Ahojte prosím o radu. Známej sa ozval týpek na zákl. jej inzerátu, že je pomôže zistiť problém s ntb. Ona mu povolila prístup cez Tviewer a on si prezeral register, sledoval spravcu uloh ...a kazal jej pripojiť aj mobil, že to môže byť aj ním. Teraz mi
Teraz mi tu hysterči, že či jej tam niečo nenastahoval alebo či si on nestiahol heslá :/ ..povedala, že vyzeral dôverihodne, chcel to riešiť osobne alebo telefonicky ale boli od seba daleko. Tak mu povolila jednorazovy pristup, taký čo je tak skušobna verzia či čo, bol prihlaseny cez 4 hodiny. A aj jej zistil nejake problemy, povedala že pojde na reklamaciu. Ja len chcem info o tom vedieť lebo tiež počítačom nerozumiem Ako zistiť či zneužil prístup ak sa to dá?? Dakujem za každú reakciu
No hesla by sa nemali dat neako jednoducho nastahovat, lebo su sifrovane a daju sa zobrazit len priamo v prehliadaci a to by si hadam vsimla (teda snad nemala niekde na ploche textak so vsetkymi heslami) . Ci jej tam ale nieco nastahoval to je tazsie na zistenie. Ale tak ak aj prisiel na problem tak to asi nebol len obycajny scammer, lebo taky scammeri vedia hovno a len umelo robia problemy ktore carovne opravia a pytaju prachy.
@majky538 tie tam nemala ..teda aspoň čo sa mi priznala ..Skôr som myslela IP adresu a pod. ..lebo to mi povedal ujo gúgl Ale to bolo roky dozadu tak hadam to maju už nejak ošetrené :p
IP adresa je mu dost k nicomu, kedze vacsina ISP davaju dynamicku IP takze jej staci restart routera a dostane inu a taktiez nieje moc jednoduchych sposobov ako sa da zneuzit
pokial si uklada hesla do googlu prehliadaca na automaticke prihlasenie tak jej tam mohol nakuknut a vela ludi pouziva tie iste hesla , je dobre sledovat aktivitu uctov internetovych
@lool141 ..No vysvetli jej to, ked som jej povedala, že všetko v tejto dobe sa da zneužiť tak začala stresovať Jop ono by malo otvoriť také malé okienko v pravom dolnom rohu, to myslíš? Lebo teraz mi to kamarát ITckar ukazoval ako prebieha to prihlasovanie ...a ona aj hovorila, že všetko čo na ploche robil videla + si s ním písala
@lukaso121@zahi
Tak či tak ide na reklamaciu ten pc tak asi ho aj vyčistia, či? Lebo čo ja viem, ked som davala mobil tak mi ho dali do pôvodných nastavení. Teda neviem či to stačí na elimináciu niečoho čo tam tam mohol teoreticky dať ale len tak uvažujem.
Akože zaujalo ma to lebo prišiel na zaujímavé veci a ak je to pravda tak ako žasnem nad Alzou resp. distributorom značky ASUS do EU
Je to ntb značky ASUS VivoBook 14 X405UA-EB760T kupovaný v alze 9.10.2018 ako NOVÝ výrobok, čiže s 24mesačnou zárukou. No a má s nim problem taký, že ide dost pomaly proste hapruje, niekedy ide lepšie niekedy horšie a dalšia vec že počuť chrastenie na štýl morzeovky pri napájacom tlačítku. Vyrobený bol 01.2018. To sme usúdili podla štítku na spodnej strane PC ak je to teda datum vyroby.
Verdikt týpka bol (ukazala mi aj foto ale to sa sem neda pridať) :
"Tak co mi to ukazalo: Za prvé hodne letí teplota a výkyva jsou na distku C i na procesoru takze opracní pamet podle me nema nejlepsí leta pred sebou ale za sebou . BIOS prokazatelne navarený 2017 (ona si spravila snímku obrazovky kde bol v registri pri BIOSE dátum 22.9.2017) . To krupání je vazane na zatízení pameti, takze tipoval bych remikove mustky ale to az to otevrou ...takže stoprocentne na servis a nenech se odbyt "
Je to reálne podla vás ? ...PC kúpený 9.10.2019, vyrobený podla stítku na spodnej strane ntb 01.2018 a BIOS má z roku 2017 ???? :o :o :o
Jediné čo by som sa bála sú účty do internet bankingu a tie sa tak ľahko nedajú získať a zneužiť takže načo stresovať? Fotky z dovolenky mu budú k ničomu Tak či tak, ak mala automatické prihlásenie, len pre pokoj v duši by som si zmenila heslá. A ak tam má nejaké veci, čo nechce aby ľudia videli tak aspon bude vedieť, že ich tam mať nemá
dakujem za odpovede niee nema tam nič inkriminované údajne ..a ani ja si nemyslím že by mala ..len je hlupost že je dôverčivá a pustila ho tam. Každopádne som ju asi dosť nastrašila takže nehrozí zopakovanie situácie
@zahi áno viacerí sa takto vyjadrili, šak uvidí čo je povedia na relamácií
A je možné že bol pc používaný už predtým ako ho kúpila ? ..aj ked alza uviedla že je NOVÝ ? :/
@veronika51 mozne to je, ale to oni maju napisane ze je zanovny alebo otvoreny alebo bazar. takze pokial nedoslo k chybe tak by nemal byt novy
A to ze to malo bios z roku 2017 podla mna neznamena nic, chipsety sa pouzivaju vo viacerych modeloch dosiek a notebook moze byt aj novsi ale so starsim chipsetom.
