ja sa nad tymto ani nepozastavujem, stale to tak bolo a ani ma to uz nerozculuje.. ked som si ja hladala pracu, tak som chodila na profesiu a za 4 mesiace (sice som aj chodila na pohovory) som si nic nenasla. pracu som si nasla az ked som zacala pisat zivotopisy priamo do firiem. to sa oplati viac
Nie je to spravodlivé, no neviem čo k tomu povedať.. to s tou praxou, že prakticky je nemožné nabrať prax, ked všade berú len ľudí s praxou... tak toto je fakt nespravodlivé a je to začarovaný kruh, z ktorého sa nedá dostať bez toho aby mal človek známosti...
tiez neznasam tie pracovno-personalne agentury, ktorym musis zaplatit registracny poplatok a nikto ti nezaruci, ze tu pracu ti zozenu...pocula som a citala o mnohych agenturach, ktore len tahaju od ludi peniaze, hoci maju aj povolenie od UPSVAR..potom clovek nevie comu ma verit
nedavno som sa tiez takmer nachytala na jednu pracovnu ponuku...trebalo dopredu zaplatit poplatok, no nastastie vdaka mojej intuicii som do toho nesla, lebo na nete sa o tom dost diskutovalo a boli velke pochybnosti...no mnozstvo ludi tomu uverilo...vysledok je, ze to bol cisty podvod
súhlasím, zažívam podobné šoky, pokiaľ si nájdem prácu, tak napíšem minimálne blog o tom, ako som si hľadal zamestnanie....
to je proste spoločnosťou, celá je pokazená, samá korupcia či všimné, čo urobíš....nič, len si udrieš päsťou do stola (obrazne) a ideš hľadať ďalej
a skúsenosti s hľadaním práce - aj ja využívam hlavne profesiu, teraz mi však kamarát poslal priamo adresy a kontakty na firmy, chystám sa to preštudovať, tak snáď takou cestou sa šťastie usmeje
bol som na pohovore vo vw v bratislave, úplne si nás tam pohostili, káva, džúsy, ovocie, obed, zákusok, minerálky(sýtené aj nesýtené)...proste paráda...som len zíral na to všetko...pohovor sa skladal ž určitých častí.....posledná časť bola pohovor v nemčine s lektorkami, z toho som mal veľmi dobrý pocit....vyhodnotenie, rozhodnutie, proste ortieľ či ma posúvajú do ďalšieho pohovoru mal prísť do 30 dní, neprišiel, ani do 30 pracovných, ani do 30 kalendárnych, tak som tam zavolal, dozvedel som sa, že ma nevybrali a vypočul som si výhovorky typu - sú dovolenky, chyba v komunikácii a nápodobne
na druhom pohovore som bol v siemense v žiline, celý pohovor trval cca. 35 minút, s tým, že oni(slovák a rakúšák) so mnou komunikovali po nemecky, ja s nimi podľa mojich znalostí a slovnej zásoby tiež, mal som z toho veľmi zmiešané pocity, nedali mi ani čistej vody napiť nie ešte minerálky, na záver mi prisľúbili, že do konca týždňa mi dajú vedieť, ako sa rozhodli....a tak sa aj stalo...v piatok mi volali, že ma nevybrali a padla od nich otázka či ma môžu v budúcnosti kontaktovať, keby niečo, som im povedal, že môžu
a okrem toho mám naposielaných cca. ďalších 10 žiadostí, možno aj viac, kde čakám na odpovede prípadne na pozvanie na pohovor
Hlavne s tou praxou - zamestnávatelia si myslia, že im budú ľudia s praxou padať z neba. To, že keď nedajú tým ľuďom najskôr šancu na tú prax, tak o chvíľu ostanú úplne bez ľudí, je vedľajšie...
A potom ďalšia vec je, že ak aj spĺňaš podmienky, na nič ti to nie je, lebo personalistke v danej firme prišlo priveľa mailov, takže pozrela len prvých niekoľko a vybrala z nich zopár ľudí. To, že možno o niekoľko mailov ďalej mala vhodnejšiu osobu, odignoruje. (a toto som si nevymyslela, toto nejaká personalistka naozaj priznala v diskusií na profesií, keď sa sťažovala na potenciálnych zamestnancov, že jej posielajú maily aj takí, čo nespĺňajú tie podmienky.
