ja nie som nejako proti interupcii.. mozno to pride vekom, neviem, ale ked to dieta este nic nezazije a rodicia ho jednoducho nechcu mat tak radsej nech umrie vtedy akoby malo trpiet ked sa narodi. Aj teeni co si nedavaju pozor - viem ze za to mozu sami, ale potom si maju znicit zivot dietatom a aj tomu dietatu? Nebudu mat na neho dostatok penazi, nebudu moct dobre vystudovat a zaistit tomu dietatu kvalitnu buducnost, radsej nech pockaju az bude spravny cas.. Rovnako otec alebo matka ktori nemaju radi deti a nahodou sa stane nehoda, radsej nech ho maju zabit vtedy akoby ho vychovavali v nenavistnej atmosfere a to dieta by to v kritickom veku dohnalo mozno aj k samovrazde..
uprimne, mne je luto ze v mojom pripade sa pre tu interupciu nerozhodli. vsetko by bolo pre kazdeho vratane mna lepsie.
a napriek tomu, hrozne milujem deti a tesim sa az budem mat svoje
Čisto v závislosti od situácie. Prečože pre to decko môže byť koľkokrát lepšie, že sa nenarodí, ako by malo celý život pociťovať, že bolo nechcené, na obtiaž a podobne.
osobne nechávam právo rozhodnutia na žene ale ja by som to asi nedokázala.. možno fakt len v prípade keby bol plod vážne poškodený a jeho život by životom nebol.. ale som proti tomu.. aj ked je tam "ale"
Nerobiť z maternice rakvu... ale na druhej strane nerobiť zo ženy len chodiacu maternicu... najlepšie by bolo takýmto situáciám predchádzať - sexuálnou výchovou v školách, propagáciou antikoncepcie a pod. Osobne by som na potrat ísť nedokázala - ale dokážem pochopiť ženy, ktoré idú na potrat po znásilnení, prípadne je plod vážne poškodený, alebo je ich život v ohrození. Je to vec tej ženy... a ak sa aj rozhodne pre interupciu, ona je tá, ktorá musela urobiť to rozhodnutie, tá, ktorá podstúpi ten zákrok a tá, ktorá bude žiť s vedomím, že niečo také urobila - takže tie ženy neodsudzujem.
@ malapohroma Preboha, pocuvas, teda citas sa? "radsej nech ho maju zabit vtedy..." ... ZABIT... uz len zabit kohokolvek ineho z nenavisti je strasne po vsetkych strankach, nie este zavrazdit dieta, co za nic nemoze. ano, ZAVRAZDIT, vyhovarajte sa na zodpovednost, na mlady vek, vyhovarajte sa na cokolvek, co vas napadne, no stale je to vrazda.
@frez ja viem ze je to vrazda. keby si si ty mudry precital dalej, to dieta je 100krat lepsie zbavit zivota ked za sebou nic nema akoby malo trpiet cely zivot
nejdem sa k tomu nijak konkrétne vyjadrovať, ale ja si proste nemyslím, že mať veeeľa detí je až také "uspokojujúce" (z môjho poľadu). keď vidím ženu s viac ako dvoma malými deťmi (volakedy stačia iba dve) je mi jej seriózne ľúto. ale tak iste, každého osobná vec a keď to im tak vyhovuje..
@malapohroma "cely život trpieť" to je take ako povedať že sa bude mať niekto cely život dobre. Kto vo svojom živote netrpi? Podľa mňa ma na zemi každy svoju úlohu a nikto nevie predpovedať buducnosť.
@athelasil ale uvažovala si keby žene povedali že jej dieťa bude autista, mentalne ratardovaný bez nôh, s vážnou fizyckou vadou ? myslím že by bolo lepšie ukončiť taký život hneď.
ja osobne by som si dieťa vziať nenechala...ale takisto neodsudzujem ženy, ktoré to urobia...niektoré inú možnosť nemajú...a tie čo inú možnosť majú, sú podľa mňa dosť...hm...však tie deti môžu dať na adopciu...
