Potrebujem pomoc. Na Kubín sa musím povinne naučiť nejakú básničku a po pár hodinách v knižnici sa mi stále nepodarilo nič nájsť. Už ma z toho chytá depka. Nemáte nejaké tipy? Vopred ďakujem.
Napríklad si skús tú básničku písať na papier, ak sa nevieš sústrediť na jej učenie. A potom si môžeš aj slová, ktoré si nevieš zapamätať farebne zvýrazniť napríklad centrofixkou alebo podčiarknuť, skôr si ich zapamätáš.
asi som jediny kto pochopil, ze sa pytas na to, aku basnicku sa naucit.. nenapisala si vsak ani aka dlha ma byt, to je velmi dolezite. ale ponuknem ti nejake moje ak ti to bude stacit. vraj su niektore dobre
@0 Sorry, zle som si prečítala, ja že sa nevieš naučiť a tam je naísť
Skús sa poradiť zo svojou slovenčinárkou, tá by mala vedieť, aká básnička by bola vhodná
Ja som minuly rok recitovala Možno od Miroslava Válka... Vyzerá to krátko, ale keď dáš správnu intonáciu, pauzy tam, kde majú byť a podobné veci, je to postačujúco dlhé. Tento rok presedlávam na prózu, aj keď som 5 rokov recitovala poézi..., takže držím palce
@9 Myslíš toto:
Možno že je to sneh čo rozsypal sa a letí
možno že je to túženie zrejúce v očiach detí
možno že pokým dorastieš to bude celkom iné
možno že chlapec nezahrá už nikdy na mandolíne
možno že kým sa priblíži nebudeš hrdá viacej
možno sa chvíľu zastaví pri každej žene spiacej
možno že srdce vezme jej možno že stratí voje
možno že bude plakávať do noci cez závoje
Možno že lepšie bez srdca možno že Ale ktovie
možno že do tmy zavolá a nik mu neodpovie
Možno že niekto pochopí možno že nepochopí
možno že snehom zapadnú naveky jeho stopy
možno že je to bolestné možno že je to kruté
možno že ešte otočí kým zmizne na zákrute
možno že hviezdy vyhasnú, možno to budú oči
možno že niekto stratil ich pod krížom na úbočí
A darmo hľadá ich nadarmo ruky spína
nikto už pre ne nesmúti neplače meluzína
A nikto nikdy neznal ich a nik im z lásky nedal
a hoci stále mlčali nik toľko nepovedal
a nik už pre ne nesmúti dorástli všetky deti
a nikto sa ich nespýta a nik im neodvetí
ono sa to nedá takto na diaľku, lebo ak chceš byť úspešná bolo by fajn zohľadniť tvoj vek, ukážku atď. atď. napr. je fajn zvoliť si text, ktorý by korešpondoval aj s tvojím celkovým vystupovaním a pôsobením na ľudí
Ja by som tiež dala Válka, zajdi do knižnice a požičaj si Štyri knihy nepokoja, určite to majú a niečo si vyberieš, verím tomu.
Ja som mu verná odjakživa, nedá sa ním nič pokaziť.,
moja rada? ak Hviezdoslavov Kubín tak URČITE NIE M.Válek. Básnik s veľkým citom, nevravím že nie! zbožňujem ho. ale na Kubíne je dosť ,,otrepaný,, a porota pri treťom raze ,,Miroslav Válek,...,, gúľala očami. skôr s neznámou poéziou máš väčšiu šancu zaujať, aj keď jednoznačne preferujem prózu..
@nzch , sakra, brat má šťastie.
Naša slovenčinárka vravela:,,Blíži sa nám triedne kolo HK, mali by ste si začať vyberať básne, od slovenských autorov," VÝZNAMNÝ pohľad na mňa, ,,nie od Baudelaira." Ja som ani necekla, priznávam, chcela som recitovať Nepriateľa, ale ona to nemala ako vedieť.
Nakoniec som ho ani nezohnala
Súhlasím s @gothicpoethic , treba si vybrať niečo, čo sa k tebe hodí.
Ja ako morbiďáčka a odborníčka na pohrebné prejavy som v osmičke prednášala Slúžku od Laca Novomeského.Slovinárka na to, že porota školského kola by sa sfleku rozplakala, a teda nepostupujem
ahojte prosim so zufala som 8-čka a zasa idem recitovat ale newiem nic najs co by sa dobre recitovalo prosim vas najdete mi nieco dobre ale prozu prosim dakujem Proza
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
Skús sa poradiť zo svojou slovenčinárkou, tá by mala vedieť, aká básnička by bola vhodná
Veľmi lákavá ponuka ale potrebujem známeho autora.
Možno že je to sneh čo rozsypal sa a letí
možno že je to túženie zrejúce v očiach detí
možno že pokým dorastieš to bude celkom iné
možno že chlapec nezahrá už nikdy na mandolíne
možno že kým sa priblíži nebudeš hrdá viacej
možno sa chvíľu zastaví pri každej žene spiacej
možno že srdce vezme jej možno že stratí voje
možno že bude plakávať do noci cez závoje
Možno že lepšie bez srdca možno že Ale ktovie
možno že do tmy zavolá a nik mu neodpovie
Možno že niekto pochopí možno že nepochopí
možno že snehom zapadnú naveky jeho stopy
možno že je to bolestné možno že je to kruté
možno že ešte otočí kým zmizne na zákrute
možno že hviezdy vyhasnú, možno to budú oči
možno že niekto stratil ich pod krížom na úbočí
A darmo hľadá ich nadarmo ruky spína
nikto už pre ne nesmúti neplače meluzína
A nikto nikdy neznal ich a nik im z lásky nedal
a hoci stále mlčali nik toľko nepovedal
a nik už pre ne nesmúti dorástli všetky deti
a nikto sa ich nespýta a nik im neodvetí
Možno že iba sneh čo rozsypal sa a letí
Ja som mu verná odjakživa, nedá sa ním nič pokaziť.,
VEĽA ŠŤASTIA
Naša slovenčinárka vravela:,,Blíži sa nám triedne kolo HK, mali by ste si začať vyberať básne, od slovenských autorov," VÝZNAMNÝ pohľad na mňa, ,,nie od Baudelaira." Ja som ani necekla, priznávam, chcela som recitovať Nepriateľa, ale ona to nemala ako vedieť.
Nakoniec som ho ani nezohnala
Súhlasím s @gothicpoethic , treba si vybrať niečo, čo sa k tebe hodí.
Ja ako morbiďáčka a odborníčka na pohrebné prejavy som v osmičke prednášala Slúžku od Laca Novomeského.Slovinárka na to, že porota školského kola by sa sfleku rozplakala, a teda nepostupujem
» www.zones.sk/studentske-prac...