšku morí je možné určovať z usadenín v pohode tisícky rokov dozadu a keď sa vezme ako často boli zaplavované napríklad Benátky pred 700 rokmi a ako často ich zaplavovalo pred 200 rokmi a ako často ich zaplavuje teraz...skoro každý rok tak je asi jasné že to nieje náhoda
Je to všetko hlúposť.Určite tam má prínos aj činnosť človeka ale podľa mňa je to prirodzený vývoj zeme ako takej.Doby ľadové sa striedali s dobami teplejšími a kto dokáže s určitosťou povedať či aj vtedy neboli teploty okolo 40-50stupňov a my tu vzdycháme keď to vyskočí o stupeň.A vôbec,ja mám rád leto takže fandím každému oteplovaniu a že sa tu o pár tisíc rokov uvaria to mi už môžu fúkať práškový cukor do zadku.
@Ubosko mam skor pocit, ze ak myslis velku ladovu dobu, tak tu malo mysilm za efekt nieco ine ako "prirodzeny cyklus prirody" ...
@Lucinkahc ide o to, ze kde byvas..tam sledovat zmeny..ja osobne pred 10timi rokmi si nepamatam, ze by v lete bolo 38 stupnov bezne.. to kde byvas ? niekde na juhu asi..
sem tam sa dostane blud do médií akože to je blud ochranarov ,je už dokázané že príčinou sú skleníkové plyny, politici si radi vymýšlajú teorie lebo pravda stojí vela penazí
@39 no neviem kde byvas ty ale 38 stupnov bezne neni ani teraz...a byvam v HC a pamatam si ze ked som bola tretiacka mali sme ist zo skoly na kupko pesi po hradzi do jednej dediny a nasi ma nechceli pustit lebo hlasili na ten den 35 stupnov a to bol posledny junovy tyzden
@Hetfield Al Gore kaze celemu svetu, aki sme neohladuplni bulovia, ze vedieme skurveny konzumny zivot, ze tym strasne ublizujeme nasej maticke zemi, ale zaroven vlastni 30 izbovy palac, ktory za den spotrebuje tolko energie co mensi lunapark. Taky hero som aj ja.
@murcatko Rád by som si pozrel, odkiaľ si čerpal, pretože to, čo tvrdíš, nie je celkom pravda.
@Picasso a @Nikeboy : Globálne otepľovanie bol v geológií prirodzený proces, aj je. Ale v súčasnosti sa pracuje s termínom klimatické zmeny. Podľa agentúry IPCC sa rozlišujú dva pojmy: klimatické kolísanie - bežné prírodné výkyvy teploty zapríčinené geologickými procesmi a klimatické zmeny - antropogénny (ktoré vykonal človek) výkyvy s priemernej teploty v porovaní s geologickým vývojom.
Keďže v súčasnosti malo dochádzať k postupnému globálnemu ochladzovaniu, hovoríme o klimatických zmenách, pretože teplota sa NEznižuje, ale ZVYŠUJE.
@Nowinou + @Roborossen + @Ubosko : Teplota v minulosti bola aj vyššia ako je dnes, ale hladina CO2 nikdy za existenciu ľudstva takáto nebola. Grafy ukazujú, že vplyvom zvyšovania teploty sa zvyšovala hladina CO2. Za posledných 100-200 rokov sa ale hladina CO2 a iných sleníkových plynov zvýšila natoľko, že rpoces otepľovania sa obrátil a zvyšujúce sa množstvo emisií spôsobuje rast priemernej globálnej tepltoy.
Niekto globálne otepľovanie pociťúje, niekto nie. Globálne oteľpovanie netrvá ani päť, ani desať rokov. Ale 50 až 100. V podstate od začiatku využívania fosílnych palív a teda od priemyselnej revolúcie. Na Slovensku sa to prejavuje asi tak, že v najvyšších horských polohách pribúda zrážok a v stredných a nízkych polohách sú zimy bez snehu.
To ako sa priemerná globálna teplota vyvýjala a otepľovala napr. v stredoveku, vysvetľujú prírodné javy. Napr. kozmické svetlo, slnečná aktivita, ale aj aktivita sopiek, teda zemského povrchu.
Už som o tom napísal aj blog "Katastrofa menom GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE", takže ak chcete, pozrite si ho, lebo je toho dosť, ale predsa je to len veľmi stručné.
@xiao čítal si na sme diskusiu o tom, že sa hackeri naburali do systému a zverejnili maily medzi vedcami? Su tam aj odkazy, napr. na NT, že to je všetko podvrh a vedci s tým museli ísť na povrch. Takisto aj grafy, ako sa naša zem vívijala skutočne, nie to, čo nam podložili.
Máš tam okolo 300 príspevkov a argumentov, tak sa na to pozeraj aj z iného pohladu ako len zo svojho.
Nemyslím sii, že sa do toho rozumiem, ani som to nikde nepovedal. Mňa zaujímajú fakty. Takže Ti ďakujem, že si mi to sprístupnila. PRečítal som si článok, ale žiadne z týchto správ nevyvracajú globálne otepľovanie. Nevyvracajú ani tvrdenie vedcov, nepotvrdzujú, že vedci by nejako klamali. Sú to len možno nejaké vytrhnuté, možno upravené vety, ktoré nemajú žiadny logický kontext, na nič nenadväzujú. Práve naopak, tento článok len potvrdzuje zmeny klímy, ktoré nastali a ktoré človek minimálne zrýchlil z niekoľkých tisícročí na niekoľko desiatok rokov, ak ich nespôsobil.