@depropex pisala som o tej moznosti?...to je ine. ale zalezi od toho ako chore. poznas nejake take dieta, nejakeho takeho cloveka? aj oni maju pravo na zivot. a prave ti "retardovanejsi" maju cistejsie srdce ako ti zdravsi. ja som bola v skolke, kde boli taketo deti a hrala som sa s nimi tak ako s normalnymi...jasne ze je to tazsie. ale ako vravim zalezi na zene.
@stormmast3r dieta moze mat z celych tych 18 rokov stravenych znizovanim sebavedomia komplexy, pocit menejcennosti, moze byt prehnane plache, introvertne a pod.. bude mat problem s nadvazovanim medziludskych vztahov, bude asocial, skonci na psychiatrii.. nemusi to dopadnut tak super..
nehadaj sa so mnou, ja som prave to nechcene dieta ktore moze skoncit rovnako a viem velmi dobre aky je to pocit zelat si aby si ma radsej rodicia nenechali
@athelasil veď samozrejme... ale keby malo nejaký postih ktorý by spôsoboval utrpenie tak si myslím že by to bolo lepšie pre všetkých... ale s tými retardovanými máš pravdu
ak tehotenstvo ohrozuje mamicku a mohla by zomriet ona i dietatko alebo by bola zena znasilnena alebo by bolo dietatko vazne chore tak je to spravne. ale to je na kazdej. bola som v situacii ked som sa bala ze som v tom. bala lebo nemam na to vychovavat dieta. nie penazne rozumovo. sama som male decko. ale ani v jednej chvili som nad tym neuvazovala. dat si ho zobrat. radsej by som ho dala na odopciu. nech si ho vezmu ludia ktory dietatko nemaju a moc po nom tuzia. proste by som to nedokazala. ale moja mom vtedy povedala uzasnu vec za ktoru ju velmi milujem! I ♥ my mom!
Neviem, či by som dokázala ísť na potrat a úprimne verím, že k tomu nikdy nedôjde, ale tiež nemám právo zasahovať do tohto rozhodnutia iným osobám. Ak sa nejaká matka rozhodne ísť na potrat je to LEN JEJ vec a nikto iný nemá právo sa do toho miešať(teda možno ešte otec ale viete ako to myslím)..toť všio..
@malapohroma "nehadaj sa so mnou, ja som prave to nechcene dieta ktore moze skoncit rovnako a viem velmi dobre aky je to pocit zelat si aby si ma radsej rodicia nenechali"
Čiže ty si vo svojom živote ešte nezažila žiadnu radosť pre ktoru by sa ti oplatilo žiť a s čistym srdcom by si povedala, že by si bola radšej keby ťa rozflakali v matkinej maternici?
nie, som rozhodne proti inetrupcii. a ano, odsudzujem tie zeny, ktore idu na potrat. ze vraj je to vec zeny... to , ze zabije vlastne dieta by som dokazala pochopit mozno v situacii, ked by jej kvoli tehotenstvu nieco hrozilo. inac nie.
existuje take mnozstvo antikoncepcnych prostriedkov, existuju hniezda zachrany, existuje detske domovy. akakolvek z tychto moznosti je humannejsia a menej zverska ako zabitie vlastneho potomka.
Ah jaj.. uz som sa k tomu vyjadrovala x-krat. Ale najviac z celej tejto ankety ma zaujalo to, preco bola zalozena. A ze ako to ta mamicka dcerke asi tak vysvetlila.
ako silno dojemny pribeh ten zaciatok. ano som za potraty, nech si kazdy hovori co chce, podla mna zena (alebo par) maju pravo rozhodnut sa ci chce (u) dieta alebo nie.
@0 mas 19 a si proti interupcii mno bol by som fakt zvedavy ci by si si to v tom veku bola ochotna nechat ked nemas dostudovane, ziadne pevne zazemie(byt, auto, stala robota) tym padom by si s tym deckom ostala na krku tvojim rodicom = znicila by si zivot sebe, decku a aj rodicom..
