Tak pokiaľ sa nemá pre čo osamostaniť, že ešte sa mu nepodarilo nájsť partnera, nemá rodinu alebo sa mu podarilo nájsť dobrú prácu aj v blízkosti bydliska, tak by bolo hlúpe sa odsťahovať na hotel alebo platiť niekomu podnájom, keď by býval v tom istom meste, kde má bydlisko, pričom by tam bol sám a možno sa ani nemal s kým porozprávať..
To veľmi nie je v poriadku, človek sa musí v určitom veku osamostatniť bez ohľadu na to, či má partnera alebo nie. Keď nemá na výber, tak ešte sa to dá pochopiť, ale neviem si predstaviť situáciu za akej by to pre mňa mohlo byť ma mieste. Za mňa si to neviem predstaviť a u muža je to pre mňa red flag, nezačala by som si s takým pretože dôvody.
ja bývam sám už po 22-ke ....hento je choré a nepochopím to ako sa niekto nedokáže osamostatniť veď to je úplne choré ... či tí chalani a baby sa prstujú / honcujú doma ....rovno vedľa mami a tatu ... no fuj hnus
Mna ide jebnut ked som s nasimi v jednom dome 2 tyzdne vkuse. Nikdy viac. Akoze, muselo by mi hrozit, ze skoncim na ulici, aby som sa k nim naspat nastahovala.
@staphylococcus Obdivujem ťa, že vydržíš vôbec dva týždne Ja som už pár rokov nedala viac ako týždeň a to som sa fakt snažila
No možno na tom má svoj podiel viny aj to, že som už prakticky vyhodená z domu a nemám tam už ani vlastnú posteľ a nieže ešte izbu
Ale je to v pohose ked au niekolko generacne domy ze rodiny maju vlastny zicot a platia rozdelebe...alebo aj ak sa niekto stara o rosicov a byva doma ale plati najom... Abziadn mama hotel... Ja som teraz docasne na mesiac u mamy a platim jej pekne 300€ meacne
Ja som doma s rodičmi bez prestávky už skoro pól roka a lezieme si na nervy veľmi, neviem sa dočkať kedy sa pandemická situácia upokojí a ja pôjdem preč
suhlas s @20 , resp. ak je tam nejaka dohoda a normalne fungovanie, ze pre vsetky strany je to OK, tak si myslim, ze preco by tak ludia nemohli existovat.
@rebarboe to je výhovorka môžeš ísť preč aj teraz nevidím v tom problém ...ak ale sa chceš chrániť pred políciou ja ti s tým pomôžem nie je problém , ale toho bych sa nebál stačí aby si mala peniaze
@rebarboe to nemyslím na úplatky ...pokiaľ máš love na bývanie skontaktujeme sa a môžeš ísť kde len chceš všetko sa dá vybaviť .... kľudne nie je s tým problém ..urob si test Covid a viem ťa dostať všade.... ja rád pomôžem každému a nebudeš prvý Birdzák
osamostatnenie sa od rodičov je veľmi dôležitý miľník v živote každého zdravého jedinca a myslím, že ho ten proces aj do istej miery ešte formuje. podľa mňa čím skôr, tým lepšie.
a čo sa týka potenciálnych partnerov, je to pre mňa neskutočne neatraktívne, tak na 99% by som si s človekom, ktorý sa drží mankinej sukne nič nezačala
tak, ja sa po rokoch vraciam byvat k nasim a ked pozeram aky problem je zohnat stavebny pozemok co sa mi paci, nejaky cas u nich pobudnem. mozno aj do 30ky mam tu samostatny byt, cize sa to da. ked ich nebudem chciet stretavat, nebudem. v spolocnej domacnosti by ma trafil slak do 3-5 dni.
ale, je to strasny pocit. takeho trpkeho zlyhania. rozhodne sa necitim, ze je to v pohode uvidim, ako dlho to zvladnem. eventualne mozno to cakanie vzdam a skoncim s pozemkom, co sa mi az tak nepaci, len nech som prec asap
pokial je vacsia chalupa a clovek si riesim sam veci a nepyta si od mamy rano kakao a kedy bude mat vyprate veci, prispieva na energie a podobne tak preco by malo byt nieco zle na tom, ak byvaju pod jednou strechou, podla mna na SK je vela tak rodin 2-3 generacne chalupy...
