Ovplyvní nejako vašu mienku o človeku, (ktorý sa vám javil ako fajn človek s fajn názormi) ak napíše niečo s hrubou gramatickou chybou (typu "mislím si") ? A ak to dokonca píše opakovane, teda to nebol preklep alebo chyba z nepozornosti a tak. Ako veľmi t
ovplyvni . dost. ja neviem mne sa to nejako viaze. rozumova vyspelost cloveka a gramaticky spravne vyjadrovanie. nehovorim, ze to co robim je dobre, ale proste je to tak a nepusti ma to.
čiastočne v prvom rade beriem do úvahy možný preklep, a aj ak sa to často opakuje, pokiaľ si s dotyčnou osobou rozumiem a je jasné že nemá v hlave nasr*né, tak to tolerujem, nie je predsa každý dokonalý a nie každý má "cit" na gramatiku a pravopis
@tommyhot dokonca je to ucivo zhruba tej istej triedy zs a kazdy kto ju absolvoval sa nema pravo vyhovarat na nic, navyse s tym prichadza do kontaktu stokrat denne takze ak si to nie je schopny zapamatat z videnia fakt bude pribrzdeny
Rozhodne áno. Lebo sú isté veci, ktoré nepustia. Napríklad ak si píšem so spolužiačkami na whatsappe a vidím tie chyby, nechutné a keď im ešte niečo na to poviem, tak mi povedia takú pičovinu, že "veď nie sme v škole" .
myslím, že nie, lebo mám kamarátov, ktorí píšu niekedy so strašnými gramatickými chybami a nie sú pre mňa menejcenní ani nič také. ale nemýlia sa v každom slovíčku a väčšinou keď ich upozorním na chybu tak si to zapamätajú. skôr mám nervy na niektoré fóra, kde sú v každom slove minimálne dve do očí bijúce chyby, vtedy som grammar nazi!
ale je mnoho ľudí, ktorí trpia dyslexiou alebo dysgrafiou, nemôžme ich hneď ukrižovať na hranici ani odsudzovať. tak ako je niekto alergický na peľ, oni trpia týmito poruchami. takže @etelnair a @tommyhot keep calm
Ak niekto robí opakovane tak hrubé chyby tak si pomyslím že má v tomto smere veľké medzery ale nepovažujem ho automaticky za hlupáka. Lebo čo ak je to jeho jediná chyba?
@zufalaz pre mňa viac znamená komunikácia naživo, vyjadrovanie celkovo, názory a postoje, takže nejaké ,,mislím si" po mesiaci komunikácie z očí do očí nič nepokazí.
Dyslexia je biologicky podmienená porucha, ktorá sa prejavuje neschopnosťou čítať, alebo veľmi ťažkopádnym čítaním.
Dysgrafia je špecifická porucha písania, ktorá sa prejavuje celkovou výraznou neúhľadnosťou písma, jeho tvarom, rozdielnou výškou a kolísajúcim sklonom.
ja súdim hlavne podla obsahu... lebo často keď človek proste nie je sústredený napíše obr kokotinu (minule som na angline napísala sYtuation a sama aj napriek tomu že hlúpa nie som, čítam knihy dosť moja gramatika je značne nie moc dobrá... ale tak zasa kompenzujem si to (aspoň dúfam) slovnou zásobou
Ako ked človeka nepoznam tak mi to vadí, a si o nom pomyslim svoje... Ale ked toho človeka poznam osobne tak je mi to jedno... pokiaľ si napriklad dobre rozumieme abo čo tak mi to je jedno jak piše
@etelnair ja viem čo to znamená, nemusíš ma poúčať nie som z tých, čo zvyknú písať o tom, o čom nič nevedia. dysgrafia ide ruka s rukou s gramatikou, takže aj mäkčene, dĺžne, jota a ypsilon, veľké a malé písmená... a väčšinou deti, ktoré ňou trpia, trpia zároveň aj dyslexiou. dokonca aj z praxe to môžem potvrdiť, pretože každý môj známy, ktorý trpí jednou z týchto porúch, trpí aj tou druhou.
nikto kto opakovane píše hrubice nemôže mať správne názory.. nakoľko keby ich mal.. záležalo by mu na vlastnej gramatike.. silno to ovplyvňuje moju mienku a ani nemám chuť sa s takým človekom vôbec o niečom baviť.
ale o ničom som ťa nepresviedčala, len som vyjadrila svoj osobný názor
a toto fórum som myslela skôr s výnimkou týchto prípadov (napokon, tieto choroby sú viditeľné najmä pri ručnom písaní, ja som mala na mysli skôr písanie na nete), tiež si nemyslím, že by drvivá väčšina z tých, čo napíšu namiesto "myslím si" "mislím si" trpela nejakou z týchto chorôb
Tak ja zase niekedy rátam na prstoch, nemám čo súdiť...
