ja som v hospodárení ešte stále strašná lama nad položkou 1. ani neuvažujem, zatiaľ riešim iba to, že vraciam dlhy, platím faktúry a poistky a nájom a tak nejak sa proste snažím žiť a posledný týždeň pred výplatou sa ťahá ako ten najviac lepkavý sopeľ evr.
35%
20%
15%
30%
snažím sa šetriť aj z toho mála (kým môžem) a nemíňam väčšinou na zbytočnosti. ale keď už si potom chcem niečo kúpiť, tak do toho investujem aj viac, a potom mám zas na dlhšiu dobu pokoj...
Neviem si to predstaviť, aktuálne chodí 70% na sporenie, pretože rada šetrím na veľa vecí, aktuálne mám až tri sporenia a každý mesiac si tam posielam istú sumu a snažím sa jej nedotknúť.
osamostatnenie prebehlo vpohode , najskôr podnájom, neskôr hypotéka- byt je ten istý... s priateľom fungujeme na princípe, že každý dá 73% mesačného príjmu na spoločný účet a z toho sa platí všetko čo je spoločné teda:
hypotéka, energie, internet, spoločná poistka 55%
jedlo, drogéria (podotýkam, že len spoločná ako prášok na pranie, čistiace prostriedky,...), všetko čo treba do domácnosti, nafta, výdavky spojené s domácim miláčikom a autom, aktuálne aj darčeky tvoria 43%
zábava-spoločné aktivity 2%
- samozrejme percentá sú len približné, snažíme sa vždy zmestiť do určitého limitu, aby sme vždy na účet dali viac ako minuli
- všetko ostatné ako je oblečenie, osobná drogéria, mobily, lekár, u mňa ešte aj škola, prípadné sporenie si každý platí z vlastného účtu
Úprimne povedané, každý mesiac, keď pozerám účty, fakt obdivujem ľudí ako dokážu vychádzať ak majú menšie príjmy- a nemôžu mesačne minúť viac ako aspoň 800- 850€- čo sa týka spoločných výdavkov
Na zaciatku tvorila takmer 1/3 prijmov byvanie, ale postupne sa mi podarilo dostat do takehoto nejakeho stavu:
1) 20% (najom + energie)
2) 18% (jedlo a nevyhnutnosti)
3) 12% (zabava, doprava a iny bullshit)
4) 50% (investicie /financie, cestovanie, vzdelanie/, nieco sa povaluje aj na sporeni vzdy pripravene na pouzitie)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Tiez ake percento z vasich penazi by ste boli ochotni vrazit do polozky c.1
A celkovo, napady, postrehy, ako to funguje v reale, co som zabudla, co ste zazili, ake boli vase prve mesiace po osamostatneni a pod.
Dakujem
2. 20%
3. 10%
4. 10%
2. - 35% (sem som ešte zaradil poplatky za mobil, pohonné hmoty)
3. - 25%
4. - 10%
Ale nech nevyrývam, aktuálne 35-40-20-5.
2. 40%
3. 10%
4. 10 %
30%
30%
30%
20%
15%
30%
snažím sa šetriť aj z toho mála (kým môžem) a nemíňam väčšinou na zbytočnosti. ale keď už si potom chcem niečo kúpiť, tak do toho investujem aj viac, a potom mám zas na dlhšiu dobu pokoj...
2. 20%
3. 40%
4. 10%
A za bývanie by som dal max 40%, ale to už by muselo byť perfektne luxusné bývanie.
1. 1%
2. 1%
3. 88%
4. 10%
znamená to, že som za vodou
1. nájom + energie: 501,5€ - 41%
2. sporenie: 398,5€ - 32,5%
3. jedlo, hygiena: 202,5€ - 16,5%
4. zábava, oblečenie: 117,5€ - 9,5%
16%
10%
64%
hypotéka, energie, internet, spoločná poistka 55%
jedlo, drogéria (podotýkam, že len spoločná ako prášok na pranie, čistiace prostriedky,...), všetko čo treba do domácnosti, nafta, výdavky spojené s domácim miláčikom a autom, aktuálne aj darčeky tvoria 43%
zábava-spoločné aktivity 2%
- samozrejme percentá sú len približné, snažíme sa vždy zmestiť do určitého limitu, aby sme vždy na účet dali viac ako minuli
- všetko ostatné ako je oblečenie, osobná drogéria, mobily, lekár, u mňa ešte aj škola, prípadné sporenie si každý platí z vlastného účtu
Úprimne povedané, každý mesiac, keď pozerám účty, fakt obdivujem ľudí ako dokážu vychádzať ak majú menšie príjmy- a nemôžu mesačne minúť viac ako aspoň 800- 850€- čo sa týka spoločných výdavkov
1) 20% (najom + energie)
2) 18% (jedlo a nevyhnutnosti)
3) 12% (zabava, doprava a iny bullshit)
4) 50% (investicie /financie, cestovanie, vzdelanie/, nieco sa povaluje aj na sporeni vzdy pripravene na pouzitie)