1.je to open-source takze je vo vacsine pripadov zadara
2.mas v nom ovela viacej moznosti a neprisposobujes sa ti jemu ale naopak
3.pc ti nespomaluju ziadne antiviry ani nic podobne , na linux proste virusy ani podobna haved neexistuje
.... ak chces takto mozem pokracovat dalej,, ak nie si nejaky riadny gambler alebo ms-fanatik nevidim ziadne vacsie nevyhody...
za vacsinu programov ssui najdes v linuxe nahrady, kt. dost casto este lepsie... a ak si sikovny cez emulatory sa tiez da dost toho rozbehat... skus kuknut napr. www.linuxos.sk a tam sa toho dozvies podstatne viac
Nevyhody su, ale to nie je chyba linuxu, ale pocitacoveho trhu ktory sa skoro cely podriaduje spinavej politike M$
Nevyhody:
1. horsia podpora hardware
2. menej kvalitneho komercneho softwaru
3. viac sa hodi (zatial) na serveri nez na desktopy (koli tym dvom predchadzajucim bodom)
Ale nastastie firmy ako Dell uz zacali podporovat linux, konkretne Ubuntu, tak dufajme ze podobnym smerom sa uberu aj ine firmy, tak ci onak, linux sa za poslednych par rokov pekne tlaci dopredu a ani M$ to uz nezastavi svojou oblubenou cinnostou - sirenim FUD-u.
1. virusov na MS Windows: cca 100 000, virusov na Unix like systemy: podla kaspersky labs cca 7 (ziaden nie je vazne ohrozujuci samotny system)
2. viac moznosti pri volbe desktop manazera ... je ich asi 5 majoritnych (KDE, Gnome, XFCE, fluxbox, enligthment, ...), kazdy vhodny pre rozne vykony PC (KDE a Gnome narocnejsie, XFCE aj na stare sunky)
3. Linux mam na desktope aj serveri, je uz pouzitelny.
4. Ludia sa v nom naucia rychlo robit (hlavne KDE) kvoli prehladnejsiemu menu a pod.
5. Mrdne softov a pomerne kvalitnych. Dokonca je pomerne dobra lokalizacia do SJ. Potrebne softy (browsery, editory, grafika, multimedia a pod.) uz vacsinou pri instalacii
6. sprava programov cez specializovane softy. samozrejmostou je instalacia aj 50 softov na raz na par klikov, kludne na pozadi
7. pravidelné updates.
8. rychla instalacia.
9. mensie potencialne riziko pri reinstale straty dat ...
10. cisty install systemu s max. 100 programami (co je uz dost) zaberie asi 3 giga max. aj po roku.
11. mam pokracovat?
Nevyhody: tazsi prechod z Win, casto problem s licenciami, obcasne problemy s podporou SW alebo HW - problem spociva u producentov danych veci (Microsoft pred niekolkymi rokmi zmluvne ZAVIAZAL pod HROZBOU vysokej pokuty vyrobcov HW aby neposkytovali ovladace a zdrojove kody tretim stranam (ano, zlym linuxakom), niekedy je trosku sibnute spravene nastavenie podaktorych sluzieb ci softov. uznavam. inak by som uz linux nemenil za MS Win
Jj ako som povidal M$ len siri FUD a preto to stazuje linuxom na desktopoch, ale vacsinou su to len prazdne reci a nic sa nedeje..
Keby vyrobcovia hardwaru poskytuju linux komunite ich specifikacie, tak si dovolim tvrdit, ze uz davno je situacia ina a ten pomer windoze/linux useri by bol uplne iny. Ale aspon vidiet ze M$ ma "nocne mory" z vsetkeho co ma nalepku OSS, nie to este FOSS.. Fuck microshit
ale jedna nevyhoda linuxakov je ... pokial je fanatik, v noci ho najdes castejsie online ako cez den ale teraz je to u mna skor len vynimka
BTW, este musim dodat, ze moj prispevok nebol utok na Windows alebo MAC (mac je postaveny na unixe ), islo len o porovnanie ... takisto ma vela vyhod aj windows a po dlhsich skusenostiach posluzi aj ten dobre.