Pokiaľ to nie je ozaj trhajúce oči, tak prekusnem.. hlavne aby mal text, čo napíše hlavu a pätu, nech to nie je úplne chaotické.
Napríklad s plurálom vzoru pekný som sa rozlúčila už dávno, to ľudia nikdy nepíšu dobre... to beriem skôr ako príjemné plus, keď niekto ovláda, nie ako samozrejmosť.
@zufalaz sorry, len ma rozohnili tuto chalani. ťažko posudzovať čím trpí človek, s ktorým si píšem, ak som nevidela jeho rukopis. lebo pravdupovediac nevidela som ešte kombináciu krasopisu s početnými gramatickými chybami. ale je pravda, že dnes už má málokto nejakým spôsobom vyprofilovaný rukopis, lebo sa všetko píše na počítači potom sa nevedia niektorí ani podpísať
@jerometoucanrainbow ešte mi povedz, kde odporujem tomu tvrdeniu, čo vlastne dysgrafia znamená, prosím. lebo ja to nevidím. a prečítaj si @27 a potom sa môžme o tom baviť a polemizovať.
@zufalaz neviem môj ročník bol vždy buď píšem pekne a gramaticky správne alebo úúúplne zle. keby si ľudia aspoň všímali pri písaní na kompe, že slovíčko je podtrhnuté červenou, že to asi niečo značí, ale keď ani to nepomáha tak neviem
tiez som takych ludi odsudzoval, kym som si nevsimol, ako KATASTROFALNE pise moj otec - a je to 1 z najrozhladenejsich ludi, akych poznam a nikto na B. by sa mu nemohol rovnat(ach)
ale to pochopite az ked aj vy budete mat takeho cloveka v rodine
Ja ked si niekedy citam diskusie k clankom napr. na sme, hnonline a pod. a vidim tam dlhy prispevok v ktorom je opakovane hrubka, ani nepokracujem v citani. Takze, mienku to asi ovplyvni dost
@sabnacke písala si,že dysgrafia súvisí s gramatikou.....gramatika vôbec nie je sprievodným javom dysgrafie ale dysortografie, čo je úplne iný pojem, písala si akoby dysortografia bola podmnožinou dysgrafie, pri tom sú to dve rovnocenné množiny, ktoré ale nemajú gramatiku v ich prieniku, aj keď tieto "choroby" spolu súvisia a vyskytujú sa spolu
čo ti vlastne už aj vraveli ale si zjavne jediná, čo tejto problematike venovala dostatok času
je výrazné narušenie zručností písania,ktoré nie je spôsobené nízkou úrovňou mentálnych schopností, problémami zraku, alebo nevhodným spôsobom výučby. Objavujú sa chyby v interpunkcii,
vynechávanie písmen,rukopis býva značne neúhľadný
,písmo pomalé. Typické znaky dysgrafického písma sú:
nesprávne tvary písmen; nesprávny sklon písma; písmo je kŕčovité, so znakmi tremoru; zrkadlové písanie písmen a číslic; nedodržiavanie riadkov; zámena niektorých písmen.Môžu sa vyskytovať pravopisné chyby
@jerometoucanrainbow nedopísala som - pravopisné chyby, pretože dieťa sa sústredí na proces vnímania a nestíha rozmýšľať nad uplatňovaním gramatických pravidiel... atď atď. takže si myslím že to extrémne úzko súvisí. hold, ešte niečo?
dobre ja si tiež dávam na gramatike záležať a nemám rád, keď niekto robí enormne do oči bijúce chyby ale žeby som sa s ním ani nerozprával, tobôž ho pokladal za nejakého dementného, alebo jeho názory spochybňoval a pod.?
nie je to trocha prehnané? jasne, je to podstatné, ale absolútne nechápem čo má spoločné gramatika s názormi človeka a s jeho charakterom ...
a to som si myslel že to len ja preháňam, že každého opravujem ale toto sú už tak trochu predsudky nie?
