Čo si myslíte, teda lepšie povedané viete. Má šancu študent z rodiny s nie veľkými financiami vyžiť (alebo vôbec dostať sa) na nejakej zahraničnej univerzite? (napr. Nórsko, Rakúsko, ... )
Určite hej. Zobrať študentskú pôžičku a, ak je to potrebné, nájsť brigádu počas šúdia. Ak ten študent veľmi chce ísť do zahraničia, vždy sa dá nájsť spôsob. A dostať sa tam je pre dobrého šudenta to najmenej
@tomas tam choď odpísať chudákovi študentovi Hričšinovi, na jedinú praktickú otázku mu zatiaľ nikto neodpovedal, a ty by si mohol vedieť aspoň kvalifikovane odhadnúť...
dá, zožeň štipko a brigádu, vyžiješ. Prípadne tie pôžičky sú reálne - v Británii si ich na školu vraj berie väčšina študákov. Začínaš to splácať buď hneď po skončení štúdia, alebo dva roky potom.
@flumen no ono je to tak, ze splacas len ked zarabas nad urcitu ciastku rocne. Napriklad ked zarabas vo VB, tak je to nejak 20,000 libier rocne.. a myslim, ze jedine, co sa zmeni ak neostanes vo VB, je ten limit (cize napr. na Slovensku, kde o plate 20,000 libier rocne mozes vacsinou len snivat, je ta hranica nizsie inak by si to asi nesplacala nikdy
Pokiaľ viem ak si zoberieš pôžičku v UK na štúdium, splácaš ju kdekoľvek si, len sa ti to prispôsobuje vzhľadom na to, v akej krajine robíš a koľko zarábaš.
A do UK by som študovať nešla, zbytočne drahé.
A určite sa to dá, musí, keďže ani ja nemám moc na výber a naši mi to nezaplatia.
fuha ... prajem ti teda nech ťa viera neopúšťa... a mám taký dojem že mobilita/stáž sa podporuje až po roku (úspešného) štúdia... zo strednej na štipko som ešte nevidel že by niekto šiel...
Ak chces ist do UK, urcite do Skotska (tam su uz cele enklavy Slovakov btw , pretoze tam ti aspon samotnu skolu preplati EU. Ale aj tak su najvacsie naklady na zivot, cize pozicka plus part-time, ak to budes stihat
tazko.
duplom ked sa vyberies do krajiny kde nehovoris plynule miestnym jazykom
a mysliet si ze budu z teba hotovi lebo vies po anglicky je...roztomile cize nemas ziadnu vyhodu oproti miestnemu studentovi ktory ovlada jazyk
ano su stipendia ale rataj s tym ze vacsina je pre ludi z naozaj rozvojovych krajin ktori by inak ako cez stipendium nemali moznost si studium financovat
ale mysli aj na to ze zivot to nie je len aby si mala na potraviny a najom
vlastna skusenost
(akoze tiez som mala sny ze ja budem uz na vianoce hovorit super miestnym jazykom ale to by som musela byt bez skoly skolskych povinnosti a osobneho zivota takze budem rada ked na leto najdem nejaku schopnu robotu)
@flumen v Dánsku mám kamarátov, je tam veľa TN ľudí na univerzitách a všetko v pohode. Dostávajú isté (veľké) sumy na život od krajiny (všetko musia mať papierovo podložené, základ je bývanie nemať bývanie načierno) a cez free dni majú možnosť ísť na farmy / do pubov zarobiť peniaze (ak sa pritrafí cez známosť tak vraj kľudne aj 100eur, ale to skôr na farme ako v pube)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
ale inak obdivujem tvoj optimizmus.
A do UK by som študovať nešla, zbytočne drahé.
A určite sa to dá, musí, keďže ani ja nemám moc na výber a naši mi to nezaplatia.
duplom ked sa vyberies do krajiny kde nehovoris plynule miestnym jazykom
a mysliet si ze budu z teba hotovi lebo vies po anglicky je...roztomile cize nemas ziadnu vyhodu oproti miestnemu studentovi ktory ovlada jazyk
ano su stipendia ale rataj s tym ze vacsina je pre ludi z naozaj rozvojovych krajin ktori by inak ako cez stipendium nemali moznost si studium financovat
ale mysli aj na to ze zivot to nie je len aby si mala na potraviny a najom
vlastna skusenost
(akoze tiez som mala sny ze ja budem uz na vianoce hovorit super miestnym jazykom ale to by som musela byt bez skoly skolskych povinnosti a osobneho zivota takze budem rada ked na leto najdem nejaku schopnu robotu)