@0 podotykam ze som si precital len tvoj prvy prispevok a bola to reakcia nan kedze je tu toho vela a aj tak vacsina polemyzuje aj tak o tom istom btw taktiez by ma zaujimalo ci by si k tomu takto pristupovala aj keby si vedela predom ze to dieta bude dakym sposobom postihnute/retardovane moj nazor je ze take deti na tomto svete len trpia a hlavne ked si uvedomia ze su ine nez ostatny..
tak neviem - bolo obdobie, keď som bola mladšia, kedy by som na potrat išla.... aj keby som bola v dlhodobom vzťahu, proste som bola mladá, nedoštudovaná a bez peňazí... nemám nič proti potratom ani ženám, ktoré na taký zákrok idú - je to čisto ich vec a nikto predsa nemá právo im do toho kecať.... predsa, som zvedavá, koľko neplnoletých, čo tu hovoria o tom, že by na potrat nešli, by naň skutočne nešli - dieťa je obrovský záväzok a keď človek nemá ani potrebné vzdelanie, ani potrebné financie a sám je ešte decko takúto úlohu zvláda len ťažko... a ešte by ma zaujímalo, koľkí z chalanov, ktorí sa tu rozkrikujú, že je to vražda a že by sa také ženy mali hanbiť, zaujímalo by ma, koľkí z nich by sa k takej situácii postavili ako chlapi a vzali si svoje tehotné priateľky a odišli by zo školy a našli si robotu a živili manželku a dieťa
opakujem, ja sama som sa o tom kedysi vedela do krvi hádať, že je to v pohode, bola by som schopná na potrat ísť - niekedy... teraz už asi nie, už som iná, samostatnejšia, dospelejšia..... ale stále je tam to ALE
Ja proti niesom, je to na rohodnutí ženy alebo partnerov, že či sa dokážu o dieťa postarať.Aj ked odsudzujem hlavne potraty kvôli tomu, že niekto je nezodpovedný. Ešte chápem, že napríklad pod vplyvom alkoholu je človek nezodpovedný, ale nechápem, že sa nedokáže spamätať do troch dní a užiť tabletku po.
Dosť mi ma zaujímalo aký máš názor na užitie Escapelle?
Baby,baby mudrujte až budete v takej situácii keď sa sami budete rozhodovať či si to nechať alebo nie.Tieto drísty o vražde a pod. sú obyčajnou demagógiou.Ani jedna nehovorí o vražde keď po frajerovi vyhodí kondóm plný živých spermií ale keď je to viac buniek pokope už trepete o vražde.Teším sa až budete mať v sebe čo ste mať nechceli ako to potom budete riešiť.
Interupcia je teda naozaj strašná vec, keď sa na ňu pozeráte ako na vraždu dieťaťa. Ale odkiaľ viete, že hneď po oplodnení vzniká dieťa? Veď je to vajíčko s genetickou informáciou od spermie. Jedna bunka. Sú rôzne názory na to, kedy do plodu vstupuje duša a kedy sa to už dá považovať za dieťa. Ja osobne teda toto spomínané vajíčko za dieťa nepovažujem. Súhlasím s interupciou, ak je ohrozený život alebo zdravie ženy a po znásilnení. Nepovažujem za dôvod na interupciu to, že dieťa by malo byť postihnuté alebo nechcené. Každopádne som 100% za to, že o svojom tele má vždy rozhodovať každá žena sama a nie nejakí katolícki politici zákonmi, ktorých dopad si neuvedomujú a ich primárnym cieľom je získať nadvládu nad ženami.
Štvorročnému dieťaťu by som interupciu vysvetlila ako zákrok, ktorý robia lekári žene, ktorá zatiaľ nechce mať dieťatko, nechce zatiaľ, aby do nej vstúpila duša, lebo by to nezvládla alebo by to mohlo ohroziť jej život a zdravie.
@malapohroma Nikdy nemôžeš dopredu vedieť, aký život to dieťa bude mať... Môže sa narodiť do úžasnej rodiny (asi takej ako bola opísaná v úvodnom príspevku) a predsa sa môže niečo stať, nejaká tragédia a zo sekundy na sekundu má dieťa pokazený celý život...
