Čus, zmrdi! Rozmýšľam nad štúdiom informatiky a neviem sa tak celkom rozhodnúť, kam by bolo najvhodnejšie ísť. Jedno štúdium už mám za sebou, takže toto bude moje druhé...
Chcel som skúsiť Dánsko (Computer Science) to som už bohužiaľ nestihol kvôli certifikátom, takže zatiaľ sa zameriavam na VUT Brno, MUNI, UPOL a UKF.
UKF - len preto, že bývam v NR kraji, mám to teda najbližšie a môžem popri ext. štúdiu chodiť do roboty. Škola je však totalne napiču (aspoň čo som sa dozvedel z internetov).
VUT - zatiaľ môj favorit, viac prakticky zameraná škola, ale projektov je tam toľko, že to zabere kopu času... čo náročnosť? bude sa dať popri škole pracovať?
MUNI - raz som už na nej študoval, takže by som vedel do čoho idem, avšak na inej fakulte. FI je vraj orientovana skôr matematicky, ale študijny plan mi tak nepripadá...
@bludiacient áno je, v mojom prípade by to mohla byť výhoda napr. pred všeobecnou aplikovanou informatikou, navyše na MU je dosť voľný výber predmetov, takže nie je problém si to nakombinovať podľa potreby
@bludiacient no váham práve preto, že neviem či to finančne utiahnem Optimálne by bolo pracovať popri škole, ale neviem či na toto bude čas. Bc. zrejme platiť nebudem, ale ubytko strava atd - to je cca 200 - 300e mesačne / momentálne pracujem, takže nejaké prachy na aspoň prvé dva roky budú a ak by som chcel aj Erazmus, tak môžem začať rozpredávať obličky
@obrvonjottr rozumiem, neviem aký je systém v CZ, viem že na svk ti zaplatia len pár rokov resp. jednu výšku a potom musíš platiť od cca 600 - 1500€/ročník len škola, náklady na ubytko a stravu nerátam, plus cestovné. mne skončili zľavy kvôli veku, a ešte mám rok a pol školu pred sebou.... aspoň že radičová zrušila odvody do zdravotky, lebo by som musel cca 60€ len na to dávať. ale brutal to je. vlak zadarmo som mal a teraz cca 8€ jeden smer, 16€ víkend len keď chcem ísť domov, plus v BA neskutočne lístky zdraželi...cca 25€/mesiac len električenka, keď si zoberiem že 25€ musím odrobiť prinajlepšom 8hod čistý čas brigáda tak je to nič moc... ešteže aspoň intrák mám...
Bc tusim neplatis len ak to je tvoje prve studium na VS
co sa tyka toho odboru je kurva zamerany na matematiku, ked som bol na odbore matinf (po skuske v utorok podavam ziadost na zmenu) som mal vela predmetov s ludmi zo spracovania prirodzeneho jazyka/AI a viem ti povedat, ze dost do hlbky sa ide s teoriou vycislitelnosti, automatmi a formalnymi jazykmi (matematiku ako taku nastastie nemaju az tak tazku, maju povinny len 4 semestrovy basic kurz matiky + Matematicke zaklady informatiky (tj. Linearna Algebra, dif a integr. pocet 1 a viac premennych, statistika, diskretna matematika)
za to maju ale kopu zvlastnych predmetov, dzda sa mi ze maju nieco na styl syntakticka analyza reci alebo nejak tak sa to vola atd. + ak by si chcel ist na Mgr. dalej, tak mas povinne aj automaty II cize este hlbsie rozdelenie formalnych jazykov a typov vypocetnych modelov na rozpoznanie/urcenie skupiny jazyka.
Celkovo ma to aj nieco s jazykmi spolocne, ale je to narocne na premyslanie
@bludiacient diky Ja už tiež nemám 26, takže to šokové zdraženie som tiež zažil, hlavne čo sa dopravy týka, ale našťastie Brno nie je také drahé ako BA, takže sa to dá prežiť, dokonca aj ten bus by mi zdražel zo 7 na 11 takže oproti vlaku, ktorý by ma stál minimálne 22eur jeden smer je to v pohode Ja by som tiež musel mať nejakú brigádu, aby som pokryl aspoň jedlo, ubytko...
