Dosť ma to zaujíma a neviem nájsť nijaké informácie písané po slovensky, jedine v tom zmyle, že tento experiment má zistiť, ako vznikol svet, ale neviem či je to tá pravá pointa..nevedeli by ste o tom niekto?
hladaju higgsov bozon (ci tak nejak) co je teoreticky najmensia castica, ale experiment moze okrem toho objasnit mnoho dalsich veci...hovori si napriklad o teorii superstrun, ktoru by LHC mohlo potvrdit alebo vyvratit...
momentalne prebiehaju riadene zrazky castic, najblizsi rok budu vedci vyhodnocovat informacie
No v sucasnosti prebiehaju len nizko energericke zrazky, tie s plnou energiou prebehnu najskor o rok. Ulohou LHC je vytvorit na zlomok sekundy stav, aky bol pri big bangu, ked vznikali zakladne stavebne castice hmoty a existenciu tychto castic dokazat, napr spominany higgsov bozon.
kedy bude vlastne koniec sveta ? ...boze LHC ....pre bezneho cloveka a jeho zivot to vôbec nema vyznam ...a dalo sa do toho curva veľa peňazí ...a keď hovorím veľa myslím tým veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeľa
@wewo tam ide o to, ze ked je priemer toho kruhu, v ktorom uyrchluju tie castice väcsi, tak ich vedia zrychlit na rychlost, ktora je este blizsie ku rychlosti svetla, a predpokladaju, ze ziskaju nove poznatky o tom ako mohol na priklad vzniknut vesmir, atd...
@wewo nie je to len o tom že trocha večšie a koniec . vo fyzike to tak neplatí . napr fotoelektrický jav . ktorý prebieha len od určitej frekvencie dopadajúceho žiarenia . alebo ochladzuješ kov . ochladzuješ ochladzuješ a pri nejakej teplote bim . a je tam supravodivosť . takže pri väčších rýchlostiach a energiách zrážajúcich sa častíc môžu pozorovať napríklad dovtedy nepoznaný jav . alebo časticu ktorá inak nevzniká .
ja si myslim ze je to excelentny system ktory chce zistit ani nie tak ako vznikol vesmir to uz vieme ale z coho? ked vesmir vznikal bola vsetka hmota v jedinom litri viete si to predstavit?? to musel byt vesmir rozdeleny na take male castice ze si to nedokazeme vysvetlit tie castice sa nazvyju bozska hmota a je to zaklad hmotonosti vsetkych hmôt vo vesmire...ak by sa nam podarilo zistit co je to mozno by sme prisli nato ako to ziskat v cistej forme a potom by sme to vedeli dost dobre vyuzit...no a funguje to vlastne na tom principe ze je to obrovsky tunel kde cestuju protony vseliako takmer svetelnou rychlostou a ked sa tie protony zrazia mali by sa rozpadnut na tu bozsku hmotu...zatial je spusteny len na polovicny vykon na plny vykon ma ist az vroku 2012...a co sa tyka tych teoretickych ciernych dier je to hlupost absolutna ak by aj nejaka vznikla bola by taka mala a nestabilna ze by v momente zanikla
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Aspoň tak som to pochopil.
» vat.pravda.sk/velky-hadronovy...
Zdĺhavo a bolestivo by som mučila jedincov, čo vedia založiť diskusiu, ale nie použiť Google.
» www.24hod.sk/clanok-60648-Ve...
momentalne prebiehaju riadene zrazky castic, najblizsi rok budu vedci vyhodnocovat informacie
jednym z cielov je najst Higgsov bozon ktory by pomohol objasnit ako vznikla hmota a tym padom aj vesmir...
A zistili už niečo? Predsa len 6,4 miliárd eur nieje málo.