Nemáme žiadny stopercentný dôkaz, ktorý by vyvracal, že zmeny klímy nastávajú. Máme nesčítateľé množstvo nezvratných dôkazov, ktoré vychádzajú postupne na povrch a ktoré potvrdzujú, že človek spôsobil globálne oteplenie, ktoré nemalo nastať.
@Sexisasa LOL, ja som nepovedal, že človek svojou činnosťou spôsobil globálne otepľovanie. Povedal som, že nastávajú urýchlené zmeny klímy, ktorých urýchlennie spôsobil človek. LOL, ale dám na tvoju rada, rád sa poučím a pohľadám, kde je pravda. No väčšina vedcov si stále myslí, že človek môže súčasnú klímu. To al neznamená, že globálne otepľovanie spôsobil on, ale že spôsobil klimatické zmeny a to je rozdiel. LOL. Už sa teším na nový link, LOL.
@xiao väčšina vedcov? Zatože je to prezentovane v médiách neznamena, že je to pravda.
Nikdy sa nedokázalo, že zvýšené CO2 je jeho príčina, a keby aj, čo ak je jeho dôsledok?
Pozri si maily vedcov v originaly, ako sa tam dohadovali, že zataja o "zvýšenom teple", ktoré bolo v stredoveku, tiež že pridávali stupne, prečo by to robili? Prečo nechceli zverejniť maily aj verejnosti, aby to bolo dôveryhodnejšie? Zeby preto lebo klamali?
Globálne oteplovanie je, ale nemáš nikde potvrdené, že je rýchlejšie práve vďaka ľudom...
@Peto11 Pozrime sa na klimatické zmeny takto: nedá sa nevšimnúť si stratu 1/3 ornej pôdy z celej Zeme, takisto zvýšená kyslosť oceaánov zapríčinená pohlcovaním väčšieho množstva oxidu uhličitého z atmosféry, ktoré má za následok blednutie koralov, taktisto sa nedá nevšimnúť si stratu a vymiznutie 3/4 globálnych rybích zdrojov, 20 000 druhov živočíchov ročne, 1/5 z amazonského pralesa, 13 miliónov hektárov pralesa ročne, vytvorenie obrovských ozónových dier vytvorených nad polárnymi ľadovcami, obrovské kontinentálne veľké kusy odštiepených ľadovcov z Antarktídy, ktoré bolo možné pozorovať ďaleko na ostrovoch v Tichom oceáne, nedá sa nevšimnúť si populačnú explóziu, nárast obyvateľov za 60 rokov rokov 3-násobne. V Číne vyrastie každý druhý týždeň nová uhoľná elektráreň. Nemá to žiadne dopady? Sú okolnosti, ktoré sa stávajú nezvratnými faktami. Chce niekdo poprieť, že je preľudnená planéta, miznú spred našich očí prírodné zdroje, pôda sa zneúrodňuje, oceány "zomierajú"?
Práve nikto nemôže dokázať, že negatívna činnosť človeka nespôsobuje globálne otepľovanie. Mnohí z nás, čo tu debatujeme, si len privlastňuje názory z médií a fakty vedcov. Takže ani Ty nemáš žiadny dôveryhodný dôkaz, ktorý by vyvracal, že klimatické zmeny spôsobil človek. Samozrejme, všetko sa dá spochybniť, ale zakrývať si oči pred realitou a tvrdiť podľa toho nie je správne.
Vďaka za ten link, ale prosím Ťa, nemáš šajnu, odkiaľ čerpám. Pretože ja sa na "green" stránky pozerám asi len z 20%. Najviac čerpám z dokumentov a pozerám sa dennodenne na mediálnu tlač. A napr. ani to SME nie je až tak seriózne. SME síce nie je bulvár ako Nový čas, ale autori článkov výrazne podfarbujú texty svojimi názormi, ktoré im vyhovujú > aby sa noviny predávali čo najviac. A zvlášť to robí denník SME a teraz nehovorím o článkoch o globálnom otepľovaní, ale všeobecne o mediálnych výtlačkoch. Pretože napr. denník SME dáva spravidla do úvodzoviek slovo národný, to si môžeš všimnúť, keď ich čítaš.
Najlepšie je pre nás laikov čerpať z rohovorov, ktoré uverejňujú seriózne médiá, ako sú Pravda, Hospodárske noviny, ale aj SME. Síce sú médiá zosubjektizované, ale rozhovory sa dajú ťažko urobiť subjektívne. Lebo rozumný čitateľ vie rozoznať názory a fakty pri otázkach od novinára a odpovediach u napr. nejakého vedca.