Na jednej strane to rodinkarstvo stve aj mna..... bratranci a sesternice mi vyfukli kopec kseftov (nie moji myslim vseobecne) , na druhu stranu to chapem.... je to lepsie ak rodina drzi spolu a nemozem nikoho vynit ze prave ta moja stoji za picu -.-
Pokial ide o tie naroky..... kamos spravil strednu, isiel robit ako robotnik za 400 eur mesacne po roku mu zvysili plat na 600 mesacne a ak vydrzi dalsi rok , povisia ho a bude zarabat aj 750.
Vysoka skola nie je vsetko existuje aj taka vec ako karierny rast, len clovek sa musi zmierit s tym ze zacne z nevyhodnych podmienok a na tie dobre si musi pockat a vydrzat to......
Ze tento svet je na sumrajz vsetci vieme. Neklesaj na duchu.
,,Cesta k uspechu je jednoducha, musite zrychlit tempo svojich neuspechov."" (na autora si teraz nevspomeniem)
Mám podobné skúsenosti, bohužial pokým sa nezvýši zamestnanosť, bude problém si niečo najísť.
Ja mám pár prác na dohodu, ale niečo trvalé zatiaľ nehrozí.
Ešte tak v Bratislave je nižšia nezamestnanosť, ale aj tak sa tam nedá odísť ako kedysi, lebo všade je nástupný plat strašne malý a človek by si z toho nezaplatil ani nejakú ubytovňu a náklady na stravovanie.
Takto na prvú brigádu som sa dostal asi keď som mal 15 vrámci povinnej dvojtýždňovej praxe u nás na SPŠE....robil som elektroinštalácie...zásuvky, vypínače neskôr zabezpečovacie systémy a rozvádzače atd. Do tej istej firmy som sa potom zamestnal a brigádoval tam každé leto a popri škole až v podstate do júna tohto roku. Popri tom som sa v škole začal zaujímať o automatizáciu(bol som špecializácia priemyselná informatika). V Treťom ročníku som sa prihlásil na odbornú zahraničnú stáž. Prešiel som jazykovým pohovorom a vybrali ma. Strávil som fantastické 3 týždne na severe fínska. V Štvrtom ročníku som sa prihlásil na SOČ a robil som inteligentný zabezpečovací systém riadený pomocou PCL. Síce som nebol úspešný ale hodne som sa naučil či už o elektronike alebo programovaní v C. Okrem toho som sa v škole naučil napr programovať PLC(simatic logo...). Na výšku som sa teda prihlásil na kybernetiku. Prvý rok na TUKE som to mal dosť komplikované ale v podstate som robil v tej dobe developera a admina na jednom warcraftovskom serveri kde som získal skúsenosti z riadením týmu a SQL databázou. Minulý rok som sa v škole naučil hodne o Riadiacich systémoch a HMI. Rozhodol som sa ale že ani to mi nestačí a že chcem vidieť ako to funguje v praxi. Poslal som životopisy(SK+EN) a motivačný list do všetkých firiem ktoré majú niečo z automatizáciou v okolí KE a išiel na pohovory a všade mi povedali že presne takých ľudí potrebujú(podotýkam z praxou a odhodlaním...chýbajúce skúsenosti mi zrátali na plate) a dokonca pre nich ani nebol problém ma vziať na prázdniny a potom na dohodu keďže externá forma u nás nieje. Takže teraz už mesiac pracujem v jednej firme kde sa dennodenne učím to čo ma zaujíma a ešte mi za to platia(síce asi o 30% menej ako tam kde som robil predtým ale vzhľadom na to že sa len zaúčam je to si myslím v pohode). Podotýkam že o tom kto sú moji rodičia nemá môj zamestnávateľ ani páru a napríklad teraz budem robiť už tretí víkend po sebe pretože chcem v auguste dovolenku na ktorú ešte nemám nárok takže žiadne leháro to nieje.(a mal som aj lepšie ponuky ale na TPP)
Popri tom všetkom sa napríklad teraz samodoučujem angličtinu a už dobrého pol roka odoberám a čítam mesačník o automatizácii.
