Nepoznate nejaku vysoku skolu ktora je zamerana cisto na informatiku? alebo tam nie je tazka matematika... lebo rozmyslam nad seminarom z INF ale odraduje ma to ze na vecsine skol je treba maturovat aj z matematiky alebo fyziky... tak by som chcel vediet
veď na informatiku potrebuješ hlavne matiku a logicke myslenie... to je jakeby si chcel isť študovať napr. medicinu ale chceš sa vyhnuť biologii lebo ti nejde
Problémom je, že základom informatiky na výške sú teoretické predmety a tie sú poväčšine založené na matematike.
Na matfyze na UK je odbor aplikovaná informatika - matematiky tam nie je veľa ani nie je nejako extérmne ťažká, ale robia sa z nej prijímačky ak si dobre spomínam... (a neviem ako to tam je s maturitou - pred troma rokmi sa prijímačky nerobili a kto mal maturitu z informatiky alebo matematiky na úrovni A, bol automaticky prijatý)
a maturitu z matiky asi budú chcieť všetci, keďže úroveň informatiky na stredných školách býva rôzna a oni chcú nejaký predmet, vďaka ktorému môžu porovnávať (ale to skôr dedukujem)
a inak, maturita z matiky je oproti tomu, čo tam budeš robiť, najmenší problém
@galinka ale tak keď niekto nechce ani maturovať, tak mu tá matika pravdepodobne nepríde zrovna ľahká
@anzu Povedzme to takto - spolužiak, ktorý prišiel z elektrotechniky a o matike nemal ani páru sa nejakým zázrakom dostal až do tretieho ročníka pokiaľ viem...
A z povinných predmetov - obyčajná matika sa dá urobiť - vyučujúci je tolerantný, cvičiaci občas tiež vedia poradiť aj na skúške... A ani nároky tam nie sú nejaké extrémne vysoké...
S diskrétnou matikou môže byť trochu problém, tam vyžadujú dôkazy, ale tie sa vraj dajú naučiť (neskúšala som to, takže neviem)
Netvrdím že to je ľahké, ale menej matematická možnosť informatiky podľa mňa neexistuje... (čím nechcem povedať, že tú školu a ten odbor odporúčam )
@johnny89 ty chodís na vysoku v uk ? Kde presne ? ... ako si na tom s anglinou ? ja by som tiež ád išiel na vysokú na informatiku keďže som na gymnáziu so zameraním na informatiku, no bohužial s matiky (vďaka mojej lenivosti, a nejakým ďaľšim faktorom) mám 3
@strejdabob .. tAK to vobe cneni take super Ale ja by somr ad siel do zahranicia na vysoku ... Aj mi ide bez ucenia na jednotky a tym padom ak yb som s aposnazil aku uroven Aj by so musel mat ? Myslim matury(tam ej to nejak podelené)
Lebo nejaká informatika sa nájde na Slovensku hocikde a ja fakt neverím, že na ... nazvime to menej prestížnych ... univerzitách a fakultách budú od človeka vyžadovať takéto matematické srandy ...
Podľa mňa určite existuje aj menej matematická možnosť ako AI na Matfyze, len tá asi stále nebude pre ľudí, ktorým matika proste ozaj nejde ... ...
a keď už sme pri tom, tak ja idem teraz na FEI-ku na informu ale som z OA takže fyziku som videl naposledy v 9. na ZŠ takže nejake napady ako sa mam sam doučiť dačo za prazdniny? alebo čo sa mam doučiť?
@koki818 maturovat s matiky nemusis aby ta prijaly na informaticku vysku (samozrejme potom musis robit prijimacky) ale tej matike sa nevyhnes, informatika = matematika + detaily
Úprimnú sústrasť, ja som z fyziky maturoval, ale mučiť by ma museli, aby som šiel na FEIku ...
Skús sa doučiť, hm ... Všetko? ...
Neviem presne, ako to tam vyzerá, ale ako predmet tam majú proste všeobecnú fyziku a kamoš mi hovoril, že tam rátajú rôzne úlohy na pohyb, napríklad valca dolu po naklonenej rovine ... A veľkú časť tej fyziky bude tvoriť asi aj hranie sa s káblikmi, neviem, či tam nemajú aj ako samostatný predmet nejakú elektrotechniku, už si nie som istý ...
Ale bezpečnosť pri práci tam majú ako povinný predmet!
ako spomenula slečna @galinka s Diskrétnou matematikou je to sranda. Nie je ťažká, treba nato prísť..
horšie je to ak máš profáka ktorá má stupídne pravidlá a aj keď to vieš tak to vlastne nevieš lebo keĎ sa pozrieš a nevidíš tak môžeš ísť s kratšej cesty.