@peto11 Mýliš sa, práve naopak. Je oborovskou kopou faktov dokázané, že ničenie prírody vo všeobecnosti prispieva k zmene klímy, resp. ku globálnemu otepľovaniu. Zoberme si napr. odlesňovanie. Ročne vymizne 13 000 000 hektárov lesa. POzrime sa bližšie, na amzonský dažďový prales. Za 20 rokov vymizla 1/5 z tohto pralesa. Amozonský dažďový prales je faktorom oteplenia. SPaľovaním dreva sa uvoľňuje veľké množstvo oxidu uhličitého, oxidu uhoľnatého a ďalších skleníkových plynov, ronako sa uvoľňuju zmesy týchto plynov a aj vodnej pary, ktorej sa takýmto vplyvom uvoľňuje viac. Skleníkové plyny vytvoria silnejšiu vrstva, ktorá prepustí viac slnečného žiarenia prijatého z vesmíru a viac ho odrazí zo zemského povrchu späť a Zem sa prehrieva, i amtosféra sa otepľuje. Ľadovce sa topia a predovšetkým sa topia oceánske ľadovce. Vedci odhadujú, že do 20 - 30 rokov bude v lete severopolárna čiapočka úplne rozpustená. Iné odhady tvrdia, že v priebehu nasledujúcich 10 rokov sa severný pól úplne rozpustí. Topenie oceánskych ľadovcov potvrdzujú aj satelitné snímky, ktoré veľmi jednoducho nájdeš pomocou vyhľadávača google.
Pozrime sa ďalej, napr. na uhlíkový cyklus. Je to výmena uhlíka medzi atmosférou, rastlinami a živočíchmi, pôdou a oceánmi. Vplyvom oteplenia Zeme došlo k blednutiu morských rias, ktoré produkujú 70% kyslíka. Blednutím ale strácajú schopnosť tvoriť kyslík a absorbovať oxid uhličitý. Kyslosť oceánov sa zvýšila. Oceány pohltia až 50% atmosferického oxidu uhličitého. Avšak zvyšovaním kyslosti sa znišuje schopnosť absrobcie a oceány ju strácajú, moria ju už stratili. Tým sa do atmosféry uvoľňuje väčšie množstvo oxidu uhličitého, ktoré rastliny nedokážu natoľko absorbovať a spojitosť medzi hladinou CO2 a hojnosťou rastlín nebola dokázaná. Dochádza aj k úhynu živočíšnych druhov, ktoré dýchajú stále viac a viac oxidu uhličitého a odumieraním buniek v ich tele sa skracuje životnosť organizmu.
Topením kontinentálnych ľadovocov sa uvoľňuje väčšie množstvo zemské povrchu, resp. obyčajnej zeme, plnej sedimentov. Vplyvom zvetrávania a ohrivanie takéhoto povrchu, plného uhlíka, dochádza k uvoľňovaniu ďalšie obrovského množstva oxidu uhličitého. Do atmosféry sa za existenciu ľudstva nikdy nedostale také množstvo oxidu uhličitého, ako dnes. Ak by aj samotný oxid uhličitý nespôsoboval globálne otepľovanie, čo so m ale teraz vyvrátil a vyvracia to aj väčšina vedcov, tak minimálne spôsobuje ohromný úbytok flóry a predovšetkým fauny.
Zaujímavosťou je, že koraly tvoria iba 1% všetkej oceánskej flóry, ale poskytujú habitat pre tisícky druhov rybí, mäkkýšov a rias.
Na 1 hektár dažďového pralesa pripadá až 500 ruhov stromov. Len 1/10 s lesnej fauny poznáme. V tejto 1/10 a v ďalších deviatich nás čakajú lieky na rakovinu, leukémiu napríklad, respiračné choroby, chrípky, AIDS a mnoho ďalších. Preskúmali sme len 1% oceánskeho dna nevieme, čo všetko nás tam čaká. Na Mesiaci sme boli osemkrát, na Marse trikrát, ale tam nás život ani lieky nečakajú. Keby sa ale našiel čo i len jeden dôkaz, ktorý by stopercentne vyvracal globálne otepľovanie, stále to nedáva dôvod, aby sme ničili to, čo nás môže zachrániť. Lebo tým hubíme sami seba. Už keď nie pre priaznivú klímu, čisté životné prostredie, tak aspoň pre nás a naše životy a predovšetkým pre naše deti urobme niečo, aby sme tu vôbec mohli žiť.
@xiao nič si nevyvrátil, stále sú to len tvoje dohady, že CO2 má nejaký súvis s GO, ktorý mať nemusí. Nemyslím,že máš až tak dobré vedomosti ohľadne toho, ako to v prírode funguje, ako CO2 koluje, či ako zdržuje teplo a tie nemá nikto, ani ti tvoji ospevovani vedci, ktorí mimochodom predpovedáli pred 30 rokmi menšiu dobu ľadovú
Napriklad aj taky asfalt pohlcuje CO2.
A čím bude teplejšie, tým sa bude vlastne viac dariť faune, aj v flore, ved za čias dinosaurov boli iné teploty ako teraz.
K tým koralom máš pravdu, tie su najväčšie viazace, ale zároveň to súvisí aj s kyslostou a tým ovplyvňujú jeho ph.
Odporúčam ti prečítať knihu od M. Kutlik Racionálne o GO.
A na záver mi prosím ťa vysvetli, prečo podľa teba v minulosti vyhynula tak rýchlo väčšina zvierat a rastlín? Čo to ovplyvnilo, meteorit?
