Poniektorí ľudia v mojom okolí sa vyhýbajú výrobkom s obsahom glutamánu. Len chcem upozorniť, že vôbec nie je škodlivý a celé to, aký je nezdravý je len mýtus. Telo si ho samé syntetizuje v množstve asi 50 g denne.
lepšie by bolo napísať, že glutaman akurát tak aktivuje chuťové receptory reagujúce na chuť umami. nič iné nerobí a neškodný nie je.
ale nie je na škodu sa výrobkom s glutamanom vyhýbať (inak glutaman je i v materinskom mliekom, hovädzom mäse či sóji alebo čokoľvek inom), pretože jeho prítomnosť väčšinou signalizuje, že vo výrobku sú sračky a potrebujú to prekryť niečím, čo z výrobku urobí chutnú vec (glutaman je taaaaaaaaaak dobrý)
aspartam je neškodný. Polroka som ho konzumoval v pravidelných dávkach každý deň ako súčasť doplnku stravy. Nič mi nie je. Podľa konširačných teórii som už mal dávno oslepnúť, pečeň mi mala skamenieť a z mozgu sa mi mal spraviť jogurt
@sadistrom ono, keď sa jeden Japončík zaujímal o to, prečo je sójová omáčka taká dobrá, tak z nej "vyabstrahoval" práve glutaman, jeho chuť pomenoval ako umami (chutná chuť ) a hneď potom sa začalo glutamanové šialenstvo, keď ho pchali úplne všade (čo sa vlastne deje aj teraz). no a keďže glutaman je veľmi špecifický a dokáže prekryť nedostatky mnohých sračiek, tak sa samozrejme pchal aj do sračkových vecí, aby sa zakrylo, že sú sračkové. a ľudia to žrali (asi rovnako, ako žerú McDonald, neuvedomujúc si, že to je proste sračka jak riť a dobré to je len vďaka glutamanu) a mali z toho zdravotné problémy. migrény, žalúdočné oné a tak. lebo žrali sračky. a tak sa to všetko zvalilo na glutaman
kto chce nech ho konzumuje, ale si nemyslíte, že nejaký výsledok, že je to zdraviu škodlivé zistíte za pol roka ako tu odznelo...
Způsobuje:
Poškození hypotalamu, vyvolané dávkou glutamátu sodného v období kojení a následný rozvoj obezity.
Ničí nervové buňky.
Cukrovku.
Migrény.
Autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivitu.
Alzheimerovu chorobu.
Narušuje sítnici oka a způsobuje zelený zákal.
Vyvolává člověka agresivitu.
Žaludeční vředy, gastritidu.
Hydrolyzovaný protein, glutaman sodný, MSG je jedním z nejnebezpečnějších umělých potravinářských přísad. Je-li na výrobku napsáno „chuť identická s přírodní“, jedná se o E621 a E631, v cizině se označuje jako MSG. Jedná se o deriváty kyseliny glutamové, která je obsažena ve všech bílkovinových přírodních potravinách, nejvíce pak v řasách Cambu. E631 - inosinát sodný, tj. sůl kyseliny glutamové, se používá jako součást koření v rychlém občerstvení. Glutaman sodný byl představen na počátku 50. let jako zázračná látka zvýrazňující chuť, jejímž účelem je učinit jídlo chutnější a přitažlivější.
Glutaman sodný má schopnost zlepšovat chuť potravin, do nichž se přidává. Na jazyku má člověk speciální receptory, které na glutaman sodný reagují, a které jsou od přírody určeny k tomu, aby reagovaly na přírodní kyselinu glutamovou.
Začátkem 20. století se Kikunae Ikeda, vědec z Japonska, zabýval problematikou „chuti“ potravy obyvatel jihovýchodní Asie, a upozornil na to, že jídlo připravované se sušenými mořskými řasami, má výraznější chuť a je tak chuťově přitažlivější. Podařilo se mu identifikovat zdroj, tj. kyselinu glutamovou, a již v roce 1909 Kikunae Ikeda patentoval tento svůj objev, který pojmenoval „adži-no-motto“, což znamená „duše chuti“. V 50. letech dosáhla výroba glutamanu sodného nové průmyslové úrovně. Zpočátku jej přidávali pouze do málo kvalitních výrobků, mletého masa, které bylo opakovaně rozmrazováno, zmrazeného masa, které ztratilo svou původní kvalitu. A také se používal při výrobě potravin z luštěnin, ryb, zeleniny, drůbeže, aby se zvýšila jejich chuť, při výrobě konzerv, polévek, koncentrátů, směsí koření. Při výrobě salámů se do nich glutaman sodný přidává spolu s kořením a solí. Glutaman sodný se stal velmi populárním v celém světě, průmysl jej zpracovává v objemu asi 200 000 tun, výrobci se domnívají, že je příliš drahé používat přírodní potraviny, cibuli, česnek, a závislost prý nezpůsobuje. Obsah glutamanu sodného v polotovarech, výrobcích z hovězího, vepřového, v klobásách je asi 0,05 - 0,15 % vůči hmotnosti surovin.