@tunidlo ale ako sa to mam doučiť? kupiť si nejaku knihu, učebnicu alebo ako? tomu 2-dňovemu doučovaniu na TUKE za asi 60 eur by som sa radšej vyhol z finančnych dôvodov dalo by sa zohnať niečo ako učebnica, aby som sa z toho sam stihol aspoň nejak narychlo naučiť štvorročne učivo za 3,5 mesiaca? času mam teraz dosť...
a zas sa to liši aj od tych odborov... su tam čisto elektrotechnicke odbory, alebo je aj aplikovana informa alebo hosp. informa (ktoru mam ako zalohu popri klasickej informe, lebo je to napoly inf. a napoly ekonomika, ktoru už mam v maličku
ale skôr by som chcel vedieť že či sa mi tam oplati isť uplne bez zakladov tej fyziky... že či ma to tam naučia alebo potrebujem už tam prisť s tym že to viem? napr. to čo si napisal - "pohyb, napríklad valca dolu po naklonenej rovine"
@strejdabob môžeš si kúpiť napríklad zmaturuj z fyziky, ak aj taká vyšla, ale podľa mňa kašli na učenie, aj tak dojdeš na vysokú a pôjdú na teba s úplne iným prístupom a len s časťou fyziky, aj tí, čo mali na strednej fyziku, si to už nebudú pamätať, skôr, keď začnete, zaber a prípadne si s tým, čo bude treba, nechaj pomôcť spolužiakmi....
ja napríklad študujem matiku a nikdy som sa nenaučila komplexné čísla, lebo na strednej sme to nemali. ale ani na výške sme s nimi veľmi nerobili a keď bolo treba, cvičiaci nám napísali nejaký vzorček. nečaká sa od teba, že na výšku už dojdeš napumpovaný vedomosťami. k tomu valcu - oni k tomu na prednáške dostali nejaký teoretický základ a vzorce a pravdepodobne to na cvikách rátajú pri tabuli. a to určite nie na každej informatike, len na takej viac fyzikálnej
Len u teba môže byť problém, že si fyziku naposledy videl fakt dávno a je rozdiel učiť sa už raz videné učivo na maturitu a učiť sa niečo úplne nové, takže možno by si potreboval ešte niečo jednoduchšie, idúce viac k základom, ktovie ...
@tunidlo na hosp. informe čo som počul tak je najľahšia fyzika, takže potom nechcem vedieť čo je na normalnej informe lebo hosp. je iba napoly informatika (kde je aj fyzika a elektrotechnika) takže tam je samozrejme ta fyzika najľahšia...
ahaaa takže my hovorime o uplne inej škole ale aj tak, nemal by to byť až taky rozdiel... sice o TUKE sa hovori že tu su problemy s matikou, väčšina ľudi neprejde na matike, všade je tu strašne ťažka matika... ale čo som počul ja, tak fyzika je v pohode...
no a keď sme pri matike, tak od kamaratov z gymka som počul niečo ako integraly, limity, derivacie... samozrejme to sme sa na OA vobec neučili... nemam ani šajnu čo to je takže tema č. 2 - matika
Ja nemam problem s logikou a matikou mne robi problem skor to ze nie vsetko ma tam bavi a neviem ci by som zvladol zmaturovat ... Napriklad taka geometria je mi uplne cudzia ... Ale zato informatika ma bavi ... Neviem ci som dost jasne vysvetlil ako na tom som ale matiku by som zvladol len ta maturita mi robi problem ...
UKF nitra... Prvy rok mas len diskretnu matiku, druhy a treti povinne ani prd. Akurat v druhom mas formalne jazyky a automaty co je najvacsi fekal zo vsetkych fekalov ake si vies predstavit. To ani matalyza (mat. analyza), statistika, ci diferencialny a integralny pocet nie je taky fekal.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Na matfyze na UK je odbor aplikovaná informatika - matematiky tam nie je veľa ani nie je nejako extérmne ťažká, ale robia sa z nej prijímačky ak si dobre spomínam... (a neviem ako to tam je s maturitou - pred troma rokmi sa prijímačky nerobili a kto mal maturitu z informatiky alebo matematiky na úrovni A, bol automaticky prijatý)
a inak, maturita z matiky je oproti tomu, čo tam budeš robiť, najmenší problém
@galinka ale tak keď niekto nechce ani maturovať, tak mu tá matika pravdepodobne nepríde zrovna ľahká
A z povinných predmetov - obyčajná matika sa dá urobiť - vyučujúci je tolerantný, cvičiaci občas tiež vedia poradiť aj na skúške... A ani nároky tam nie sú nejaké extrémne vysoké...