btw sa tu bavite len o detoch, nepochybne tymito poruchami trpia aj starsi ludia, nepride mi spravne to tvrdit a stale vkladat len do "ruk a hlav" deti.
to sa samozrejme netyka teba laska..
a inac proste kto nevie v rodnej reci v 20tich rokoch pisat spisovne, tak nech sa nikto nehneva, tak je proste kokot. moze to byt akykolvek super clovek ale asi ma v istej hemisfere nasrate ak si nedokaze uvedomit, ze vedomost spravneho pisania sa povazuje za pomerne zakladnu crtu kazdeho uvedomeleho, inteligentneho a moderneho cloveka ?
ako fakt keby napriklad robim nabor do mojej firmy a niekto mi tam napise : "Mislim si, ze som vhodny kandidat na pracovny post" tak by som ho nezobral aj keby si vedel trebars nohy poskladat do praclika..
@n0win0u inak sa to spája s deťmi asi preto, že sú to také moderné "choroby" dakedy sa nimi nejak nik nezaoberal, keď si nevedel čítať v škole, tak si dostal trstenicou ako pra pra starý otec Janka Slotu
teraz je v móde - nevadí že to nevieš, ty budeš dyslektik a potom je percento týchto ľudí neúmerne nafúknuté oproti realite
@jerometoucanrainbow tiez si myslim, ze za to moze aj lenivost a dost hlupy pohlad ludi na toto. ked sa pozriem kolko ludi to uplne v pohode toleruje a je im to jedno, ze maju za kamaratov v podstate grobianov. to este keby nevie ani rozpravat po slovensky tak original zasadim strom a tam nech skace a zere banany
keď niekto robí úplne také chyby ako mislím,pítať a podobne,tak si pomyslím,že buď má nejakú poruchu,alebo proste nebude patriť medzi tých najmúdrejších
Pomyslím si, že nie je ako ja a že je to škoda, ale na druhej strane aspoň pred ním nebude až také hrozné sa pomýliť. teda pravdepodobne ma neopraví a keď áno, tak vtedy to bude dement...
mňa gramatické chyby všeobecne neskutočne vytáčajú. ale keď mám niekoho rada tak s ním určite nepreruším všetky kontakty len preto, že neovláda gramatiku
@zufalaz ano ovplyvni, snazim sa to tak neriesit, ale ako keby mal nejake body u mna a tym, ze nevie gramatiku, tak mu nejake body ubudli....
Proste o cloveku ktory mi napise ,,chcem richlovku,, tak si myslim nieco, ine je ked su to take nevseobecne veci ako ,,rozumiem tomu a nechapem to" sama to neivem takze na tomto nebazirujem ...
a ked napise niekto ,,colvek" miesto clovek, tak to nepovazujem za chybu
neviem, asi ani nie ale tak keď mi píše nejaký človek a sú tam hrubky jak hovado tak mu mám chuť povedať nech sa naučí gramatiku. Raz mi písal jeden kamarát a dal ABY s mäkkým i T_T alebo kamoške jeden písal či sa ASI píše s mäkkým alebo tvrdím i.. keď mi to hovorila tak som nechápala aký ludia dokážu byť sprostí aj v tých najjednoduchších slovách
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
70 komentov
až tak píše niekto, koho nepoznám, tak sa na tom len zasmejem
neriesim to, nie som z jazykovedneho ustavu...
aspoň sa o to ja neopieram - ale vie ma to nasrať a sú tie chyby dosť "viditeľné"
Dyslexia je biologicky podmienená porucha, ktorá sa prejavuje neschopnosťou čítať, alebo veľmi ťažkopádnym čítaním.
Dysgrafia je špecifická porucha písania, ktorá sa prejavuje celkovou výraznou neúhľadnosťou písma, jeho tvarom, rozdielnou výškou a kolísajúcim sklonom.
akože seriously mám takých spoluiakov
inak aj ja spravim niekedy preklep, no takmer vzdy si ho vsimnem. je ale fakt, ze ciarky sa mi nechce pisat takto na nete.
ak ale niekto neovlada fakt tych par blbych pravidiel, tak mi to pride trochu dementne
@13 zda sa, ze dyslexiou trpi dneska uz kazdy. taktiez blba alibisticka vyhovorka mnohokrat
a inak spomínaná dysgrafia s gramatikou veľmi nesúvisí
» www.poradnapsychologicka.sk/articles/poruch...
