Už dlho uvažujem nad výberom vysokej školy čo by ma bavila a kam by som sa mohla dostať. Veľmi rozmýšľam nad herectvom, ale neviem aké to je, keďže som o tomto odbore počula/čítala všeličo. Je tu niekto kto by mi vedel povedať niečo viac?
Ak vies spievat tancovat aspon minimalne hrat na hud. nastroj a si v niecom zaujimavy si kreativny nerobi ti problem hrat pred inymi si v tom dobry mas v tom skusenosti.. tak to kludne skus (aj tak ti toto vsetko nezaruci ale ze ta tam prijimu) no ak nieco z toho nevies tak kasli na to skoda penazi ze prihlasku (myslim ze 70 e na herectvo
Ja keby si mam znova vybrat tak mozno by som aj vahala nad tym co pojdem znova studovat ci sa dam na tento umelecky smer...od 13 rokov ma to drzalo a isla som si za tym...ale pomaly ma to cim viac lrechadza... clovek si mozno v neskorsom veku uvedomi ze je dolezitejsie sa venovat dolezitejsim veciam ako hraniu (sa)
Ved si zober uz len to..aku hodnotu ma v dnesnom svete umenie?
Ach.. ked si predstavim aka som ja bola namotivovana a ako som sa videla iba v tejto oblasti umenia..a ako ma vsetko okolo demotivovalo tak mi je dost smutno ze je to takto.. aale casom si aj ty mozno uvedomis ze realita byva inde
Herectvo je pekne je to super..ale zaroven to je nic... nic ti to neda..
@simka1311 Umenie má v dnešnom svete stále svoje miesto. I keď to možno každý vníma inak a každý považuje za umenie niečo iné, no ja si rozhodne nemyslím, že by ho bolo nejako nedostatok, alebo by bola potreba umenia u ľudí na ústupe. Ok, možno galérie nepraskajú vo švíkoch, možno herci nedostávajú v divadlách 1500€ mesačne, možno (slovenskí) hudobníci nemajú ferari, no priestor pre umenie tam stále je a stále je skupina ľudí, ktorá má rada umenie.
@mikaell S herectvom ako takým skúsenosti nemám.. no tancovala som 9r aj v zuš, aj v iných tanečných kluboch, spievala som v zbore a prednes som mala ešte na základnej škole. Neviem či to mám skúšať, či je to reálne. Každopádne ma to veľmi láka a od malička som tak snívala pohybovať sa v niečom takom. No neviem aké mám reálne šance sa tam dostať, keďže viem, že sa tam hlásia študenti konzervatórii alebo študenti, ktorí sú uždlho pripravovaný hercami.
@mikaell hej, lenže 1. divadlá máš preplnené hercami už
a po 2. ľudí čím ďalej, tým menej zaujíma umenie, teda hlavne mladých ľudí... minule sme to rozoberali v škole, lebo mali sme taký festival divadelných predstavení atď...a proste u nás na škole kde sa ŠTUDUJE umenie a malo by to ľudí tam zaujímať, tak bola veeeľmi mizivá účasť...a aj tam nám dohovárala profesorka že keď my sa o to nezaujímame, tak potom ako k tomu môžme viesť mladšiu generáciu...keď už medzi nami upadá záujem o umenie..tak je to dosť smutné no
ako ja si osobne fakt neviem predstaviť tiež že čo budem v budúcnosti robiť, pretože vidím to už teraz, že je veľmi malý záujem o LDO na ZUŠ.. no neviem mám na to teraz taký dosť zmiešaný názor...
a to že ešte mám teraz skúškové tak duplom sa na to pozerám z takej kritickej strany, lebo mám pocit, že zbytočne vkladám energiu do niečoho, čo ma prestáva napĺňať a čo je tak povediac plnohodnotné a zmysluplné
ale keď ťa to baví, nezdávaj sa toho no...
@zkrajinyoz010 Bolo aj takých, čo tam prišli, dali to len tak a zobrali ich, bez akejkoľvek prípravy. No na to by som sa nespoliehal. Na tvojom mieste by som sa skúsil poradiť napr. s niekým z tvojej bývalej zušky, ak tam je aj dramatický odbor, alebo s niekým, kto by ťa videl ako ti to ide a aby ti povedal, či to máš ísť vôbec skúsiť alebo nie. Ono to je ťažko takto cez internety, ale tak tanec a spev je určite plus.
