schváľne, dajte si google a napíšte svoje meno(ak ste na F doň... čo vám asi tak nájde? z hľadiska správy priateľov a podobne je to ok, ale dakde som čítal dačo na štýl že "facebook je lepší ako kgb,bo ten po ľuďoch ani pátrať nemusí a oni si tam sami napíšu svoje veci" a hej som tam aj ja ale len pod prezývkou... stačí
na facebooku mam meno azbukou a priezvisko Anonymna takze nehrozi
ale nedavam si na net osobne udaje..raz som na to doplatila ..sice to ma prezradili fotky a ze som tam mala nazory ktore sa niektorym nepacili..tak si davam pozor co pisem
neviem ti povedat ale ja tam tiez pisem dost osobne udaju...ten net je divny ...pokial si na sieti nie si v bezpeci asik nikdy...by som povedala...ale mam sesternicu ktora chodi len na domovsku stranku co je azet lebo si mysli ze vsetko ostatne je zavirene a nebezpecnee
na facebooku som, meno priezvisko a datum narodenia tam mam ale to je tak vsetko, niesom debil aby som si tam vyplnal nejake podrobnosti, aj ked vlastne neviem ako mozu byt nebezpecne...
joop a Facebook už duplom keďže Vaše údaje sú poskytované tretím stranám bez Vašeho vedomia kruté a mimochodom už vlastné meno + dátum narodenia je akoby ste niekomu dali do ruky občiansky
Najhorsie bude, ked raz budu na facebooku skoro vsetci a budu medzi sebou priatelia, myslim ze je tam nieco take, ze mozete vidiet nielen albumy a profily svojich priatelov, ale aj priatelov svojich priatelov. To by znamenalo ze kazdy by o kazdom vedel vsetko, no strasna doba ...
#12 hejhej však tak to funguje... mňa skor štve že facebook má nábeh sa stať oficiálnym komunikačným portálom (jak to ohladom pošty na Novom Zélande) a to by už bolo sakra v prdeli... totálna strata súkromia... Však mi hovoril jeden chalan čo žije v Amerike že tam dokonca keď už ideš na Univerzitu alebo do nejakého zamestnania tak si ťa najprv preveria na facebooku.. neviem či sa mám nad tým pousmiať alebo radšej plakať
na FB akurát meno a priezvisko, thats all... a čo sa týka tých fotiek a fotoalbumov - nejde tam náhodou aj špecifikovať, pre ktorých kamošov bude album dostupný a pre ktorých nedostupný ? pokiaľ áno, tak no problem, nemám sa za čo hanbiť
Vy ste načisto....och, ja mám po slovensku toľko menovcov (presne také isté meno aj priezvisko, možno aj podobný vek), prosím Vás čo také niekto môže vydedukovať z priezviska ? bydlisko FB ukazuje iba štát podrobnejšie informácie ukazuje iba vaším priateľom, to že si tam dávate nejaké vymyslené drbnuté mená je len buď vaša zakomplexovanosť, alebo detinskosť, meno a priezvisko máte všade, bez ID sa nikam nedostaneš a nič nevybavíš, Na FB je to pre rýchlejšie a lepšie vyhľadanie tvojich známych, och...jasne stačí len meno a priezvisko jasne, neviem kto by si na vás už zgustol....
Ono všeobecne by mal človek rozmýšľať, čo kde zverejní. Tu nejde o osobné údaje ako také, ale o ochranu súkromia.
Podľa slovenskej (európskej??) legislatívy je na hrane zákona zverejniť na webe meno priezvisko, dátum narodenia a mesto naraz - to je porušenie zákona o ochrane osobných údajov, v amerike kde sídli facebook sú k tomu benevolentnejší, lebo vďaka týmto trom údajom sa dá ľahko identifikovať osoba.
Argument, že k tomu majú prístup iba priatelia je síce pravdivý, ale len čiastočne, 100% by som sa na to nespoliehal, a zároveň pokojne sa môže stať, že po pár mesiacoch na faceboku (alebo podobnej stránke) máte stovky priateľov, a naozaj 200-300 ľudí má mať prístup k vašim súkromným osobným veciam? No keď myslíte...
Ako komunikačný nástroj je to dobré, ale zas ľudia by mali byť prezieravejší, čo kde dajú. Keď vystupujete pod "nejakým nickom", tak môžete mať pocit kvázi bezpečia, ale keď píšete súkromné veci pod "vlastný menom, priezviskom, dátumom narodenia a mestom bydliska" tak ste na 99% vyhľadateľný a identifikovateľný ako konkrétna osoba. Spoliehať sa na to, že "však v našom meste je viac ľudí s rovnakým menom a priezviskom", no hej, možno v mestách ako Bratislava, Praha, New York to platí, len aby v tom meste bolo viac ľudí s rovnakým menom a priezviskom a ešte aj rovnakým rokom narodenia, tak to je už veľmi veľká náhoda.
