myslím ako keď bývate na dedine alebo hoci v meste. či používate dialekt. U nás doma je to zakázané, otcovi to vadí, ale keď napríklad sa stretnem s kamošmi, čo sú z dediny (a aj mesta) tak si tak poriadne zagadžujeme. (na východe sa gadžuje ) a aké máte haluzné slová z nárečia??? napríklad u nás je šifoner skriňa a vy????
naši vedia super po trnavsky ale mne to odmalička zakazovali, tak ja nie som až taký profík ako oni. Ale snažím sa. rozprávam dosť tvrdo a niekedy neviem povedať ľ a láme mi to jazyk
A z nárečia si vyberám len to najlepšie, krásne trnavské slová. Drigovica!
ja som z TN de by tusim ani nemalo by dake speci narecie, ale ja pouzivam daktore vychodnarske slova a potom taqe co som vonku pochytila od kamosov a taq.... napr. uz si neviem odvyknut ze namiesto dnes hovorim neskaj to je uplne stasne slovo...
ani nie, myslím že na západe sa (okrem záhoria) rozpráva vcelku spisovne...teda až na tých ortodoxných trnavákov asi rozprávam trocha tvrdšie ako je ideálne ale nič nápadné
@gabosh Bratislavcina nieje slovencina ? Kazdopadne, paci sa mi najviac, a znie najviac rozumne. Vychodne tahacky a juzne vibracie mi pridu obcas dost vtipne
no je to bratislavčina, nie slovencina... v slovencine mas ľ a ň, chapes... A zatahovanie nie je narecie, ale prizvuk. Radsej zatahovat a hovorit cisto slovensky, ako, no aj v Blave mate vsetko len nie slovensky prizvuk
byvam medzi sencom a trnavou a mama a babka hovoria tak dzedzinsky Ale ja hovorim bratislavsky ale slovo šenk je proste šenk to neni krcma ani podnik ale šenk
skôr používam nárečové slová napr. ancuk píľus cigaretle káločky a také podobné chujovinky a potom množné číslo 3. osoba na konci hovorím ie(peknie,múdrie) bože no ačo veďja som z dediny
my rozpravame normalne myslim ze u nas ani nejake extra narecie neexistuje na strednom slovensku mozno nejaka kasna fusakle a fizolne sa spomenu ale inak nie my pekne makcime a rozpravame tak ako sa na slovensku ma!
@iwuanka hahha šifoner? toto slovo ta napadlo? .... predstav si, ze mna teraz nic nenapada... pockaaaajj .... no napr. viete co je to bugeľar? alebo parazol? hahhaha, to prve je peňaženka a to druhe to je dázdnik
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
len sem tam, keď si chceme spraviť prdel z okolitého dzékania a cékania, ktoré je všade okolo nás. a ja som trochu chytila východniarske zaťahovanie.
ale inak rozprávame spisovne. mäkko a čisto.
A z nárečia si vyberám len to najlepšie, krásne trnavské slová. Drigovica!
Po Abovsky neviem nič, čiže nie...
sem tam mi ujde.. ale ja miešam piate cez deviate, lebo akosi sa rýchlo dokážem prispôsobiť jazyku okolo mňa
z počutia poznám:
fusakle - ponožky
šúny - kríky
moc si teraz už neviem vybaviť, ale keď kamoši rozprávajú nárečím, viem o čom točia..
no je to bratislavčina, nie slovencina... v slovencine mas ľ a ň, chapes... A zatahovanie nie je narecie, ale prizvuk. Radsej zatahovat a hovorit cisto slovensky, ako, no aj v Blave mate vsetko len nie slovensky prizvuk