@simka1311 Akože áno, ak to nezaujíma ľudí, ktorí to študujú, je to smutné. Ale čo ja viem, tým úpadkom záujmu o umenie - to je také nejednoznačné. Sú divadlá, ktoré majú stále vypredané obrovské sály, aj keď idú 100. reprízu. Na druhej strane áno, sú aj také, kde majú problém nalákať tam nejakých pravidelných divákov.
Taktiež si všímam že možno nie je vo všeobecnosti medzi mladými umenie tak "cool", no tvoria sa také skupinky, alebo ja neviem ako to nazvať ktoré sa fakt vo veľkej miere zaujímajú o umenie a umelecké dianie ako také. Ja chápem že niekoľko sto ľudí neuživí umelecké a kultúrne inštitúcie na celom Slovensku, no rozhodne to nepovažujem za stratené.
.. Je dosť možné že sa opakujem, nevadí
@mikaell ono záleží, z akej strany sa na to pozeráš...
ale tak treba brať určite aj to do úvahy, že naozaj vyštuduješ školu a čo potom?
vieš koľko vyštudovaných hercov nemá robotu? a keď aj má, v herectve je to tak, že pol roka môžeš robiť a rok zase si na ničom...známi slovenskí herci majú problém usadiť sa... ja ti to nehovorím v zlom, ani ťa od toho nechcem odhovárať... len naozaj zváž všetky možnosti, aby si to potom neskôr neľutoval, že si mohol ísť na niečo, čo by ti dalo viac do života
@simka1311 Pravdu máš. No zasa ako je to dnes s uplatnením v akomkoľvek odbore, s akoukoľvek školou, povedzme si pravdu.
Á, ja sa na herectvo nechystám, len som sa rozpísal viac ako autor témy, ktorý by to chcel skúsiť.
@mikaell jaj sorry, som si nevšímala nicky no a to s tým uplatnením v každom smere máš pravdu... len ja teraz napr mám také obdobie že trochu rozmýšľam, že mohla som ísť na psychológiu, mohla by som sa tomu venovať..lenže teraz keď vyštudujem niečo iné, ťažko sa môžem venovať psychológií...áno mohla by som si ešte spraviť jednu školu, lenže to beriem už dosť ako stratu času a peňazí, keďže by som musela druhú výšku platiť...a potom si robiť ešte ďalšie kurzy a neviem čoaby som tú psychologičku robiť vôbec mohla
inak keď tak čítam @10 tak na tvojom mieste by som sa na to fakt vykašlala lebo len zbytočne vyhodíš 70€ za prihlášku mala som prednes na základnej škole momentálne ma k tomu nenapadá žiadne vhodné prirovnanie ale...toľko iba že recitovanie nemá dokopy nič s herectvom... treba vedieť pracovať v priestore, robiť etudy, mať na to dostatok kreativity... strašne veľa vecí tam je..a ja sama som si netrúfala ísť na všmu a to som v divadle hrala aj sa tomu dosť času venovala... a spievať tiež nestačí v zbore treba mať dobrú techniku, dych atď atď...na všmu sú fakt dosť veľké nároky..nemôžeš mať ani žiadnu rečovú vadu (o ktorej ani nemusíš vedieť že ju máš, ale máš tam to počujú) mňa učí jedna profesorka, ktorá učí zároveň aj na VŠMU a viem, aké tam majú približne požiadavky..veľa ľudísi myslí, že to je len tak ísť tam ale neni ...ale tak skús a uvidíš sama
@simka1311 Možno trošku. Málinko. Ale tak to je, no. Tiež som mal také milé, veselé predstavy o tom, aké je to určite jednoduché, lebo však napríklad slovenská televízna tvorba vie človeku fakt dať dosť mylné predstavy o tom, čo a ako herci naozaj robia. A potom keď som sa okolo toho začal trošku motať, tak som pochopil že ahá, to nie je také íízy ako som si myslel.