@sexisasa No ani Ty nemáš teda fakty o globálnom otepľovaní. M. Kutlík študoval globálne otepľovanie len chvíľu, teda možno pár rokov, mesiacov. Nie je odborník ani na skleníkový efekt a už vôbec nie je klimatológ, ani meteorológ. Súvislosť medzi vyššou teplotou a hojnosťou fauny je, ale zase asi nevieš, že v prírode existujú striedania glaciálov a interglaciálov. Pravidlené sa opakujúce doby ľadové a doby medziľadové. Pred každou dobou ľadovou nastávalo oteplenie, ktoré vyvolalo následné ochladenie, trvajúce ďalšie tisíce rokov. Malo to za následok masívne vyhynutie rastlinných a živočíšnych druhov, nastalo "vyľudnenie" oblasti celej severnej pologuli, ďalšie druhy sa vyvinuli. A to teplota pred ochladením bola o 3-5°C nižšia, ako teraz a za 1 000 rokov sa zem oteplila o 1-5°C, teda za 10 000 rokov o 5-10°C. Vedci odhadujú oteplenie do konca tohto storočia o 6°C.
Už len fakt, že v rokoch 1884-1998 sa otpelilo o 0,64°C. Oteplenie trvá aj naďalej. Posledná dekáda minulého tisíročia sa považuje za najhorúcejšiu. Rok 1998 bol najteplejším rokom celého milénia vôbec. Rok 1995 sa zaradil "len" na 5. miesto kvôli príchodu klimatického javu El Niňo, ktorý chladzuje atmosféru.
Toto nie sú moje dohady, opäť sa mýliš. Sú to fakty, ktoré sa učia deti už v rpvom stupni na základných škôl po desiatky rokov. Sú to fakty o klíme, meteorológií, prírodopise, živote a vede vôbec - fyzikálne vedy, chemické vedy i vedy historícké. A tieto fakty, ktoré sa učíme už po desiatky rokov, potvrdzujú stále nojvšie a nojvšie zistienia, vedecké objavy a nálezy a takisto to potvrdzujú aj okolnosti, ktoré sa dejú. Dnes žijeme v desivejších podmienkach, ako to predpokladali najpesimistickejší vedci pred 10 rokmi.
Už mi nemáš čo vyvrátiť, tak mi odporučíš prečítať si knihu od českého vedca, ktorý píše o niečom, čo ani nie je v jeho odobore a súdi na základe zistení len krátkeho a nepatrného času z jeho života, ktorý venoval tejto téme. U klimaskeptikov si môžeš všimnúť, že často tvrdia, že ku globálnemu ochladeniu nedochádza. No vzápetí na to tvrdia, že oteplenie je pre rastliny dobré, že viac CO2 je lepšie pre hojnosť fauny a podobne. Ale to som už tuším vyvrátil vo vyššie priložených komentároch a aj v mojom blogu, síce som to nevyvrátil ja, pochopiteľne, keďže niektoré z týchto zistení sú staršie ako ja .
Ak sa pýtaš na vyhynutie dinosaurov, tak Ti neviem vysvetliť, ale sú hypotézy, ktoré sme sa učili ešte v prvých ročníkoch na základnej škole. Dnes ani samotní vedci a vedecké inštitúcie nevedia s istotou potvrdiť, ako došlo k masívnemu vyhynutiu plazov.
V prírode došlo iba raz prirodzeným spôsobom k ohrozeniu celej živočíšnej ríše, o ktorom vieme. Hovorím teraz o období, kedy vyhynuli dinosauri. Ale v súčasnosti je v najväčšom ohrození spôsobenom antropogénnou činnosťou celá živočíšna ríša - ryby. 3/4 rýb je vyhynutých, ohrozených vyčerpaním, alebo inak poškodených hrozobou vyhynutia. Za týmto stojí ľudská činnosť - zindustrializovanie lovu rýb v posledných 200 rokoch.
Posunutím pacifickej dosky pod Japonsko po celej jej dlžke od Aliasky po Novy Zeland sa GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE ZATAVILO!!!! To je dobra sprava. Ta zlá je o tom že masou dosky pod Japonskom nastalo pnutie medzi zemskou korou a jadrom zeme. To v najblížšom roku môze uplne zastaviť nerovnomerne točenie zemskej kory okolo svojej osi a zosúladiť ju s osou zemského jadra. Tým sa strati velke množstvo zemského tepla generujúce z trenia lávy medzi jadrom a kôrou. ZAČNE DOBA ĽADOVA. Nastane presne to co som tu napísal 19 Januara 2010: Globalne oteplovanie a schladzovanie nasej planety je jej normalny cyklus a existuje od jej vzniku. Zemska kora nie je stabilna, v podstate plave (ako polystyren na vode) na zeravom zemskom jadre. Zemske jadro sa toci stabilne ma stabilnu os, kdezto zemska kora ma kruzive pohyby, otackami mierne meska za jadrom a tym padom sa ani neda presne urcit severny a juzny pol, lebo nie je to bod ale je to kruh. Vasci rozdiel medzi osou jadra a osou zemskej kory sposobuje vacse trenie, zvysuje sa teplota planety - GLOBALNE OTEPLOVANIE z VNUTRA ZEME a obnovuje sa vulkanicka cinnost, zemetrasenia. Planeta zacne praskat vo svikoch. V roku 2012 dojde k zosynchronizovaniu osi jadra a osi zemskej kory a nastane schladzovanie. Tento dramaticky okamzik bude citit kazdy jednotlivec planety, ZVALI TO KAZDEHO NA ZEM zemska kora opise mierny oblukv tvare C a len mensia cast ludstva prezije pretoze to bude spojene aj zo zemetraseniami, sopecnymi vybuchmi a preliatim mori na kontinenty. Podobnu skutocnost stihli zapisat Mayovia pred tym ako ich civilizacia vymrela. Po tejto rychlej udalosti, v kratkom case asi 2 mesiace nastane DOBA LADOVA moria postupne klesnu lebo voda zeme bude viazana v ladovci ktory bude siahat po Rim. Kontinenty sa rozsiria o uzemie ktore je plytke okolo brehov a medzi niektorymi sa bude sa dat prejst, teoreticky aj pesi. Stredozemne more zmyzne, bude z neho iba mensie slane jazero a ukaze sa Atlantyda v blizkosti Grecka. Sahara po rokoch ked sa obloha vycisti od sopecneho popola bude zelena luka.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
globálne otepľovanie z iného pohľadu tu azda je....