Naproti tomu 3/4 mojich rovesníkov kým ja sa doma aj v práci už 6 rokov učím niečo čím sa plánujem živiť sedia doma poprípade niekde v bare a plačú nad ťažkým údelom života a nad známosťami ktoré nemajú(ktoré ja už napr mám aj mimo svojich rodičov), že nikdy nebudú bohatý, nenájdu prácu hrajú internetový poker a podobné sprostosti. Škola ich nebaví, robiť pôjdu aj upratovačku ak im dobre zaplatia a potom sa čudujú keď skončia školu že zamestnávateľ od nich chce niečo viac ako len diplom alebo maturitu. Ja naproti tomu chodím už teraz po rôznych trhoch práce kde sa stretávam z potencionálnymi zamestnávateľmi a aj keď sa u nich ešte neplánujem zamestnať aspoň vidím čo od nás mladých očakávajú. Inak veľkým plusom čo som si všimol je ak má človek skúsenosti z prácou v zahraničí. Berú ho potom ako samostatnejšieho a jazykovo zdatnejšieho.
BTW už 100x som počul sa starších ľudí baviť o dravej a flexibilnej mládeži....no a presne toto zamestnávatelia chcú.
Treba sa na to pozrieť z pohľadu zamestnávateľa- každý si najprv zabezpečí svoju rodinu, blízkych a dobrých známych a až potom keď vyčerpá tieto "možnosti" začne hľadať vonku...a keďže situácia na trhu práce je tak v prdeli ako je, môžu si vyberať...vek do 25 rokov, vysoká škola minimálne druhý stupeň, prax v obore aspoň 5 rokov a minimálne dva svetové jazyky na úrovni expert
A potom vstávaj každé ráno do fabriky za minimálny plat
ako uznávam takých týpkov ako ty, že na vlastnú pesť a cez mŕtvoly ale čo 95% zvyšnej populácie, ktorí nemajú žiadny extra talent na hračičky a prinajlepšom vyštudujú humanitný alebo ekonomický odbor..
tú poznámku o minimálnom plate si nepochopil/pochopil zle
@stodvacinkar s Košičanom či Bratislavčanom je zbytočné diskutovať o minimálnej mzde. Proste oni ten výraz nepoznajú. To ako keby si v KĽDR diskutoval o AIDS. Veď v Blave zarába električkár 17 000Sk - 20 000Sk mesačne a to mu stačí ukončená ZŠ a školenie na električku, nič viac.
@stodvacinkar vlastne som tie schopnosti nepopisala, ale tiez som podobne ako @james144 chodila po roznych brigadach, mala skusenosti s pracou a komunikaciou so zakaznikom, nabrala vselijake kontakty, referencie na seba a tak
hold to by sa ale muselo deckám cez leto makať a hlavne by si museli uvedomiť, že nikto sa z nich neposere, za to že skončia školu s titulom
je to nahovno v tejto dobe a hlavne teraz keď bolo také zlé krízové obdobie.. ja som tiež vypadol z výšky s veľkou vidinou zárobku a po troch mesiacoch posielania životopisov som to už znechutený vzdal a skončil som len pri rôznych brigádach s nižším platom ako pred 3-ma rokmi.. Skrátka "kapouši" si robia čo chcú a prečo by aj nie keď im to všetci tolerujú. Ak si niekto myslí že všetky zahraničné firmy sem lezú pre naše modré oči tak je na veľkom omyle..Terajší zamestnávateľ chce flexiibilného človeka, bez rodiny, s praxou, s najvyšším vzdelaním a samozrejme za čo najnižší plat a potom sa netreba čudovať keď sa taký niekto aj nájde a nechá sa vyciciavať. Všetko je postavené len na ľuďoch.. Neskutočne ma vytáča ako sa ľudia len nezmyselne ponáhlajú a stresujú a akí sú k sebe, lebo si tým problémy vytvárajú sami sebe a namiesto toho aby držali pokope a snažili sa niečo zmeniť v systéme tak ho ešte podporujú a to je veľmi zlé..:/