problémy s pravopisom je dysortografia alebo už spomínaná demencia
OK, to som nevedela.
ale o ničom som ťa nepresviedčala, len som vyjadrila svoj osobný názor
a toto fórum som myslela skôr s výnimkou týchto prípadov (napokon, tieto choroby sú viditeľné najmä pri ručnom písaní, ja som mala na mysli skôr písanie na nete), tiež si nemyslím, že by drvivá väčšina z tých, čo napíšu namiesto "myslím si" "mislím si" trpela nejakou z týchto chorôb
Pokiaľ to nie je ozaj trhajúce oči, tak prekusnem.. hlavne aby mal text, čo napíše hlavu a pätu, nech to nie je úplne chaotické.
Napríklad s plurálom vzoru pekný som sa rozlúčila už dávno, to ľudia nikdy nepíšu dobre... to beriem skôr ako príjemné plus, keď niekto ovláda, nie ako samozrejmosť.
ale to pochopite az ked aj vy budete mat takeho cloveka v rodine
pokiaľ to nie je preklep, alebo tak, lebo však, občas sa to môže stať každému, tak pravdepodobne si už viac s tým človekom písať nebudem
a proste toto sa mi ešte nikdy nestalo, že by niekto, o kom si myslím, že má fajn názory a podobne neovládal gramatiku
možno ak je podčiarknutý celý text, pomyslia si, že to je pokazené a podčiarkuje to všetko
čo ti vlastne už aj vraveli ale si zjavne jediná, čo tejto problematike venovala dostatok času
je výrazné narušenie zručností písania,ktoré nie je spôsobené nízkou úrovňou mentálnych schopností, problémami zraku, alebo nevhodným spôsobom výučby. Objavujú sa chyby v interpunkcii,
vynechávanie písmen,rukopis býva značne neúhľadný
,písmo pomalé. Typické znaky dysgrafického písma sú:
nesprávne tvary písmen; nesprávny sklon písma; písmo je kŕčovité, so znakmi tremoru; zrkadlové písanie písmen a číslic; nedodržiavanie riadkov; zámena niektorých písmen.Môžu sa vyskytovať pravopisné chyby
ak ťa to zaujíma nájdi si nejaké obšírnejšie publikácie, toto z čoho cituješ je veľmi všeobecne napísané
nie je to trocha prehnané? jasne, je to podstatné, ale absolútne nechápem čo má spoločné gramatika s názormi človeka a s jeho charakterom ...
a to som si myslel že to len ja preháňam, že každého opravujem ale toto sú už tak trochu predsudky nie?
btw sa tu bavite len o detoch, nepochybne tymito poruchami trpia aj starsi ludia, nepride mi spravne to tvrdit a stale vkladat len do "ruk a hlav" deti.
to sa samozrejme netyka teba laska..
a inac proste kto nevie v rodnej reci v 20tich rokoch pisat spisovne, tak nech sa nikto nehneva, tak je proste kokot. moze to byt akykolvek super clovek ale asi ma v istej hemisfere nasrate ak si nedokaze uvedomit, ze vedomost spravneho pisania sa povazuje za pomerne zakladnu crtu kazdeho uvedomeleho, inteligentneho a moderneho cloveka ?
ako fakt keby napriklad robim nabor do mojej firmy a niekto mi tam napise : "Mislim si, ze som vhodny kandidat na pracovny post" tak by som ho nezobral aj keby si vedel trebars nohy poskladat do praclika..
teraz je v móde - nevadí že to nevieš, ty budeš dyslektik a potom je percento týchto ľudí neúmerne nafúknuté oproti realite
ale všetko je to prepojené... tu sú ilumináti, nie je tam kde o nich Dan Brown píše
toto je len medzi nami, co tu spominas nasu vysoku aristokraticku slachtu, Dan Brown nevie nic, ved ty dobre vies !!!!
Dan Brown nič netuší ale Evita Urbaníková je nám na stope a doslova nás vydiera cez skryté posolstvá jej kníh, -Svet mi je dlžný,Všetko alebo nič
musíme byť ostražití
Všímam si to ale nejde toho človeka za to dobiť kutáčom..
Proste o cloveku ktory mi napise ,,chcem richlovku,, tak si myslim nieco, ine je ked su to take nevseobecne veci ako ,,rozumiem tomu a nechapem to" sama to neivem takze na tomto nebazirujem ...
a ked napise niekto ,,colvek" miesto clovek, tak to nepovazujem za chybu