je dokazane, ze urcite procesy su dane urcitym vyvojom, ale skutocne velky podiel na tom ma ludska cinnost. vsak staci sa pozriet von oknom a zamysliet sa.
a neboj, viem, o co ide.
ale najviac ma trapi to, co som dnes videl na Animal Planet...chudak ladovy brum brum medved, tak jemu sa roztopil lad pod nohami a potom musel plavat niekolko dni a stratil polovicu svojej hmotnosti a potom ked konecne doplaval tak na pevnine boli mroze, ale dospely mroz vyzeral raz tak velky ako ten maco, no on chudak maco sa snazil a snazil, no nevedel premoct mroze a navyse ho aj zranili a maco v bolestiach umrel :"-( chudacik, toto sa deje
tisícky gigantických spoločností znečisťujúcich ovzdušie a vodu produkujúcich neskutočné peniaze, ropné spoločnosti, automobilový priemysel....stovky biliónov eur ročne
vs
ochranári dve lode greenpeace naháňajúce japonských rybárov pár tisíc dobrovoľnikov ktorý za svoju prácu ani neberú peniaze. Organizácie fungujúce z darov fyzických osôb.
Komu z nich asi skôr ide o prachy? Veď to je kravina.
Globálne otepľovanie...sa pozri von...otepľovanie je prirodzený proces ale je možné aby sa len tak náhodou za 100 rokov tak zásadne zmenilo podnebie? Žeby moria stúpli za 200 rokov viac ako za 1000 rokov len tak náhodou? Podľa mňa je to skôr naopak a priemysel robí všetko pre to aby tieto výsledky zdiskreditoval. Majú na to prostriedky aj motív. Jasne ľudia vedia robiť kšefty zo všetkým aj z ochrany životného prostredia ale kde si myslíš sa točia väčšie peniaze? Myslíš že tie milióny čo spreneverili na predajoch emisii sú niečo v porovnaní z peniazmi ktoré sa točia v priemysle?
Otázka potom znie, čo je jeho pravou príčinou?
a nepovedal som, že človek na to nemá žiadny vplyv, ale "nejaký", čiže nemá nejaký veľký vplyv..
zem si už prešla veľa obdobiami.. síce ti ukážu hokejkovú krivku, na začiatku ide rovno, rovno... a ZRAZU sa vykriví akoby v pravom uhle hore.
To je síce pekné, ale tá krivka, keby začala nie v roku 1800, ale dajme tomu v 5.000 pnl. tak by ten nárast nevyzeral až tak horibilne
Ľudia potrebujú vždy všetko vysvetliť, a vláda najprv nechcela prijať globálne oteplenie, vedcovia sa presadzovatľom tejto teórie vysmievali a ZRAZU - prišiel super nápad - obchodovanie s emisiami - a už to prijala aj vláda, a sú tu desaťtisíce vedcov, ktorí pracujú s informáciami o globálnom otepľovaní, a nemôžu si dovoliť povedať, že to je jedna obrovská bublina.
nehovorim, ze mozem verit wikipedii, ale ak su tam zaznamy fakty potvrene a skumane NASA a pod., tak by som si dovolil tvrdit, ze to je ako jedna z mala institucii, ktorym by sme mohli verit, ak s niecim vyjdu na povrch.
treba sa zamerat na tu cast krivky, ktora symbolizuje poslednych 100rokov..a tam hladat rozdiely, ako uz o vyuzivani aut, a technologii a podobne...
obrovske mnozstvo vedcov za globalnym oteplovanim vzdy stalo a stoji, bez ohladu na obchody s emisiami a tendermi.
Takze vsetko su to dohady a niekto sa na tom pekne bali
Žiadne konkrétne dôkazy že to zapríčiňuje človek totiž nie sú.
to nie je podľa mňa smerodajné a správne porovnávať dve diametrálne veci.. zvýšenie teploty vs. zvýšenie emisií za posledných sto rokov.
a čo pred tisíc rokmi? prečo sa vtedy zvýšila teplota? lebo vybuchla sopka?
a čo pred 50 tisíc rokmi? lebo ľudia začali obrábať pôdu? (to sú len pre načrtnutie)
mne sa zdá dôležité pozerať sa aj na začiatok krivky.. resp. čo bolo pred ňou.
akokoľvek, emisie sa znižujú, teda znížia sa určite, nakoľko ropa a uhlie tu vždy nebudú
príde sem konečne elekrický, alebo vodíkový pohon.. ekologický, šetrný.