@mikaell a hlavne aj študovať to herectvo nie je easy...na všmu konkrétne majú školu nonstop, víkendy, cez týždeň, piatky, sviatky... my tiež niektoré víkendy bývame v škole keď robíme herecké projekty, ale to sa s všmu nedá zrovnať.. ako ja osobne si neviem predstaviť, že by som bola na všmu, tak máš vkuse nejaké scenáre, do školy veci..a ich nezaujíma, kedy sa to naučíš a pritom sú nontop v škole
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Ja keby si mam znova vybrat tak mozno by som aj vahala nad tym co pojdem znova studovat ci sa dam na tento umelecky smer...od 13 rokov ma to drzalo a isla som si za tym...ale pomaly ma to cim viac lrechadza... clovek si mozno v neskorsom veku uvedomi ze je dolezitejsie sa venovat dolezitejsim veciam ako hraniu (sa)
Ved si zober uz len to..aku hodnotu ma v dnesnom svete umenie?
Ach.. ked si predstavim aka som ja bola namotivovana a ako som sa videla iba v tejto oblasti umenia..a ako ma vsetko okolo demotivovalo tak mi je dost smutno ze je to takto.. aale casom si aj ty mozno uvedomis ze realita byva inde
Herectvo je pekne je to super..ale zaroven to je nic... nic ti to neda..
a po 2. ľudí čím ďalej, tým menej zaujíma umenie, teda hlavne mladých ľudí... minule sme to rozoberali v škole, lebo mali sme taký festival divadelných predstavení atď...a proste u nás na škole kde sa ŠTUDUJE umenie a malo by to ľudí tam zaujímať, tak bola veeeľmi mizivá účasť...a aj tam nám dohovárala profesorka že keď my sa o to nezaujímame, tak potom ako k tomu môžme viesť mladšiu generáciu...keď už medzi nami upadá záujem o umenie..tak je to dosť smutné no
ako ja si osobne fakt neviem predstaviť tiež že čo budem v budúcnosti robiť, pretože vidím to už teraz, že je veľmi malý záujem o LDO na ZUŠ.. no neviem mám na to teraz taký dosť zmiešaný názor...
a to že ešte mám teraz skúškové tak duplom sa na to pozerám z takej kritickej strany, lebo mám pocit, že zbytočne vkladám energiu do niečoho, čo ma prestáva napĺňať a čo je tak povediac plnohodnotné a zmysluplné
ale keď ťa to baví, nezdávaj sa toho no...
Taktiež si všímam že možno nie je vo všeobecnosti medzi mladými umenie tak "cool", no tvoria sa také skupinky, alebo ja neviem ako to nazvať ktoré sa fakt vo veľkej miere zaujímajú o umenie a umelecké dianie ako také. Ja chápem že niekoľko sto ľudí neuživí umelecké a kultúrne inštitúcie na celom Slovensku, no rozhodne to nepovažujem za stratené.
.. Je dosť možné že sa opakujem, nevadí
ale tak treba brať určite aj to do úvahy, že naozaj vyštuduješ školu a čo potom?
vieš koľko vyštudovaných hercov nemá robotu? a keď aj má, v herectve je to tak, že pol roka môžeš robiť a rok zase si na ničom...známi slovenskí herci majú problém usadiť sa... ja ti to nehovorím v zlom, ani ťa od toho nechcem odhovárať... len naozaj zváž všetky možnosti, aby si to potom neskôr neľutoval, že si mohol ísť na niečo, čo by ti dalo viac do života
Á, ja sa na herectvo nechystám, len som sa rozpísal viac ako autor témy, ktorý by to chcel skúsiť.
inak keď tak čítam @10 tak na tvojom mieste by som sa na to fakt vykašlala lebo len zbytočne vyhodíš 70€ za prihlášku mala som prednes na základnej škole momentálne ma k tomu nenapadá žiadne vhodné prirovnanie ale...toľko iba že recitovanie nemá dokopy nič s herectvom... treba vedieť pracovať v priestore, robiť etudy, mať na to dostatok kreativity... strašne veľa vecí tam je..a ja sama som si netrúfala ísť na všmu a to som v divadle hrala aj sa tomu dosť času venovala... a spievať tiež nestačí v zbore treba mať dobrú techniku, dych atď atď...na všmu sú fakt dosť veľké nároky..nemôžeš mať ani žiadnu rečovú vadu (o ktorej ani nemusíš vedieť že ju máš, ale máš tam to počujú) mňa učí jedna profesorka, ktorá učí zároveň aj na VŠMU a viem, aké tam majú približne požiadavky..veľa ľudísi myslí, že to je len tak ísť tam ale neni ...ale tak skús a uvidíš sama