@neznamyclovek na matiku ako kde... niektore školy/fakulty/odbory maju matiku jeden dva semestre a dovi dopo. Väčšinou je to mat analýza a diskretna matika, čo som si pozeral osnovy, tak to zas nejaka ťažka matika nebola, teda aspon na prvy pohlad. na matinf. jasne, ze tam toho bude viac podobne ako na matfyze, ale na vseobecnej aplikovanej informatike zase taky matematicky zahul neočakavam s tym odborom mám tak trochu už skúsenosti, robil som s korpusmi, čiže časť z toho, čo sa prebera na tych zvlastnych predmetoch už ovládam ... Je to tak trochu interdisciplinarny odbor...
@helloxd na Dánske školy vyžadujú certifikát z anglického jazyka na určitej úrovni... čiže treba sa prihlásiť na kurz, na skúšky atd... to by bolo zas niekolko mesiacov, prinajlepsom tyzdnov fuč a prihlasit sa treba cim skor ... tusim do aprila. Viem, ze sa to da obist testom na strankach, ktore so skolami spolupracuju, ale moja anglictina je od skoncenia skoly biedna, cize tak ci tak si ju chcem zlepsit a ziskat CAE este tento rok. To este nespomínam, ze na Dansko vlastne nemam ani dostatocne mnozstvo prachov na ucte
@Obrvonjottr ja tam studujem, a ako pisem mal som kopu predmetov prave s ludmi co maju spracovanie jazyka a AI, maju povinne automaty a teoriu vycislitelnosti osobitne, co sa tyka matematiky vo vseobecnom zaklade su tie co som popisal vyssie cize MZI, a 4 semestrovy kurz matiky MB101-104 (nebudem sa opakovat co je v nich brane), ale ked mas pocit ze z materialov si vycital, ze tam su max 2 semestre matiky tak ti to neberiem, len aby si nebol prekvapeny
ah a co sa tyka aplikovanej, aj tak tam mas predmety zo spolocneho zakladu a teda stale je tam ta matika MB101-104 (linearna algebra, diferencialny a integralny pocet, statistika a diskretna matika) + predmet o formalnych jazykoch automatoch a vycislitelnosti + krasne sito s menom IB002 - Algoritmy a datove struktury (zaujimavy predmet ale viac ako polka vratane mna minuly rok vyleteli na skuske a tom ako bol predmet vedeny)
@neznamyclovek a sakra... teraz pozerám ten študijný plán akurát, že tá matika je zaradená medzi povinne volitelnými predmetmi v spoločnom základe, ale v podstate sú povinnými, pretože treba absolvovať minimálne 4 z 8, presne ako vravíš
V UKF je fajn, len to programovanie je brané dosť rýchlo a učiteľ je prísny jak hovado. Ešte ak ideš na opravný termín skúšky, tak sa ti výsledok z opravnej spriemeruje s predchádzajúcim pokusom, čiže ak prvýkrát nedáš tak druhýkrát najskôr tiež nie...