takze hrat sa na to, ze my nic podla mna nie je na mieste...
btw je mozne to porovnavat, vedci myslim, uhlikovymi atomovymi testami odhalovali prave klimaticke zmeny za dlhsie obdobia..pozrel by som si to predtym, ako tvrdil, ze nie
Prečo? Aj vtedy to zapricinil clovek? Zem je jednoducho priveľká záhada, na to aby sme ju chápali. A uz vobec nie aby sme chápali taketo miniaturne zmeny. Ale vedci su tu na to, aby podali ľuďom vysvetlenia, tak globalne oteplovanie pripisujú za vinu nam. To je môj nazor na to
A podla mna sa to vrati zase spat, napriklad taky NY, tam sa v posledných rokoch ochladilo a nie že oteplilo...
je jasné že v dnešnej dobe priemyslu a konzumu je dosť neskoro zasahovať, môžme iba čakať ako sa situácia vyvinie a ako dlho ešte ľudstvo bude žiť, ale mám pocit že mentalita ľudstva chce iba záhubu a všetko zveličuje,
ja ako 19 ročný si pamätám že od prvého ročníka na základke som sa každú zimu sánkoval a v pohode ťahal sane na zamrznutej rieke a to skoro celú zimu riadne mrzlo, teraz? na chvíľu prídu mrazy a hneď sa oteplí? tak akože len blb môže tvrdiť že je to normálne keď pár rokov dozadu tu boli normálne zimy a sneh....to nie je záležitosť storočí ale desaťročí meniaceho sa klímatu a tie povodne sú čím ďalej tým viac horšie
V nejakom časopise (nespomeniem si v akom fakt) som čítal, že globalne oteplovanie vlastne ani neexistuje.
Da sa na to pozerať z mnoha uhlov pohľadov a práve to je to, že nevieš čo je pravda a čo nie.
Peniaze su dnes vsetko, tak by som sa nečudoval, keby to je len marketingovy ťah.
Ale samozrejme za ekologickejsi prístup som aj ja
@Roborossen ide ale o to, ze nicomu inemu sa to ani pripisat neda, tak logicky predpokladaju greenhouse
@NOwinOu no veď to beriem zatože to nevedia vysvetliť, tak to niečomu pripísať musia. To máš to iste ako v minulosti, nechápali, tak to pripísali bohom a dnes je doba konzumu, ľudia sú prilis lahko ovplyvnitelni a prečo to nevyuzit
mno on si meter snehu pamatat nemoze, tak si pamatam ja tu, kde byvam, to kde byvas ty neviem, jednoducho na tom istom mieste sa ZIMA uplne meni..fakt...este 5rokov dozadu sme mohli na priehradach hravat hokej ako nic a teraz ani lad takmer nie je..
Mozno som príliš skepticky, ale neverím takýmto výskumom, ci už je to NASA alebo niečo podobne. Podávajú to, čo ľudia budu zrat.
To je jasne, že je rozdiel sever a juh, rusko a taliansko...
Ale mne sa fakt nezdá, že by sa počasie az tak prudko zmenilo v mojom okolí od mojho detstva.
Aj ked dobre, globálne oteplovanie pripúšťam, ale nie to, že sme si ho zapríčinili samy. A takto sa mozeme hádať donekonečna, aj tak nic nevyriešime
a len dodam, keby nebolo globalneho oteplovanie, dodnes mame dobu ladovu.
@Lucinkahc ide o to, ze kde byvas..tam sledovat zmeny..ja osobne pred 10timi rokmi si nepamatam, ze by v lete bolo 38 stupnov bezne.. to kde byvas ? niekde na juhu asi..
@Picasso a @Nikeboy : Globálne otepľovanie bol v geológií prirodzený proces, aj je. Ale v súčasnosti sa pracuje s termínom klimatické zmeny. Podľa agentúry IPCC sa rozlišujú dva pojmy: klimatické kolísanie - bežné prírodné výkyvy teploty zapríčinené geologickými procesmi a klimatické zmeny - antropogénny (ktoré vykonal človek) výkyvy s priemernej teploty v porovaní s geologickým vývojom.
Keďže v súčasnosti malo dochádzať k postupnému globálnemu ochladzovaniu, hovoríme o klimatických zmenách, pretože teplota sa NEznižuje, ale ZVYŠUJE.
@Nowinou + @Roborossen + @Ubosko : Teplota v minulosti bola aj vyššia ako je dnes, ale hladina CO2 nikdy za existenciu ľudstva takáto nebola. Grafy ukazujú, že vplyvom zvyšovania teploty sa zvyšovala hladina CO2. Za posledných 100-200 rokov sa ale hladina CO2 a iných sleníkových plynov zvýšila natoľko, že rpoces otepľovania sa obrátil a zvyšujúce sa množstvo emisií spôsobuje rast priemernej globálnej tepltoy.
Niekto globálne otepľovanie pociťúje, niekto nie. Globálne oteľpovanie netrvá ani päť, ani desať rokov. Ale 50 až 100. V podstate od začiatku využívania fosílnych palív a teda od priemyselnej revolúcie. Na Slovensku sa to prejavuje asi tak, že v najvyšších horských polohách pribúda zrážok a v stredných a nízkych polohách sú zimy bez snehu.
