Poznáte aspoň jednu osobu vo svojom okolí, ktorá sa vyjadruje spisovne, alebo sa dokonca vyjadrujete spisovne vy sami?? Lebo ja nie a zo slovenčinárky ma za chvíľu asi jebne Prikladáte nejaký super význam tomu, či zazvoní "za 20 minút" alebo "o 20 minú
ja osobne na to kašlem, miešam aj 4 reči dokopy + aj keď som z bystrice, bratislasvký ten,...prízvuk a tiež ma štvú tí, čo ma opravujú. Ako by bol nejaký podstatný rozdiel medzi "neni" a "nie je"
Som rada, že som z mesta, z ktorého som. Keď sa s niekym rozprávam, tak áno, hovorím spisovne. A je mi jedno, či je spolužiak alebo suseda alebo ktokoľvek iný.... Keď píšem s niekym, tak samozrejme používam aj nespisovné výrazy v rámci rýchlosti
rozprávam ako mi príde čo ma prv napadne, a ten kto ma opraví tak si ho nevšímam a rozprávam dalej, kašlem na celú spisovnú slovenčinu.. dohovorím sa tak čo
Tak...Mne proste nejde používať slová ako "ňechty" a "bľesk" podľa mňa to tak byť nemá a basta! A doteraz neviem čí je bolý alebo boľí Takže neviem,ale spisovne nehovorím,lebo väčšinu zo svojho slovného prejavu si robím srandu
Viacmenej áno Vo formálnej komunikácií sa snažím vyhýbať čechizmom, logickým nezmyslom ako prehlasovať namiesto vyhlasovať, anglicizmom, ale anglické výrazy citujem , tam kde neexituje podľa mňa dobrý slovenský ekvalent. V neformálnej komunikácií sa snažím tiež, ale moju snahu nie je vôbec vidieť Tým nechcem povedať, že hovorím ako Trnavák, Bratislavčan alebo východniar, ale zase určite nehovorím ako ľudia z Turca alebo z okolia Detvy. Teda hovorím spisovne, ale občas použijem nelogickú predložku a nemäkčím ako blázon Keď chcem niečo povedať, tak to nemusím zaspievať, stačí keď to poviem
Snažím sa, aj ľ hovorím tam kde má byť a to som vyrastal v Bratislave. Trochu mi vadí koľko čechizmov ľudia používajú, je to až neúnosné, človek si niekedy hovorí, po tých rôznych slovách typu "jo, holka, ne, neni, dik, moc, zbytok", že slovenčina je nárečie češtiny.
@mm47 Nie je dobre ani jedno ani druhe, ale kebyze si mam vybrat tak radsej volim slovenske narecie nez slova co nemaju so slovencinou nic spolocne Videl si nejakeho Cecha, ze by pouzival slovenske vyrazy resp. slovakizmy? Ja veru nie.
Väčšinou používam mix niekoľkých nárečí a prízvukov, ale mäkčím, takže veľa ľudí tipuje, že som zo stredného Slovenska Aj keď v poslednom čase sa na mňa lepí východniarčina ... A to žijem na západnom Slovensku
no, v bežnej hovorovej reči nie, to sa nedá vždy ustrážiť a prílišná korektnosť by pôsobila trocha neprirodzene, ale akonáhle mám vravieť dačo oficiálnejšie, tak sa snažím, hoci občas mi dačo unikne
ale celkovo mám taký ten pocit, že spravidla ak tykám, tak hovorím, ako mi huba narástla a keď vykám, tak sa snažím pekne čisto
noja tak nahovno rozpravam neviem sklonovat dobre DD..alee podla mna rozpravam normalne nemam rada ked ludia tda mje spoluziacky skade tade pri schody do babky atak je mi to smiesne.. ale jasi myslim ze rozpravam normalne ! aj ked do školy vzdy poviem do škoľi ..niektom i povedla ze ako ruska rozpraavam raz a minule ze pekne ..a niekedy pouzivam aj anglicke slováá ale to tiez kd ma napadne..
som z rodiny, kde sa vždy rozprávalo spisovne. postupom času som zo srandy začala používať výrazy z okolitých dedín typu "idzem dom" či "kúpela som si rožek" a tak podobne, ale nie je to často.... inak rozprávam čisto. hlavne ako som začala tak intenzívnejšie žiť v ČR, tak o to viac som si začala dávať pozor na slovenčinu. aj na predložky, spojky, správne skloňovanie a podobne.
Ako kedy, záleží od spoločnosti.. so spolužiakmi záhorácky, pred profersormi pekne hovorím, doma po slovensky a s pár kamarátmi tiež takže záleží s kým som .. a spisovná slovenčina je aj tak najkrajšia ! .. aj ked nehľadím tiež na tie vecičky jak idem po, pre .. hovorím ako mu pusa narástla a ako sa mi to tam hodí
@swe som v ČR už stvrtý rok a ľudia okolo mňa skôr začali rozprávať po slovensky. možno to nie sú slovakizmy v pravom zmysle slova (ako u nás kľud a podobne), ale rozhodne radšej povedia čučoriedka a žubrienka ako boruvka a pulec
no napríklad mňa hrozne štve, keď nie povie, že je "za päť osem" napríklad.. nám tiež na gympli huckala slovenčinárka že zvoní "o päť minút" a som jej za to vďačná
Áno, snažím sa, čo to dá, pretože slovenčinu študujem, je to pekná reč a mali by sme ju ovládať. Samozrejme, že medzi kamarátmi človek používa aj kopu slangových výrazov, ale v prípade potreby, na oficiálnych miestach ako škola a podobne by sme sa mali vedieť vyjadrovať spisovne.
A raz, keď budeš písať nejakú bakalársku prácu alebo niečo podobné, kde bude záležať na štylistike a vôbec pravopise ako takom, tak budeš svojej slovenčinárke vďačná
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
67 komentov
A ide ma rozdrapiť, keď niekto povie "prišiel som tu" alebo "chodím tu"... AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
@zizisko ty si z Oravy nie? tam sa hovorí mäkko!!!
NEDŽGAJ TOĽKO DO SEBA - preklad: nejedz toľko
alebo že:
hálda snehu - kopa snehu
iné mi momentálne nenapadá, ale ešte som alergická na to, keď niekto povie že TERAZ MA TO NAPADLO namiesto TERAZ MI TO NAPADLO
inak som v poriadku
snažím sa ak som v spoločnosti "lepších" ľudí...ale inak nie.. v TN sa hovorí dosť tvrdo a ako sa komu zachce
....
Ale áno. Hovorím.
ale keď nie kto povie, že: idem pri školu, idem do teba..tak to je už moc.
ale celkovo mám taký ten pocit, že spravidla ak tykám, tak hovorím, ako mi huba narástla a keď vykám, tak sa snažím pekne čisto
Ale hovorím tam stredne
Pozývam ťa na rozhovor
Ale nie. Snažím sa. Sem tam.
A raz, keď budeš písať nejakú bakalársku prácu alebo niečo podobné, kde bude záležať na štylistike a vôbec pravopise ako takom, tak budeš svojej slovenčinárke vďačná