Niesom vegetarián ale aj tak mi je luto tých zvieratiek Ale vtedy si poviem že ked ich nezjem ja zje ich niekto druhý,alebo ved už je to zabité tak čo teraz s tým
ja to vôbec nechápem.. ako to niekto vôbec dokáže ! napr.. grilovačka zo všetkým čo treba, a niekto je len chleba s kyslou uhorkou .. veď to je hrozné.. je fakt nemám nič proti vegetariánom ..len si to neviem celkom predstaviť
Z mnohých dôvodov, predovšetkým eticko-filozoficko-náboženských.
1. Snažím sa dôsledne uplatňovať to, čo sa skrýva za pojmom "ahinsa" - neubližovanie.
2. Za každým sústom mäsa je smrť - osobne sa radšej najem niečoho, kvôli čomu nemusel nik zomrieť.
3. Myslím, že jedením (bývalých) živých bytostí by sa mi pričítali "červené punktíky" do karmy, čím by som ešte väčšmi uviazol v kolobehu znovuzrodení (sansara).
Áno, preto sa napríklad džinisti snažia jesť čo najmenej. No v každom prípade je to iná kategória "bytostí" a myslím, že je zmysluplné, ak sú zdrojom obživy "vyšších" bytostí.
Som vegetariánka. Ale mám na to viac dôvodov. Ako ochranárka zvierat fakt nepotrebujem jesť kruto zabíjané zvieratá. No a ďalším dôvodom je, že chcem žiť zdravo a mäso k životu nie je potrebné. Je to vlastne taký zdravý životný štýl..
@gotheris , ale mäso je potrebné k výžive! Samozrejme, slaninka alebo saláma nie sú tie najzdravšie mäsá ale ostatné...kto vymyslel to vegetariánstvo!?
Nejem mäso (a je to viac menej preto, že ked si predstavím celý vývin toho zvieraťa a pozriem sa na tanier, nezjem to), ale za vegetariánku sa veľmi neprehlasujem, kedže doma ma mäso jesť nútia (aspoň sa o to snažia).
tie zvierata co kupujeme su aj tak chovane len pre to aby z nich bolo maso....ak ho nezjem ja, zje ho niekto iny....ale snazim sa nad tym nezamyslat, nad tym zvieratom, potom by som to nemohol jest....
inak, to ste vedeli, že ak by naši prapredkovia nejedli mäso a teda dostatok bielkovín v ňom, ale len rastliny, nevyvinul by sa im mozog na takú úroveň, aby boli schopní rozmýšľať ako ľudia?
@didrinka To znamená, že by rozmýšľali ako rastlinky?
Mne mäso zhnusila škôlka, neskôr školská jedáleň a dodnes pri predstave na flaksňu bravčového sa mi dvíha žalúdok. Žiadne presvedčenia o nenaplnenom živote králikov a sliepok k svojmu jedálničku nepotrebujem.
lebo ked si predstavim, že by som mala mať to maso v ustach.. nie som sice uplny vegetarian, ale zjem len kuracie prsia.. lebo tam je len biele a nič farebne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
stale im hovorim ze keby krava mohla tak ich z fleku odjebe tak kto z koho
ked si vegetariani naivne myslia ze nieco dosiahnu tak nech si nadalej jedia to co jedia (ak vobec nieco jedia ) ... ja som rad, viac ostane mne
1. Snažím sa dôsledne uplatňovať to, čo sa skrýva za pojmom "ahinsa" - neubližovanie.
2. Za každým sústom mäsa je smrť - osobne sa radšej najem niečoho, kvôli čomu nemusel nik zomrieť.
3. Myslím, že jedením (bývalých) živých bytostí by sa mi pričítali "červené punktíky" do karmy, čím by som ešte väčšmi uviazol v kolobehu znovuzrodení (sansara).
4. Mäso nerobí dobre môjmu telu.
Asi si napríklad ešte neviedla dôverný rozhovor s tuniakom, ktorého si práve zjedla ; )
Áno, preto sa napríklad džinisti snažia jesť čo najmenej. No v každom prípade je to iná kategória "bytostí" a myslím, že je zmysluplné, ak sú zdrojom obživy "vyšších" bytostí.
Myslím, že som to nepovedal a ani nenaznačil, alebo som ťa zle pochopil?
Lebo je sakra dobré
S upraveným bravčovým mäsom ako saláma, klobása, upražená slanina, mamine fašírky nemám najmenší problém.
Proste len nezjem také, že guláš, plátok mäsa a také tie jedlá...
Mne mäso zhnusila škôlka, neskôr školská jedáleň a dodnes pri predstave na flaksňu bravčového sa mi dvíha žalúdok. Žiadne presvedčenia o nenaplnenom živote králikov a sliepok k svojmu jedálničku nepotrebujem.
A ty to vieš odkiaľ? A ako sa to dá dokázať?
ten etický dôvod vnímam ako bonus, že "yes, nejem nič čo kvíkalo, pískalo a múkalo"