Tieto údaje na žiadnom serveri nie sú šifrované alebo inak chránené. Rozhranie síce nedovoľuje prístup iným uživateľom, ale dáta na žiadnom serveri (okrem hesiel a možno čísiel kreditných kariet) nie sú šifrované. Preto ľudia napr. v Azete nemôžu zistiť vaše heslo, lebo je zašifrované, ale fotky zo zaheslovaných albumov a podobne už šifrované nie sú, a k ním sa dostať dá...
Sme informačná spoločnosť a pre niekoho je už len pripojenie sa na net nebezpečné. Podľa mňa sa tomu nevyhnete a niekde na nete budete musieť raz vystupovať aj pod vlastným menom.
Treba si však uvedomiť, kedy ste pre niekoho zaujímavým cieľom. Hackerom môžete byť ukradnutí, ak od vás nemajú ako získať peniaze.
Únoscom môžete byť ukradnutí, ak ste dospelí.
Tajným službám môžete byť ukradnutí ak nerobíte niečo protištátne.
#15 už si našiel tvojho menovca s rovnakým menom priezviskom aj dátumom narodenia?? lebo ja ešte nie a to je minimálna pravdepodobnosť že taký niekto existuje...ešte keď k tomu dodáš miesto narodenia už takmer žiadna šanca..
Ďalšia vec jaktože bez problémov si tam dokážem kuknut celé albumy ľudí ktorých vobec nepoznám? stačí že im niekto okomentuje fotku a už to fičí žiadne nastavenia tam nepomôžu.. A to s 3.tími stranami je spomenuté dokonca malými písmenkami v podmienkach používania takže žiadne nevedel som neplatí.. Tiež sa mi nepáči že vaše údaje tam ostanú uložené aj keď sa vymažete..
Pokiaľ to ale všetko ostane len na báze dobrovoľnosti tak by nemal byť problém.
na Facebooku mám 34 priateľov a až dvoch z toho osobne nepoznám, takže si tam nepridám hocikoho, aby mi mohol hoci čo komentovať aby to videli aj jeho všetci priatelia ...
hmm..otazne je...aki to ma zmysel. lebo ked normalne tam len diskutujete, tak newidim dovod na vzrusovanie sa nad takimi vecamy. lebo komu a naco by boli prave vase udaje. ako , keby sa uz jednalo o nejaku cia alebo fbi tak napriklad cia alebo nsa, ma kapaciti , vybavenie a aj techniku ktora nepretrzite sleduje vsetko co sa na internete deje. ( myslim hlavne system Echelon , ktori udajne sleduje telekomunikacne kanaly) ono de fakto staci aby ste niekde na nete napisali, alebo do mobilu povedaly nejake "klucove " slovo. a hned vasu konverzaciu system zaznamena. ( ono to funguje automaticky, na pocitacoch toho systemu.) co sa tika takich osobnich udajou ako su tu spominane....no..ja to beriem tak..na slovensku sa da zneuzit aj cislo mobilu, takze tu je fakt riziko. ale kebyze zijem niekde v USA tak mi je to srdecne jedno. ale tak...niekde som cital ze europa zaostava 20 az 30 rokou za usa.
meno a priezvisko, datum narodenia a mesto v ktorom byvam uz nepovazujem za nejaku strasne tajnu osobnu informaciu. rodne cislo, cislo OP, adresa a ine uz ano. meno mam aj na firemnej stranke aj s telefonom tak co mam sa zabit? samozrejme je tam aj mesto kde sidlime. tak clovek proste logicky vyvodi. proste toto su veci ktore uz neriesim. takisto fotky? vesiam na net iba to co chcem a co mi nebude vadit ak by sa nahodou rozsirilo kade tade. ludia by si mali uvedomit do coho idu a co vlastne zverejnia. ak niekto nechce tak nech neuvedie. ale meno a mesto? to je smiesne. mne nevadi ak ma niekto identifikuje. nerobim nic take kvoli comu by ma spanok obchadzal.