Přírodní kyselina glutamová je klíčovým prvkem pro výživu mozku, zvyšuje intelekt, léčí impotenci, deprese, snižuje únavu, umělý MSG je jed, který ničí nervové buňky. Profesor Michael Hermanussen z Kielu (Německo) prováděl testy na krysách a na základě dosažených výsledků došel k závěru, že i nepatrné množství glutamanu v krysí potravě ničí buňky diencefalonu, a rovněž hubí buňky, které jsou odpovědné za chuť k jídlu a za pocit sytosti. Vědci speciálně chovají obézní krysy a myši s cílem nalézt lék na hubnutí, přičemž jim hned po narození dávají injekce MSG (glutamanu sodného). Glutaman sodný zvyšuje množství inzulínu třikrát, což u živočichů způsobuje obezitu (je pravděpodobné, že způsobuje obezitu i u člověka). Podle svědectví neurochirurga Dr. Russella Blaylocka existuje souvislost mezi náhlým úmrtím na zástavu srdce a vysokou mírou spotřeby glutamanu sodného, mnoho lidí trpí tak zvaným „syndromem čínské restaurace“: bolestmi hlavy, blednutím, pocením, pocitem „těžkých“ úst. Lékaři považovali tyto příznaky za důsledek podráždění jícnu, avšak analýzy ukázaly, že se v krvi zvýšila hladina imunoglobulinu, což je příznakem alergie.
Výrobci si uvědomují, že mnoho lidí se raději vyhýbá potravinám, na jejichž obalu je uváděno: látka zvýrazňující chuť - glutaman sodný (E621), a snaží se jej před námi skrýt. Zvlášť, pokud výrobek obsahuje minimálně 50 % glutamanu sodného, nemůže se výrobce vyhnout povinnosti oznámit to kupujícímu, ale někteří výrobci jako natolik suverénní, že na svých výrobcích uvádějí „BEZ KONZERVANTŮ“, „BEZ KONZERVAČNÍCH LÁTEK“ na přední straně („No ADDED“, nebo „NO MSG Added“ ve verzi pro USA). Jiní výrobci schovávají glutaman sodný pod následující názvy na obalu: „Hydrolyzovaný rostlinný protein“ - „Hydrolyzed Vegetable Protein“, nebo jej lze skrýt pod názvy jako „Accent“, „Aginomoto“, „Natural Meat Tenderizer“. Mají snahu zdůraznit, že jejich produkt je zdravé jídlo, na rozdíl od výrobků jejich konkurence, což jim zajišťuje více šancí k prodeji.
Výrobci přiznávají, že glutaman sodný je návykový, jako i jídlo z rychlého občerstvení, což je další bonus pro výrobce, když se zboží dobře prodává, a v budoucnu budou spotřebitelé nakupovat pouze vaše potraviny (protože to je přeci tak velice chutné!).
Glutaman sodný je ve všech potravinách vyráběných průmyslovým způsobem, zejména v polotovarech, masu, mléčných výrobcích je ho nemálo.
@zajkousko keď si prečítaš toho viac, ako jeden strašidelný článok, tak zistíš, že tie pokusy boli chybne prevedené či zaznamenané, aby z toho glutaman vzišiel ako ten "ten zlý". rovnako objavíš omnoho viac pokusov a štúdií a experimentov, z ktorých glutaman vychádza ako neškodný.
keby som sa mala riadit podla co je zdrave a co nezdrave, resp podla medialnych info co ludia dostavaju, tak jeden den jem to co vcera bolo zakazovane, lebo co zdroj to iny vysledok. kazdy vie, co robi zle, kedy toho fast foodu bolo privela, to ani nemusi vediet, co v tom je, aby vedel, ze to je zle. naozaj som nikdy nepotrebovala vediet percento tuku hranoliek, aby mi doplo, ze to budem zhadzovat dlhsie nez obyc jedlo.
@hetfield prečítaj si to ešte raz. nemyslím si, že sa treba vyhýbať glutamanu, ale nie je odveci si poriadne pozrieť zloženie výrobkov, ktoré glutaman obsahujú, pretože tam je väčšinou preto, že s tými výrobkami nie je niečo v poriadku. a tým sa vyhýbať.