Pridajte sa do projektu spoločnosti LibertaGia. Žiadne vstupné ani iné poplatky, nie je ani potrebné zháňanie ľudí. Potrebujete len menšiu dávku trpezlivosti, pretože tu nezarobíte ihneď. Po istom čase je však možné zarábať 5000 eur a viac ročne. Práca je vhodná pre všetkých: od nezamestnaných, cez mamičky na MD či študentov, po ľudí s trvalým zamestnaním či dôchodcov. Zaberie Vám to 15 minút denne, 5 dní v týždni. Viac informácií cez e-mail - libertagia.slovensko@gmail.com.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
proste aj vystudovat vysku a co z toho, ked dalej nemas co robit
čo sa týka nespravodlivosti...urobila by si pravdepodobne to isté, keby si mala tú možnosť
tiez neznasam tie pracovno-personalne agentury, ktorym musis zaplatit registracny poplatok a nikto ti nezaruci, ze tu pracu ti zozenu...pocula som a citala o mnohych agenturach, ktore len tahaju od ludi peniaze, hoci maju aj povolenie od UPSVAR..potom clovek nevie comu ma verit
nedavno som sa tiez takmer nachytala na jednu pracovnu ponuku...trebalo dopredu zaplatit poplatok, no nastastie vdaka mojej intuicii som do toho nesla, lebo na nete sa o tom dost diskutovalo a boli velke pochybnosti...no mnozstvo ludi tomu uverilo...vysledok je, ze to bol cisty podvod
» video.markiza.sk/archiv-tv-marki... ....22.reportaz
je v tom totalny bordel!
to je proste spoločnosťou, celá je pokazená, samá korupcia či všimné, čo urobíš....nič, len si udrieš päsťou do stola (obrazne) a ideš hľadať ďalej
a skúsenosti s hľadaním práce - aj ja využívam hlavne profesiu, teraz mi však kamarát poslal priamo adresy a kontakty na firmy, chystám sa to preštudovať, tak snáď takou cestou sa šťastie usmeje
bol som na pohovore vo vw v bratislave, úplne si nás tam pohostili, káva, džúsy, ovocie, obed, zákusok, minerálky(sýtené aj nesýtené)...proste paráda...som len zíral na to všetko...pohovor sa skladal ž určitých častí.....posledná časť bola pohovor v nemčine s lektorkami, z toho som mal veľmi dobrý pocit....vyhodnotenie, rozhodnutie, proste ortieľ či ma posúvajú do ďalšieho pohovoru mal prísť do 30 dní, neprišiel, ani do 30 pracovných, ani do 30 kalendárnych, tak som tam zavolal, dozvedel som sa, že ma nevybrali a vypočul som si výhovorky typu - sú dovolenky, chyba v komunikácii a nápodobne
na druhom pohovore som bol v siemense v žiline, celý pohovor trval cca. 35 minút, s tým, že oni(slovák a rakúšák) so mnou komunikovali po nemecky, ja s nimi podľa mojich znalostí a slovnej zásoby tiež, mal som z toho veľmi zmiešané pocity, nedali mi ani čistej vody napiť nie ešte minerálky, na záver mi prisľúbili, že do konca týždňa mi dajú vedieť, ako sa rozhodli....a tak sa aj stalo...v piatok mi volali, že ma nevybrali a padla od nich otázka či ma môžu v budúcnosti kontaktovať, keby niečo, som im povedal, že môžu
a okrem toho mám naposielaných cca. ďalších 10 žiadostí, možno aj viac, kde čakám na odpovede prípadne na pozvanie na pohovor
Hlavne s tou praxou - zamestnávatelia si myslia, že im budú ľudia s praxou padať z neba. To, že keď nedajú tým ľuďom najskôr šancu na tú prax, tak o chvíľu ostanú úplne bez ľudí, je vedľajšie...
A potom ďalšia vec je, že ak aj spĺňaš podmienky, na nič ti to nie je, lebo personalistke v danej firme prišlo priveľa mailov, takže pozrela len prvých niekoľko a vybrala z nich zopár ľudí. To, že možno o niekoľko mailov ďalej mala vhodnejšiu osobu, odignoruje. (a toto som si nevymyslela, toto nejaká personalistka naozaj priznala v diskusií na profesií, keď sa sťažovala na potenciálnych zamestnancov, že jej posielajú maily aj takí, čo nespĺňajú tie podmienky.
ale súhlasím s tým, že podmienky su tvrdé, ale častokrát sa nájde aj ponuka pre absolventov- aspon to je fajn..
ale inak celkom masaker...
