Ludia v com je rozdiel medzi AMD a intel kukal som na alze ze intel 2x jadra s vykonom 3,7ghz za nejak 130€ a AMD 8core s vykonom 3,3ghz za 125€...AMD je podla tohot vyraznejsie vykonejsi ale co ta cena ? je intel velmi predrazeny alebo v com to je ?
@yolooo AMD procesory mavali priemerne vacsie prevadzkove teploty, bolo ich treba viac chladit, ale myslim ze teraz to je v podstate skoro to iste ako intel, len intel ma dobre renome
ved nevies pocitat?
2*3.7=7.4 130/7.4=17.57 eur za ghz
8*3.3=26.4 125/26.4=4.73 eur za ghz
euro za ghz je vseobecne platna medzinarodne uznavana jednotka podla SI [€/GHz] a pouziva sa na urcenie najlepsej ceny procesora, pricom medzi kvalitou procesora a vyskou tohoto cisla je nepriamoumerny vztah.
Jeden servisák mi hovoril, že keď zákazníkovi robí zostavu, nikdy mu nepredá zostavu s AMD procesorom, pretože stále odchádzajú a má potom priveľa reklamácií. Intel procesory sú spoľahlivejšie, majú dlhšiu životnosť a sú oveľa drahšie.
Osobne neviem, prikláňam sa k Intelu, ale mne ako bežnému užívateľovi to môže byť asi jedno.
mne sa páči ako si všetci myslia že frekvencia a jadrá je hlavný faktor.
Tak mám pre vás novinku! Nie je to hlavný faktor, čo z toho keď má procesor 8 jadier na 3GHz, ke nedokáže prijať data včas preto lebo má pomalú L2, L3 cache a jeho mikroarchitktúra je 6 rokov stará.
V skratke:
AMD prestalo vyvíjať nové mikroarchitekrúry asi pred cca 4-5 rokmi. Všetky procesory čo vyrábajú, len lepia viac jadier a zvyšuju frekvenciu, ale mikroarchitektúra je stará. S tým prichádzajú problémy s prehrievaním a často sa kazia, lebo tá architektúra nebola stavaná na takéto predimenzovanie.
Intel vyvíja nové architektúry pravidelne a preto nepotrebujú mať predimenzované procesory ako AMD. Tam tie procesory robia tak, aby cache stíhala podávať procesoru inštrukcie včas a tak ho vie využiť naplno.
Netrúfam si odhadnúť či tie procesory budú mať ekvivalentný processing power (už nesledujem HW tak ako kedysi), to by trebalo pozrieť nejaké benchmarky a pod. Ale viem jedno, kúp si intel, keď nechceš mať po čase problémy z prehrievaním a s HW chybami na procesore.
@smis to zhrnul pekne. Ten rozdiel v cene je hlavne preto, ze Intel investuje obrovske peniaze do vyskumu. Pouziva najnovsie technologie, ktore maju nizsi prikon (velmi jednoducho povedane, odoberaju menej el. energie zo siete), a teda aj nizsie teploty, vyssi vykon, vyssiu zivotnost atd. Tiez uz HW moc nesledujem, ale nemyslim si, ze ten Intel je realne o nieco menej vykonny ako to 8 jadrove AMD.
@lakero aj ja som mal na starom kompe 15 ročný amd procák. Aj ten servisák vravel, že o tých starých nemôže nič povedať. Ale že tie procesory za posledné roky už nemôže nikomu odporučiť.
Daj sem linky na konkrétne CPU a poviem ti, ktorý z nich je výkonnejší + hodím ti sem linky na benchmarky, keď si to nevieš nájsť sám, resp. nerozumieš tomu.
@14@smis nj + aj podla inštrukčních sád tích cpu
(kódy mikroinštrukcií)
aj podla výrobného procesu
28 - 22 - 16 - 14 - 10 nm technologie fotolitografie..
ale predsa 1 dotaz - co je lepšie, jedná sa o tú zladenost medzi procesormi (Intel, AMD), a GPU graf.kariet (nVidia, AMD(ATI),
teda jako k sebe párovat CPU + GPU
najlepšie zladené by k sebe mali pasovat logicky tieto :
CPU AMD & GPU AMD(ATI)
a potom tiež
CPU Intel + GPU nVidia
a "do kríža", medzi sebou by už mohli tie výkony trochu drhnút, aj príp. chybky v kompatibilite a spolupráci medzi CPU a GPU od roznich "brands
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
2*3.7=7.4 130/7.4=17.57 eur za ghz
8*3.3=26.4 125/26.4=4.73 eur za ghz
euro za ghz je vseobecne platna medzinarodne uznavana jednotka podla SI [€/GHz] a pouziva sa na urcenie najlepsej ceny procesora, pricom medzi kvalitou procesora a vyskou tohoto cisla je nepriamoumerny vztah.
Osobne neviem, prikláňam sa k Intelu, ale mne ako bežnému užívateľovi to môže byť asi jedno.
Tak mám pre vás novinku! Nie je to hlavný faktor, čo z toho keď má procesor 8 jadier na 3GHz, ke nedokáže prijať data včas preto lebo má pomalú L2, L3 cache a jeho mikroarchitktúra je 6 rokov stará.
V skratke:
AMD prestalo vyvíjať nové mikroarchitekrúry asi pred cca 4-5 rokmi. Všetky procesory čo vyrábajú, len lepia viac jadier a zvyšuju frekvenciu, ale mikroarchitektúra je stará. S tým prichádzajú problémy s prehrievaním a často sa kazia, lebo tá architektúra nebola stavaná na takéto predimenzovanie.
Intel vyvíja nové architektúry pravidelne a preto nepotrebujú mať predimenzované procesory ako AMD. Tam tie procesory robia tak, aby cache stíhala podávať procesoru inštrukcie včas a tak ho vie využiť naplno.
Netrúfam si odhadnúť či tie procesory budú mať ekvivalentný processing power (už nesledujem HW tak ako kedysi), to by trebalo pozrieť nejaké benchmarky a pod. Ale viem jedno, kúp si intel, keď nechceš mať po čase problémy z prehrievaním a s HW chybami na procesore.
Niekedy AMD-čka neboli zlé, stále boli o krok za intelom ale nie o veľký (nie som si istý, ale pri Phenom II dokonca predbehli intel na malú chvíľku).
Dneska je však Intel na míle vzdialený od AMD.
AMD sa dneska už len snaží vytrieskať peniaze z toho čo niekedy vbudovali.
Daj sem linky na konkrétne CPU a poviem ti, ktorý z nich je výkonnejší + hodím ti sem linky na benchmarky, keď si to nevieš nájsť sám, resp. nerozumieš tomu.
(kódy mikroinštrukcií)
aj podla výrobného procesu
28 - 22 - 16 - 14 - 10 nm technologie fotolitografie..
ale predsa 1 dotaz - co je lepšie, jedná sa o tú zladenost medzi procesormi (Intel, AMD), a GPU graf.kariet (nVidia, AMD(ATI),
teda jako k sebe párovat CPU + GPU
najlepšie zladené by k sebe mali pasovat logicky tieto :
CPU AMD & GPU AMD(ATI)
a potom tiež
CPU Intel + GPU nVidia
a "do kríža", medzi sebou by už mohli tie výkony trochu drhnút, aj príp. chybky v kompatibilite a spolupráci medzi CPU a GPU od roznich "brands
..či ? mýlim sa?