Okrem toho je na UKF fajn. Učitelia super, žiaci sú väčšinou baby
@Where tam sita ako take skoro niesu, len niektore predmety dostavaju novy ludia, moj rocnik vychytal zmenu asi v 4-5 povinnych predmetoch +1 o ktorej viem ze prvaci tohtorocny maju je, ze Vypocetni systemy maju v sebe aj zaklady assembleru
@Where ja som bol prijaty bez prijimaciek na zaklade SCIO z matiky
Ako ano spokojny som, len som si vybral zly odbor, takze tento semester dost trpim, kedze v principe az v tomto som mal predmety priamo z odboru (matematicka informa)
mimo toho programovacie predmety su celkom kvalitne, uvod do databaz je hrozny (stary dedulo, co len preklada anglicku prezentaciu) a nejake problemy s par predmetmi, ale myslim si ze je to celkom dobra skola, len ak chces programovat mimo predmetov, je tam hoci par moznosti ale musis to robit z vlastnej vole mimo skolu. Vyhodu ma Brno ale v tom, ze tu mas strasne vela IT firiem, co spolupracuju jak s MUNI tak s VUT
@fixa ja som si ešte prihlášku nepodával... do konca februára/marca je ešte času dosť, dovtedy chcem preskúmať všetky možnosti a vybrať si tie najoptimálnejšie, aby som neplatil zbytočne veľa prachov za prijímacie konanie
@fixa To je už dosť neskoro rozmýšľať Ale keď sa nad tým zamyslím, tak mi príde ľahšie dostať sa tam cez SCIO keďže tam ti stačí urobiť ten test na niekoľko percent a si prijatý.. Ale keď už pôjdeš na TSP, tak tam ti nestačí spraviť ho na určité %, tam ide o to, koľko ľudí už prijali bez TSP na základe olympiád, SOČiek, SCIO-a atd.. Takže doberú len toľko ľudí, akú majú kapacitu..
@fixa Nebol.. A pravdepodobne už ani nestíham, pozeral som termíny a najbližší je 12.3. a prihlášky sa posielajú do konca februára. Inak na scio nepotrebuješ matiku, stačí VŠP
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
UKF - len preto, že bývam v NR kraji, mám to teda najbližšie a môžem popri ext. štúdiu chodiť do roboty. Škola je však totalne napiču (aspoň čo som sa dozvedel z internetov).
VUT - zatiaľ môj favorit, viac prakticky zameraná škola, ale projektov je tam toľko, že to zabere kopu času... čo náročnosť? bude sa dať popri škole pracovať?
MUNI - raz som už na nej študoval, takže by som vedel do čoho idem, avšak na inej fakulte. FI je vraj orientovana skôr matematicky, ale študijny plan mi tak nepripadá...
UPOL - s touto nemám skúsenosti
na vsmu jedine ak by som chcel byt klientom úradu práce do svojej smrti
fildu / jazyky... MU má odbor na informe presne pre mňa - spracovanie prirodzeného jazyka
tak držím palce nech sa podarí!
co sa tyka toho odboru je kurva zamerany na matematiku, ked som bol na odbore matinf (po skuske v utorok podavam ziadost na zmenu) som mal vela predmetov s ludmi zo spracovania prirodzeneho jazyka/AI a viem ti povedat, ze dost do hlbky sa ide s teoriou vycislitelnosti, automatmi a formalnymi jazykmi (matematiku ako taku nastastie nemaju az tak tazku, maju povinny len 4 semestrovy basic kurz matiky + Matematicke zaklady informatiky (tj. Linearna Algebra, dif a integr. pocet 1 a viac premennych, statistika, diskretna matematika)
za to maju ale kopu zvlastnych predmetov, dzda sa mi ze maju nieco na styl syntakticka analyza reci alebo nejak tak sa to vola atd. + ak by si chcel ist na Mgr. dalej, tak mas povinne aj automaty II cize este hlbsie rozdelenie formalnych jazykov a typov vypocetnych modelov na rozpoznanie/urcenie skupiny jazyka.
Celkovo ma to aj nieco s jazykmi spolocne, ale je to narocne na premyslanie
stihat sa do da lepsie ako VUT
velmi vela ludi odtial aj pracuje popritom. a stihaju.
ja sice este nie, ale planujem
Okrem toho je na UKF fajn. Učitelia super, žiaci sú väčšinou baby
Ako ano spokojny som, len som si vybral zly odbor, takze tento semester dost trpim, kedze v principe az v tomto som mal predmety priamo z odboru (matematicka informa)
mimo toho programovacie predmety su celkom kvalitne, uvod do databaz je hrozny (stary dedulo, co len preklada anglicku prezentaciu) a nejake problemy s par predmetmi, ale myslim si ze je to celkom dobra skola, len ak chces programovat mimo predmetov, je tam hoci par moznosti ale musis to robit z vlastnej vole mimo skolu. Vyhodu ma Brno ale v tom, ze tu mas strasne vela IT firiem, co spolupracuju jak s MUNI tak s VUT