@zahi Ano presne, to viem že sa tak robí ale henten bol isto kupovaný cez alzu a udávali že je nový. Videla som faktúru.
Ako si vieme overiť či bola aktivita na tom ntb pred tým ako ho Mirka kúpila (9.10.2019)?
@veronika51 no to neviem ci je mozne, lebo ak by aj bola tak by bol urcite vrateny do tovarenskych nastaveni. A ak sa pouzival tak dlho tak uz su velmi pravdepodobne zostatkove data na disku davno prepisane novymi. Ale ak je v zaruke a disk (alebo nieco ine) robi podivne zvuky tak to musia vziat na reklamaciu
@veronika51 Keď sa na teba niekto pripojí cez TeamViewer, tak ty uvidíš všetko, čo druhá strana na tvojom PC robí ... On v podstate vidí tvoju obrazovku.
Môže spustiť aj prenos súborov z tvojho PC bez tvojho vedomia, no TeamViewer ťa na to upozorní, vidíš presne aké súbory prenáša a spojenie môžeš prerušiť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Tak či tak ide na reklamaciu ten pc tak asi ho aj vyčistia, či? Lebo čo ja viem, ked som davala mobil tak mi ho dali do pôvodných nastavení. Teda neviem či to stačí na elimináciu niečoho čo tam tam mohol teoreticky dať ale len tak uvažujem.
Akože zaujalo ma to lebo prišiel na zaujímavé veci a ak je to pravda tak ako žasnem nad Alzou resp. distributorom značky ASUS do EU
Je to ntb značky ASUS VivoBook 14 X405UA-EB760T kupovaný v alze 9.10.2018 ako NOVÝ výrobok, čiže s 24mesačnou zárukou. No a má s nim problem taký, že ide dost pomaly proste hapruje, niekedy ide lepšie niekedy horšie a dalšia vec že počuť chrastenie na štýl morzeovky pri napájacom tlačítku. Vyrobený bol 01.2018. To sme usúdili podla štítku na spodnej strane PC ak je to teda datum vyroby.
Verdikt týpka bol (ukazala mi aj foto ale to sa sem neda pridať) :
"Tak co mi to ukazalo: Za prvé hodne letí teplota a výkyva jsou na distku C i na procesoru takze opracní pamet podle me nema nejlepsí leta pred sebou ale za sebou . BIOS prokazatelne navarený 2017 (ona si spravila snímku obrazovky kde bol v registri pri BIOSE dátum 22.9.2017) . To krupání je vazane na zatízení pameti, takze tipoval bych remikove mustky ale to az to otevrou ...takže stoprocentne na servis a nenech se odbyt "
Je to reálne podla vás ? ...PC kúpený 9.10.2019, vyrobený podla stítku na spodnej strane ntb 01.2018 a BIOS má z roku 2017 ???? :o :o :o
A je možné že bol pc používaný už predtým ako ho kúpila ? ..aj ked alza uviedla že je NOVÝ ? :/
A to ze to malo bios z roku 2017 podla mna neznamena nic, chipsety sa pouzivaju vo viacerych modeloch dosiek a notebook moze byt aj novsi ale so starsim chipsetom.
Ako si vieme overiť či bola aktivita na tom ntb pred tým ako ho Mirka kúpila (9.10.2019)?
Ďakujem veľmi pekne všetkým za komenty ...Zas som o niečo múdrejšia
Môže spustiť aj prenos súborov z tvojho PC bez tvojho vedomia, no TeamViewer ťa na to upozorní, vidíš presne aké súbory prenáša a spojenie môžeš prerušiť