Rovnako môže byť zo začiatku neželané, ale po narodení si matka náhle uvedomí, že to dieťa predsalen miluje... alebo ho dajú na adopciu a nájdu sa preňho úžasní náhradní rodičia...
Naozaj nemôžeš vedieť...
@depropex Tie postihnuté a choré deti sú často šťastnejšie než tie zdravé... A celkovo - niekedy to vyzerá tak, že čím viac človek v živote trpí, tým viac sa dokáže tešiť zo všetkého pekného a dodáva silu aj tým naokolo... A naopak - čím viac toho človek má, tým menej si to váži a tým viac ho nebaví život...
A tak celkovo - s potratmi nesúhlasím (až na výnimočné prípady), ale som za to, aby sa žena mohla rozhodnúť sama (stále lepšie robiť to legálne v nemocniciach, než hľadať si iné cestičky)
Ja osobne po deťoch netúžim, ale na potrat by som nedokázala ísť...
@klaudiqaaa No a kde je rozdiel ?? Ak matka zabije decko týžden po porde tak je to vražda ak ho však ZABIJE týždeň po počatí tak už nie ???? Chorá doba... také cundri podstaviť k stene a zastreliť, oko za oko zub za zub !
keď si mladé páry užívajú bez antikoncepcie, tak je to ich jebnutosť, že majú decko.. !!! - v takých prípadoch neuznávam interupciu
ak je žena tehotná a chce bábätko, ale má sa narodiť s nejakou ťažkou chorobou, alebo si nemôžu to dieťa dovoliť skrz finančné problémy - v takom prípade súhlasím s interupciou.
Ale ja osobne by som veľmi dlho rozmýšlala, či ísť alebo nie... ale ja sa snažím takýmto radikálnym riešeniam predchádzať antikoncepciou!! a to by si mali uvedomiť, všetci čo sexujú a nechcú deti!!!
Co s tym maju spolocne financne problemy? Co znamena nemoct si dovolit mat dieta? Existuju hniezda zachrany, decke domovy, charitne domy, kde sa o vas postaraju. Ak mame zabijat nenarodene europske deti kvoli obavam o ich buducnost, potom mozme rovno vybombardovat 3/4 Afriky neutronovymi bombami nie? Ved aky je zivot bezneho cloveka Africana? Driet cely zivot, napriek tomu nemat co jest a kde poriadne byvat, a napokon umriet v 35 na brusny tyfus. Nadhera.
Rozhodne som za, kym to nie ej vivinuté do urciteho stadia.
Hovorte si čo chcete ale je to na každom človeku, myslím, že nikto by nechcel byť odložený, ani neplánovaný, to by nemal zrovna krásne detstvo(a nie nie je to lepšie ako nenarodiť sa,lebo to nebolí).
Tak ja osobne som proti interupcii a preto aj nechcem deti. Ale keby sa mi pristastilo, ze by som otehotnela o par rokov, tak by som si to dieta urcite nechala. Ale inac mam na to taky nazor, ze ked rodicia nemaju radi deti, tak by si mali dieta dat zobrat, pretoze to dieta nemoze predsa vyrastat v prostredi, kde by bolo len utlacane a kde by nanho nedohliadali. Dieta potrebuje predsa citit rodicovsku lasku a ked ju neciti, tak je nestastne. Preto odporucam kazdemu paru, ze nech vazne porozmyslaju nad tym, ci chcu alebo nechcu deti a ze ci ich maju vobec radi, ale mali by mysliet aj na to, ze ci by vedeli svojmu potomku, pripadne potomkom zabezpecit stastnu buducnost.