Keby nemam dostatocny prijme/moznosti aktualne tak radsej poviem, ze byvam u rodicov ako ze mam mizernu pozicku na 30 rokov a tuto polovicu pizze mi prosim zabalte, dojem zajtra
ono to strašne závisí na okolnostiach
pokiaľ je to finančne veĺmi nevýhodné sa oddeliť, alebo trebárs niekto v domácnosti potrebuje pravidelnú starostlivosť, či je to dočasný stav kvôli financiám, tak na tom v teórii nevidím problém, pokiaľ je tam prispievanie na chod domácnosti (nielen po finančnej stránke, ale domáce práce a podobne) a podobné veci
Ak to je nevyhnutne napr v pripade ze by sa stari rodicia nedokazali o seba postarat alebo by boli nejako vaznejsie chori tak urcite chapem, popripade este kebyze sa tam niekto pristahuje len docasne (setrenie na hypoteku) tak tiez v pohode, inak fakt nemam pochopenie pre takych ludi.. By som sa citil ako najvacsi neschopny odpad spolocnosti
ja neviem no pre niekoho je to kktina ale ja by som nemenil za nic, byvam sam a kazdy mesiac mi prevysi tak 200 a to zeriem jak obama. u nasich by mi prevysilo 500 -600 ale mne proste samostatnost za to stoji lebo jednak ma tanto zivot dost naucil, druhak mam pocit ze niesom uplne bezradne hovno ze to zvladam s prehladom.
cize podla mna by to kazdy mal aspon vediet zvladnut a mat odskusane, ked z to nieej udrzatelne... lebo ja mam s nasimi uzasny vztah odkedy som z domu prec
Myslím si, že ak sa @kubbox v komente @12 tvrdí, že sa odsťahoval v 22-ke, tak je veľmi neadekvátne konštatovať, že "mu to ale trvalo a že je to smutné" ako píšeš v @31
Podľa Eurostatu mladí Slováci odchádzajú od svojich rodičov pomerne neskoro (jeden z najhorších výsledkov v rámci EÚ), čo je po 30tke. Čiže @kubbox ak sa odsťahoval v 22ke, tak z toho vyplýva, že je nadpriemerne šikovný oproti priemerným Slovákom (podľa štatistík Eurostatu). Čiže je neadekvátne si robiť z neho srandu, že mu niečo dlho trvalo, keď to naopak stihol nadpriemerne rýchlo.
následne @kubbox reagoval v @32 , že máš 24 a stále žiješ u tatka (čo stále nie je nič zlé, aj keby sa odsťahuješ v 25-tke, je to nadpriemerné oproti priemerným Slovákom). I keď výzva, aby si sa hodila pod koleje tiež nie je najideálnejšia, ale klasifikujeme to ako reakciu na tvoj neopodstatnený útok.
Následne @jana ako prvá tagla Admina, aby dal ban @kubbox ovi a ten si o pár komentov vyžiadal to isté.
@jana Myslím si, že nie je vhodné žiadať ban pre iného používateľa, pokiaľ si v komentároch začala útočiť na neho ty.
Prosím vyjadrujte sa k téme. A neurážajte sa navzájom.
Pokiaľ si potrebujete niečo kompenzovať, dajte si šumivé magnézium a pustite si Bukovského na Youtube (ten vás ukludní a uspí).
Tak zo štúdia ma vyjebali, momentálne som nezamestnaný a nemyslím si, že sa v najbližšom období moja situácia nejak zmení. Ak sa mi aj pritrafí niečo za minimálnu mzdu, nejaké plány na osamostatnenie a ešte za súčasnej situácie nehrozia. Ale ja už som tak nejak s tým zmierený, že môj život sa fakticky skončil a že zo mňa nikdy nijaký úžitok nebude. Hľadať si aj tak nikoho nemienim, to by muselo byť fakt nejaká narušená osoba, aby ma chcela. Čiže jebať na to, jebať na celý svet.
A ešte k tomu, že ideálne to rozhodne nie je, si myslím, lezie to na mozog a na psychiku, ale mne to už nejak nevadí, som citovo a psychicky otupený už dávno.