@hetfield ty hovoríš o mäsových výrobkoch, ja hovorím o normálnom hovädzom mäse, ktoré je proste normálne hovädzie mäso, jaké máš, keď skolíš kravu. a nehovorím o vyhýbaniu sa glutamánu
@grietusha prečítaj si to ešte raz. nemyslím si, že sa treba vyhýbať glutamanu, ale nie je odveci si poriadne pozrieť zloženie výrobkov, ktoré glutaman obsahujú, pretože tam je väčšinou preto, že s tými výrobkami nie je niečo v poriadku. a tým sa vyhýbať.
a toto si potom ako myslela?ja tam to slovo vyhybat vidim ale mozno mam len halucinacie
Glutaman sodný, aspartam (Pentagon to mal ako chemickú zbraň) sú všetko sračky, ktoré som niekedy síce konzumoval každý deň, ale len preto, lebo som bol mladý a naivný. A neuveríte aké sú jedlá, keď si odvyknete od toho a najmä od presálania chutnejšie.
Akože, nech si žere kto chce, čo chce, ak niekto do seba napcháva jedlo v prášku, fastfood alebo iné everyday, škodí hlavne sebe, osobne to ale nejem..
@grietusha
prešiel som x testami krvi pretože mám choré srdce, užívať túto soľ je pre mňa doslova vedome zabíjanie...
držím dietu lebo nachádza sa takmer vo všetkých výrobkoch...
šunku si napr. najskôr prevarím v dvoch vodách a potom ju zjem...
jem výlučne varené jedlá...
sme mladí ty si zdravá a ja chorý, lenže roky pribúdaju a tento bordel naštrbí aj tvoje zdravie, never všetkým tým monopolom na jedlo, je to zámer, aby išli na odbyt a udržali dlhšie svoju záruku...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
a co aspartamciar ?
lepšie by bolo napísať, že glutaman akurát tak aktivuje chuťové receptory reagujúce na chuť umami. nič iné nerobí a neškodný nie je.
ale nie je na škodu sa výrobkom s glutamanom vyhýbať (inak glutaman je i v materinskom mliekom, hovädzom mäse či sóji alebo čokoľvek inom), pretože jeho prítomnosť väčšinou signalizuje, že vo výrobku sú sračky a potrebujú to prekryť niečím, čo z výrobku urobí chutnú vec (glutaman je taaaaaaaaaak dobrý)
"Telo si ho samé syntetizuje"
potiaľto verím.
" v množstve asi 50 g denne."
toto už nie, neviem o tom že okrem odpadových produktov (moč, stolica, hlieny) by telo bolo schopné čohokoľvek produkovať takúto veľkú dávku
kto chce nech ho konzumuje, ale si nemyslíte, že nejaký výsledok, že je to zdraviu škodlivé zistíte za pol roka ako tu odznelo...
Způsobuje:
Poškození hypotalamu, vyvolané dávkou glutamátu sodného v období kojení a následný rozvoj obezity.
Ničí nervové buňky.
Cukrovku.
Migrény.
Autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivitu.
Alzheimerovu chorobu.
Narušuje sítnici oka a způsobuje zelený zákal.
Vyvolává člověka agresivitu.
Žaludeční vředy, gastritidu.
Hydrolyzovaný protein, glutaman sodný, MSG je jedním z nejnebezpečnějších umělých potravinářských přísad. Je-li na výrobku napsáno „chuť identická s přírodní“, jedná se o E621 a E631, v cizině se označuje jako MSG. Jedná se o deriváty kyseliny glutamové, která je obsažena ve všech bílkovinových přírodních potravinách, nejvíce pak v řasách Cambu. E631 - inosinát sodný, tj. sůl kyseliny glutamové, se používá jako součást koření v rychlém občerstvení. Glutaman sodný byl představen na počátku 50. let jako zázračná látka zvýrazňující chuť, jejímž účelem je učinit jídlo chutnější a přitažlivější.
Glutaman sodný má schopnost zlepšovat chuť potravin, do nichž se přidává. Na jazyku má člověk speciální receptory, které na glutaman sodný reagují, a které jsou od přírody určeny k tomu, aby reagovaly na přírodní kyselinu glutamovou.
Začátkem 20. století se Kikunae Ikeda, vědec z Japonska, zabýval problematikou „chuti“ potravy obyvatel jihovýchodní Asie, a upozornil na to, že jídlo připravované se sušenými mořskými řasami, má výraznější chuť a je tak chuťově přitažlivější. Podařilo se mu identifikovat zdroj, tj. kyselinu glutamovou, a již v roce 1909 Kikunae Ikeda patentoval tento svůj objev, který pojmenoval „adži-no-motto“, což znamená „duše chuti“. V 50. letech dosáhla výroba glutamanu sodného nové průmyslové úrovně. Zpočátku jej přidávali pouze do málo kvalitních výrobků, mletého masa, které bylo opakovaně rozmrazováno, zmrazeného masa, které ztratilo svou původní kvalitu. A také se používal při výrobě potravin z luštěnin, ryb, zeleniny, drůbeže, aby se zvýšila jejich chuť, při výrobě konzerv, polévek, koncentrátů, směsí koření. Při výrobě salámů se do nich glutaman sodný přidává spolu s kořením a solí. Glutaman sodný se stal velmi populárním v celém světě, průmysl jej zpracovává v objemu asi 200 000 tun, výrobci se domnívají, že je příliš drahé používat přírodní potraviny, cibuli, česnek, a závislost prý nezpůsobuje. Obsah glutamanu sodného v polotovarech, výrobcích z hovězího, vepřového, v klobásách je asi 0,05 - 0,15 % vůči hmotnosti surovin.