špekulujeme o cloveku, ako keby to bol material. alebo dokonca rozhodujeme o cloveku - "ved by sa citilo stale odhadzované" nechceme tym povedat, ze by sme ho odhadzovali svojimi postojmi, zmyslanim? kolko je ľudí, ktori maju nejake postihnutie, ci uz telesne alebo mentálne a kolkí su z nich aj tak stastni? a aj keby neboli, nemame hladat vinu v sebe, ze sme sa na nich neusmiali, ze sme im nepomáhali? ze sme sa posmievali? to je naozaj take tazke prijat druheho...? ako by sme sa citili na ich mieste...
poviete ANO zivotu a predsa je vzdy potom nejake riešenie, len clovek sa nemoze hrat na nieco viac ako je to dieta, ktore sa narodi.
nikdy by som nešla na potrat....ako môžete dopredu vedieť, že bude mať nanič život? človek môže byť postihnutý a napriek tomu šťastný....myslím, že nikto nemá právo brať niekomu druhému život, ani sebe
@galinka ja viem ze sa to dopredu vediet neda, ale radsej nech to dieta ukoncia zivota vtedy akoby malo mat zivot ako ja. nikto kto nie je v mojej kozi to tak nikdy nepochopi
a táto téma tu už bola a riadne dopodrobna a obšírne rozobraté a prediskutovaná, tak si pozri staršie príspevky..
+ to malé dievčato, ktoré ešte NA IHRISKU započulo tento rozhovor.. je mladučké a nemôže rozumieť čo to je, čo je sex, oplodnenie, pôrod, materstvo a podobne.. ono len poďakovalo za svoj život, lebo je rado, že jednoducho žije.. áno rozumné malé dieťa..ale predsa len.. vezmi si to z tej stránky, ktoru som tu vyššie spomenula..že ejdnoducho ešte nechápe týmto veciam..
Ja som tiež nebola práve plánované dieťa (aj keď teda súdim podľa toho, že naši sa vzali až keď ja som už bola na ceste) a niekedy nadávam ako chorá vrana na celý svoj život, ale v konečnom dôsledku ho mám celkom fajn... Nie som týraná, mám strechu nad hlavou, mám čo jesť... A viem že svoj život si môžem urobiť aký ja chcem a viem že sa môžem vyhnúť všetkým tým veciam ktoré mi teraz na mojej rodine a na mojom živote vadia...
Neviem ako to vyzerá u teba doma, ale viem, že ti nič nebráni o niekoľko rokov sa odsťahovať a urobiť si život ako ho ty chceš mať a byť šťastná... Ale hlavne musíš ty chcieť...
ak je žena nezodpovedná a nechce mať dieťa a čaká ho-som PROTI interupcii,ale v situácii,že je žena znásilnená a dozvie sa,že čaká dieťa tak proti nej nie som...
je to na tej zene no ma to dovod napr. ked ju niekto znasilni - cisto teoreticky,ma na to dovod ale zas nie je to pekne a bude to lutovat no vzdy je na to dovod a kazdy ma svoj nazor
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
81 komentov
uprimne, mne je luto ze v mojom pripade sa pre tu interupciu nerozhodli. vsetko by bolo pre kazdeho vratane mna lepsie.
a napriek tomu, hrozne milujem deti a tesim sa az budem mat svoje
nehadaj sa so mnou, ja som prave to nechcene dieta ktore moze skoncit rovnako a viem velmi dobre aky je to pocit zelat si aby si ma radsej rodicia nenechali
the end
Čiže ty si vo svojom živote ešte nezažila žiadnu radosť pre ktoru by sa ti oplatilo žiť a s čistym srdcom by si povedala, že by si bola radšej keby ťa rozflakali v matkinej maternici?
existuje take mnozstvo antikoncepcnych prostriedkov, existuju hniezda zachrany, existuje detske domovy. akakolvek z tychto moznosti je humannejsia a menej zverska ako zabitie vlastneho potomka.
nechcela by som mať ešte decko ale nedokázala by som ísť na potrat .. to nee
Kým sa tu handrkujete, tí, ktorých sa to bezprostredne týka, riešia pragmatickejšie problémy.
Ja niekolko rokov žijem v grotesknej paródii na usporiadanú rodinu a vyhovuje mi to.
A keď sa ich niekto iný spýta, že aké sú ich dôvody, tak zväčša dostane odpoveď významovo ekvivalentnú s "No preto-lebo."
opakujem, ja sama som sa o tom kedysi vedela do krvi hádať, že je to v pohode, bola by som schopná na potrat ísť - niekedy... teraz už asi nie, už som iná, samostatnejšia, dospelejšia..... ale stále je tam to ALE
Dosť mi ma zaujímalo aký máš názor na užitie Escapelle?