Mam 26 byvam s rodicmi. Ale takto, som z dediny -velky dom. Neplanujem byvat niekde v byte v meste ani v podnajme a myslim ze by bola aj riadna hlupost platit vysoky najom ked chcem svoj dom. Cize este kus setrim aby sme s priatelom mohli zacat stavat nase. Nezarabame tisice tak to este chvilku potrva. A momentalne je mi doma najpohodlnejsie kedze pracujem v dedine.
Ja bývam s rodičmi, ale pracujem v zahraničí a tam som viac ako doma. Podľa mňa je blbosť platiť iné bývanie na Slovensku len aby som bol inde keď prídem domov. Ženu a deti nemám aby som to musel riešiť.
Niekedy bolo úplne normálne že v jednom dome bývalo viac generácií, ja na tom nevidím nič zlé pokiaľ ten človek normálne prispieva na bývanie a nepriživuje sa
Ak niekto žije po 30-tke s rodičmi niekde v paneláku tým že mu to tak vyhovuje a nechce to zmeniť aj keby mohol tak je to trošku divné.
Vo väčšom dome by som to ako problém nevidel.
@tanji ty by si mohol dávať niektorým BIRDZ-ákom kurzy ako sa osamostatniť, keď vidím ako sa k tomu niektorí stavajú a ako viem že sa k tomu staviaš ty
no, ja oficiálne bývam s rodinou, ale keď sa dá (nie počas korony) tak sa snažím byť stále na intráku, aj v lete. Problém je v tom, že nemôžem ísť niekde na samostatné bývanie (čo by bolo oveľa pohodlnejšie a lepšie) lebo by som nemala poriadne ani na jedenie. Keďže popri škole (okrem leta) nevládzem toľko pracovať. A keďže som na 5-ročnej škole tak minimálne ešte 3,5 roka strávim bývaním oficiálne u rodičov, ale pritom na intráku (ak ma z tade nevyhodia). Takže teoreticky nebudem osamostatnená až do 25-tky.
Od 19r som 80% roka na intraku a pri tejto koronakrize som už takmer rok doma je take že.... neviem, ponorka? A neviem pochopiť ľudí, čo po 30 žijú u rodičov (pokial majú väčší dom, tak to je ešte prijateľné). Ale zase, každý nech si žije, ako je jemu dobre. Po škole určite pôjdem žiť mimo domu a teším sa na to.
Myslim si ze clovek by sa mal oddelit od rodiny po vychodeni strednej skoly, cim skor tym lepsie, bude sa vediet o seba postarat, najlepsie ak si vie aj sam na seba zarobit....Poznam X pripadov ktorych rodicia dotuju do 30tky a je vidiet ze niesu taky gramotny v "zivote" kedze vsetky problemy za nich vyriesia rodicia.
Ako vidím, veľa ľudí to považuje za niečo hrozné, ale podľa mňa je rozdiel "bývať s niekým v spoločnej domácnosti" a "mama hotel" ... Veľa mladých ľudí má problém samostatne utiahnuť jednu domácnosť a tak častokrát ostávajú s rodičmi alebo idú do podnájmu s viacerými spolubývajúcimi. A aký je v tom rozdiel? Žiadny. Pokiaľ sa človek stará sám o seba a prispieva aj na chod domácnosti, rozdiel v tom nevidím. Pokiaľ je ale niekto len veľké dieťa, ktoré čaká, že rodičia za neho všetko spravia, tak to už je problém. A neuveríte, ale sú aj dospelí ľudia, čo síce majú vlastný byt, ale chodia na obedy k mamičke a rovno si aj dať veci oprať a u seba doma len spávajú. A niektorým chodí mamička ešte aj upratať ten ich chliev. To mi príde možno ešte divnejšie, než keď ostanú žiť doma.
Dodávam, že píšem o zdravých a schopných jedincoch, samozrejme ľudia so zdravotnými ťažkosťami odkázaný na pomoc a podporu rodičov či iných blízkych ľudí je niečo úplne iné a do toho ani nechcem zachádzať.
