Všetci sme o tom počuli, Slovensko a polovička Európy sú odstavené od plynu. Som v Prahe, veľmi ma to ešte nepoznamenalo,ale rada by som vedela,ako to vyzerá na tej našej Slovači....
je uzasne, ako sa dnesni mladi ludia zamyslaju nad problemami. nejde plyn: SUPER! nech su prazdniny. ale ze ich rodicia budu bez prace, ze budu mat doma zimu, pretoze vonku mrzne a kurenie je na plyn,ze sa nebude dat varit... ale to predsa nevadi, hlavne, ze su prazdniny
@kua zas sa nebojte, to ze Rusko odstavilo kvoli Ukrajine plyn (a odstavilo IBA PLYN ktory ide cez Ukrajinu, je to sice vacsina ruskeho plynu, ale realne je to asi len 20% celoeuropskej spotreby), to neznamena ze tu plyn nie je hned.
V niektorych krajinach (Srbsko, su mesta kde nie je vobec uz plyn), ale Slovensko (ako kazda normalna europska krajina) ma zasoby plynu, ktore su na dlhe tyzdne pripadne mesiace, pre pripad ze by bola vojna, ci uz u nas, alebo niekde kade ide nas plyn, alebo pre nejake prirodne katastrofy, ze by sa pokazil plynovod kvoli zemetraseniu a tak...
Takze to ze k nam neprudi plyn neznamena ze nikomu plyn nejde, velkoodberatelia (velke fabriky) maju sice prikaz setrit, ale to len preto ze slovenske zasoby sice su, ale dokazu prudit tak cca na 80% spotreby, zaroven este cca 70-80-90 dni mame dost zasob plynu...
A tento problem Rusko-Ukrajina nebude trvat vecnost, bude to par dnova zalezitost, kym sa budu hadat, skor ci neskor zakroci Europska unia, lebo ona ako zakaznik (vlastne najbohatsi zakaznik Ruska) chce plyn, a Rusko chce peniaze, Ukrajina chce tiez peniaze a plyn, a je v ich zaujme, aby co najskor sa dohodli... Lebo opakujem Europska unia cerpa 25% plynu z Ruska, z toho 80% ide cez plynovod na Ukrajine), Europska unia vie odoberat plyn (a 75% ho aj odobera) z inakadial, Rusko si nemoze dovolit prist o najvacsieho zakaznika, a zaroven Ukrajina by prisla o miliardy dolarov, keby sa zrazu plyn cez jej uzemie prestal transportovat...
@kua , takze siuacia je sice vazna a musi sa vyriesit, ale nie je to nic co by ohrozilo zivot, hospodarstvo alebo neviem co, ten problem bude trvat kratko. A Rusko a Ukrajina vo vlastnom zaujme sa ho budu vyriesit co najskor, lebo ak im to bude trvat viac ako par dni krajiny EU zacnu robit dohody a zvysovat odber zemneho plynu z inych oblasti (Norska, Afriky...) a ak by sa Rusi a Ukrajinci hadali viac ako tyzden, tak potom cely ich plynovod zacne byt zbytocny...
a este nezabudajte, na Slovensku je plynovod, ktorym prudi plyn z Ruska, cez Ukrajinu, k nam a k dalsim zapadoeuropskym odberatelom.... Ono to moze fungovat aj opacne! Zo zapadu prudit plyn k nam... I ked asi by sme museli kupovat drahsi (Norsky? alebo neviem aky) plyn... Ale koniec sveta nehrozi A opakujem o par dni sa Rusi s Ukrajinou dohodnu...
myslim si ze je to zavazny problem, polovicku europy odstavit od plynu.moj osobny nazor je ze je lepsie byt v skole v teple ako zamrzat doma.toto este moze sposobit vazne problemy, skurvene velmoci a ich infantilne schovavacky
ja si inak tiež myslím, že ten plyn čoskoro dodajú. inak sa odsťahujem ku babke ona má radiátor a aj v na VŠ majú radiátory. ale zase zima nebude trvať večne.
ja zas myslim ze neni moc nad cim filozofovat aj tak ta polovicka europy ma alternativnych dovozcov plynu ako z norska abo z arabskych krajin a vobec ich to nesere a tuto vo vychodnej europe to je sice trocha nie tak dobre ale ziadna velka tragedia teda mne osobne plyn nechyba nemam auto, pec mame elektricku, kuria nam pohoda
plyn ide... v domacnostiach by mal ist neodstavili nas uplne od plynu ale znizili to o 70% takze sa vypinaju vacsie spolocnosti domacnosti by nemali mat ziaden postih... a skoly dufam ze zavru
ja si myslim, ze to nebude take kriticke ako sa to vsade pise, neviem, jasne ze by nebolo dobre keby nas odpojili uplne, vobec si to nedokazem predstavit, kedze vacsina ludi pouziva plyn kazdodenne, a co sa tyka prazdnin- toto mi je uplne jedno, v nasej skole sa i tak velmi nekuri ani ked je plyn :o) takze som si ista, ze by sme ani "uholne prazdniny" nepotrebovali..
takze asi tak
Presne tato ista situacia sa stala par rokov dozadu (Ak sa nemylim niekedy po roku 2000) a tahali sme plyn od inakade. Okrem toho, ze bol trosku drahsi, sa nic vyrazne zle nestalo.