Přírodní kyselina glutamová je klíčovým prvkem pro výživu mozku, zvyšuje intelekt, léčí impotenci, deprese, snižuje únavu, umělý MSG je jed, který ničí nervové buňky. Profesor Michael Hermanussen z Kielu (Německo) prováděl testy na krysách a na základě dosažených výsledků došel k závěru, že i nepatrné množství glutamanu v krysí potravě ničí buňky diencefalonu, a rovněž hubí buňky, které jsou odpovědné za chuť k jídlu a za pocit sytosti. Vědci speciálně chovají obézní krysy a myši s cílem nalézt lék na hubnutí, přičemž jim hned po narození dávají injekce MSG (glutamanu sodného). Glutaman sodný zvyšuje množství inzulínu třikrát, což u živočichů způsobuje obezitu (je pravděpodobné, že způsobuje obezitu i u člověka). Podle svědectví neurochirurga Dr. Russella Blaylocka existuje souvislost mezi náhlým úmrtím na zástavu srdce a vysokou mírou spotřeby glutamanu sodného, mnoho lidí trpí tak zvaným „syndromem čínské restaurace“: bolestmi hlavy, blednutím, pocením, pocitem „těžkých“ úst. Lékaři považovali tyto příznaky za důsledek podráždění jícnu, avšak analýzy ukázaly, že se v krvi zvýšila hladina imunoglobulinu, což je příznakem alergie.
Výrobci si uvědomují, že mnoho lidí se raději vyhýbá potravinám, na jejichž obalu je uváděno: látka zvýrazňující chuť - glutaman sodný (E621), a snaží se jej před námi skrýt. Zvlášť, pokud výrobek obsahuje minimálně 50 % glutamanu sodného, nemůže se výrobce vyhnout povinnosti oznámit to kupujícímu, ale někteří výrobci jako natolik suverénní, že na svých výrobcích uvádějí „BEZ KONZERVANTŮ“, „BEZ KONZERVAČNÍCH LÁTEK“ na přední straně („No ADDED“, nebo „NO MSG Added“ ve verzi pro USA). Jiní výrobci schovávají glutaman sodný pod následující názvy na obalu: „Hydrolyzovaný rostlinný protein“ - „Hydrolyzed Vegetable Protein“, nebo jej lze skrýt pod názvy jako „Accent“, „Aginomoto“, „Natural Meat Tenderizer“. Mají snahu zdůraznit, že jejich produkt je zdravé jídlo, na rozdíl od výrobků jejich konkurence, což jim zajišťuje více šancí k prodeji.
Výrobci přiznávají, že glutaman sodný je návykový, jako i jídlo z rychlého občerstvení, což je další bonus pro výrobce, když se zboží dobře prodává, a v budoucnu budou spotřebitelé nakupovat pouze vaše potraviny (protože to je přeci tak velice chutné!).
Glutaman sodný je ve všech potravinách vyráběných průmyslovým způsobem, zejména v polotovarech, masu, mléčných výrobcích je ho nemálo.
Více zde: » coral-produkt.webnode.cz/news/tichy-zabi...
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: » www.webnode.cz
napríklad:
» www.sciencedirect.com/science/article...
a toto si potom ako myslela?ja tam to slovo vyhybat vidim ale mozno mam len halucinacie
Akože, nech si žere kto chce, čo chce, ak niekto do seba napcháva jedlo v prášku, fastfood alebo iné everyday, škodí hlavne sebe, osobne to ale nejem..
prešiel som x testami krvi pretože mám choré srdce, užívať túto soľ je pre mňa doslova vedome zabíjanie...
držím dietu lebo nachádza sa takmer vo všetkých výrobkoch...
šunku si napr. najskôr prevarím v dvoch vodách a potom ju zjem...
jem výlučne varené jedlá...
sme mladí ty si zdravá a ja chorý, lenže roky pribúdaju a tento bordel naštrbí aj tvoje zdravie, never všetkým tým monopolom na jedlo, je to zámer, aby išli na odbyt a udržali dlhšie svoju záruku...