co sa tyka ze ci si uz stretol niekoho s rovnakym menom a datumom narodenia ano, moja kolegyna tak nemohla ist na statnice lebo boli dve s rovnakym menom a datumom narodenia a jednu zaregistrovali a jej prihlasku nie bo debilna skola
omg riesite tu veci nepoviem ze som prezident slovenskej republiky alebo nejaka znama osobnost z telky o ktorej potom budu hned pisat na aktuality.sk ze co som mal za status ked som sa zobudil alebo co ja viem ake klebety.. mate to to iste ako ked si robite mail a zadate tam svoje osobne udaje a to nehovorim o nejakom azete kde si "nezverejnujete vek" tiez to mate v ich databaze.. alebo ked si objednavate nieco cez internet.. maju vase udaje.. ci to piste na facebook alebo na birdz alebo na azet alebo na gmail alebo na centrum atd atd atd... a to sa netyka len internetu pridte si nieco reklamovat do servisu a tiez maju o vas vsetko kdekolvek zanechate svoj kontakt tak to mate v podstate jedno ci online alebo "offline"
a este nieco taka malickost co som cital prvych par komentov teraz som si poriadne precital nazov ankety.. pytaju sa na facebook a INE PODOBNE stranky tu sa nemysli konkretne iba facebook.. ale moja reakcia vyssie je konkretne pre tie prvych par komentov na zaciatku cia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
....odporucam si tam dat aj cislo bank.uctu,spoďár, velkost penisu a pod.....
.....nevim naco sa pytas take "zabijackove" otazky
ale nedavam si na net osobne udaje..raz som na to doplatila ..sice to ma prezradili fotky a ze som tam mala nazory ktore sa niektorym nepacili..tak si davam pozor co pisem
Pretoze ludska hlupost je nekonecna.
Ľudská naivitá a debilita 4ever
» www.katnoviny.sk/...
Podľa slovenskej (európskej??) legislatívy je na hrane zákona zverejniť na webe meno priezvisko, dátum narodenia a mesto naraz - to je porušenie zákona o ochrane osobných údajov, v amerike kde sídli facebook sú k tomu benevolentnejší, lebo vďaka týmto trom údajom sa dá ľahko identifikovať osoba.
Argument, že k tomu majú prístup iba priatelia je síce pravdivý, ale len čiastočne, 100% by som sa na to nespoliehal, a zároveň pokojne sa môže stať, že po pár mesiacoch na faceboku (alebo podobnej stránke) máte stovky priateľov, a naozaj 200-300 ľudí má mať prístup k vašim súkromným osobným veciam? No keď myslíte...
Ako komunikačný nástroj je to dobré, ale zas ľudia by mali byť prezieravejší, čo kde dajú. Keď vystupujete pod "nejakým nickom", tak môžete mať pocit kvázi bezpečia, ale keď píšete súkromné veci pod "vlastný menom, priezviskom, dátumom narodenia a mestom bydliska" tak ste na 99% vyhľadateľný a identifikovateľný ako konkrétna osoba. Spoliehať sa na to, že "však v našom meste je viac ľudí s rovnakým menom a priezviskom", no hej, možno v mestách ako Bratislava, Praha, New York to platí, len aby v tom meste bolo viac ľudí s rovnakým menom a priezviskom a ešte aj rovnakým rokom narodenia, tak to je už veľmi veľká náhoda.
Tieto údaje na žiadnom serveri nie sú šifrované alebo inak chránené. Rozhranie síce nedovoľuje prístup iným uživateľom, ale dáta na žiadnom serveri (okrem hesiel a možno čísiel kreditných kariet) nie sú šifrované. Preto ľudia napr. v Azete nemôžu zistiť vaše heslo, lebo je zašifrované, ale fotky zo zaheslovaných albumov a podobne už šifrované nie sú, a k ním sa dostať dá...
Treba si však uvedomiť, kedy ste pre niekoho zaujímavým cieľom. Hackerom môžete byť ukradnutí, ak od vás nemajú ako získať peniaze.
Únoscom môžete byť ukradnutí, ak ste dospelí.
Tajným službám môžete byť ukradnutí ak nerobíte niečo protištátne.
ale cojaviem, necitim nejaku stratu sukromia..
ja viem videl som ťa na facebooku
Ďalšia vec jaktože bez problémov si tam dokážem kuknut celé albumy ľudí ktorých vobec nepoznám? stačí že im niekto okomentuje fotku a už to fičí žiadne nastavenia tam nepomôžu.. A to s 3.tími stranami je spomenuté dokonca malými písmenkami v podmienkach používania takže žiadne nevedel som neplatí.. Tiež sa mi nepáči že vaše údaje tam ostanú uložené aj keď sa vymažete..
Pokiaľ to ale všetko ostane len na báze dobrovoľnosti tak by nemal byť problém.
meno a priezvisko;
dátum narodenia;
rodné číslo;
adresa;
označenie pohlavia; ...
a stacia ti 2-3 osobne udaje (meno priezvisko, datum narodenia, adresa-alebo aspon mesto), na urcenie 99,99% ludi
@25 ale viem že s tými fotkami je to tam blbé
doslo mi upozornenie
čo? to vtipné nebolo. debil
co sa tyka ze ci si uz stretol niekoho s rovnakym menom a datumom narodenia ano, moja kolegyna tak nemohla ist na statnice lebo boli dve s rovnakym menom a datumom narodenia a jednu zaregistrovali a jej prihlasku nie bo debilna skola
takze vase udaje moze zneuzit ktokolvek