a moj selsky rozum s prikladani asi k prvej moznosti, ale nikdy som nestudovala tieto veci a ani len nevidela ake maju predmety... cize ostavam nestranna
@etelnair vyborna pripomienka, uznavam, ale obaja vieme, ako "vseobecni" lekari alibisticky posielaju pacientov s problemami chrupu k zubarom, takze je to 65:1
Nestudujem zubné ale všeobecné, ale viem, že máme toho viac. U všetkých predmetoch sa ide do hĺbky aj rozsah takmer dvakrát väčší. U anatómii, chirurgii, patole atd. obzvlášť.
Kamarát študuje zubarinu a stále hovorí že nejaký veľký rozdiel tam nie je, ale je to ťažšie psychicky pretože sa učí množstvo vecí, ktoré nepotrebuje a nevyužije...
Ako zubár mám veľa kamarátov aj medzi medikmi takže to viem dobre posúdiť, celkovo je všeobecné ťažšie, pretože u predmetov ktoré máme spoločne majú vždy o pár otázok na skúšku viac, napr oni majú na histológiu 150, my o 30 menej... Avšak z hľadiska rozdelenia skúšok do jednotlivých ročníkov to v KE vychádza tak, že prvý a tretí ročník sú jednoznačne ťažšie pre zubárov, zvyšné pre všeobecných. Ale zubárov majú profesori väčšinou radšej
Myslím si, že aspoň čo sa týka ČR (hovorím za Brno) tak ZL je o niečo ťažšie. Síce nejdú tak do hĺbky čo sa týka všeobecných predmetov (Anča, fyzio, patola...), ale majú naviac svoje zubárske predmety a k tomu strašne veľa praxe. Keď k tomu pripočítame, že na všetko majú 5 rokov (o jeden menej ako my na VL) tak je to určite časovo náročnejšie. Čo viem tak sa profesori vyjadrujú o ZL, že sú to tí šikovnejší študenti(aj keď v určitých konkrétnych prípadoch nemožno s týmto tvrdením súhlasiť). Po škole sa však karta obracia. Zatiaľ čo zubár už väčšinou ďalšie postgraduálne vzdelávania (samozrejme, že v svojom voľnom čase sa vzdelávajú) typu atestácia nepotrebuje - samozrejme ak sa nerozhodne robiť maxilofaciálnu chirurgiu, parodontológiu, dentoalveolárnu chirurgiu alebo ortodonciu - v týchto prípadoch potrebuje si ďalej urobiť špecializáciu, ktorá trvá približne rovnako ako u iných lekárskych odborov (ale to som si nie celkom istý). Neviem ako to je na Slovensku a preto si to moc netrúfam hodnotiť, ale tým, že na to majú oficiálne 6 rokov tak možno uvažovať o tom, že to je asi o niečo ľahšie ako VL. Treba pripomenúť, že zubári od r. 2009 už nemajú štátnice z interny, chirdy, pediatrie a gyndy aj keď tým nechcem povedať, že tie ich štátnice sú o niečo ľahšie, ale aspoň čo sa týka Brna tak sa štátnicuje na ZL len letný semester zatiaľ čo na VL je tomu vyhradený celý 6. rok. Nijakého zubára (resp. zubára-medika) som si týmto svojím komentom nechcel poštvať, zuby sa nám kazia a pomaly, ale isto nám ich nemá kto opravovať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
a moj selsky rozum s prikladani asi k prvej moznosti, ale nikdy som nestudovala tieto veci a ani len nevidela ake maju predmety... cize ostavam nestranna