častostou su aj pracovne pohovory, ktoru su len "naoko" a zamestnanec je uz davno vybratý...
Pokial ide o tie naroky..... kamos spravil strednu, isiel robit ako robotnik za 400 eur mesacne po roku mu zvysili plat na 600 mesacne a ak vydrzi dalsi rok , povisia ho a bude zarabat aj 750.
Vysoka skola nie je vsetko existuje aj taka vec ako karierny rast, len clovek sa musi zmierit s tym ze zacne z nevyhodnych podmienok a na tie dobre si musi pockat a vydrzat to......
Ze tento svet je na sumrajz vsetci vieme. Neklesaj na duchu.
,,Cesta k uspechu je jednoducha, musite zrychlit tempo svojich neuspechov."" (na autora si teraz nevspomeniem)
Ja mám pár prác na dohodu, ale niečo trvalé zatiaľ nehrozí.
Ešte tak v Bratislave je nižšia nezamestnanosť, ale aj tak sa tam nedá odísť ako kedysi, lebo všade je nástupný plat strašne malý a človek by si z toho nezaplatil ani nejakú ubytovňu a náklady na stravovanie.
Popri tom všetkom sa napríklad teraz samodoučujem angličtinu a už dobrého pol roka odoberám a čítam mesačník o automatizácii.
Naproti tomu 3/4 mojich rovesníkov kým ja sa doma aj v práci už 6 rokov učím niečo čím sa plánujem živiť sedia doma poprípade niekde v bare a plačú nad ťažkým údelom života a nad známosťami ktoré nemajú(ktoré ja už napr mám aj mimo svojich rodičov), že nikdy nebudú bohatý, nenájdu prácu hrajú internetový poker a podobné sprostosti. Škola ich nebaví, robiť pôjdu aj upratovačku ak im dobre zaplatia a potom sa čudujú keď skončia školu že zamestnávateľ od nich chce niečo viac ako len diplom alebo maturitu. Ja naproti tomu chodím už teraz po rôznych trhoch práce kde sa stretávam z potencionálnymi zamestnávateľmi a aj keď sa u nich ešte neplánujem zamestnať aspoň vidím čo od nás mladých očakávajú. Inak veľkým plusom čo som si všimol je ak má človek skúsenosti z prácou v zahraničí. Berú ho potom ako samostatnejšieho a jazykovo zdatnejšieho.
BTW už 100x som počul sa starších ľudí baviť o dravej a flexibilnej mládeži....no a presne toto zamestnávatelia chcú.
Jasné určitá chyba je aj v ľuďoch a nie len v systéme. Dnešná mládež kašle na vzdelanie a potom sa čuduje, že sa nevie uplatniť.
A potom vstávaj každé ráno do fabriky za minimálny plat
Samozrejme, že ti to nespadlo z neba, pričinil si sa o to aj svojou šikovnosťou, ale trochu je to aj o odbore, čo si vyštudoval a študuješ.
Máš šťastie v tom, že ťa baví a máš nadanie v odbore, ktorý by väčšina ľudí nezvládla alebo by ich nebavil.
ako uznávam takých týpkov ako ty, že na vlastnú pesť a cez mŕtvoly ale čo 95% zvyšnej populácie, ktorí nemajú žiadny extra talent na hračičky a prinajlepšom vyštudujú humanitný alebo ekonomický odbor..
tú poznámku o minimálnom plate si nepochopil/pochopil zle
aj ked nechapem, kopec ludi, ktori si myslia, ze skoncia skolu a kazdy zamestnavatel sa z nich posere.. hold, treba sa vediet prebit a presadit..
o takom "prebíjaní" a "presadzovaní" tu práve vravím
fakt nie som z tych, ktorí idú cez známosti..a hlavne ešte aj v inom štáte
hold to by sa ale muselo deckám cez leto makať a hlavne by si museli uvedomiť, že nikto sa z nich neposere, za to že skončia školu s titulom