To ako sa priemerná globálna teplota vyvýjala a otepľovala napr. v stredoveku, vysvetľujú prírodné javy. Napr. kozmické svetlo, slnečná aktivita, ale aj aktivita sopiek, teda zemského povrchu.
Už som o tom napísal aj blog "Katastrofa menom GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE", takže ak chcete, pozrite si ho, lebo je toho dosť, ale predsa je to len veľmi stručné.
Máš tam okolo 300 príspevkov a argumentov, tak sa na to pozeraj aj z iného pohladu ako len zo svojho.
» veda.sme.sk/c/5124467/hacke...
A zvlast si prečítaj diskusiu s kopou odkazov na zahraničné stránky, ked si myslíš, že sa do toho tak rozumies
Nemyslím sii, že sa do toho rozumiem, ani som to nikde nepovedal. Mňa zaujímajú fakty. Takže Ti ďakujem, že si mi to sprístupnila. PRečítal som si článok, ale žiadne z týchto správ nevyvracajú globálne otepľovanie. Nevyvracajú ani tvrdenie vedcov, nepotvrdzujú, že vedci by nejako klamali. Sú to len možno nejaké vytrhnuté, možno upravené vety, ktoré nemajú žiadny logický kontext, na nič nenadväzujú. Práve naopak, tento článok len potvrdzuje zmeny klímy, ktoré nastali a ktoré človek minimálne zrýchlil z niekoľkých tisícročí na niekoľko desiatok rokov, ak ich nespôsobil.
Nemáme žiadny stopercentný dôkaz, ktorý by vyvracal, že zmeny klímy nastávajú. Máme nesčítateľé množstvo nezvratných dôkazov, ktoré vychádzajú postupne na povrch a ktoré potvrdzujú, že človek spôsobil globálne oteplenie, ktoré nemalo nastať.
A zjavne si nepochopil. Prečítaj si aj celú diskusiu, tých 600 príspevkov a potom zajtra sa k tomu vyjadri.
Sami vedci to nevedia naisto a ty tu píšes, že to spôsobil človek, inak by nenastalo...
A dám ti tu este jeden link, len musim pohľadať, z laického pohladu
Nikdy sa nedokázalo, že zvýšené CO2 je jeho príčina, a keby aj, čo ak je jeho dôsledok?
Pozri si maily vedcov v originaly, ako sa tam dohadovali, že zataja o "zvýšenom teple", ktoré bolo v stredoveku, tiež že pridávali stupne, prečo by to robili? Prečo nechceli zverejniť maily aj verejnosti, aby to bolo dôveryhodnejšie? Zeby preto lebo klamali?
Globálne oteplovanie je, ale nemáš nikde potvrdené, že je rýchlejšie práve vďaka ľudom...
Niektorí tvrdia, že CO2 je neškodné (potrava pre rastliny) do určitej miery, ktoru stale neprekročilo.
Tu je jeden link, ako to funguje v klímatologii
» coast.gkss.de/staff/zorita/...
Čítaj si aj iné diskusie, ako len z green stránok (napr. to sme je seriózne, tam by ti vyvrátili pomaly každý tvoj argument).
Vďaka za ten link, ale prosím Ťa, nemáš šajnu, odkiaľ čerpám. Pretože ja sa na "green" stránky pozerám asi len z 20%. Najviac čerpám z dokumentov a pozerám sa dennodenne na mediálnu tlač. A napr. ani to SME nie je až tak seriózne. SME síce nie je bulvár ako Nový čas, ale autori článkov výrazne podfarbujú texty svojimi názormi, ktoré im vyhovujú > aby sa noviny predávali čo najviac. A zvlášť to robí denník SME a teraz nehovorím o článkoch o globálnom otepľovaní, ale všeobecne o mediálnych výtlačkoch. Pretože napr. denník SME dáva spravidla do úvodzoviek slovo národný, to si môžeš všimnúť, keď ich čítaš.
Najlepšie je pre nás laikov čerpať z rohovorov, ktoré uverejňujú seriózne médiá, ako sú Pravda, Hospodárske noviny, ale aj SME. Síce sú médiá zosubjektizované, ale rozhovory sa dajú ťažko urobiť subjektívne. Lebo rozumný čitateľ vie rozoznať názory a fakty pri otázkach od novinára a odpovediach u napr. nejakého vedca.
Pozrime sa ďalej, napr. na uhlíkový cyklus. Je to výmena uhlíka medzi atmosférou, rastlinami a živočíchmi, pôdou a oceánmi. Vplyvom oteplenia Zeme došlo k blednutiu morských rias, ktoré produkujú 70% kyslíka. Blednutím ale strácajú schopnosť tvoriť kyslík a absorbovať oxid uhličitý. Kyslosť oceánov sa zvýšila. Oceány pohltia až 50% atmosferického oxidu uhličitého. Avšak zvyšovaním kyslosti sa znišuje schopnosť absrobcie a oceány ju strácajú, moria ju už stratili. Tým sa do atmosféry uvoľňuje väčšie množstvo oxidu uhličitého, ktoré rastliny nedokážu natoľko absorbovať a spojitosť medzi hladinou CO2 a hojnosťou rastlín nebola dokázaná. Dochádza aj k úhynu živočíšnych druhov, ktoré dýchajú stále viac a viac oxidu uhličitého a odumieraním buniek v ich tele sa skracuje životnosť organizmu.