S diskrétnou matikou môže byť trochu problém, tam vyžadujú dôkazy, ale tie sa vraj dajú naučiť (neskúšala som to, takže neviem)
Netvrdím že to je ľahké, ale menej matematická možnosť informatiky podľa mňa neexistuje... (čím nechcem povedať, že tú školu a ten odbor odporúčam )
Sú na slovensku nejaké kvalitné vš ?
Myslíš v BA?
Lebo nejaká informatika sa nájde na Slovensku hocikde a ja fakt neverím, že na ... nazvime to menej prestížnych ... univerzitách a fakultách budú od človeka vyžadovať takéto matematické srandy ...
Podľa mňa určite existuje aj menej matematická možnosť ako AI na Matfyze, len tá asi stále nebude pre ľudí, ktorým matika proste ozaj nejde ... ...
@koki818
A fyziku vieš? ... Lebo na takej FEIke je polovica z toho, čo sa tam ktokoľvek (aj informatici) učia, fyzika
S týmto by asi nebolo extra dobré sa vrhať na informatiku ...
Úprimnú sústrasť, ja som z fyziky maturoval, ale mučiť by ma museli, aby som šiel na FEIku ...
Skús sa doučiť, hm ... Všetko? ...
Neviem presne, ako to tam vyzerá, ale ako predmet tam majú proste všeobecnú fyziku a kamoš mi hovoril, že tam rátajú rôzne úlohy na pohyb, napríklad valca dolu po naklonenej rovine ... A veľkú časť tej fyziky bude tvoriť asi aj hranie sa s káblikmi, neviem, či tam nemajú aj ako samostatný predmet nejakú elektrotechniku, už si nie som istý ...
Ale bezpečnosť pri práci tam majú ako povinný predmet!
horšie je to ak máš profáka ktorá má stupídne pravidlá a aj keď to vieš tak to vlastne nevieš lebo keĎ sa pozrieš a nevidíš tak môžeš ísť s kratšej cesty.
no čo viac povedať UMB BB - AI
Planujem ist na TUKE FEI
a zas sa to liši aj od tych odborov... su tam čisto elektrotechnicke odbory, alebo je aj aplikovana informa alebo hosp. informa (ktoru mam ako zalohu popri klasickej informe, lebo je to napoly inf. a napoly ekonomika, ktoru už mam v maličku
ale skôr by som chcel vedieť že či sa mi tam oplati isť uplne bez zakladov tej fyziky... že či ma to tam naučia alebo potrebujem už tam prisť s tym že to viem? napr. to čo si napisal - "pohyb, napríklad valca dolu po naklonenej rovine"
ja napríklad študujem matiku a nikdy som sa nenaučila komplexné čísla, lebo na strednej sme to nemali. ale ani na výške sme s nimi veľmi nerobili a keď bolo treba, cvičiaci nám napísali nejaký vzorček. nečaká sa od teba, že na výšku už dojdeš napumpovaný vedomosťami. k tomu valcu - oni k tomu na prednáške dostali nejaký teoretický základ a vzorce a pravdepodobne to na cvikách rátajú pri tabuli. a to určite nie na každej informatike, len na takej viac fyzikálnej
Ja mám inak dobré skúsenosti s týmto, učil som sa z tej knihy na maturitu a akurát vďaka nej ma z fyziky tak trochu osvietilo ...
» www.najnakup.sk/Porovnaj_knihy-...
Len u teba môže byť problém, že si fyziku naposledy videl fakt dávno a je rozdiel učiť sa už raz videné učivo na maturitu a učiť sa niečo úplne nové, takže možno by si potreboval ešte niečo jednoduchšie, idúce viac k základom, ktovie ...
A ja sa práve bojím, že to, o čom som ti hovoril boli zážitky človeka z hospodárskej informatiky ... Len si fakt nie som istý tým odborom
Na FEI je fyzika proste všade ...
A nie len tak, aby sa nepovedalo, ale fakt sa z nej aj vyhadzuje, aj na odboroch, kde ju nie je treba ...
Ale ja som zasa raz slepý a rozprávam tu asi o trochu inej FEI ...
Ty ideš na FEI na TUKE, ja som hovoril o FEI na STU v Bratislave ...
sorry ... Takže to, čo som tu napísal, neber až tak vážne ...
ahaaa takže my hovorime o uplne inej škole ale aj tak, nemal by to byť až taky rozdiel... sice o TUKE sa hovori že tu su problemy s matikou, väčšina ľudi neprejde na matike, všade je tu strašne ťažka matika... ale čo som počul ja, tak fyzika je v pohode...
no a keď sme pri matike, tak od kamaratov z gymka som počul niečo ako integraly, limity, derivacie... samozrejme to sme sa na OA vobec neučili... nemam ani šajnu čo to je takže tema č. 2 - matika