My nie sme fanatici a uz vobec nie sme v noci online =D
Jj windozy su dobre ako zombie
Tu ide o to, ze keby windoze vyvijala ina firma a nie M$, mozno by nebol taky rozsireny, ale bol by aspon kvalitny.. Teraz sa o kvalite urcite hovorit neda a aj preto mozme vsade vidiet ze sa masovo prechadza na linux.. Nebolo by dna keby ma aspon dvaja traja ludia denne neotravovali na ICQ s vecami, ako nainstalovat linux, a linux hento a linux tamto..
ty kokotský magor vyjebaný (myslím autora diskusije) ty určite takú stokilometrovú piču vieš o linuxe tak sa do ňho láskavo neser za win musíš skurvene zascakať ty chu a linux si zadara vyjebeš z netu !!!! a taký debil jak ty asi ťažko niečo vyjebe !!! a nebudem cenzúrovať choď si vylízať kokota až tak niečo jeb jasné???
Btw "A ze je teraz moderne nadavat na MS." na MS neni moderne nadavat, ale asi sa nanho nenadava len tak pre nic za nic..
Nechutna politika.
Preberanie veci z OpenSource sveta (ale aj z inakade) a vydavanie ich za svoje vynalezy, a este si to aj patentuju.
Sirenie FUD-u (Fear, Uncertainty, & Doubt)
Po vacsine shitne produkty, ktore sa ale kupuju, lebo co ine ludom zostava
Jedine co sa mi na M$ paci je, ze zrusia podporu pre XP a daju ludom na vyber, bud si kupia nove zelezo a nom Vistu, alebo prejdu na iny OS, najskor asi linux.. A nemyslim si ze vacsina ludi si koli novemu OS bude kupovat aj novy hardware.
A este sa mi paci Windows Media Player, ale to je tak vsetko..
Celkom podarena diskusia iba jedna polovicka sa neovladla to je super.(myslim Schizofrenika).
O Linuxe vazne toho vela neviem, preto sa vlastne pytam.
Kedze este obcas hram nejake hry(viem som uz stary ale aj tak tak by ma zaujimalo ci existuje nieco, aby som mohol hravat hry ,ktore mam na WinXP.(Giant Industry a tak.) Pocul som ze na WinXP sa nejako dalo hrat aj hry z PlayStation.
A kde sa da kupit Linux. Okrem netu.
A co asi stoji, viem aj ked je zadarmo nieco urcite treba zaplatit...
niektore hry sa pod linuxom daju rozbehat cez emulatory (wine, cedega) viac google...
linux je open source system sireny pod licenciou GNU ( www.gnu.org ) cize je zadarmo a takisto aj vsetky programy ktore sa pre neho robia cize za linux nikdy nezaplatis ani korunu...jedine ze by si si chcel objednat linux na peknom cd z podtlacou a tlacenym manualom za cca 120 sk
To nie je pravda. To ze je nejaky soft sireni pod licenciou GPL (Fyzik nie GNU, gnu je nieco uplne ine), neznamena ze je hned automaticku zadarmo. Free sa v tomto pripade mysli dostupnost kodu, cize ked niekto napise program pod GPL, musi zverejnit zdrojak a ked niekto tento program zmeni, nemoze zmenit licenciu, a tiez musi zverejnit zdrojak. OSS software moze byt kludne plateny, ved napriklad take komercne distra ako Suse, Red Hat, alebo skatulova verzia Mandrivy, atd..
Ine je ked je software onzacovany ako FOSS, vtedy je uz zadarmo..
501 - niektore distra stoja aj vyse 1000, niektore (ubuntu) ti UPLNE zadarmo poslu az na tvoju postu. A hned niekolko CD, maximalne 10.
6: "v noci ho najdes castejsie online ako cez den" to je pravda... mne cez den dost blbne pripojenie k Sieti, takze si to kompenzujem nocnym browsovanim (cez den sa hrajkam so systemom)
10: podla toho, aka distribucia. moze byt jedno cd a parstranovy manual za par korun, moze byt /x/ dvd + /y/ cd + poltisicstranova prirucka + technicka podpora na /z/ rokov +
12: To ze je nieco opensource automaticky neznamena, ze je to aj zadarmo. ale vacsinou to tak je
501 iba som ti chcel napisat ze to CD si mozes objednat na ubuntu.cz je tma kolonka jak ziskat ubuntu tusim a mozes si ho poslat az domov uplne zadarmo vsetky naklady plati firma shipit ....
Nasiel som ,už pár verzií Linuxu v jednom časopise (PC revue) a pokúšam sa to zpojazniť. Píšu tam ,že sa to dá naštartovať aj z CD ,ale mne to moc nejde čosi sa ma to pýta... Nemám moc času Ale časom sa mi to určite podarí... Čauko...
lenze s windowsom uz ludia vedia pracovat, nieje mozne aby si vsetkych uradnikov a vobec ludi preucil na nieco ine. cloveku trva velmi dlho kym sa nauci pracovat co i len s 1 programom(alebo co to je) ako napr. MS word. tym myslim normalnych ludi ako napr. ekonomovia v bankach alebo len obycajne uradnicky za okienkom. keby si medzi instituciami posielal veci(napr medzi VUB a USS) v kokotskych formatioch a vobec vsetko by sa lisilo nedosiahol by si nic, nezvisil by si produktivuitu prace, hovno nikto by nevedel co s tym, lepsie zaplatit ale nech to ludia vedia pouzivat a tym ti zarobit love. ano ludia co sa tym zivia sa v tom vyznaju, prip. sa tym mozno ani nezivia, ale je ich velmi velmi malo na to aby sa preslo na linux. teda linux nie je lepsi ako windows, to je ako keby si chcel prejstz na arabske pismo a dokazal by si(podla nejakeho kurevskeho vzorca) ze sa nim da rychlejsie pisat, problem je v tom ze 1. nikto nevie po arabsky(pisat tie ich klikyhaky myslim) 2. nikde inde by to nevedeli precita(to e ako to VUB a USS len by sa to napr tykalo SR a V
Je urcite v niecom lepsi ale pre deti to je na prd lebo tam nejdu ziadne super hry....nebudeme hrat predca piskvorky, ne??? .....doma ho mame....je fajny na net, lebo sa ti nedostane virus do PC a netreba ti antiviry.....Tazko sa s nim zaobchadza....a nieje tam ICQ
Kebyze je GNU/LINUX zly alebo nekvalitny OS. tak by sa nepouzival napr. v kosickych MHD, automatoch na kavu atd. tu vidno ze ma VAZNE siroke vyuzitie...Kebyze nedostanem ku notebooku Win XP tak ficim iba na linuxe lebo M$ by som nedal ani korunu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
2.mas v nom ovela viacej moznosti a neprisposobujes sa ti jemu ale naopak
3.pc ti nespomaluju ziadne antiviry ani nic podobne , na linux proste virusy ani podobna haved neexistuje
.... ak chces takto mozem pokracovat dalej,, ak nie si nejaky riadny gambler alebo ms-fanatik nevidim ziadne vacsie nevyhody...
za vacsinu programov ssui najdes v linuxe nahrady, kt. dost casto este lepsie... a ak si sikovny cez emulatory sa tiez da dost toho rozbehat... skus kuknut napr. www.linuxos.sk a tam sa toho dozvies podstatne viac
Nevyhody:
1. horsia podpora hardware
2. menej kvalitneho komercneho softwaru
3. viac sa hodi (zatial) na serveri nez na desktopy (koli tym dvom predchadzajucim bodom)
Ale nastastie firmy ako Dell uz zacali podporovat linux, konkretne Ubuntu, tak dufajme ze podobnym smerom sa uberu aj ine firmy, tak ci onak, linux sa za poslednych par rokov pekne tlaci dopredu a ani M$ to uz nezastavi svojou oblubenou cinnostou - sirenim FUD-u.
2. viac moznosti pri volbe desktop manazera ... je ich asi 5 majoritnych (KDE, Gnome, XFCE, fluxbox, enligthment, ...), kazdy vhodny pre rozne vykony PC (KDE a Gnome narocnejsie, XFCE aj na stare sunky)
3. Linux mam na desktope aj serveri, je uz pouzitelny.
4. Ludia sa v nom naucia rychlo robit (hlavne KDE) kvoli prehladnejsiemu menu a pod.
5. Mrdne softov a pomerne kvalitnych. Dokonca je pomerne dobra lokalizacia do SJ. Potrebne softy (browsery, editory, grafika, multimedia a pod.) uz vacsinou pri instalacii
6. sprava programov cez specializovane softy. samozrejmostou je instalacia aj 50 softov na raz na par klikov, kludne na pozadi
7. pravidelné updates.
8. rychla instalacia.
9. mensie potencialne riziko pri reinstale straty dat ...
10. cisty install systemu s max. 100 programami (co je uz dost) zaberie asi 3 giga max. aj po roku.
11. mam pokracovat?
Nevyhody: tazsi prechod z Win, casto problem s licenciami, obcasne problemy s podporou SW alebo HW - problem spociva u producentov danych veci (Microsoft pred niekolkymi rokmi zmluvne ZAVIAZAL pod HROZBOU vysokej pokuty vyrobcov HW aby neposkytovali ovladace a zdrojove kody tretim stranam (ano, zlym linuxakom), niekedy je trosku sibnute spravene nastavenie podaktorych sluzieb ci softov. uznavam. inak by som uz linux nemenil za MS Win
Keby vyrobcovia hardwaru poskytuju linux komunite ich specifikacie, tak si dovolim tvrdit, ze uz davno je situacia ina a ten pomer windoze/linux useri by bol uplne iny. Ale aspon vidiet ze M$ ma "nocne mory" z vsetkeho co ma nalepku OSS, nie to este FOSS.. Fuck microshit
BTW, este musim dodat, ze moj prispevok nebol utok na Windows alebo MAC (mac je postaveny na unixe ), islo len o porovnanie ... takisto ma vela vyhod aj windows a po dlhsich skusenostiach posluzi aj ten dobre.
Jj windozy su dobre ako zombie
Tu ide o to, ze keby windoze vyvijala ina firma a nie M$, mozno by nebol taky rozsireny, ale bol by aspon kvalitny.. Teraz sa o kvalite urcite hovorit neda a aj preto mozme vsade vidiet ze sa masovo prechadza na linux.. Nebolo by dna keby ma aspon dvaja traja ludia denne neotravovali na ICQ s vecami, ako nainstalovat linux, a linux hento a linux tamto..
Nechutna politika.
Preberanie veci z OpenSource sveta (ale aj z inakade) a vydavanie ich za svoje vynalezy, a este si to aj patentuju.
Sirenie FUD-u (Fear, Uncertainty, & Doubt)
Po vacsine shitne produkty, ktore sa ale kupuju, lebo co ine ludom zostava
Jedine co sa mi na M$ paci je, ze zrusia podporu pre XP a daju ludom na vyber, bud si kupia nove zelezo a nom Vistu, alebo prejdu na iny OS, najskor asi linux.. A nemyslim si ze vacsina ludi si koli novemu OS bude kupovat aj novy hardware.
A este sa mi paci Windows Media Player, ale to je tak vsetko..
O Linuxe vazne toho vela neviem, preto sa vlastne pytam.
Kedze este obcas hram nejake hry(viem som uz stary ale aj tak tak by ma zaujimalo ci existuje nieco, aby som mohol hravat hry ,ktore mam na WinXP.(Giant Industry a tak.) Pocul som ze na WinXP sa nejako dalo hrat aj hry z PlayStation.
A kde sa da kupit Linux. Okrem netu.
A co asi stoji, viem aj ked je zadarmo nieco urcite treba zaplatit...
Diky za info.
linux je open source system sireny pod licenciou GNU ( www.gnu.org ) cize je zadarmo a takisto aj vsetky programy ktore sa pre neho robia cize za linux nikdy nezaplatis ani korunu...jedine ze by si si chcel objednat linux na peknom cd z podtlacou a tlacenym manualom za cca 120 sk
ale ked si ho stiahnes z netu tak ho mas zadara
Ine je ked je software onzacovany ako FOSS, vtedy je uz zadarmo..
501 - niektore distra stoja aj vyse 1000, niektore (ubuntu) ti UPLNE zadarmo poslu az na tvoju postu. A hned niekolko CD, maximalne 10.
Typek dik za cenzuru.
10: podla toho, aka distribucia. moze byt jedno cd a parstranovy manual za par korun, moze byt /x/ dvd + /y/ cd + poltisicstranova prirucka + technicka podpora na /z/ rokov +
12: To ze je nieco opensource automaticky neznamena, ze je to aj zadarmo. ale vacsinou to tak je
13: neskoro som si ta vsimol
A inak su tam alternativne ICQ clienty
Hry tam idu emulovane (samozrejme nie vsetky), alebo niektore su robene aj rovno pre linux.
Inak ked som v predchadzajucom prispevku hovoril o peknom grafickom prostredi, tak som tym mal na mysli nieco taketo:
2. Žiadne virusi. žiadne spyware, nič sa do toho nechyta.
3.Nepada a nemrzne.
4.Šetrne narába s HDD.
Samozrejme má aj nevýhody, najväčšou je menšia
užívateľská prívetivosť.
2. je open source, takze si mozme v labaku dopisat co nam treba a vysrat sa na nejake licencie a povolenia
3. mnohonasobne vacsia variabilita konfiguracie a serioznych serverovych aplikacii..napr windowsy seriozne clustre nezvladaju