@helloxd Nesúhlasím. Na to je už neskoro. Proste človek si občas musí pripustiť porážku, že zlyhal v živote a prestať sa snažiť. Lebo tá snaha aj tak vyjde navnivoč.
Na to aby sa človek skutočne mohol osamostatniť musí mať v prvom rade nadštandardný príjem a musí mu vyhovovať žiť sám. Ak má niekto partnera, je to samozrejme omnoho ľahšie, pretože "ve dvou se to lépe táhne". Len minimum kamarátov, žije naozaj odkázaných sami na seba, väčšinou buď žijú v zdieľanom bývaní, kde majú jednu izbu v byte/dome alebo s partnerom. Potom sú takí, čo zdedili nehnuteľnosť, či finančne ich rodičia podporujú aj keď bývajú "vo vlastnom". Človek, aj po 30tke, ktorý prispieva finančne do rodinného rozpočtu, nakupuje veci, opravuje a rekonštruuje domácnosť, pričom je cez pracovné dni od rána do večera v práci a domov sa chodí len vyspať sa myslím nijako nepriživuje. Navyše, ak niektorý z rodičov je napr. smrteľne chorý alebo imobilný. Každého človeka však postupne čaká osamostatnenie, ak nie dobrovoľne tak nasilu, vplyvom životných udalostí a preto je potrebné, aby každý mladý človek uvedomil a pripravil sa na to.
Podla mna je to v poriadku ak ten clovek normalne pracuje a nieco prispeje na chod domacnosti. Ok nie je ak bez vazneho dovodu rok sedi doma u rodicov, nechce sa mu robit a nechava sa zivit. A napr. ak chlap robi blizko rodicovskeho domu, nema frajerku, tak naco by chodil vecer do prazdneho maleho bytu par metrov od rodicov ked moze ist k nim do velkeho domu so zahradou. Alebo chlap chodi na tyzdnovky/turnusy niekde na stavbu kde ma aj ubytovanie, tak ked pride potom na vikend domov tak preco by nesiel do velkeho rodicovskeho domu ale do nejakeho bytiku kde by bol sam a zbytocne to oplacal ked tam nikto nebude pocas jeho turnusov.
Proste nie kazdy je vychodniar z presovskeho panelaku co ide do Bratislavy robit do korporatu a teda sa osamostatnil. Su rozne situacie a prace kedy je lepsie byvat s rodicmi ako sa vecer vracat do prazdneho chladneho bytu a rozpravat sa sam so sebou.
@tralalibang@staphylococcus no viete, ono existujú aj ľudia ktorí dokážu normálne vychádzať s rodičmi dlhodobo, len pre info. Viem, že je to pre vás nepredstaviteľné, no je to tak.
@openmindedfreak ja s nimi vychadzam vyborne. Len mam rada svoju nezavislost, svoj komfort a svoj denny rezim, ktory zacina cca o 3 hodiny neskor, nez ten ich.
@staphylococcus a tak pokiaľ si už dlhobo mimo domu, tak je to pochopiteľné. Ja žijem od 21 striedavo doma , striedavo v zahraničí a pár mesiacov dozadu som odišiel na byt. No kľudne dokážem doma fungovať aj rok, no možno je to aj tým, že tam nežije otec a nemusím počúvať jeho politické/antivax postoje
@openmindedfreak prave ze som uz prec more or less 4,5 roka takze som uz zvyknuta na "svoje". A hej, u mna su ocove nazory rozhodne jednym z dovodov, preco tam nerada travim velke mnozstvo casu
@openmindedfreak Ja s rodičmi takisto dobre vychádzam, ale mám rovnaké dôvody ako staphylo. Navyše doma nemám ani vlastnú posteľ a nieto ešte izbu. Takže to je ďalší dôvod, prečo sa tam nerada zdržiavam, keďže nemám možnosť sa nikam ani na 5 minút zašiť a som nútená kompletne zmeniť svoj režim keďže som nútená sa prispôsobiť všetkým členom domácnosti.