Topením kontinentálnych ľadovocov sa uvoľňuje väčšie množstvo zemské povrchu, resp. obyčajnej zeme, plnej sedimentov. Vplyvom zvetrávania a ohrivanie takéhoto povrchu, plného uhlíka, dochádza k uvoľňovaniu ďalšie obrovského množstva oxidu uhličitého. Do atmosféry sa za existenciu ľudstva nikdy nedostale také množstvo oxidu uhličitého, ako dnes. Ak by aj samotný oxid uhličitý nespôsoboval globálne otepľovanie, čo so m ale teraz vyvrátil a vyvracia to aj väčšina vedcov, tak minimálne spôsobuje ohromný úbytok flóry a predovšetkým fauny.
Zaujímavosťou je, že koraly tvoria iba 1% všetkej oceánskej flóry, ale poskytujú habitat pre tisícky druhov rybí, mäkkýšov a rias.
Na 1 hektár dažďového pralesa pripadá až 500 ruhov stromov. Len 1/10 s lesnej fauny poznáme. V tejto 1/10 a v ďalších deviatich nás čakajú lieky na rakovinu, leukémiu napríklad, respiračné choroby, chrípky, AIDS a mnoho ďalších. Preskúmali sme len 1% oceánskeho dna nevieme, čo všetko nás tam čaká. Na Mesiaci sme boli osemkrát, na Marse trikrát, ale tam nás život ani lieky nečakajú. Keby sa ale našiel čo i len jeden dôkaz, ktorý by stopercentne vyvracal globálne otepľovanie, stále to nedáva dôvod, aby sme ničili to, čo nás môže zachrániť. Lebo tým hubíme sami seba. Už keď nie pre priaznivú klímu, čisté životné prostredie, tak aspoň pre nás a naše životy a predovšetkým pre naše deti urobme niečo, aby sme tu vôbec mohli žiť.
Napriklad aj taky asfalt pohlcuje CO2.
A čím bude teplejšie, tým sa bude vlastne viac dariť faune, aj v flore, ved za čias dinosaurov boli iné teploty ako teraz.
K tým koralom máš pravdu, tie su najväčšie viazace, ale zároveň to súvisí aj s kyslostou a tým ovplyvňujú jeho ph.
Odporúčam ti prečítať knihu od M. Kutlik Racionálne o GO.
A na záver mi prosím ťa vysvetli, prečo podľa teba v minulosti vyhynula tak rýchlo väčšina zvierat a rastlín? Čo to ovplyvnilo, meteorit?
Už len fakt, že v rokoch 1884-1998 sa otpelilo o 0,64°C. Oteplenie trvá aj naďalej. Posledná dekáda minulého tisíročia sa považuje za najhorúcejšiu. Rok 1998 bol najteplejším rokom celého milénia vôbec. Rok 1995 sa zaradil "len" na 5. miesto kvôli príchodu klimatického javu El Niňo, ktorý chladzuje atmosféru.
Toto nie sú moje dohady, opäť sa mýliš. Sú to fakty, ktoré sa učia deti už v rpvom stupni na základných škôl po desiatky rokov. Sú to fakty o klíme, meteorológií, prírodopise, živote a vede vôbec - fyzikálne vedy, chemické vedy i vedy historícké. A tieto fakty, ktoré sa učíme už po desiatky rokov, potvrdzujú stále nojvšie a nojvšie zistienia, vedecké objavy a nálezy a takisto to potvrdzujú aj okolnosti, ktoré sa dejú. Dnes žijeme v desivejších podmienkach, ako to predpokladali najpesimistickejší vedci pred 10 rokmi.
Už mi nemáš čo vyvrátiť, tak mi odporučíš prečítať si knihu od českého vedca, ktorý píše o niečom, čo ani nie je v jeho odobore a súdi na základe zistení len krátkeho a nepatrného času z jeho života, ktorý venoval tejto téme. U klimaskeptikov si môžeš všimnúť, že často tvrdia, že ku globálnemu ochladeniu nedochádza. No vzápetí na to tvrdia, že oteplenie je pre rastliny dobré, že viac CO2 je lepšie pre hojnosť fauny a podobne. Ale to som už tuším vyvrátil vo vyššie priložených komentároch a aj v mojom blogu, síce som to nevyvrátil ja, pochopiteľne, keďže niektoré z týchto zistení sú staršie ako ja .
Ak sa pýtaš na vyhynutie dinosaurov, tak Ti neviem vysvetliť, ale sú hypotézy, ktoré sme sa učili ešte v prvých ročníkoch na základnej škole. Dnes ani samotní vedci a vedecké inštitúcie nevedia s istotou potvrdiť, ako došlo k masívnemu vyhynutiu plazov.
V prírode došlo iba raz prirodzeným spôsobom k ohrozeniu celej živočíšnej ríše, o ktorom vieme. Hovorím teraz o období, kedy vyhynuli dinosauri. Ale v súčasnosti je v najväčšom ohrození spôsobenom antropogénnou činnosťou celá živočíšna ríša - ryby. 3/4 rýb je vyhynutých, ohrozených vyčerpaním, alebo inak poškodených hrozobou vyhynutia. Za týmto stojí ľudská činnosť - zindustrializovanie lovu rýb v posledných 200 rokoch.