Štvorročnému dieťaťu by som interupciu vysvetlila ako zákrok, ktorý robia lekári žene, ktorá zatiaľ nechce mať dieťatko, nechce zatiaľ, aby do nej vstúpila duša, lebo by to nezvládla alebo by to mohlo ohroziť jej život a zdravie.
Rovnako môže byť zo začiatku neželané, ale po narodení si matka náhle uvedomí, že to dieťa predsalen miluje... alebo ho dajú na adopciu a nájdu sa preňho úžasní náhradní rodičia...
Naozaj nemôžeš vedieť...
@depropex Tie postihnuté a choré deti sú často šťastnejšie než tie zdravé... A celkovo - niekedy to vyzerá tak, že čím viac človek v živote trpí, tým viac sa dokáže tešiť zo všetkého pekného a dodáva silu aj tým naokolo... A naopak - čím viac toho človek má, tým menej si to váži a tým viac ho nebaví život...
A tak celkovo - s potratmi nesúhlasím (až na výnimočné prípady), ale som za to, aby sa žena mohla rozhodnúť sama (stále lepšie robiť to legálne v nemocniciach, než hľadať si iné cestičky)
Ja osobne po deťoch netúžim, ale na potrat by som nedokázala ísť...
keď si mladé páry užívajú bez antikoncepcie, tak je to ich jebnutosť, že majú decko.. !!! - v takých prípadoch neuznávam interupciu
ak je žena tehotná a chce bábätko, ale má sa narodiť s nejakou ťažkou chorobou, alebo si nemôžu to dieťa dovoliť skrz finančné problémy - v takom prípade súhlasím s interupciou.
Ale ja osobne by som veľmi dlho rozmýšlala, či ísť alebo nie... ale ja sa snažím takýmto radikálnym riešeniam predchádzať antikoncepciou!! a to by si mali uvedomiť, všetci čo sexujú a nechcú deti!!!
Hovorte si čo chcete ale je to na každom človeku, myslím, že nikto by nechcel byť odložený, ani neplánovaný, to by nemal zrovna krásne detstvo(a nie nie je to lepšie ako nenarodiť sa,lebo to nebolí).
poviete ANO zivotu a predsa je vzdy potom nejake riešenie, len clovek sa nemoze hrat na nieco viac ako je to dieta, ktore sa narodi.
názor - je to čisto vec matky, čo s plodom urobí
a táto téma tu už bola a riadne dopodrobna a obšírne rozobraté a prediskutovaná, tak si pozri staršie príspevky..
+ to malé dievčato, ktoré ešte NA IHRISKU započulo tento rozhovor.. je mladučké a nemôže rozumieť čo to je, čo je sex, oplodnenie, pôrod, materstvo a podobne.. ono len poďakovalo za svoj život, lebo je rado, že jednoducho žije.. áno rozumné malé dieťa..ale predsa len.. vezmi si to z tej stránky, ktoru som tu vyššie spomenula..že ejdnoducho ešte nechápe týmto veciam..
a fakt prosím hľadaj tú diskusiu..lebo..ehem..
som za interrupciu..!
..ale samozrejme, podľa situácie..
Ja som tiež nebola práve plánované dieťa (aj keď teda súdim podľa toho, že naši sa vzali až keď ja som už bola na ceste) a niekedy nadávam ako chorá vrana na celý svoj život, ale v konečnom dôsledku ho mám celkom fajn... Nie som týraná, mám strechu nad hlavou, mám čo jesť... A viem že svoj život si môžem urobiť aký ja chcem a viem že sa môžem vyhnúť všetkým tým veciam ktoré mi teraz na mojej rodine a na mojom živote vadia...
Neviem ako to vyzerá u teba doma, ale viem, že ti nič nebráni o niekoľko rokov sa odsťahovať a urobiť si život ako ho ty chceš mať a byť šťastná... Ale hlavne musíš ty chcieť...
Môj názor..