Ja som v tom začarovanom kruhu - v 28mičke u nich bývam. S frajerkou už nie som bohužiaľ a presne ženy chcú, aby si bol už "zariadený". Pri cenách dnešných bytoch nedokážem našetriť tých 20% na hypotéku ani vo sne, aby som 15 000€ len tak z vrecka vytiahol. Platy dostávam so svojou hotelkou v čistom 520-700€. Ledva ušetrím dákych 70€. Neviem, či ste tu všetci bankári či kieho otca, ale nie je normálne, že za garzón prenájom pýtajú 350€, kebyže mám partnerku, nájde sa cesta, ale takto je to fakt začarovaný kruh.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
86 komentov
No možno na tom má svoj podiel viny aj to, že som už prakticky vyhodená z domu a nemám tam už ani vlastnú posteľ a nieže ešte izbu
= jediný dôvod prečo nebývam s mamičkou
osamostatnenie sa od rodičov je veľmi dôležitý miľník v živote každého zdravého jedinca a myslím, že ho ten proces aj do istej miery ešte formuje. podľa mňa čím skôr, tým lepšie.
a čo sa týka potenciálnych partnerov, je to pre mňa neskutočne neatraktívne, tak na 99% by som si s človekom, ktorý sa drží mankinej sukne nič nezačala
ale, je to strasny pocit. takeho trpkeho zlyhania. rozhodne sa necitim, ze je to v pohode uvidim, ako dlho to zvladnem. eventualne mozno to cakanie vzdam a skoncim s pozemkom, co sa mi az tak nepaci, len nech som prec asap
Keby nemam dostatocny prijme/moznosti aktualne tak radsej poviem, ze byvam u rodicov ako ze mam mizernu pozicku na 30 rokov a tuto polovicu pizze mi prosim zabalte, dojem zajtra
pokiaľ je to finančne veĺmi nevýhodné sa oddeliť, alebo trebárs niekto v domácnosti potrebuje pravidelnú starostlivosť, či je to dočasný stav kvôli financiám, tak na tom v teórii nevidím problém, pokiaľ je tam prispievanie na chod domácnosti (nielen po finančnej stránke, ale domáce práce a podobne) a podobné veci
Ale osobne by som sa takto veľmi rýchlo scvokla
Myslím si, že ak sa @kubbox v komente @12 tvrdí, že sa odsťahoval v 22-ke, tak je veľmi neadekvátne konštatovať, že "mu to ale trvalo a že je to smutné" ako píšeš v @31
Podľa Eurostatu mladí Slováci odchádzajú od svojich rodičov pomerne neskoro (jeden z najhorších výsledkov v rámci EÚ), čo je po 30tke. Čiže @kubbox ak sa odsťahoval v 22ke, tak z toho vyplýva, že je nadpriemerne šikovný oproti priemerným Slovákom (podľa štatistík Eurostatu). Čiže je neadekvátne si robiť z neho srandu, že mu niečo dlho trvalo, keď to naopak stihol nadpriemerne rýchlo.
následne @kubbox reagoval v @32 , že máš 24 a stále žiješ u tatka (čo stále nie je nič zlé, aj keby sa odsťahuješ v 25-tke, je to nadpriemerné oproti priemerným Slovákom). I keď výzva, aby si sa hodila pod koleje tiež nie je najideálnejšia, ale klasifikujeme to ako reakciu na tvoj neopodstatnený útok.
Následne @jana ako prvá tagla Admina, aby dal ban @kubbox ovi a ten si o pár komentov vyžiadal to isté.
@jana Myslím si, že nie je vhodné žiadať ban pre iného používateľa, pokiaľ si v komentároch začala útočiť na neho ty.
Prosím vyjadrujte sa k téme. A neurážajte sa navzájom.
Pokiaľ si potrebujete niečo kompenzovať, dajte si šumivé magnézium a pustite si Bukovského na Youtube (ten vás ukludní a uspí).
Horsie je to kvoli otcovi, kedze ma problem s alkoholom. Kvoli nemu uz neprichadza do uvahy byvanie doma na dlhsiu dobu a ani niekde pobliz...
Vo väčšom dome by som to ako problém nevidel.
Dodávam, že píšem o zdravých a schopných jedincoch, samozrejme ľudia so zdravotnými ťažkosťami odkázaný na pomoc a podporu rodičov či iných blízkych ľudí je niečo úplne iné a do toho ani nechcem zachádzať.