Ako uz Tomas spomenul, rusko si nemoze dovolit odstavit od plynu polovicu europy. A hlavne nie dnes v casoch financnej a hospodarskej krizy. To by ich vyslo pekne draho.
@tommyhot hej @galinka ma pravdu, nieco cez 10 dni, ak by vsetko pokracovalo ako ma, okolo 70-80 dni, ak velke fabriky typu Slovnaft/VSZ znizia odber (a SPP im znizil odberovy stupen ci co)
@tomas
Tak ja netvrdim,ze sa stane nejaka katastrofa, tiez sa mi to nezda pravdepodobne. Jedna sa mi skorej o to,ze jedine info mam z medii a tam vedia veci pekne nafuknut,tak sa pytam,ako to vobec vyzera v reale... A je mi aj jasne, ze
no podla mna to zatial nie je take tragicke .. ale uvidime ako sa to bude vyvijat pise sa tu ze su zasoby na 60-90dni .. no podla toho co ja viem ma SPP zasoby na 10dni a o ostatnych zasobach nejak neviem ..Osobne by som sa nebranil zatvoreniu skol .. doma mame okrem plynoveho kotla a elektrickych ohrievacov aj krb a nejakych 10 metrov kubickych dreva takze hadam nezamrzneme .
@37 skoda len, ze v takychto situaciach sa na "ak" neda spoliehat. Hej odberovy stupen im znizili na 8 mam taky pocit (uz je tusim len 9 - odstavk od dodavky plynu). Lenze este je tu kopa dalsich sukromnych odberatelov, ktory to nerespektuju.
Kazdopadne vlada by mala zacat hladat ine riesenie ako znizovat podnikom dodavky plynu. Dost ze maju firmy na krku financnu krizu, ak im este takto umelo zastavia vyrobu, moze to s nasou ekonomikou dopadnut zle nedobre.
@37 skoda len, ze v takychto situaciach sa na "ak" neda spoliehat. Hej odberovy stupen im znizili na 8 mam taky pocit (uz je tusim len 9 - odstavk od dodavky plynu). Lenze este je tu kopa dalsich sukromnych odberatelov, ktory to nerespektuju.
Kazdopadne vlada by mala zacat hladat ine riesenie ako znizovat podnikom dodavky plynu. Dost ze maju firmy na krku financnu krizu, ak im este takto umelo zastavia vyrobu, moze to s nasou ekonomikou dopadnut zle nedobre.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
inak som v brne,ale zatial je tu ticho a klud a vsetko funguje ako ma,az na to skuskove
a my máme plyn, veď by sme umrzli.
V niektorych krajinach (Srbsko, su mesta kde nie je vobec uz plyn), ale Slovensko (ako kazda normalna europska krajina) ma zasoby plynu, ktore su na dlhe tyzdne pripadne mesiace, pre pripad ze by bola vojna, ci uz u nas, alebo niekde kade ide nas plyn, alebo pre nejake prirodne katastrofy, ze by sa pokazil plynovod kvoli zemetraseniu a tak...
Takze to ze k nam neprudi plyn neznamena ze nikomu plyn nejde, velkoodberatelia (velke fabriky) maju sice prikaz setrit, ale to len preto ze slovenske zasoby sice su, ale dokazu prudit tak cca na 80% spotreby, zaroven este cca 70-80-90 dni mame dost zasob plynu...
A tento problem Rusko-Ukrajina nebude trvat vecnost, bude to par dnova zalezitost, kym sa budu hadat, skor ci neskor zakroci Europska unia, lebo ona ako zakaznik (vlastne najbohatsi zakaznik Ruska) chce plyn, a Rusko chce peniaze, Ukrajina chce tiez peniaze a plyn, a je v ich zaujme, aby co najskor sa dohodli... Lebo opakujem Europska unia cerpa 25% plynu z Ruska, z toho 80% ide cez plynovod na Ukrajine), Europska unia vie odoberat plyn (a 75% ho aj odobera) z inakadial, Rusko si nemoze dovolit prist o najvacsieho zakaznika, a zaroven Ukrajina by prisla o miliardy dolarov, keby sa zrazu plyn cez jej uzemie prestal transportovat...
» ekonomika.sme.sk/c/4253564/ak-ne...
takze asi tak
Ako uz Tomas spomenul, rusko si nemoze dovolit odstavit od plynu polovicu europy. A hlavne nie dnes v casoch financnej a hospodarskej krizy. To by ich vyslo pekne draho.
Tak ja netvrdim,ze sa stane nejaka katastrofa, tiez sa mi to nezda pravdepodobne. Jedna sa mi skorej o to,ze jedine info mam z medii a tam vedia veci pekne nafuknut,tak sa pytam,ako to vobec vyzera v reale... A je mi aj jasne, ze
ze EU to bude musiet nejako riesit. otazka je kedy a ako. Pretoze Rusko sa ako krajina spravalo odjakziva velmi sebavedomo...
Pre toto sa rozpadli: