Viete niekto ako to chodí? Pokiaľ zoberiem hypoteku na byt a náhodou by sa stalo, že ma postihne exekúcia, tak exekútor môže siahnuť len na daný byt? Čiže do výsky nesplateného uveru a zvyšok mi vyplati? Alebo môže siahnut aj na niečo iné?
zoberu ti byt a budes platit. velmi zjednodusene. potom eventualne mozes uplatnit osobny bankrot ale to je tiez zas len take naoko zbavenie sa dlhov. nic neni zadarmo, a za secko clovek plati dvojnasobne ak to posere
lol, pokial budes mat exekuciu, tak ta je vacsinou uz ovela vyssia ako povodny dlh aj s urokami, lebo na to, aby banka postupila hypo exekutorovi, resp. na vymahanie, tak to musis fakt systematicky neplatit splatky. pokial si podlznost riesi banka sama cez vymahanie, tak ti zoberu byt (lebo nim rucis). ked podlznost riesi exekutor, tak prva vec je, ze sa ti blokuju ucet (cize sa nedostanes k svojim prachom) a samozrejme exekutor ti moze siahnut aj na tvoje derave okakane spodky, ked to bude potrebne na vyrovnanie dlhu. aj ked teda este som sa nestretla s tym, ze by niekomu realne zobrali nieco z majetku (mimo bankoveho uctu) a to som sa stretla s ludmi, ktori su roky v exekucnom konani, ale samozrejme ide aj o to, ci tam je (ne)vola splacat dlh. treba na to dat bacha, lebo fakt sa aj z 30€ moze velmi rychlo stat 3000€ + poplatky exekutorovi.
pokiaľ ja viem, tak pri hypotéke nechodí exekútor... banka sa bude snažiť dohodnúť na iných splátkach, ak to nepomôže tak ťa vyzve aby si nehnuteľnosť predal a vyplatil banku (tzv. zosplatnenie) a ak sa nebudeš mať k činom, tak nehnuteľnosť ide do dražby
napr. » www.platitsaoplati.sk/dobrovolne-draz...
ale možno sa robí také, že banka po výzve na zosplatnenie rovno pohľadávku predá vymáhačskej spoločnosti, ale to sa asi deje skôr pri úveroch než pri hypotékach
Banka nebude (vlastnu) nehnutelnost, ktora uz je zatazena hypotekou zatazovat este aj exekuciou (a ako spominal @Lafiziq neviem ci je to vobec legislativne mozne). Taka nehnutelnost je prakticky nepredajna.
Banka sa bude vzdy chciet dohodnut, pretoze s predajom nehnutelnosti su spojene extra naklady, je to zbytocne zlozite birokraticky atd. Ak mas poisteny uver tak si v pohode. V opacnom pripade ti pravdepodobne ponukne odklad splatky istiny na nejake obdobie (uroky budes musiet platit stale), alebo ti navysi uver, ktorym vyplatis dom a az potom na teba pojde exekucia, zablokuju sa ucty a nakladanie s ostatnymi majetkami.
Toto sa riesi velmi individualne. Hlavne treba s bankou komunikovat vzdy ked sa dostanes do problemov.
Je to zrejme individuálne podľa banky a tvojich preferencií u banky. Z vlastných skúseností si ale odlož vždy nejaké peniaze bokom, ak by napokon siahol exekútor aj na byt. Prepočítaj si dopredu, aké máš náklady, lebo keď sa raz do toho zamotáš, nevymotáš sa - » www.fingo.sk/hypotekarna-kal...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
6 komentov
napr. » www.platitsaoplati.sk/dobrovolne-draz...
ale možno sa robí také, že banka po výzve na zosplatnenie rovno pohľadávku predá vymáhačskej spoločnosti, ale to sa asi deje skôr pri úveroch než pri hypotékach
Banka sa bude vzdy chciet dohodnut, pretoze s predajom nehnutelnosti su spojene extra naklady, je to zbytocne zlozite birokraticky atd. Ak mas poisteny uver tak si v pohode. V opacnom pripade ti pravdepodobne ponukne odklad splatky istiny na nejake obdobie (uroky budes musiet platit stale), alebo ti navysi uver, ktorym vyplatis dom a az potom na teba pojde exekucia, zablokuju sa ucty a nakladanie s ostatnymi majetkami.
Toto sa riesi velmi individualne. Hlavne treba s bankou komunikovat vzdy ked sa dostanes do problemov.